суббота, 2 декабря 2023 г.

„RAPID” CĂRPINENI, VICECAMPIOANĂ LA FOTBAL A ASB „COLHOZNICUL”, EDIȚIA 1966

Autor: Sergiu FURDUI

Anul 1966 semnifică începutul performanțelor sonore pe arena republicană, realizate de echipa Rapid” Cărpineni, una din cele mai renumite și titrate din istoria fotbalului rural moldovenesc care făcea furori în anii 60-80 ai secolului trecut.

În a doua jumătate a anilor 60 ai secolului trecut, în componența echipei de fotbal din Cărpineni au intervenit modificări esențiale generate de retragerea veteranilor care au jucat în anii 1953-1965: Timofei Furdui, Grigore Cărpineanu, Mihail Secu, Ilie Nunu, Dumitru Nunu, Toader Golban, Vasile Popa, Grigore Florea, Mihail Știrbeț, Vitalii Parascheev, Vladimir Nani, Roman Ianbuhtin, Mihail Radov, Constantin Ursu, Ion Frunze, P. Cilinghirov, L. Krapivschii, P. Popov.

Concomitent, la „Rapid” continue să joace fotbaliști experimentați din vechea garnitură: Nicolai Mârza, Grigore Ciobanu, Ivan (Nicu) Croitor, Andrei Știrbeț și Pintilie Ciugireanu, lotul echipei fiind completat cu tineri talentați și pasionați de fotbal: frații Simion și Ion Arnăut, Alexandru Toma, Zaharia Știrbeț, Dumitru (Mitică) Punga, Ion Drumea, Constantin Cașu, Victor Vtorov, Vladimir Covalciuc, Valerii Tabacari, Ion Mandiș, Alexandru Chiriac, S. Andronic, M. Furnică.

Sezonul fotbalistic la Cărpineni a demarat cu înmânarea banderolei de căpitan liderului echipei, Alexandru Toma dat fiind că, Nicolai Mârza, colegul mai mare care o deținu-se din 1960, fiind preluată de la Timofei Furdui, s-a transferat cu traiul la Suvorov, azi Ștefan Vodă, fiind numit vice-președinte la Sovietul raional de deputați norodnici.

Noul căpitan, concomitent, îndeplinea și atribuțiile de antrenor al echipei „Rapid”. Săptămânal, în zile de marți și vineri, rapidiștii se antrenau pe stadionul sătesc.

Suportul material echipei „Rapid” era acordat de către gospodăria agricolă colectivă locală – colhozul „Drumul Leninist” în fruntea căruia se afla Zaharia Croitoru, Erou al Muncii Socialiste. Un aport semnificativ la rezolvarea chestiunilor referitoare la activitatea echipei au avut: Alexei Șusticov, secretar de partid; Ion Filimon, secretar de comsomol și Zaharia Șterbeț, instructor-metodist pe sport, totodată, și titular la „Rapid” .

Echipa „Rapid” se bucura de susținere morală din partea suporterilor devotați, printre care menționăm: Emil Fodor, Damian Cojocari, Anatol Buhnă și mulți alți locuitori ai satului Cărpineni și a localităților din circumscripția raională Kotovschi.

Or, în 1966, deținând titlul de campioană a raionului Kotovschi, „Rapid”, a fost admisă în campionatul Asociației Sportive Benevole „Colhoznicul”. Urmare desființării și, respectiv, comasării raionului Cărpineni cu raionul Kotovschi, procesul administrativ declanșat în 1961, a derulat o perioadă de tranziție. În 1965, echipa „Rapid” Cărpineni a participat în campionatul raional și, cucerind primul loc, a fost delegată să reprezinte raionul Kotovschi în eșalonul fotbalistic superior din mediul rural republican, lucru înfăptuit la înălțime și cu destoinicie.

* * *

În perioada 22 mai – 02 octombrie 1966 s-a desfășurat a XIII-a ediție a campionatului ASB „Colhoznicul la fotbal. 30 de echipe de fotbaliști amatori, reprezentante din sectorul rural, au fost repartizate în 4 grupe valorice a câte 7 și 8 participante. Primele două echipe clasate în fruntea grupei s-au calificat în faza finală, turneul final fiind desfășurat la Cărpineni în perioada 25 septembrie – 02 octombrie 1966. Echipele finaliste au fost divizate egal în 2 grupe, învingătoarele disputând marea finală pentru titlul suprem de campioană republicană a ASB „Colhoznicul”, ediția 1966.

