пятница, 13 октября 2023 г.

„RAPID” CĂRPINENI, DEȚINĂTOAREA CUPEI „TINERIMII”, EDIȚIA 1985

Autor: Sergiu FURDUI

La 13 octombrie 1985, echipa de fotbal „Rapid” Cărpineni a cucerit Cupa „Tinerimii!

În acea Zi însorită de toamnă aurie, pe stadionul orășenesc din Criuleni, s-a disputat meciul final din cadrul competiției republicană la fotbal, organizată și desfășurată de către Asociația Sportivă Benevolă „Kolhoznicul” în comun cu redacția ziarului „Tinerimea Moldovei”: Rapid” Cărpineni, raionul Kotovsk învingea echipa „Miciurineț”, Blijnii Hutor, raionul Slobozia cu scorul de 2-1! 

Această biruință istorică, remarcabilă și excepțională, este încrustată cu litere de aur în Viața satului Cărpineni. Pe parcursul timpului, de pe culmea celor 38 de ani perindați, Cupa „Tinerimii” adusă la Baștină, rămâne a fi o poveste reală, frumoasă și minunată!

Urmare evenimentului menționat, adresăm felicitări cordiale oamenilor care împărtășesc destinul echipei „Rapid” Cărpineni, deținătoare a Cupei „Tinerimii”, în mod special, urăm sănătate, pace și prosperitate antrenorilor, fotbaliștilor și suporterilor!

Copleșit de amintiri fericite și nostalgice conjugate cu sentimente sacre și patriotice, respectuos, Vă invităm să lecturați retrospectiva competiției republicane la Cupa „Tinerimii”, ediția 1985, cuprinsă în articolul publicat pe blogul administrat de jurnalistul sportiv Andrei Prodan.

* * *

La competiția republicană dotată cu Cupa „Tinerimii”, ediția 1985, au fost înregistrate 26 de echipe, fiind legitimați 520 de fotbaliști amatori.

Echipele participante au fost repartizate în două grupe valorice: Sud și Nord, fiecare duelând acasă și în deplasare.

Grupa Sud, pe tot parcursul competiției, a fost dominată autoritar de către echipa Miciurineț” din Blijnii Hutor, raionul Slobozia care a încheiat prima fază la distanță de 5 puncte de ocupanta locului 2 - „Avântul” Nimoreni, raionul Ialoveni. Echipa din suburbia orașului Tiraspol a înregistrat 16 victorii, reușind cele mai multe goluri marcate, precum și cele mai puțin încasate – 18.

Clasamentul final în Grupa Sud la Cupa „ Tinerimii”, ediția 1985:

* * *

Grupa Nord, reflectată în clasamentul final, a diferențiat de Grupa Sud.

Până în ultima etapă a fazei preliminare, trei echipe cu șanse egale de a câștiga grupa, au luptat pentru întâietate, respectiv, pentru dreptul de a juca în finala Cupei „Tinerimii”.

În ultimul meci, „Rapid” Cărpineni, în deplasare, învingând cu scorul de 3-1 echipa din Căinarii Vechi, raionul Florești, miraculos a depășit-o pe „Struguraș” Hirova, lideră pe parcursul competiției care, surprinzător, cedând pe teren propriu cu 1-2 la echipa din Dominteni, a fost întrecută senzațional și de „Start” Lencăuți care, în deplasare, a remizat 2-2 cu „Haiduc” Șirăuți.

Noutatea mult – așteptată că, am ocupat primul loc în grupă, am aflat-o după ultimul meci, antrenorul Ion Arnăut, fiind informat despre scoruri obținute de concurenții principali, a exclamat: „Băieți, suntem campioni!” după care, autobusul a „explodat” în urale și strigăte de bucurie iar, în drum spre Cărpineni, deja, visam frumos Cupa mult- râvnită!

După 22 de meciuri disputate, „Rapid” a încheiat cu cel mai mare punctaj – 32, reușind 13 victorii, 6 egalități și 3 înfrângeri, golaverajul fiind de 44 goluri marcate și 27 goluri încasate.

