суббота, 9 декабря 2023 г.

RAPID” CĂRPINENI, MEDALIATĂ CU BRONZ LA JOCURILE SPORTIVILOR DE LA SATE ȘI FINALISTĂ A CUPEI „TINERIMEA MOLDOVEI, ANUL 1968

Autor: Sergiu FURDUI

În anul 1968, „Rapid” Cărpineni a participat la 3 competiții republicane la fotbal:

-         Jocurile sportivilor de la sate;

-         Cupa „Tinerimea Moldovei”;

-         Cupa „Spicul de Aur”.

Componența echipei n-a suferit modificări esențiale astfel încât, în noul sezon1968, majoritatea fotbaliștilor au pășit campioni în exercițiu dat fiind că, la 11 septembrie 1967, în finală disputată pe stadionul din Florești, „Rapid” a învins echipa „Maiak” Chirsova cu scorul de 5-3, cucerind titlul de primă campioană la fotbal din cadrul Jocurilor sportivilor de la sate din RSS Moldovenească!

Această performanță inedită și excepțională este oglindită în articolul publicat la 11 noiembrie curent, postat pe pagina mea de Facebook și publicat pe blogul administrat de jurnalistul sportiv Andrei Prodan: https://andron-prodan.blogspot.com/2023/11/rapid-carpineni-prima-campioana.html.

* * *

Campionatul la fotbal din cadrul Jocurilor sportivilor de la sate, ediția II, a demarat la 14 aprilie.

În faza preliminară, 30 de echipe au fost repartizate în patru serii, primele două clasate obținând biletul la turneul final.

În Seria 1, „Rapid , duelându-se acasă și în deplasare cu fiecare concurentă, s-a calificat de pe locul 2 ocupat, pe parcurs, înregistrând următoarele rezultate:

- cu „Maiak” Chirsova, r. Comrat 5-0 și 1-3;

- cu „Ghigant” Vulcănești 0-0 și 0-0;

- cu „Rodina” Taraclia 1-2 și +:- ;

- cu „Pravda” Cania, r. Leova 3-0 și 9-2;

- cu „Lenin” Moscovei, r. Cahul 1-0 și +:-

- cu „Kirov” Gura Galbenă, r. Cimișlia 2-1 și +:-

 

Clasamentul final al Seriei I

L Echipa                                J          V         E        Π         G          P

1. „Maiak” Chirsova           12       9          1          2          24-16 19

2. „Rapid” Cărpineni          12       8          2          2          22-8    18

3. „Ghigant” Vulcănești    12       7          3          2          26-12 17

4. „Rodina” Taraclia           12       6          0          6          45-23 12

5. „Pravda” Cania              12       5          1          6          12-24 11

6. „Lenin” Moscovei          12       3          1          8          14-29 7

7. „Kirov” Gura Galbenă   12       0          0          12       10-41 0

* * *

Faza finală a campionatului s-a desfășurat în perioada 24 – 28 iulie 1968, meciurile fiind jucate pe stadionul din Slobozia (raionul Tiraspol). Cele 8 echipe, divizate în 2 grupe, s-au confruntat în 3 meciuri, ulterior, liderile au disputat finală pentru titlul de campion iar, ocupantele locului secund au luptat pentru locul 3 premiant.

În Grupă 1, „Rapid” a întâlnit următoarele echipe: „1 Mai” Slobozia; „Granicerul SovieticBădragii Noi, r. Edineți; „Kolos” Călărași.

La 24 iulie1968, „Rapid” a cedat cu 1-2 la „1 Mai”, golurile fiind marcate de A. Toma iar, la gazde de N. Nicolaev și Silla. „Rapid” s-a aliniat cu următorul 11: Grigore Duminică – în poartă, Simion Arnăut, Ion Arnăut, Dumitru (Mitică) Punga și Valentin Culiev – în linia defensivă; Victor Vtorov, Ion Drumea și Vasile Alexeenco – în linia mediană; Nicolae Mârza, Victor Paşcan și Alexandru Toma – în linia ofensivă. Primul meci din grupă a fost tensionat, arbitrat central Vladimir Cuțenco din Chișinău avertizînd cu cartonaș galben 3 fotbaliști din Slobozia: Nicolaev, Draizen și Pavlenco, precum și pe rapidistul S. Arnăut.