* * *

În prima fază a campionatului, în grupa a III-a, „Rapid” Cărpineni s-a duelat cu echipe din Anenii Noi, Căușeni, Carmanova (raionul Grigoriopol), Cojușna (Strășeni), Grigoriopol și Slobozia.

Prestația fotbaliștilor cărpineni a fost bună dar, însoțită de emoții și retrăiri de vreme ce, doar, în ultimul tur, au obținut biletul la turneul final, depășind cu un punct reprezentanta colhozului „ 1 Mai” din Slobozia - prima deținătoare a Cupei „ Molodioji Moldavii” (= Tineretul Moldovei), ediția 1949, echipa numindu-se colhozul „Krasnîi Partizan” (= „Partizanul Roşu”) din Slobozia).

Rapid” a ocupat locul secund și, respectiv, s-a calificat în faza finală a campionatului, alături de câștigătoarea grupei, „Biruința” Cojușna, r. Strășeni care, având un avantaj de 4 puncte, a totalizat 20 de puncte.

Subliniem că, duelul dintre aceste 2 echipe lidere a fost egal: la Cărpineni gazdele au învins cu 2-0 iar, la Cojușna, „Rapid” a suferit înfrângere.

La 26 iunie 1966, pe stadionul din satul Cojușna, în derbiul grupei, echipa locală a smuls victorie în fața adversarei din Cărpineni cu scorul de 3-1 ( 2-1), la gazdă golurile fiind marcate de Panea – 2 și S. Repeduș, oaspeții replicând prin unicul gol înscris de V. Covalciuc, cel mai tânăr rapidist.

Conform procesului-verbal al meciului arbitrat la centru de V. Cuțenco, din lotul echipelor au făcut parte:

Biruința”: Iacovlev, Boțan, Samuil, Srtopșa, Samoil (2), Donoaga, Ceban, Panea, Repeduș S., Jereghi, Boțan P., Pușcaș, Sîrghi, Cebotari.

Rapid”: P. Cuigureanu, D. Pungă, N. Mârza, Furnica, S. Andronic, I. Croitor, V. Vtorov, V.Covalciuc, A. Toma, Z.Șterbeț, C. Cașu , Șterbeț A., S.Arnăut, I. Arnăut.

Clasamentul final a Grupei a III-a s-a prezentat în următoarea formulă:

1. Biruința” Cojușna, r. Strășeni – 20 puncte;

2. „Rapid” Cărpineni, r. Kotovschi – 16 puncte;

3. „1 Mai” Slobozia – 15 puncte;

4. Combinatul industrial din Grigoriopol – 13 puncte;

5. Sovhozul tehnicul „Carmanovo” din s. Carmanovo, r. Grigoriopol – 9 puncte;

6. Asociația raională de construcții din Căușeni – 5 puncte;

7. Colhozul „Maiak” din Anenii Noi – 2 puncte.

Prin urmare, în faza finală a campionatului ASB „Colhoznicul”, ediția 1966, s-au calificat următoarele echipe:

1) „Avangard” Comrat și „Medic” Taraclia - din grupa I;

2) „ATB-28” Călărași și Sovhozul-tehnicul Camenca - din grupa a II-a;

3) „Biruința” Cojușna, r. Strășeni și „ Rapid” Cărpineni – din grupa a III-a,

4) „Progres” Florești și „Avangard” Glodeni - din grupa a IV-a.

* * *

În zilele de 25 septembrie – 02 octombrie, la Cărpineni s-a desfășurat turneul final din cadrul ASB „Colhoznicul”.

Grupa 1 s-a finalizat cu dualitate egală la punctaj, a câte 4 puncte, între „ Biruința” Cojușna și echipa Sovhozului-tehnicul din Camenca, ultima obținând întâietatea, datorită faptului că în meciul direct a învins cu scorul de 2-1.

În grupa a II-a, echipa locală „ Rapid” a ocupat primul loc, învingând:

- „ATB-28” Călărași cu scorul de 3-2 ( pentru „Rapid” au marcat Cașu, A. Toma și N. Mîrza);

 - „Medic” Taraclia cu scorul de 5-0 (pentru „Rapid” au marcat A. Toma – 3 (1 din penalty) și V. Covalciuc – 2).

