пятница, 22 марта 2024 г.

ION ARNĂUT, LEGENDĂ VIE A FOTBALULUI DIN CĂRPINENI

Autor: Sergiu FURDUI

Astăzi, 22 martie 2024, ION ARNĂUT, Cetățean de Onoare al comunei Cărpineni, raionul Hâncești, Legendă vie a Fotbalului din comunitate: cel mai longeviv fotbalist și cel mai de succes antrenor la  echipa locală „Rapid”, împlinește onorabilă și respectabilă vârstă de 80 de Ani!

În semn de înaltă considerațiune, profundă afecțiune și imensă recunoștință, cu deosebită plăcere, omagiem distinsul  Învățător și Antrenor,  personalitate remarcabilă în sectorul Educație și Sport, ION ARNĂUT.

 

Ion și Zinaida Arnăut.

Ion Arnăut s-a născut la 22 martie 1944 în Cărpineni în familia soților Dumitru Ion Arnăut (n. 1903 – d. 1974) și Daria Vasile Croitoru (n. 1903 – d. 1973). A copilărit împreună cu frații Simion și Chiril, surorile Maria, Olga, Ecaterina și Aftenia.

În anii 1951-1959 a învățat la Școala medie Nr 1 unde învățătorul de Educație fizică Grigore Gheorghevici Ciobanu, fotbalist la echipa satului Cărpineni, i-a insuflat dragoste și i-a trezit pasiunea față de Sportul Rege cu care s-a înfrățit pe vecie.

După 8 clase finisate, s-a angajat electrician la Biroul de serviciul comunale, concomitent, la vârsta de 16 ani, debutând la echipa de fotbal care reprezenta raionul Cărpineni la competiții republicane (a vedea, Fotbalul la Cărpineni în anii 1960-1965: https://andron-prodan.blogspot.com/2023/12/fotbalul-la-carpineni-la-inceputul.html)

În anii 1965-1968 a studiat la Tehnicul republican de Cultură Fizică și Sport din Chișinău iar, după absolvire, revenind la Baștină, a început activitatea pedagogică la Școala Nr 5 cu 8 clase, denumită în comunitate și „școala lui Cârpă”.

Pe parcursul activității profesionale a predat Educație fizică în majoritatea instituțiilor de învățământ din satul natal: Școala Profesională Tehnică Sătească nr. 16; Școala medie Nr 1, Școala medie Nr 2 și Școala Nr 4 cu 8 clase, situată în regiunea Topor. Cariera pedagogică strălucită desfășurată timp de circa 50 de ani de către Ion Arnăut, atestă o personalitate remarcabilă și notorie care întruchipează calități umane nobile și capacități profesionale valoroase.

Biografia profesională, bogată și vastă în domeniul pedagogic, este înfrumusețată și cu activitate laborioasă de antrenor la fotbal în cadrul Școlii Sportive pentru Copii și Tineri din Cărpineni. Ion Arnăut, din 1972 și până în 2002, a împărtășit cu drag și dăruire de sine cunoștințe teoretice și experiențe practice copiilor pasionați de fotbal.

* * *

Ion Arnăut, unul din temerarii fotbalului cărpinean, reprezentant al generației de aur, este cel mai longeviv fotbalist din satul natal și cel mai de succes antrenor care a condus echipa locală „Rapid”.

Apreciat și aplaudat pentru prestație fotbalistică extraordinară, timp de peste 20 de ani, Ion Arnăut împreună cu coechipierii, au dăruit dispoziție bună și optimism spectatorilor veniți la stadion, în special, suporterilor devotați echipei „ Rapid” Cărpineni.

În anii 1960 – 1980 a evoluat la „Rapid” Cărpineni, una din cele mai valoroase și titrate echipe din mediul rural moldovenesc:

• în 1966 – vicecampioană a ASB „Colhoznicul” (a vedea: https://andron-prodan.blogspot.com/2023/12/rapid-carpineni-vicecampioana-la-fotbal.html);

• în 1967 – primă campioană la fotbal din cadrul Jocurilor sportivilor de la sate din RSSM (a vedea: https://andron-prodan.blogspot.com/2023/11/rapid-carpineni-prima-campioana.html);

• în 1968 – locul III la Jocurile sportivilor de la sate din RSSM și finalistă a Cupei „Tinerimea Moldovei” (a vedea: https://andron-prodan.blogspot.com/2023/12/rapid-carpineni-medaliata-cu-bronz-la.html);

• în 1970 – locul IV în campionatul ASB „Colhoznicul” (a vedea: https://andron-prodan.blogspot.com/2024/02/fotbalul-la-carpineni-in-anii-70-autor.html);

• în 1972 – locul III la Spartachiada tineretului colhoznic (a vedea: https://andron-prodan.blogspot.com/2024/02/fotbalul-la-carpineni-in-anii-70-autor.html);

• în 1976 și 1977 – primul loc la turneul republican „Moldvinprom” (a vedea: https://andron-prodan.blogspot.com/2024/02/fotbalul-la-carpineni-in-anii-70-autor.html);

• în 1977 - locul III în campionatul ASB „Colhoznicul” (a vedea: https://andron-prodan.blogspot.com/2024/02/fotbalul-la-carpineni-in-anii-70-autor.html).