La 25 iulie 1968, „Rapid” a învins echipa „Kolos” cu 2-1, golurile victorioase fiind marcate de A. Toma și V. Paşcan. Al doi-lea meci din grupă, arbitrat de Vladimir Milanco din Bălți, „Rapid” l-a început în aceiași componență ca în cel precedent doar că, în locul mijlocașului V. Alexeenco a ieșit Iu. Pavlov.

La 27 iulie 1968, în ultimul meci din grupă, arbitrat de Vladimir Cuțenco, „Rapid” a surclasat echipa „Grănicerul Sovietic” cu scoprul de 3-1 (1-0), toate golurile la învingători fiind marcate de A. Toma. Primul unsprezece la echipa din Cărpineni s-a înnoit cu Zaharia Șterbeț care l-a înlocuit pe Ion Drumea, titular în primele 2 meciuri.

Deși, nu s-a calificat în marea finală, Rapid” a demonstrat valoare înaltă, confirmând că este una din cele mai puternice echipe sătești din republică.

Clasamentul final al Grupei I

L Echipe                               J          V         E         Π          G         P

1. 1 Mai” Slobozia                       3          2          1          0          6-2      5

2. „Rapid” Cărpineni          3          2          0          1          6-4      4

3. „ Grănicerul Sovetic    3          1          0          2          3-7      2

4. „Kolos” Călărași            3          0          1          2          3-5      1

* * *

În Grupa a 2, lider a devenit Rubin Florești, urmată de „KBO” Lipcani.

* * *

La 28 iulie 1968, în meciul contând pentru locul 3, arbitrat de chișinăueanul Vladimir Cuțenco, Rapid Cărpineni a învins cu 4-2 (2-0) echipa KBO” Lipcani; la învingători remarcându-se: Iu. Pavlov, V. Pașcan și A. Toma – 2 goluri, iar la învinși – Burlacu cu o dublă.

Astfel, pe treapta a treia a podiumului Jocurilor sportivelor de la sate, ediția 2 fotbalistică, au urcat rapidiștii: Alexandru Toma, Grigore Duminica, Simion Arnăut, Ion Arnăut, Dumitru Punga, Victor Vtorov, Vasile Alexeenco, Zaharia Ştirbeț, Nicolai Mîrza, Valerii Pavlov, Victor Paşcan, Ion Mandiș, Ion Drumea, Vasile Alexeenco, Valentin Culiev.

* * *

Turneul s-a încheiat cu marea finală disputată în aceiași zi, 28 iulie 1968, între învingătoarele grupelor 1 și 2: „1 Mai” Slobozia și „Rubin” Florești. Meciul decesiv, desfășurat pe stadionul din Slobozia, a desemnat noua campioană – echipa kolhozului 1 Mai”.

Astfel, în 1968, în campionatul la fotbal din cadrul Jocurilor sportivelor de la sate, ediția 2, locul 1 l-a ocupat „1 Mai” Slobozia, locul 2 – „Rubin” Florești și locul 3 – „Rapid” Cărpineni.

* * *

Rapid” Cărpineni, premianta locului 3 la Jocurile sportivilor de la sate, a fost menționată în ziarul raional „Zorile komunizmului”, Nr. 97 din 10 august 1968), articolul „Pe loc premiant” fiind semnat de D. Cojocari:

Echipa „Rapid”din kolhozul „Drumul leninist”a participat la jocurile finale pentru întâietatea ASBS „Kolhoznicul” la fotbal. Primul meci cu echipa din Slobozia fotbaliștii noștri l-au pierdut cu scorul de 1:2. În a doua zi de întreceri „Rapid” s-a întâlnit cu echipa din Călărași. De data aceasta scorul a fost de 2:1 pentru băieții noștri. Fotabaliștii din Cărpineni au învins de asemenea reprezentativele Edinețului și Lipcanilor. După rezultatele întrecerilor „Rapid” s-a clasat pe locul al treilea premiant”.

