вторник, 30 июля 2024 г.

In Memoriam

VICTOR PAȘCAN, ÎNVĂȚĂTOR, ANTRENOR, FOTBALIST

Autor: Sergiu FURDUI

Victor Pașcan s-a născut la 3 iulie 1950 în satul Țânțăreni, raionul Anenii Noi. Fiind mezinul în familia soților Daria și Nicolae Pașcan, a copilărit în satul natal împreună cu fratele Alexei și sora Maria.

Victor Pașcan, din fragedă copilărie, a îndrăgit fotbalul, iar la școală obiectul preferat era Educația fizică. Nu întâmplător, după absolvirea a 8 clase, a ales să învețe la Tehnicumul de Educație fizică și Sport din Chișinău. În echipa studențească de fotbal l-a avut coechipier pe Ion Arnăut, titular la „Rapid” Cărpineni, ultimul invitându-l să se alăture și la echipa satului natal.

În primăvara anului 1968, Victor Pașcan debutează la „Rapid” Cărpineni, proaspătă primă campioană a Jocurilor sportivelor de la sate, ediția 1967 (detalii vezi aici: https://andron-prodan.blogspot.com/2023/11/rapid-carpineni-prima-campioana.html).

La 1 septembrie 1968, Victor Pașcan începe activitatea pedagogică la Școala medie din satul Delacău, raionul Anenii Noi dar, după 2 luni, este mobilizat în armata sovietică. A executat serviciul militar în termen în unitate cu profil sportiv din Odessa, fiind fotbalist la Clubul Sportiv al Armatei.

În 1971, Victor Pașcan, recent demobilizat militar, este atras de către Alexandru Toma, jucător-antrenor la „Rapid”, să revină la Cărpineni unde era așteptat cu nerăbdare. Autoritățile locale au facilitat traiul tânărului Victor Pașcan în această localitate străveche și pitorească din Valea Lăpușnei, precum și transferul de serviciu la Școala medie nr. 1. La rândul său, Victor Pașcan s-a încadrat activ în Viața satului Cărpineni.

În 1980, Victor Pașcan a absolvit prin corespondență Facultatea de Educație Fizică și Sport a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău.

Învățătorul de Educație fizică Victor Pașcan, dotat cu calități umane și competențe profesioniste, prin atitudine responsabilă, comportament ireproșabil și muncă asiduă, a obținut autoritate și respect în colectivul de muncă, printre colegii de serviciu enumerându-se: Stepan Tarasiuc, Constantin Guțu, Leonid Culijinschii, Vasile Apetri, Alexandru Smoleaninov, Leonid Stratulat, Alexandru Pavlicenco, Anatolie Melnic, Iurie Bacolov și alți învățători.

Victor Pașcan, concomitent, a practicat antrenoriatul la Școala Sportivă pentru Copii și Tineri din Cărpineni împreună cu coechipierii de la „Rapid” Alexandru Toma și Ion Arnăut, altoind și cultivând fotbal la sute de copii pasionați de Sportul Rege.

Printre elevii discipoli ai învățătorului și antrenorului Victor Pașcan menționăm: Leonid Rascauskas, Alexandru Caciula, Dumitru Cojocaru, Grigore Florea, Vladimir Goncearenco, Pavel Macari, Alexandru Anghel, Serghei Gorinov, Anatolie Arnăut, Vladimir Șvacico, Serghei Nemțanu și mulți alți fotbaliști rapidiști care au apărat și promovat cinstea sportivă a satului Cărpineni.

Victor Pașcan, trăind la Cărpineni în anii 1971 – 1987, în special, s-a remarcat la „Rapid”, una dintre cele mai puternice echipe din mediul rural. Susținut de coechipieri și îndrăgit de suporteri, făcea ravagii pe terenul de fotbal, fiind recunoscut liderul liniei de atac rapidist. În anii 70, de glorie a fotbalului cărpinean, Victor Pașcan, golgheterul „Rapid”-ului, demonstra calități excepționale de fotbalist valoros, pe merite, fiind considerat unul din cei mai buni atacanți, extrema stângă, din campionatul republican. Supranumit „Motoraș” în tricoul rapidist cu numărul 11, pe gazonul verde se evidenția prin viteză spontană, dribling magnific, șuturi puternice și precise cu piciorul stâng astfel, impunând autoritate binemeritată în colectivul de fotbaliști, precum și popularitate imensă în rândul microbiștilor.

În componența echipei „Rapid”, împreună cu: Alexandru Toma, Zaharia Șterbeț, Iosif Chetraru, frații Simion, Ion și Chiril Arnăut, Dumitru Pungă, Petru Gafencu, Ion Drumea, Vasile Alexeenco, Valentin Culiev, Mihai Casian, Vladimir Golban, Simion Covaș, Mihai Nofit, Simion Mandiș, Valeriu Reniță și alți coechipieri, au repurtat rezultate răsunătoare și impresionante:

• în 1968 – locul III la Jocurile sportivilor de la sate din RSSM, precum și finala la Cupa „Tinerimea Moldovei” (vezi: https://andron-prodan.blogspot.com/2023/12/rapid-carpineni-medaliata-cu-bronz-la.html);

• în 1972 – locul III la Spartachiada tineretului colhoznic (vezi: https://andron-prodan.blogspot.com/2024/02/fotbalul-la-carpineni-in-anii-70-autor.html);

• în 1976 și 1977 – primul loc la turneul republican „Moldvinprom” (vezi: https://andron-prodan.blogspot.com/2024/02/fotbalul-la-carpineni-in-anii-70-autor.html);

• în 1977 - locul III în campionatul ASB „Colhoznicul” (vezi: https://andron-prodan.blogspot.com/2024/02/fotbalul-la-carpineni-in-anii-70-autor.html).