În consecință, prima fază a competiției nominalizată, „Rapid” Cărpineni a finisat-o cu un avantaj de 1 punct față de secunda „Start” Lencăuți şi de 2 puncte față de „Struguraș” Hirova.

Clasamentul final în Grupa Nord la Cupa „ Tinerimii”, ediția 1985:

* * *

La 13 octombrie 1985, ora 16.00, pe stadionul orășenesc din Criuleni, arbitrul central din Chișinău, Victor Lambov, asistat la tușă de B. Iurov și V. Diogoti din Râbnița, a dat start meciului contând pentru Cupa „Tinerimii”, ambele echipe: învingătoarea Grupei Sud - „Miciurineț” din satul Blijnii Hutor, raionul Slobozia și învingătoarea Grupei Nord - „Rapid” din satul Cărpineni, raionul Kotovsk, avântând-se spre cucerirea trofeului suprem. Or, duelul fotbalistic, dramatic și spectaculos, metaforic vorbind, s-a transformat într-o luptă crâncenă și incendiară, „pe viață și pe moarte”.

Lotul echipei „Miciurineț” era completat cu fotbaliști experimentați cu multiple meciuri jucate în campionatul republican la fotbal. La încălzire, aplicând procedee tehnice cu mingea, creau impresii bune, totodată, unii fotbaliști păreau sine - încrezuți exagerat. Se evidenția titularul cu nr.9 pe tricou, un fotbalist înalt și masiv, indicat în procesul – verbal pe poziție de atacant central cu nume și prenume Topor Nicolae. Așa cum am intuit, în timpul meciului, acesta a fost cel mai periculos atacant adversar.

Înainte de a păși pe teren, sfătuiți de antrenorul Ion Arnăut, coechipierul Anatolii Arnăut cu care împărțeam poziția de apărători centrali, s-a angajat să joace strict cu atacantul central advers, misiune cu care s-a isprăvit foarte bine. Eu, în rol de apărător liber, am dirijat și coordonat pozițiile tactice ale colegilor în apărare, asigurându-le. Probabil că, a fost unul din puținele meciuri, când apărătorii s-au abținut de la incursiuni în atac, fiind atenți și concentrați la rolul de bază – securitatea porții apărată de Serghei Nemțanu care, de alt fel, a făcut o prestație extraordinară, fiind recunoscut jucătorul meciului.

„Rapid” Cărpineni, înaintea finalei Cupei ziarului „Tinerimea Moldovei”. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Iurie Mîrza, Sergiu Furdui, Anatol Arnăut, Vladimir Şvacico (căpitanul echipei), Ion Arnăut (antrenor), Victor Rusu, Andrei Caşu, Mihail Casian. Rândul de jos: Iurie Hantea, Vasile Ciurciuc, Dumitru Bordei, Serghei Nemţanu, Andrei Nunu.   

Antrenorul Ion Arnăut, aflat la timona echipei „Rapid”, formată din discipoli crescuți și educați la Școala sportivă pentru copii și tineret din Cărpineni, a aliniat următoarea componență:

Serghei Nemţanu (nr.1) – portar; Victor Rusu (nr.2) – apărător lateral dreapta, Anatol Arnăut (nr.3) – apărător central, Serghei Furdui (nr.5) – apărător central, Dumitru Bordei (nr.4) – apărător lateral stânga; Andrei Nunu (nr. 6) – mijlocaș lateral dreapta, Mihail Casian (nr.7) – mijlocaș lateral stânga, Vladimir Șvacico (nr.8) – mijlocaș la închidere și căpitanul echipei, Vladimir Scvorţov (nr. 9) – mijlocaș central avansat, Andrei Caşu (nr.10) – atacant central și Iurie Hantea (nr.11) – atacant lateral stânga care, permanent, schimba poziția, permutându-se și pe partea dreaptă în atac.