* * *

În continuare, „Rapid” Cărpineni a participat la competiția republicană dotată cu Cupa „Spicul de Aur”:

- la 04 august 1968, a surclasat cu 10-0 echipa din Cimișeni, raionul Criuleni, gazdele marcând goluri prin: A. Toma – 5, V. Pavlov – 3 și V. Paşcan – 2;

- la 11 august 1968, în satul Șuri din raionul Drochia, a învins echipa locală cu 7-0, oaspeții marcând prin: V. Pașcan – 3 goluri, A. Toma, V. Pavlov, Z. Știrbeț și S. Arnăut – câte un gol.

- la 18 august 1968, la Cărpineni, în sferturile de finală, a cedat la limită cu 1-2 în fața reprezentantei colhozului „Lenin” din Edineț, campioană în exercițiu care, în acel an, repetat, a devenit posesoară a Cupei „Spicul de Aur”.

Ultimul meci, reieșind din scorul format de A. Orlovschi – 2 goluri la învingători și cel al rapidistului V. Paşcan, a fost dramatic și echilibrat, fotbaliștii din Cărpineni cedând la limită în fața deținătoarei în exercițiu care, în acel an, a repetat perfotrmanța, din nou, devenind posesoară a Cupei „Spicul de Aur”.

Partida respectivă a fost oglindită în ziarul raional Edineț „Lenineț”, nr. 101 din 24 august 1968.

Echipa din nordul republicii, reprezentanta colhozului Lenin din Edineți, ulterior numită „Urojai”, pe merite, este considerată fanionul fotbalului moldovenesc rural din anii 60-70 ai secolului trecut dat fiind că, în 1967-1973, la primele 7 ediții, precum și în 1976, 1983, a cucerit 9 (!) Cupe „ Spicul de Aur”, concomitent, fiind unica echipă moldovenească care, în 1977 a câștigat turneul unional „Zolotoi Kolos”, apoi, în 1979 şi 1983 a urcat pe treapta a 3-a a acestei prestigioase competiții care întrunea cele mai puternice echipe din mediul rural, reprezentante ale celor 15 republici unionale, precum și ale regiunilor Moscova și Leningrad.

Paranteză cu referire la echipa legendară „Urojai” Edineţ conține informații culese din articolul „Istorie. Fotbalul în mediul rural” din 12 iunie 2020 (https://fmf.md/noutate/1307/istorie-fotbalul-In-mediul-rural) de publicistul sportiv Andrei Prodan. Am recurs la aceste valoroase informații pentru a sublinia că, în 1968 „ Rapid” Cărpineni a părăsit cu capul sus competiția republicană „Spicul de Aur”, la acel timp, pe bună dreptate, fiind considerate una din cele mai puternice echipe din mediul rural moldovenesc.

* * *

În același an, „ Rapid” Cărpineni a participat și în competiția republicană la fotbal dotată cu Cupa „Tinerimea Moldovei”, înaintând victorios până în ultimă etapă – finala.

La 06 octombrie 1968, după primul meci din deplasare încheiat cu 1-0, „Rapid” repetat, a învins echipa kolhozului „Maiak” din Nisporeni cu scorul de 5-3, golurile fiind marcate de I. Arnăut – 2, A. Toma – 2 și Z. Știrbeț – 1; oaspeții replicând prin Maigan – 2 goluri și Robu – din penalty.

Următoarele etape spre Cupa nominalizată au derulat dintr-un meci, perechia concurentă fiind desemnată prin tragere la sorți.

La 10 octombrie 1968, la Leova, în 1/8 de finală, „Rapid” a învins reprezentanta Bazei de transport auto Nr. 25 (ATB -25) cu scorul de 4-2, golurile fiind marcate de A. Toma și V. Paşcan - câte-o dublă; poarta apărată de P. Gafencu fiind străpunsă de leovenii Mocrințev și Mamaliga.

La 24 octombrie 1968, la Ceadâr Lunga, în 1/4 de finală, „Rapid” a smuls biruința la limită, unicul gol al meciului rejucat, fiind marcat de Iu. Pavlov; echipa kolhozului local „Kirov” evidențiindu-se cu eliminarea lui Voronov. Primul meci disputat cu 4 zile înainte, încheiat cu 3-1 în favoarea fotbaliștilor găgăuzi, a fost anulat din motivul încălcări Regulamentului.

