вторник, 16 июля 2024 г.

Istoria Jocurilor Olimpice moderne (18)

Continuăm serialul dedicat istoriei Jocurilor Olimpice de vară moderne. Astăzi vă prezentăm ediția a XX-a a Olimpiadei care a avut loc în capitala Bavariei în anul 1972. Partea a 17-a, consacrată ediției a XIX-a a Jocurilor Olimpice disputate la Ciudad de México în 1968, o găsiți aici: https://andron-prodan.blogspot.com/2024/07/istoria-jocurilor-olimpice-moderne-17.html.

Posterul oficial al Jocurilor Olimpice din 1972. Designer – Otl Aicher & Gerhard Joksch.

EDIŢIA a XX-a. MÜNCHEN 1972

München a câştigat dreptul de a organiza Jocurile Olimpice în iulie 1966 în detrimentul oraşelor Detroit, Madrid şi Montreal.

Manifestarea olimpică din 1972 s-a bucurat de o participare deosebit de numeroasă şi de condiţii organizatorice excelente. Majoritatea întrecerilor au fost găzduite de importantul complex sportiv de la Oberwiesenfeld. Flacăra olimpică, adusă pe stadionul din Munchen de atletul Günther Zahn, a fost purtată, în drumul său din Grecia, de aproape 6.000 de tineri. 

Emblema oficială a Jocurilor Olimpice din 1972. Designer – Otl Aicher & Coordt von Mannstein.

Jocurile au fost deschise oficial de preşedintele RF Germania, Gustav Heinemann, iar jurământul atleţilor a fost depus de Heidi Schuller.

Politica africană a continuat să joace un rol important şi CIO a fost forţat să elimine Rhodesia, care deja trimisese o echipă de 30 de atleţi, pentru politica de aparthaid.

Teckelul „Waldi” a fost prima mascota a Olimpiadei. Designer: Elena Winschermann.

Jocurile Olimpice au fost umbrite de răpirea şi uciderea a 11 atleţi israelieni (au murit încă cinci terorişti şi un poliţist) de către organizaţia teroristă palestiniană „Black September”. Olimpiada a fost suspendată în dimineaţa următoare, dar competiţia s-a reluat mai târziu după înţelegerea cu oficialii israelieni. Echipa Israelului s-a întors imediat acasă la fel ca şi unii sportivi din Olanda, Norvegia şi Filipine, dar în general senzaţia era ca Olimpiada ar trebui să continue.

Victimele masacrului de la München. Sursa foto: talon.news.

Tragerea cu arcul s-a întors în program, iar judo-ul şi-a stabilit un program permanent. Şi handbal-ul în sală şi-a făcut debutul printre cele 195 de discipline.

Americanul Mark Spitz, care obţinuse la 18 ani 2 medalii de aur în Ciudad de México, a fost vedeta Olimpiadei din 1972. El a câştigat la individual 4 medalii de aur, toate în timpul recordului mondial şi încă trei medalii de aur la ştafetă, devenind cel mai de succes înotător al tuturor timpurilor.

Mark Spitz, eroul Olimpiadei-1972. Sursa foto: dailymail.co.uk.

Gimnasta din Uniunea Sovietică Olga Korbut a devenit vedetă peste noapte cu trei medalii de aur şi una de argint, fiind îndrăgită de spectatorii din München.

Belarusa Olga Korbut a câştigat patru medalii la München. Sursa foto: problr.ru.

A fost ultima Olimpiadă în calitate de sportivă a Liei Manoliu, participantă la toate Jocurile Olimpice din perioada 1952-1972.

La München au evoluat trei sportivi din RSSM: Serghei Muhin (hipism), Ivan Usatîi (handbal) şi Svetlana Doljenko-Kracevskaia (atletism, aruncarea greutăţii). Iuri Filatov, discipolul şcolii de canotaj din Dubăsari, a câştigat medalia de aur la proba kaiac 4 pe distanţa 1.000 metri. La Olimpiadă a fost acreditat în premieră un ziaris moldovean – Dumitru Coval. Mai multe detalii află aici: http://andron-prodan.blogspot.com/2015/07/normal-0-false-false-false.html.

Pe ansamblu, Olimpiada müncheneză a onorat aşteptările. Incidentul tragic reprezentat de atacul terorist asupra delegaţiei israeliene a îngrozit o lume întreagă, declanşând totodată un puternic sentiment de solidaritate între toţi participanţii.

Cifrele JO München 1972

Oraş gazdă: München (R.F. Germania).

Datele de desfăşurare: 26 august – 11 septembrie 1972.

Număr de ţări participante: 121.

Număr de sportivi: 7.894 (1.171 femei), la 21 de discipline, în 195 de probe (43 feminine).

Număr de medalii decernate: 592 (192-191-209).

Podiumul pe medalii:

1. URSS: 50 aur, 27 argint, 22 bronz, total 99;

2. SUA: 33 aur, 31 argint, 30 bronz, total 94;

3. Germania de Est: 20 aur, 23 argint, 23 bronz, total 66.

Surse: netsport.ro, onlinesport.ro, gsp.ro 

Комментариев нет:

Отправить комментарий