Pe parcursul meciului, în urma schimbărilor operate, au mai jucat: Alexandru Călugăreanu înlocuindu-l pe Dumitru Bordei, Iurie Mîrza – pe Mihail Casian, Andrei Starșu – pe Andrei Nunu și Vasile Ciurciuc pe Vladimir Scvorţov.

Pe banca de rezerve, au rămas: Ion Sobol – portar, Mihail Vânagă și Pavel Olărașu (accidentat) – apărători, Grigore Izvoreanu și Oleg Gasnaș – mijlocași, Iurie Arnaut și Nicolai Ciobanu – atacanți.

Toți fotbaliștii cărpineni conștientizau miza și importantă meciului care, pe bună dreptate, s-a dovedit a fi vârful de lance al carierei sportive. Fiecare era pătruns de rolul și locul în echipă, pe primul plan fiind plasate interesele colective și scopul comun de a câștiga meciul final.

Din start, echipa de pe malul stâng al râului Nistru s-a avântat în atac, în minutul 5, zguduind poarta cu un șut năprasnic de același Topor N. care a țintit în „deveatkă” (păianjen) însă, cu mare noroc, bara transversală a salvat „Rapid”-ul. Acest moment, cel mai periculos din primă repriză, ne-a „trezit”, servind semnal mobilizator de concentrare și unificare a forțelor și calităților deținute.

Prima repriză a fost echilibrată, „Rapid”-ul fiind periculos la faze contraofensive, două dintre care s-au finalizat cu succes: atacanții Andrei Caşu şi Iurie Hantea, fiind perfect serviți cu pase precise de către mijlocașii centrali Vladimir Șvacico și, respectiv, Vladimir Scvorţov, au marcat câte-un gol superb, scor neschimbat până la pauză.

Finala Cupei „Tinerimea Moldovei”-1985. O fază „fierbinte” la poarta echipei „Miciurineț” (fotbaliștii de la „Rapid” în tricori de culoare închisă).

În repriza a doua, fotbaliștii din Blijnii Hutor au intensificat atacurile, strigătele emotive, pe alocuri, disperate, ale antrenorului Boris Şraiber nu conteneau, acesta cerându-le elevilor să treacă mijlocul terenului. La rândul său „Rapid”-ul calm și cu pricepere, impunea stilul tactic propriu de joc, menținând echilibrul la mijlocul terenului. Cu cât se topeau cele 90 de minute, cu atât mai agresivi erau adversarii, în multe situații, recurgând la procedee la limită regulamentară. Acțiunile provocatoare erau stopate prin disciplină și sacrificii, fotbaliștii cărpineni anihilând numeroase tentative de a modifica scorul de pe tabelă.

În minutul 70, atacantul central Nicolae Topor, în învălmășeală creată în careul de 6 metri, totuși, reușește să împingă balonul în poarta „Rapid”-ului. Acest gol, însă, nu a debusolat sau panicat echipa, rămânând unicul reușit de adversar. Ultimele 10 minute, adăugate de arbitru, au fost infernale, fotbaliștii din Cărpineni reușind să mențină intactă plasa porții, respectiv să mențină scorul victorios.

Ultimul fluier al arbitrului Victor Lambov a consemnat o victorie la limită cu 2-1, muncită și dobândită cu ardoare și sacrificii de către toți fotbaliștii din Cărpineni în frunte cu antrenorul Ion Arnăut.

După salutul sportiv de încheiere a meciului, fiind îmbrățișați și felicitați de antrenor, coechipieri și suporteri, echipele s-au aliniat în fața tribunei centrale a stadionului. În cadrul ceremoniei oficială, antrenorul și fotbaliștii echipei „Rapid” au fost menționați cu diplome speciale de gradul 1 apoi, Ivan Pastîrnac, președintele comitetului organizatoric al competiției republicane din cadrul ASB „Colhoznicul”, a înmânat Cupa „Tinerimii căpitanului Vladimir Șvacico. În aplauze furtunoase și strigăte vesele, fiecare rapidist a sărutat și ridicat trofeul suprem, fiind onorat cu titlul de deținător a Cupei „Tinerimii”, ediția 1985.