La 27 octombrie 1968, la Cărpineni, în semifinale, „Rapid” a învins reprezentativa colhozului „Biruința” din Glodeni cu scorul de 2-0, ambele goluri fiind marcate de Z. Ştirbeț.

La 03 noiembrie 1968, în finală s-au luptat pentu Cupa „Tinerimea Moldovei”: „Cristal” Fălești și „Rapid” Cărpineni, raionul Kotovschi. Echipele finaliste au pornit în următoarea componență:

- „Cristal”: A. Puşcaş (Goncearov), N. Fuior, Gh. Rîbac, V. Covalenco, C. Iurovici, S. Dudnic, Iu. Untu, I. Zabolotnîi, N. Biriucov, A. Țîgîrlaş, V. Cumurciuc; antrenor Mihail Sadcoveț;

- „Rapid”: Grigore Duminică, Simion Arnăut, Ion Arnăut, Dumitru Punga, Valentin Culiev, Victor Vtorov, A. Bogorod, Zaharia Ştirbeț, Iurie Pavlov, Victor Paşcan și Alexandru Toma; rezerve fiind Petru Gafencu, Ion Drumea, Ivan Croitor și Nicolai Mîrza.

Meciul final, arbitrat de chișinăuienii Ion Iarmoliuc, Oleg Ciaico și M. Baidan, s-a încheiat cu scorul de 3-1 în favoarea fotbaliștilor din nordul republicii: după penalty-ul realizat în minutul 20 de către căpitanul „Rapid”-ului A. Toma, „Cristal” a înscris 3 goluri prin A. Țîgîrlaş-2 și N. Biriuicov astfel, câștigând Cupa „Tinerimea Moldovei”, ediția 1968.

* * *

Efectuînd o generalizare a evoluției echipei „Rapid” Cărpineni constatăm că, sezonul fotbalistic 1968 a fost cel mai aglomerat în competiții, fotbaliștii evoluând destoinic și onorabil la toate trei, reflectate supra.

* * *

Urmare prestației excepțională pe terenul de fotbal în anii 1966 – 1968, „ Rapid” Cărpineni a fost recunoscută cea mai bună echipă din raionul Kotovschi, fiind apreciată înalt de comunitatea sportivă și de autorități locale.

În raportul anual prezentat la Conferința raională din 30 noiembrie 1968, M. Catănsus, președinte al Asociației Sportive Benevole „Kolhoznicul”, menționa:

„… Primul loc la întrecerea cultural-fizică și sportivă desfășurată între colective de muncă din raionul Kotovschii, stabil și meritat, este ocupat de colhozul „Drumul Leninist” din Cărpineni (președinte – Zaharia Ivanovici Croitor, secretar de partid – Alexei Ivanovici Șusticov, secretar de comsomol Ivan Filimon și instructor-metodist pe sport – Zaharia Știrbeț).

Echipa „Rapid”, campioană republicană la fotbal în anul 1967, a participat cu succes la turneul unional din Crimeia, ocupând locul 4. În anii 1966 și 1968 a ocupat locul 2 și, respectiv, locul 3, în campionatul desfășurat între cele mai puternice echipe sătești, reprezentante ale tuturor raioanelor din republică.

La rugămintea autorităților locale, cu concursul ASB „Kolhoznicul”, în luna august 1968, a început să funcționeze Școala Sportivă pentru Copii și Tineri, în activitatea căreia sunt atrași specialiști calificați. Angajații scolii (conducerea, antrenorii, lucrătorii auxiliari) sunt salarizați de ASB „Kolhoznicul”, asigurarea materială a procesului de învățămînt sportiv (terenul, sala sportivă, inventarul,alte componente), fiind asumată de cârmuirea colhozului local în frunte cu Zaharia Croitor, Erou al Muncii Socialiste.”

Echipa de fotbal din Cărpineni, lideră raională, a fost menționată și în ziarul „Zorile komunizmului”, nr. 70 din 08 iunie 1968: „Succesele echipei de fotbal „Rapid” sînt cunoscute nu numai în raion, dar și departe de hotarele lui. Timp de câțiva ani la rând ea este considerată drept una dintre cele mai bune echipe sătești din republică. Și acum nu cedează pozițiile. În anul trecut colectivul de cultură fizică din kolhozul „Drumul leninist” a fost recunoscut cel mai bun în raion și decorat cu un drapel jubiliar”.