În primul meci „Rapid” a câștigat la masa verde dat fiind că, echipa „Progres” Florești, în minutul 69, după 3 goluri încasate, marcate de rapidistul A.Toma, samavolnic, a părăsit terenul, fapt sancționat de către comisia de arbitraj cu excludere din competiție.

Clasamentul final al Grupei a II-a

Echipa                                   J          V         E         Π          G         P

1. „Rapid” Cărpineni          2          2          0          0          8-2      4

2. „ATB-28” Călărași          2          1          0          1          9-3      2

3. „Medic” Taraclia            2          0          0          2          0-12    0

4. „Progres” Florești - exclusă.

* * *

La 02 octombrie 1966, pe stadionul central din Cărpineni s-a disputat meciul final pentru titlul de campion al ASB „Colhoznicul”, protagoniste fiind „Rapid” Cărpineni și echipa Sovhozului-tehnicul din Camenca.

La ora 14.00, arbitrul de categorie republicană Bekker, asistat de Ababii și Caico, toți trei din Chișinău, a fluierat începutul meciului, în teren, reieșind din conținutul procesului – verbal, luptând următorii jucători:

- la „Rapid”: P. Cuigureanu, S. Arnăut, I. Arnăut, M. Furnica, I. Drumea, I. Croitor, V. Covalciuc, Z. Șterbeț, C. Cașu, A. Toma, N. Mârza;

- la Sovhozul-tehnicul din Camenca: Andrieș, Hrabrov, Sabuțchii, Cușnir, Șpac, Prigorschii, Melega, Strativciuc, Gontari, Goga,Grabarvschii.

Meciul decisiv s-a încheiat cu scorul de 5-3 (4-0) în favoarea fotbaliștilor din Camenca. Golurile la învingători au fost marcate de Melega, Strativciuc și Gontari – de două ori, replica rapidiștilor venind de la atacanții cărpineni Zaharia Șterbeț și Alexandru Toma, ultimul marcând două goluri.

Se remarcă că, după 4 goluri primite în prima repriză, după pauză, fotbaliștii din Cărpineni au stăpânit terenul, dând dovadă de caracter sportiv, voință nestăvilită și iscusință valoroasă. Și deși, cele trei goluri înscrise în partea a doua a meciului, n-au fost îndestulătoare pentru biruință finală totuși, rapidiștii au ieșit de pe câmpul fotbalistic cu capul sus, sub aplauze și felicitări, fiind premiați cu medalii de argint.

Astfel, în anul 1966 „Rapid” Cărpineni a înregistrat primul rezultat răsunător pe arena fotbalistică republicană, titlul de vicecampioană a ASB „Colhoznicul” fiind obținut de fotbaliștii: Alexandru Toma (căpitanul echipei), Pintilie Ciugireanu, Simion Arnăut, Ion Arnăut, M. Furnica, Ion Drumea, Ivan (Nicu) Croitor, Zaharia Știrbeț, Constantin Cașu, Grigore Ciobanu, Nicolai Mîrza, Victor Vtorov, Ion Mandiș, Dumitru (Mitică) Punga, Iosif Chetraru, Victor Vtorov, Vladimir Covalciuc, Valerii Tabacari.

* * *

Ion Arnăut, născut la 22 martie 1944, apărător central la „Rapid” în campionatul din 1966, inclusiv, titular la cele 4 meciuri disputate în cadrul turneului final din 25 septembrie – 02 octombrie 1966, cu mândrie, povestește:

În toamna anului 1966, în premieră, satul Cărpineni a găzduit un asemenea turneu fotbalistic de anvergură republicană. Cele 7 zile de sărbătoare fotbalistică, rămase în memorie, reprezintă o poveste minunată și reală trăită cu mari emoții și sacrificii enorme.

Echipa „Rapid” a avut o evoluție foarte bună la acest turneu, fiind susținută de suporteri veniți în număr mare la meciuri disputate pe stadionul sătesc. Câștigând convingător grupa preliminară, în meciul final cu echipa din Camenca, „Rapid” a suferit o înfrângere usturătoare deși, după jocul prestat n-a meritat-o.