„Rapid” Cărpineni, câştigătoarea Cupei ziarului „Tinerimea Moldovei”. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Anatol Arnăut, Victor Rusu, Sergiu Furdui, Andrei Caşu, Iurie Hantea, Mihail Casian, Ion Arnăut (antrenor), Vladimir Timofeev, Andrei Starşu, Serghei Nemţanu. Rândul de jos: Dumitru Bordei, Vasile Ciuciuc, Vladimir Şvacico (căpitanul echipei), Iurie Mîrza, Andrei Nunu, Alexandru Călugăreanu.

Sleiți de puteri dar, încărcați cu emoții pozitive, radiam de bucurie nemărginită, călătorind relaxați în al nouălea cer de fericire. Dominați de sentimente sacre și patriotice, eram împliniți și mândri că, Cupa „ Tinerimii” cucerită, în premieră, am adus-o la Baștină, la Cărpineni. Trăiam clipe superbe, de neuitat, care, de la distanța celor 38 de ani, au creat o poveste reală, frumoasă și minunată!

Evenimentul descris supra a fost înfrumusețat de prezența numărului mare de spectatori dintre care, circa 100 de suporteri de la Cărpineni. Printre cei mai devotați și activi susținători menționăm consătenii dragi: Damian Cojocaru, Alexandru şi Arcadie Arnăut, Ion Colța, Sava Cernei, Gheorghe Straton, Eugen Betianov, Petru Solonaru, Vasile Roman, Gheorghe Marcan, Constantin Floreanu, Dumitru Cojocaru, Ștefan Leancă, Constantin Sobol, Chiril și Veaceslav Arnăut, Roman Spînu, Petru Solonaru, Timofei Colța, Vasile Roman, Gheorghe Marcan, Gheorghe Furdui şi mulți alții care au încurajat și îndemnat „Rapid”-ul spre biruință.

13 octombrie 1985. Criuleni. Fotbaliştii şi suporterii echipei „Rapid” Cărpineni după victoria din finala Cupei ziarului „Tinerimea Moldovei”.

În galeria suporterilor din Cărpineni se evidenția un grup de domnișoare simpatice și drăguțe, prietenele fotbaliștilor, parte componentă a „Rapid”-lui: Valentina Toma (Furdui), Maria Arnăut (Nemțanu), Maria Buhnă (Nunu), Stela Caeleva (Ciurciuc),Tamara Floreanu (Călugăreanu), Ecaterina Şvacico, Elena Buhnă (Rusu), Anastasia Briceag (Ciobanu) care au motivat esențial învingătorii, nu întâmplător, devenind soții de fotbaliști.

* * *

După încheierea ceremoniei de premiere, jurnalistul Valeriu Rogozenco a intervievat antrenorul și căpitanul echipei campioană, solicitând „...să vorbească despre colectiv, despre cei care au obținut întâietatea la competiții”.

În context, reproducem relatările solicitate, publicate în ziarul „Tinerimea Moldovei”, nr. 126 (7277) din 20 octombrie 1985.

Ion Arnăut, antrenorul echipei „Rapid” Cărpineni: „Cu băieții din lotul de astăzi al „Rapid”-ului lucrez de pe când ei erau în clasa a patra. Majoritatea au absolvit școala medie, au făcut serviciul în rândurile Armatei Sovietice, și-au ales o profesie și acum continuă să apere culorile colhozului „Drumul Leninist”. Patru ani în urmă ne-am pus în față scopul să obținem pe cale sportivă dreptul de a promova la campionatul „Colhoznicul”-ui.

În ’84 am cedat în fața formației din Costești (Kutuzov), care mai târziu a câștigat Cupei „Tinerimii”, iar acum ne-am realizat visul. Firește, sunt bucuros, ca și ceilalți oameni care și-au adus contribuția la obținerea unui asemenea rezultat de prestigiu. În afară de fotbaliști, astăzi merită să fie pomeniți cu un cuvânt de bine și Dumitru Crețu, președintele colhozului, și Gheorghe Bârsa, secretarul organizației de partid, care ne-au ajutat întotdeauna.