* * *

La 01 septembrie 1968, urmare eforturilor și acțiunilor commune, întreprinse de autorități de nivel sătesc, raional și republican, ținând seama de performanțele echipei „Rapid”, la Cărpineni s-a deschis Școala Sportivă pentru Copii și Tineri – eveniment inedit și important, menționat în raportul prezentat la Conferința raională din 30 noiembrie 1968 de către M. Catănsus, președinte la Asociația Sportivă Benevolă „Kolhoznicul ”.

Lecții la fotbal și antrenamente efectuate de Alexandru Toma și Aurel Onilă, ambii fotbaliști valoroși și notorii, atrăgeau sute de copii talentați, pasionați de fotbal. Mihail Casian, component al echipei „Rapid” în anii 1970-1992, povestește că, fiind elev, era încântat de antrenorul Aurel Gheorghevici care i-a implimentat primele cunoștințe teoretice și abilități practice în fotbal.

Astfel, începând cu 01 septembrie 1968, elevii din Cărpineni, pasionați și dornici de fotbal, cu bucurie și sârguință, fracventau Școala Sportivă, de rând cu efectuarea studiilor generale.

În acea perioadă, la Cărpineni funcționa:

-         Școala medie Nr. 1, azi Liceul Teoretic „Ștefan Holban”;

-         Școala medie Nr. 2, azi Gimnaziul „Dumitru Crețu”;

-         Școala Internat, azi Centrul temporar pentru refugiați;

-         Școala cu 8 clase Nr. 4, azi Gimnaziul – Grădiniță Topor;

-         Școala cu 8 clase Nr. 3, situată lîngă Biserica Ortodoxă „Înălțarea Domnului”, azi nu există;

-         Școala cu 8 clase Nr. 5, situată lîngă Biserica Ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul”, azi nu există;

-         Școala Profesiobală Tehnică Sătească Nr. 16, situată în centrul satului, azi sediul Primăriei Cărpineni.

Școala Sportivă pentru Copii și Tineri din Cărpineni a încetat activitatea în anul 2002.

Antrenorul Aurel Onilă cu copii fotbaliști pe fundalul stadionului din Cărpineni. Fotografia este prezentată de fiul acestuia, Veaceslav Onilă care menționează că tatăl său după absolvirea Unuversității din Chișinău, Facultatea Educație Fizică și Sport, a fost repartizat la Cărpineni unde a antrenat copii (ulterior a fost fost titular la „Dinamo” Chișinău). Aceste afirmații coincid cu amintiri povestite de Mihail Casian, component al echipei „Rapid” în anii 1970-1992.

* * *

Sezonul fotbalistic 1969 a început promițător, startul echipei Rapid” Cărpineni fiind similar celui precedent însă, finalul a fost total dezamăgitor.

Partcipând la Jocurile sportivilor de la sate, ediția a III-a, „Rapid” a câștigat Seria 1, depășind pe Ghigant” Vulcănești, ocupanta locului 2, datorită golaverajului mai bun, ambele încheind faza preliminară a campionatului cu a câte 18 puncte.

Balanța golaverajului s-a înclinat în favoarea „Rapid”- ului, datorită biruinței zdrobitoare cu 16-0 asupra echipei din satul Albota, r. Cahul, în așa mod, fiind înregistrat cel mai mare scor în meciuri oficiale disputate de fotbaliștii din Cărpineni.

Seria respective a produs și o surpriza: cu 17 puncte acumulate, a rămas acasă „Maiak” Chirsova, participantă la primele 2 turnee finale din cadrul Jocurilor sportivilor de la sate.

