вторник, 9 июля 2024 г.

Istoria Jocurilor Olimpice moderne (4)

Continuăm serialul dedicat istoriei Jocurilor Olimpice de vară moderne. Astăzi vă prezentăm ediția a III-a a Olimpiadei care a avut loc în orașul american Saint Louis în anul 1904. Partea a treia, consacrată ediției a II-a a Jocurilor Olimpice disputate la Paris în 1900, o găsiți aici: https://andron-prodan.blogspot.com/2024/07/istoria-jocurilor-olimpice-moderne-3.html.

Posterul neoficial al Jocurilor Olimpice din 1904. Designer – St. John.

EDIŢIA a III-a. SAINT LOUIS 1904

Excelenta comportare a reprezentativei Statelor Unite ale Americii la primele Jocuri Olimpice moderne, precum şi nivelul economic foarte avansat, au determinat CIO să acorde dreptul de organizare a următoarei ediţii a Olimpiadei unui oraş american.

În acelaşi an, 1904, urma să aibă loc sărbătorirea centenarului unirii statului Louisiana cu SUA. Un prilej în plus pentru câteva personalităţi americane influente – printre care însuşi preşedintele de atunci Theodore Roosevelt – pentru a obţine ca întrecerile olimpice din 1904 să aibă loc la Saint Louis, înglobate în programul unei mari expoziţii internaţionale. De aici, similitudini cu ediţia precedentă (cu competiţia desfăşurată pe durata a 4 luni şi jumătate când publicul şi-a pierdut interesul pentru Olimpiadă). Prevăzând ceea ce avea să se întâmple, Pierre de Coubertin a preferat să nu participe la Jocurile Olimpice de la Saint Louis.

A fost prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne în care ocupanților primelor trei locuri li s-au decernat medalii de aur, argint și bronz.

Cu ocazia Jocurilor Olimpice, americanii au construit un stadion de 15.000 de locuri care a fost aproape gol pe durata competiţiilor. Pentru buna desfăşurare a Olimpiadei, Universitatea Washington a pus la dispoziţie bazele sale sportive, bine utilate pentru acea vreme, aşa că întrecerile au fost mai centralizate şi au beneficiat de condiţii superioare de desfăşurare. Nivelul performanţelor a fost mult mai ridicat, faţă de ediţia de la Paris, înregistrându-se şi câteva recorduri. Odată cu Olimpiada de la St. Louis au apărut şi două sporturi olimpice noi: baschetul şi boxul, iar la atletism a fost introdusa în premieră proba de decatlon.

Distanţa mare şi costul ridicat al unei deplasări în îndepărtatul oraş american au determinat o participare foarte redusă a sportivilor de pe alte continente. Traversarea oceanului prezenta, la începutul secolului trecut, destule dificultăţi. În acest fel, Jocuriel Olimpice din 1904 au aparţinut americanilor: înscriind în întreceri peste 500 de participanţi (faţă de 64 proveniţi din restul ţărilor), ei au câştigat 85% din totalul medaliilor. Apropo, aceasta a fost prima ediţie a JO la care s-au acordat medalii de aur, argint şi bronz.

George Eyser a câştigat şase medalii, deși avea un picior din lemn.

Gimnastul american Anton Heida a cucerit șase medalii, cinci de aur și una de argint, fiind considerat vedeta ediției. Un alt gimnast din SUA, George Eyser, de asemena a câştigat şase medalii (3 de aur, 2 de argint și una de bronz), deşi avea piciorul stâng din lemn.

Atletismul a constituit atracţia întrecerilor olimpice. Un record, ce va dăinui 28 de ani, a fost stabilit la 200 m (21,6 secunde), de Archie Hahn din SUA, devenit triplu campion olimpic. Hahn, „Meteoritul din Milwaukee”, a câştigat cursele de 60 m, 100 m şi 200 m. Compatriotul său Ray Ewry a învins în toate săriturile fără elan.

Archie Hahn a stabilit un record ce va dăinui 28 de ani.

America a dominat cursele dar irlandezul Thomas Kiely a câştigat cursa combinată (care mai târziu a devenit cunoscută ca decatlon). Diferenţa majoră a fost aceea că toate probele ale acestei curse trebuiau încheiate în aceeaşi zi.

Pentru prima dată în istoria atletismului juriul a decis sancționarea startului greșit (cel care greșea lua startul cu un metru mai în spate decât ceilalți concurenți).

Probele de înot, desfăşurate în condiţii nepotrivite şi pe distanţe aproximative, au fost câştigate, în majoritate, de sportivii germani şi unguri.

Cu excepţia scrimei, dominată de cubanezi, a gimnasticii, unde germanii au fost concurenţi de temut şi a turneului de fotbal, câştigat de canadieni, aproape toate celelalte întreceri au fost monopolizate de sportivii ţării gazdă.

Cifrele JO St. Louis 1904

Oraş gazdă: Saint Louis (SUA).

Datele de desfăşurare: 1 iulie – 23 noiembrie 1904.

Țări participante: 12.

Număr de sportivi: 651 (645 bărbați și 6 femei).

Probe: 95 din 16 sporturi (18 discipline).

Jocurile au fost deschise oficial de David Francis, președintele „Louisiana Purchase Exposition”.

Stadion: Francis Field.

Podiumul pe medalii:

1. SUA – 231 medalii (76 aur, 78 argint, 77 bronz);

2. Germania – 15 (4-5-6);

3. Canada – 6 (4-1-1).

Surse: netsport.ro, onlinesport.ro, gsp.ro, cosr.ro 

Комментариев нет:

Отправить комментарий