Performanțele menționate, încrustate cu litere de aur în istoria satului Cărpineni, au fost obținute grație măiestriei și dedicației fotbaliștilor: tripletei Simion, Ion și Chiril Arnăut, Grigore Ciobanu, Nicolae Mîrza, Ion Croitoru, Zaharia Șterbeț, Dumitru Pungă, Andrei Șterbeț, Alexandru Toma, Ion Drumea, Iosif Chetraru, Victor Pășcan, Grigore Duminică, Petru Gafencu, Mihail Casian, Mihail Nofit, alți bravi rapidiști care au contribuit la propășirea fotbalului la Cărpineni în perioada respectivă.

„Rapid” Cărpineni, prima campioană a Jocurilor sportivilor de la sate. De la stânga la dreapta: Nicolai Mîrza, Zaharia Șterbeț, Alexandru Burdin, (?), Ion Arnăut, Vasile Alexeenco, (?), Dumitru Punga, Victor Vtorov, (?), Simion Arnăut, Ion Drumea, Ion Croitoru.       

Ion Arnăut avea autoritate binemeritată în colectivul de fotbaliști ai echipei „Rapid” Cărpineni. Jucând pe post de fundaș central, purtând tricoul cu numărul 3, stabil se impunea titular incontestabil și lider autoritar în linia defensivă. Modest dar, și glumeț în afara terenului, radical, se schimba în momentul pășirii pe gazon, devenind activ și concentrat în timpul meciului disputat.

Ion Arnăut, în prim plan, cu coiechipieri înainte de plecare la meci.

Fundașul central Ion Arnăut, cimentând apărarea, strălucea pe terenul de fotbal, dirijând chibzuit și coordonând priceput acțiunile coechipierilor. Se evidenția prin stil matur de joc, bazat pe tehnică fotbalistică și pregătire fizică corespunzătoare. Curajos și dârz se avânta în luptă fotbalistică, câștigând majoritatea duelurilor cu rivalii de pe teren. Citea manevrele atacanților oponenți, deposedându-i elegant de minge; pasa precis cu coechipierii, creând faze periculoase la poarta adversă iar, loviturile năprasnice executate cu piciorul stâng puneau în dificultate portarii echipelor concurente, de multe ori, aceștia neputincioși scoteau balonul din plasă.

Ion Arnăut, al doilea din dreapta, căpitanul echipei „Rapid” Cărpineni.

* * *

După retragere din teren ca fotbalist activ, Ion Arnăut a continuat activitatea de suflet, remarcându-se antrenor iscusit și competent la echipa „Rapid” Cărpineni.

În 1982, reunind și mobilizând elevii discipoli, a dat un nou suflu de viață echipei natală, reînviată ca Pasărea Phoenix. Dispunând de calități manageriale în fotbal, Ion Arnăut a conlucrat constructiv cu Grigore Pănuța, președintele Sovietului sătesc, Dumitru Crețu, președintele colhozului „Drumul Leninist”, alte persoane competente, reușind să formeze o echipă de fotbal valoroasă și competitivă: instaurat la timona „Rapid”-ului, satul Cărpineni, din nou, a obținut un nume important în elita fotbalului moldovenesc din mediul rural.

Îndrumați și călăuziți de antrenorul iubit, fotbaliștii din Cărpineni au cucerit Cupa „Tinerimii” în anul 1985 și titlul onorific de campioni la ASB „Colhoznicul” în 1986:

• „RAPID” Cărpineni, deținătoare a Cupei „Tinerimii”, ediția 1985: https://andron-prodan.blogspot.com/2023/10/rapid-carpineni-detinatoare-cupei.html).

„Rapid” Cărpineni, câştigătoarea Cupei ziarului „Tinerimea Moldovei”. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Anatol Arnăut, Victor Rusu, Sergiu Furdui, Andrei Caşu, Iurie Hantea, Mihail Casian, Ion Arnăut (antrenor), Vladimir Timofeev, Andrei Starşu, Serghei Nemţanu. Rândul de jos: Dumitru Bordei, Vasile Ciuciuc, Vladimir Şvacico (căpitanul echipei), Iurie Mîrza, Andrei Nunu, Alexandru Călugăreanu.