De asemenea vreau să spun că la Cărpineni treptat se revine la acele frumoase tradiții fotbalistice, când despre jucătorii noștri se vorbea la diverse întreceri republicane. O confirmare a celor spuse e cucerirea Cupei, precum și câștigarea foii de plecare la finala spartachiadei elevilor în cadrul recentelor întreceri zonale de la Ceadîr-Lunga, unde tinerii cărpineneni i-au întrecut pe toți adversarii, participarea la turneele unionale de la Mukacevo și Tbilisi. Sper că amatorii de fotbal vor mai auzi despre victoriile noastre…

În ceea ce privește turneul încheiat sunt de părere că trebuie organizat anume după formula din anul curent”.

Vladimir Șvacico, căpitanul echipei „Rapid: Toți suntem foarte bucuroși că am câștigat Cupa. În primul rând, i-aș menționa pe atacanții Andrei Cașu și Iurie Hantea, pe veteranul nostru, Mihail Casian, pe portarul Serghei Nemțanu, care, după părerea mea, a avut astăzi cel mai bun joc al său din anul curent. În genere, trbuie pomeniți toți cei care au luptat pentru Cupă în finală, dar și în cadrul preliminariilor. Pe lângă cei amintiți e vorba și de Victor Rusu, Anatol Arnăut, Serghei Furdui, Andrei Nunu, Iurie Mârza, Alexandru Călugăreanu, Dumitru Bordei, Vladimir Scvorțov, Pavel Olărașu și Andrei Starș. Ne antrenăm împreună de mai mulți ani și victoria de astăzi e o încununare a muncii depuse.

În 1986 vor reveni din rândurile Armatei Sovietice încă doi discipoli ai lui Ivan Dmitrievici și sperăm că la campionatul „Colhoznicul”-ui ne vom prezenta destul de bine.

În încheiere o mică observație: în anul curent la întreceri într-o serie de echipe au jucat fotbaliști, care nu au nimic comun cu localitățile, culorile cărora le apără, și e de dorit ca asemenea cazuri să nu aibă loc…” .

* * *

Finala Cupei „Tinerimii”, ediția 1985, a fost oglindită în mass-media republicană şi cea raională, fiind apreciată valoarea competiției, calitatea meciului final și, respectiv, prestației fotbaliștilor din teren.

În context, reproducem articolul „Finala a desemnat câștigătoarea turneului: echipa „Rapid” (Cărpineni, Kotovskii), semnat de Valeriu Rogozenco, publicat în ziarul „Tinerimea Moldovei” nr. 126 (7277) din 20 octombrie 1985.

Îndată după fluierul arbitrului V. Lambov (Chișinău), ajutat la tușă de B. Iurov și V. Diogoti (Râbnița), meciul de pe stadionul orășenesc din Criuleni a început cu atacurile fotbaliștilor de la „Rapid”. Destul de reușit organizează jocul Andrei Nunu, Iurie Hantea și Vladimir Scvorțov, care prin pase rapide îi derutează în repetate rânduri pe fundașii de la „Miciurineț”. Cu toate acestea, inițiativa cărpenenenilor nu devine vizibilă și pe tabela de marcaj. Ba chiar după primul sfert de oră, la un contraatac al echipei din Blijnii Hutor, A. Nunu îl deposedează neregulamentar pe V. Salcuțan și V. Lambov e nevoit să apeleze la cartonașul galben, de altfel, unucul în cele 90 de minute de joc. Cazul ca atare nu caracterizează desfășurarea meciului, dar, probabil, într-un fel, a avut un rol pozitiv.