* * *

În faza preliminară, jucând cu fiecare echipă din serie meciuri tur-retur, acasă și în deplasare, „Rapid” a obținut următoarele rezultate:

- cu „Ghigant” Vulcănești 7-1 și 1-2;

- cu „Maiak” Chirsova, r. Comrat 3-1 și +:- (din motive nejustificate, fotbaliștii găgăuzi n-au venit la Cărpineni);

- cu echipa colhozului „Lenin”din Tvardița, r. Ceadâr Lunga 0-4 și 8-2;

- cu „Pravda” Leova 0-2 +:-;

- cu echipa colhozului „Kommunist” din Fârlădeni, r. Căușeni 5-1 și 1-0;

- cu echipa colhozului din satul Albota, r. Cahul 16-0 și 6-3.

Clasamentul final al Seriei I

L Echipa                                J          V         E        Π         G          P

1. „Rapid” Cărpineni          12       9          0          3          47-16 18

2. „Ghigant” Vulcănești    12       9          0          3          46-17 18

3. „ Maiak” Chirsova          12       8          1          3          19-12 17

4. „Lenin” Tvardița             12       7          2          3          33-20 16

5. „Pravda” Leova             12       3          1          8          5-34    7

6. „Comunist” Fârlădeni    12       3          0          9          8-17    6

7. Albota, r. Cahul              12       1          0          11       11-53 2

* * *

Ultima fază a campionatului s-a desfășurat în perioada 18 – 24 august în orașul Florești. Opt echipe calificate la turneul final au fost divizate în două grupe, învingătoarele disputând titlul de campioană.

La 18 august 1969, plasată în Grupa 1, „Rapid” uimește cei 800 spectatori cu o înfrângere dezastruoasă de 0-5 în fața echipei „Biruința” Cojușna, r. Strășeni, golurile fiind marcate de Oleinic, P. Boțan – 2, S. Panea și I. Boțan. Meciul, arbitrat de Iuzic Portnoi din Bălți, D. Curmaliov din Soroca și V. Piancovschi din Chișinău, „Rapid”-ul l-a început cu: S. Ştirbeț, S. Arnăut, I. Arnăut, D. Punga, V. Golban, Iu. Tabacari, V. Recichin, V. Alexeenco, Iu. Pavlov, F. Rusu și I. Croitor.

Al 2-lea meci din 19 august 1969, la fel, a fost dezgustător, fotbaliștii din Cărpineni, sub privirea a circa 500 de spectatori, pierd la „Kolos” Călărași cu scor categoric de 0-6 (0-2), golurile fiind marcate de Iliev – 3, Cvasiuc, Mozgalin, Bîlea-Bancu. Meciul arbitrat de Iuzic Portnoi din Bălți, Vladimir Cuțanci și V. Piancovschi, ambii din Chișinău, „Rapid” l-a jucat cu: S. Ştirbeț, S. Arnăut, I. Arnăut, D. Punga, V. Golban, G. Duminică, V.Iachim, V. Alexeenco, Iu. Pavlov, F. Rusu și I. Croitor.

În ultimul meci din 21 august 1969, arbitrat de Iuzic Portnoi, D. Curmaliov și M. Chigheli, toți din Chișinău, urmărit de circa 700 de spectatori, „Rapid” suferă a treia înfrângere consecutivă în grupă, echipa „Prometeu Glodeni surclasând cu 4-1 (1-0) fotbaliștii cărpineni: S. Ştirbeț, I. Arnăut, S. Arnăut, D. Punga, V. Golban, V. Tabacari, I. Croitor, F. Rusu, V. Pavlov, V. Recichin, V. Alexeenco.

Clasamentul final al Grupei I

L Echipe                               J          V         E         Π          G         P

1. „Kolos” Călărași             3          3          0          0          12-2    6

2. „Prometeu” Glodeni       3          2          0          1          7-6      4

3. „Biruința” Cojușna         3          1          0          2          5-2      2

4. „Rapid” Cărpineni          3          0          0          3          3-15    0

* * *

În meciul pentru ultimele 2 locuri: 7-8, disputat la 23 august 1969, „Rapid” a fost neputincioasă și față de ultima clasată în Grupa a 2-a, cedând la „Ghigant” Vulcănești 3-1 (1-0) – scor fixat de arbitrul central V. Cuțenco, asistat de V. Piancovschi și Iu. Portnoi. Rapidiștii s-au evidențiat cu V. Recichin care a înscris unicul gol, precum și cu fundașul lateral dreapta S. Arnăut, eliminat din teren cu cartonaș roșu.