Primă repriză a meciului final, până în prezent, rămâne o enigmă, total, dezamăgind Pantiușa (Pintilie Ciugireanu) care a scăpat 4 goluri dubioase, după care, fiind schimbat la pauză, n-a mai revenit la „Rapid”. În a doua repriză, poarta apărată de Ion Mandiș a fost străpunsă cu un gol, la care am răspuns cu 3: două marcate de Sașa Toma și unul-de Zaharia Șterbeț. Fluierul final al arbitrului l-am auzit la poarta adversarilor care, în continuu, a fost asediată de noi. Cu părere de rău, cele 45 de minute ale reprizei secunde n-au fost îndestulătoare pentru a înclina balanța în favoarea „ Rapid”-ului după cea mai dezastruoasă primă repriză din cariera mea fotbalistică care cuprinde perioada 1960 – 1980”.

Vladimir Covalciuc, născut la 10 august 1948, cel mai tânăr fotbalist din componența echipa „Rapid”, vicecampioană în 1966, cu nostalgie, povestește:

Împreună cu părinții Ecaterina și Nicolai Covalciuc, originari din satul Mălăești, r. Kotovschi din Ucraina, am locuit în perioada: 1958 – 1969 la Cărpineni, localitate mare și frumoasă.

În 1966, împreună cu colegul de clasă Valerii Tabacari, am debutat la echipa „Rapid”, „nașul de botez” fiind Alexandru Toma care era și căpitan, și antrenor. Anume Alexandr Andreevici m-a invitat să joc la echipa mare în timpul când învățam în clasa 10 a școlii medii nr.1. Eram printre cei mai tineri fotbaliști și mă simțeam norocos, având coechipieri vedetele „Rapid”-ului: Alexandru Toma, Nicolai Mârza, Zaharia Știrbeț, Ivan Croitor, frații Simion și Ion Arnăut, alți fotbaliști buni. La turneul final din toamna anului 1966, am fost foarte aproape să urcăm pe prima treaptă a podiumului însă, în meciul final, norocul a fost de partea fotbaliștilor din Camenca.

În primăvara anului 1967 am fost înrolat în armata sovietică și, după demobilizare, în 1969 am revenit la „Rapid”. Fiind stabilit cu traiul în Chișinău unde munceam strungar la uzina „Vipropribor”, în sezonul fotbalistic, duminicile le dedicam echipei de suflet „Rapid”, de care mă leagă foarte multe amintiri frumoase, în special, turneul din toamna anului 1966 desfășurat la Cărpineni când, împreună cu coechipierii, am ocupat locul 2.”

Mihail Casian, născut la 05 octombrie 1948, unul din cei mai longevivi fotbaliști din Cărpineni, povestește:

Cu deosebită plăcere, îmi amintesc de turneul final din toamna anului 1966 când, la Cărpineni s-au adunat cele mai puternice echipe sătești din republică, luptând pentru titlul de campioană republicană. Jucam pentru echipa de juniori a satului natal antrenată de Aurel Gheorghevici (nume de familie nu-mi amintesc), un fotbalist și antrenor bun care a lucrat la Cărpineni aproximativ 2-3 ani.

Fiind pasionat și captivat de fotbal din fragedă copilărie, împreună cu semenii, am urmărit toate meciurile din cadrul turneului menționat și, desigur, susțineam echipa de suflet „ Rapid” la care, din 1970 am jucat timp de 22 de ani.

Fotbaliștii noștri au jucat foarte bine dar, în finală s-au poticnit de cei din Camenca, echipă solidă cu jucători „haholi”. Pantiușa Ciugureanu, portarul „Rapid”-ului, a surprins neplăcut, scăpând 4 goluri incredibile în primă repriză care au și hotărât soarta meciului, scorul final fiind de 3-5 în favoarea oaspeților. Fotbaliștii din Cărpineni au demonstrat caracter și voință, dominând total adversarul în repriza secundă însă, cele 3 goluri marcate, cu părere de rău, n-au făcut diferența în folosul „ Rapid”-ului care a ocupat locul 2.

* * *

Sezonul fotbalistic 1966 a continuat cu participarea echipei „Rapid” Cărpineni la Cupa „Tinerimea Moldovei”, subit încheiată în 1/8 de finală.

La 10 octombrie, pe stadionul orășenesc din Leova, echipa Rapid” Cărpineni, a cedat în fața reprezentativei colhozului local „Roza Moldavii” cu scorul de 4-5 (1-0). Meciul arbitrat de Ia.Z. Bondari, M.I. Sazonov și I.A. Vatman, reieșind din scorul mare și strâns, denotă o luptă înverșunată pe terenul de fotbal, norocul surâzând gazdelor. Pentru învingători au marcat: Bogorad – 2 goluri, Cojuhari și Chituc – 2 goluri, replica rapidiștilor fiind dată de V. Tabacari, Z. Şterbeț și S. Andronic, ultimul evidențiindu-se cu două goluri.