• „RAPID” Cărpineni, campioană a ASB „Colhoznicul”, ediția 1986: https://andron-prodan.blogspot.com/2023/11/blog-post.html.

„Rapid” Cărpineni, campioana ASB „Colhoznicul” din 1986. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Pavel Olăraşu, Sergiu Furdui, Victor Rusu, Anatol Arnăut, Andrei Nunu, Ion Colţa (simpatizant al echipei), Ion Arnăut (antrenor), Vladimir Şvacico (căpitanul echipei), Alexandru Călugăreanu, Vladimir Timofeev, Mihail Casian, Andrei Starşu. Rândul de jos: Iurie Arnăut, Vasile Dima, Andrei Caşu, Iurie Mîrza, Serghei Nemţanu, Iurie Hantea.

* * *

Ion Arnăut este recunoscut în comunitatea sportivă republicană și prin discipoli, fotbaliști renumiți: Serghei Nemţanu care s-a afirmat la Tehnicul Sportiv din Chișinău în anii 1976-1980 și la „Rapid” Cărpineni în anii 1982 – 1996; Iurie Arnăut, Iurie Şoimu și Valentin Furdui, fotbaliști profesioniști notorii care au evoluat la perioada corespunzătoare la echipe din eșalonul superior al fotbalului moldovenesc, ultimii doi fiind campioni și deținători ai Cupei Moldovei, precum și internaționali, convocați la selecționata națională.

La fel, majoritatea fotbaliștilor rapidiști din anii 1975 – 2000, instruiți la Școala Sportivă din Cărpineni, au fost crescuți și promovați de antrenorul iubit, Ion Arnăut: Pavel Macari, Alexandru Anghel, Vladimir Șvacico, Sergiu Furdui, Victor Rusu, Andrei Sobol, Vasile Dima, Ion Groza, Ion Copăceanu, Victor Colța, Ion Badea, Ion Gurmeza și mulți alții.

Mă simt norocos și fericit, onorat și privilegiat, că sunt parte din frumoasă și numeroasă familie de discipoli ai Învățătorului și Antrenorului Ivan Dmitrievici Arnăut, așa-l numeam la lecții, antrenamente și meciuri de fotbal. Dotat cu calități native și pedagogice excepționale, ne asculta atent și ne sfătuia părintește, oferind sugestii inspirate şi soluții optimale la rezolvarea problemelor survenite, în special, când le confruntam pe terenul de fotbal.

Privind aceste poze prețioase, îngălbinite de timp, mă copleșesc amintiri minunate: primul antrenament la fotbal pe stadionul sătesc din septembrie 1972; primele meciuri jucate în poartă la echipa de copii a Școlii Sportive din Cărpineni; turnee republicane și unionale, cele din urmă, desfășurate la Mukachevo, Ucraina, în 1978 și la Tbilisi, Gruzia, în 1979; meciuri spectaculoase din campionatul republican la fotbal jucate pentru echipa de suflet „Rapid” Cărpineni la timona căreia se afla neobositul și bravul Antrenor Ion Arnăut, biruințe fascinante și înfrângeri usturătoare împărtășite cu bunii mei coechipieri, etc. Relațiile umane formate și consolidate în fotbal, au evoluat în timp, fiind menținute și apreciate, printre care, rămân sacre cele legate de iubitul Învățător și Antrenor, în prezent Prieten Mare, domnul Ion Arnăut. 

 

* * *

Pe parcursul vieții, Ion Arnăut a fost susținut mereu și ajutat necondiționat de către soție iubită și fidelă, distinsă doamnă Zinaida, născută la 13 iunie 1949 în satul Cojușna, raionul Strășeni în familie de oameni blajini și gospodari: Elisaveta (n. 1914 – d. 1973) și Vasile Certan (n. 1913 – d. 1960).

După absolvirea școlii medii din satul natal, în anii 1964 – 1967, Zinaida Certan a studiat la Tehnicul de Educație fizică și Sport din Chișinău. În 1968, proaspăta învățătoare de Educație fizică, a ănceput activitatea profesională la Școala Nr 3 cu 8 clase din Cărpineni. În anii 1973- 1978 a efectuat studii cu frecvență redusă la Institutul Pedagogic „Ion Creangă” apoi, a predat Limbă și Literatură rusă la Școala medie Nr 1, azi Liceul Teoretic „Ștefan Holban” .