Astfel, orașul Florești, de data aceasta, a fost nenorocos și ghinionist pentru fotbaliștii din Cărpineni: S. Știrbeț, Simion Arnăut, Ion Arnăut, Dumitru Punga, Vladimir Golban, Ivan (Nicu) Croitor, Vasile Alexeenco, Valerii Pavlov, Victor Recichin, Iurii Tabacari, Grigore Duminică, V. Iachim, F. Rusu.

* * *

Modest s-au prezentat rapidiștii și în competiția dotată cu Cupa „Spicul de Aur”. Pe 3 august 1969 evoluând în deplasare contra echipei „Mejkolhozotkorm” (Cihrca, Ananii Noi) ei au cedat cu scorul de 1-3. Pentru oaspeți au evoluat: S. Șterbeț, S. Arnăut, I. Arnăut, D. Punga, V. Golban, F. Rusu, Z. Șterbeț, Iu. Pavlov, C. Arnăut, V. Recichin, V. Alexeenco. Pe banca de reserve s-au aflat: G. Duminică, I. Croitor, A. Bogorad.

* * *

Meditând asupra prestației fotbaliștilor cărpineni în îndepărtatul 1969, analizând procesele-verbale ale meciurilor disputate de „Rapid”, observăm că la turneul de la Florești (18 – 24 august), precum și la meciul din cadrul Cupei „Spicul de Aur” (3 august), banca de rezerve a echipei, practic, n-a existat, linia mediană și cea ofensivă fiind vulnerabilă, pe post de jucător în teren, recurgând la Grigore Duminică, portar de meserie.

Absența titularilor incontestabili ai echipei care s-au manifestat la înălțime în faza preliminară a campionatului: Zaharia Ştirbeț, Nicolai Mîrza, Victor Paşcan, Victor Vtorov, Ion Drumea, Petru Gafencu și Alexandru Toma – fotbaliști de bază, a lăsat amprentă asupra calități nesatisfăcătoară în meciurile jucate cu echipe care, anterior au fost depășite. Cu siguranță, zdruncinarea nucleului echipei a influiența negativ prestația „Rapid”-lui, cea mai slabă din toate competițiile or, fotbaliștii nominalizați, cu certitudine, ar fi adus plus valoare la turneul din Florești astfel încât, finalul sezonului 1969 să fie similar celor 3 precedente.

Amintim, că, echipa legendară „Rapid” Cărpineni:

- în 1966 a obținut titlul de vicecampioană la fotbal a Asociației Sportive Benevolă „Colhoznicul”, ediția XIII;

- în 1967 a devenit primă campioană la fotbal din cadrul Jocurilor sportivilor de la sate din RSS Moldovenească;

- în 1968 a urcat pe treapta a treia a campionatului menționat, ediția a 2-a și, în același an, a devenit finalistă a Cupei „Tinerimea Moldovei”.

Prin urmare, eșecul din anul 1969, descris supra, pare întâmplător și incredibil, determinat de circumstanțe subiective, cât și obiective, complcat a fi stabilte în prezent.

În sezoanele următoare, aevea nemuretoarei Pasăre Phoenix, Rapid a reînviat din propria cenușă” de vreme ce, în anii 70 ai secolului trecut, fotbaliștii cărpineni s-au mobilizat și unit, repurtând noi biruințe pe arena republican, evoluția urmând a fi reflectată în viitoare publicații cu tematica generică: Fotbalul la Cărpineni.

P. S. Fotografiile din articol sunt din arhiva familiei Arnăut, fiind oferite de doamna Maria, soția regretatului Simion Arnăut, titular la echipa „Rapid” Cărpineni în anii 60-70 ai secolului trecut.

Dragă cititor, în cazul în care, examinând fotografia, observi persoane cunoscute (rude, prieteni, vecini, colegi etc), te rugăm să reacționezi, nominalizând numele și prenumele. Procedând în asemenea mod, contribui la completarea și îmbunătățirea publicațiilor privind Fotbalul la Cărpineni.

Vă mulțumim anticipat.

(Va urma)

Комментариев нет:

Отправить комментарий