Potrivit sistemului olimpic aplicat la competiția respectivă, „Rapid” a fost eliminată în baza acestui meci, pierdut la limită.

Conform procesului-verbal al meciului, la Leova s-au deplasat următorii fotbaliști din Cărpineni: Mandiș I., Arnăut S., Toma A., Ciobanu G., Drumea I., Tabacari V., Știrbeț Z., Covalciuc V., Cașu C., Andronic S., Furnica M.; rezerve fiind: Știrbeț A. și Vtorov V.

Se pare că, randamentul maxim dat și oboseala acumulată de vicecampioni a făcut diferența de vreme ce, de la meciul final din 02 octombrie 1966, trecu-se doar 7 zile.

Eșecul surprinzător din Cupa „Tinerimea Moldovei”, ediția 1966 n-a afectat moralul și cutezanța fotbaliștilor din Cărpineni ci, dimpotrivă, pare să-i fi consolidat și motivat de vreme ce, în anul următor „Rapid” a confirmat valoarea certă și autoritatea incontestabilă în fotbalul rural moldovenesc.

* * *

În 1967, „Rapid” Cărpineni a câștigat prima ediție fotbalistică la Jocurile sportivilor de la sate din RSS Moldovenească, eveniment elucidat în articolul postat la 11 noiembrie curent pe pagina mea de Facebook și publicat pe blogul Moldova Sport History: https://andron-prodan.blogspot.com/2023/11/rapid-carpineni-prima-campioana.html.

Amintim că, la 11 septembrie 1967, în marea finală a Jocurile sportivilor de la sate, echipa „Rapid” Cărpineni, raionul Kotovschi a învins-o pe „Maiak” Chirsova, raionul Comrat cu scorul de 5-3, cucerind titlul de primă campioană din mediul rural moldovenesc!

Pe stadionul orășenesc Florești disputat acum 56 de ani, prima campioană la fotbal din mediul rural moldovenesc – „Rapid” Cărpineni, conform procesului-verbal al meciului final, a strălucit cu următorii fotbaliști: Alexandru Toma (căpitan), Alexandru Burdin, Simion Arnăut, Ion Arnăut, Alexandru Chiriac, Ion Drumea, Ivan (Nicu) Croitor, Nicolai Mîrza, Victor Vtorov, Serghei Nichitin, Alexandru Toma, Zaharia Șterbeț, Petru Gafenco.

* * *

În același an, 1967, în postură de campioană, Rapid” Cărpineni s-a avântat în următoarea competiție republicană dotată cu Cupa „Tinerimii Moldova”: la 15 octombrie învingea cu 2-0 la Grozești, raionul Nisporeni iar, la 22 octombrie 1967, pe stadionul din satul Sofia, raionul Drochia, a fost învinsă cu 1-0 de către echipa locală.

Astfel, s-a repetat situația din anul trecut: eforturile maxime și sacrificiile enorme depuse de rapidiști pe parcursul campionatului republican la fotbal, încheiat victorios la 11 septembrie 1967 cu tultul suprem de campioană, au lăsat amprentă asupra prestației modeste a echipei „Rapid” din cadrul competiției dotată cu Cupa „Tinerimii Moldova”, ediția 1967.

* * *

Prima treaptă a podiumului Jocurilor sportivilor de la sate, cucerită de fotbaliștii cărpineni în 1967, a constituit bilet de participare la turneul unional desfășurat în orașul Feodosia, centrul regional în Crimeea din Ucraina.

Rapid” Cărpineni a reprezentat destoinic fotbalul moldovenesc, ocupând locul patru la competiția menționată care a reunit 17 reprezentative a 15 republici unionale și a regiunilor Moscova și Leningrad (Sankt Petersburg).

„Rapid” Cărpineni, campioana ASB „Colhoznicul”-1967, la turneul unional (de la stânga la dreapta): Ion Mandiş, Dumitru Pungă, Ion Arnăut, Grigore Mocanu, Zaharia Ştirbeţ, Victor Vtorov, Victor Paşcan.

* * *

În anul următor, 1968, „Rapid” Cărpineni a continuat să parcurgă victorios traseul fotbalistic republican, performanța realizată fiind subiectul relevat în articolul următor.

(Va urma)

Комментариев нет:

Отправить комментарий