Soții Arnăut, cu nostalgie, plăcut povestesc că, s-au întâlnit în căminul studențesc al Tehnicului de Educație fizică și Sport din capitală, numit căsuța noastră- cuibușor de întâlniri dintre tineri studenți. Din primele priviri intersectate ocazional, nouțul student, Ion de la Cărpineni, timid și tăcut, a resimțit că inima-i bate mai tare și mai intens decât pe terenul de fotbal, în schimb, simpatica și atractiva necunoscută, deși, vorbăreață, părea „indiferență” și „neglijentă” față de flăcăul apărut subit, mai cu seamă că, era „superioară” cu un curs de studii, deja, finisat. Fotbalistul, însă, s-a aprins vădit, înaintând încrezător și optimist spre aleasa inimii astfel încât, căuta întâlniri romantice cu colega „mai mare”, Zinica de la Cojușna. Prietenia sinceră și curată, înmugurită în frumoșii și irepetabilii ani de studenție, bazată pe sentimente curate și sacre, pe atitudine respectuoasă și comportament corect, treptat și sigur, s-a transformat în iubire reciprocă, mare și sinceră, încununată cu unificarea destinelor a doi tineri îndrăgostiți pe veci: Zinaida Certan și Ion Arnăut.

La 26 ianuarie 1969, la Cărpineni s-a jucat Nunta veselă, mireasa crăiasă Zinaida și cuconul mire Ion, eroii evenimentului minunat, sărbătorind fericiți prima Zi a Familiei Arnăut!

Cuplu familial, Zinaida și Ion Arnăut, a crescut și educat 3 copii frumoși și sănătoși: Iurie, născut la 19 ianuarie 1970; Mariana, născută la 25 decembrie 1974 și Dumitru, născut la 08 martie 1981 care, la rândul lor, împreună cu consoartă, au fericit părinții cu nepoței: Mihail Arnăut; Mihaela și Mirella Arsene; Dumitrița, Ion și Elizaveta Arnăut.

Cel mai mic nepoțel, Ionuț pășește sigur pe urmele bunicului Ion, fiind căpitanul echipei „Rapid” de copii, antrenată de tatăl său, Dumitru Arnăut, care, la fel, a moștenit gene de fotbalist pasionat și dedicat. Nepoțica mai mare, Mihaela, este cântăreața preferată a bunicilor Zinaida și Ion, urmărită cu sufletul la gură la concerte la care sclipește ca Stea a Muzicii românești cu nume de scenă Misha Miller.

Or, tezaurul Neamului Arsene – Arnăut de la Cărpineni, cucerește nu numai bunicii Ion și Zinaida Arnăut, precum și părinții Mariana și Mihail Arsene dar, și publicul numeros în ascensiune, captivat de hituri contemporane, interpretate duios de o Artistă autentică, de talie mondială. Talentata și vestita cântăreață, cu rădăcini adânci și puternice la Cărpineni, Misha Miller, povestește: „...Sunt foarte apropiată de bunicii mei. Ei m-au crescut o bună parte din viață și le sunt foarte recunoscătoare pentru iubirea oferită...” (https://perfecte.md/lifestyle/moldoveanca-misha-miller-artista-care-l-a-cucerit-pe-fiul-lui-david-beckham-trebuie-sa-ma-respecte-sa-inteleaga-meseria-mea-foto---2674615.html).

Familia Arnăut se bucură de respect deosebit și autoritate imensă în comunitate. Zinaida Vasilievna și Ivan Dmitrievici, învățători valoroși și apreciați, au contribuit esențial la instruirea și formarea a zeci de generații tinere în comunitate, lăsând amprente semnificative asupra destinelor umane.

La 22 martie 2014, pe stadionul sătesc din Cărpineni, primarul Ion Cărpineanu a pronunțat decizia Consiliului local conform căreia, pentru merite deosebite la formarea și promovarea valorilor localității natale în sectorul Educație și Sport, domnului Ion Arnăut i-a fost conferit titlului onorific de Cetățean de Onoare al comunei Cărpineni. Mesaje calde de felicitare au adresa omagiatului care împlinise 70 de Ani, au parvenit şi de alte persoane participante la eveniment, inclusiv de la foști coechipieri și discipoli fotbaliști. A urmat un meci amical disputat între echipa „Rapid” de veterani şi cea în exercițiu, arbitrat de Omagiat și încheiat la egalitate 3:3.

La 13 octombrie 2023 împreună cu prietenul Andrei Prodan, jurnalist sportiv, vizitând satul Cărpineni am profitat de ospitalitatea soților Zinaida și Ion Arnăut, fiind impresionați de amintirile povestite de gazde.

Încheiem cu dorință sinceră de a sărbători Mulți Ani la data de 22 Martie următoarea aniversare minunată a iubitului Învățător și Antrenor ION ARNĂUT!

Комментариев нет:

Отправить комментарий