„Rapid” Cărpineni din anii ’70 (de la stânga la dreapta): Alexandru Toma, Petru Gafencu, Ion Arnăut, Ion Drumea, Victor Ciobanu, Alexandru Ostapciuc, Mihail Nofit, Victor Recichin, Valentin Culiev, Mihail Casian, Victor Paşcan.

„Rapid” Cărpineni, câștigătoarea turneului republican „Moldvinprom” din 1976. Rândul de sus, doar jucătorii (de la stânga la dreapta): Victor Paşcan, Alexandru Toma, Vlad Holban, Ion Arnăut, Tudor Covaş, Mihail Casian, Tudor Arnăut. Rândul de jos: Serghei Luţă, Petru Gafencu, Vasile Alexeenco, Alexandru Căciulă, Fănică Decuseară.

Victor Pașcan, mereu, a fost susținut și încurajat de scumpa Sa soție, distinsă doamnă Învățătoare Maria Pașcan, născută la 19 februarie 1953 în satul Medeleni, raionul Ungheni, în familia soților Elisaveta și Tudor Scornici. Destinele Lor s-au intersectat și contopit la Cărpineni, în toamna anului 1972. Tânărul holtei Victor Pașcan, frapat de simpatica și eleganta domnișoară Maria Scornici, proaspătă învățătoare de Fizică, absolventă a Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, i-a propus prietenie sinceră și curată, evoluată și îngrijită cu stimă și iubire reciprocă pe parcursul vieții comune.

Anul 1978. Sărbătoarea Muncii – 1 Mai pe stadionul din Cărpineni. În prim-plan familia Pașcan: Maria,  Lenuța și Victor.

În toamna anului 1973, tinerii îndrăgostiți Maria și Victor Pașcan au înregistrat căsătoria civilă, formând un cuplu familial minunat, admirat în comunitate. Ambii învățători, Maria Fiodorovna și Victor Nicolaevici, așa erau numiți la școală, au contribuit activ și efectiv la creșterea educațională a copiilor, fiind înalt apreciați și respectați în societate.

Averea soților Maria și Victor Pașcan, cea mai mare și mai prețioasă, este rodul dragostei mari și fascinante – 2 fiice crăiese: Elena, născută la 15 august 1976 și Rodica, născută la 6 august 1979 care, permanent, au bucurat părinții cu realizări frumoase la învățătură, apoi în activitatea profesională iar, în prezent, formând familii, îmbogățesc cu nepoței talentați Arborele genealogic cu nume renumit Pașcan – Scornici.

În context, menționăm că, doamna Maria Pașcan și fiica ei Rodica Ciorbă mi-au oferit informații prețioase, sistematizată și relevată în publicația respectivă, fapt pentru care mulțumim.

În 1987 familia Pașcan s-a mutat cu traiul în orașul Ungheni: Victor Nicolaevici a continuat meseria la Școala medie „Alexandr Pușkin” la Școala sportivă, antrenând copii pasionați de fotbal. Din 1992 a predat Educația fizică la Liceul „Gheorghe Asachi”, unde Maria Pașcan, a activat în calitate de profesoară de fizică, directoare adjunctă (1994), și directoare de liceu (2006).

 

Calitățile excepționale ale legendarului fotbalist Victor Pașcan, le-a moștenit nepoțelul Ionuț Ciorbă născut la 17 septembrie 2008. Din spusele lui Valentin Furdui, fondator și președinte la Clubul Sportiv „Carpen", Ionuț este unul din cei mai talentați elevi fotbaliști, posedând: iuțeală, viteză, creativitate, lovituri cu piciorul stâng – calități native, cu siguranță, preluate ereditar de la bunelul Victor. A învăța fotbal la CS „Carpen", apoi, la Școala sportivă nr. 1 din Chișinău iar, în anul curent, 2024, a debutat la echipa „Zimbru” U 19, antrenată de Vlad Goian. Cu mare regret, Victor Pașcan nu este în preajma nepoțelului Ionuț, aflat în ascensiune fotbalistică minunată.

Ionuț Ciorbă, nepotul lui Victor Pașcan, a moștenit de la bunel calitățile de fotbalist.

La 24 septembrie 2013, subit, s-a rupt firul Vieții: Adormitul Victor Pașcan a părăsit Lumea pe care a iubit-o timp de peste 63 de ani. 11 Ani, Domnia Sa nu mai este printre Noi, cei care-i purtăm amintiri luminoase pe Pământ.

Veșnică Pomenire Lui VICTOR PAȘCAN, Învățător, Antrenor, Fotbalist, personalitate notorie care, în anii 70 – 80 ai secolului trecut, a marcat Viața sportivă a satului Cărpineni, raionul Hâncești.

Комментариев нет:

Отправить комментарий