Cât privește contraatacurile sportivilor de la „Miciurineț” ele în prima repriză n-au fost deloc periculoase, întrucât apărătorii rapidiști în frunte cu Serghei Furdui, stâlpul compartimentului, rezolvau simplu fiecare situație și respingeau fără probleme balonul în jumătatea adversă. Anume după o pasă lungă a fundașilor, Iurie Hantea în minutul 25 preia balonul la centrul terenului, driblează trei adversari și lovește puternic spre poartă. De data aceasta, însă, portarul A. Baliuk reușește să salveze echipa de la un gol gata făcut, cum se spune. După încă circa zece minute, la un nou atac al „Rapid”-ului, goalkeeperul A. Baliuk respinge mingea de două ori în teren, dar al treilea șut expediat de Iu. Hantea își atinge ținta – 1:0.

Entuziasmați, discipolii lui Ion Arnăut contunuă atacurile, încercând să majoreze scorul. Urmează o bară la poarta formației „Miciurineț”, după ce antrenorul Boris Șraiber schimbă goalkeeperul, un contraatac rapid al discipolilor săi în timpul căruia mingea nimerește în bara porții apărate de Serghei Nemțanu. Acest ritm grăbit, am zice, al jocului a fost, totuși, în favoarea cărpenenenilor, care pregăteau mai bine fazele de atac, acționând ba pe o extremă, ba pe cealaltă ori prin centru. Astfel, cu puțin timp până la pauză, schimburile neașteptate (pentru adeversari) de pase dintre același Iu. Hantea și A. Cașu se soldează cu un șut frumos pe spațiul porții și scorul devine 2:0.

După întrerupere „Miciurineț” efectuează o serie de schimbări și jocul devine mai echilibrat. Deși „Rapid” continuă să aibă o mică superioritate, totuși echipa nu mai este la fel de insistentă ca în primele 45 de minute. Cineva dintre susținătorii rapidiștilor (grupul suporterilor sosiți de la Cărpineni a fost destul de numeros) se exprimă în acea perioadă astfel: „Băieții noștri trag cu ochii mai mult spre Cupă (trofeul, alte premii și diplomile fuseseră aranjate pe o masă în dreptul centrului terenului) decât încearcă să majoreze rezultatul”.

Acea stare oarecum liniștitoare din tabăra „Rapid”-ului a fost sesizată imediat de adversari, ale căror contraatacuri au devenit mai periculoase și mai insistente. În consecință, în minutul 25, la o învălmășală în careul de 16 metri al rapidiștilor, Nicolae Topor reușește să reducă din handicap – 1:2. Golul parcă le-a dublat forțele celor de la „Miciurineț” care șutează tot mai des pe spațiul porții apărate de S. Nemțanu. Acesta de la urmă salvează in extremis echipa de două goluri sigure și în minutul 30, și în minutul 39. Numai spre sfârșit atacanții și mijlocașii din Cărpineni temporizează, totuși, jocul și sunt la un pas de a înscrie cel de-al treilea gol, însă bara „se opune”.

În final fotbaliștii de la „Miciurineț” trec cu întreaga echipă în jumătatea de teren a adversarilor, dar fluierul arbitrului V. Lambov, care a condus foarte bine meciul, anunță încheierea partidei.

Deci, scor final 2:1 în favoarea formației „Rapid” (Cărpineni, Kotovskii), care pentru prima dată intră în posesia Cupei gazetei „Tinerimea Moldovei”.

Le adresăm felicitări tuturor fotbaliștilor, antrenorului Ion Arnăut, celorlalți oameni care s-au aflat lângă echipă și după victorii, dar și după înfrângeri”.

* * *

Clasamentul final la Cupa „Tinerimii”, ediția 1985, a avut următoarea configurație:

1. „Rapid” Cărpineni, r. Kotovsk;

2. „Miciurineț” Blijnii Hutor, r. Slobozia;

3. „Avînrul” Nimoreni, r. Ialoveni;

4. „Start” Lincăuț, r. Ocnița;

………………………………

5. „Struguraș” Hirova, r. Călăraș - 30 puncte;

6. „Gorneac” Micăuți-Ratuș, r. Strășeni- 28;

7. „Prut” Brânzeni, r. Edineți- 26;

8. „Haiduc” Șirăuți, r. Briceni- 25;

9. s. Gaidarî, r. Suvorov (Ștefan Vodă)- 25;

10. „Prut” Colibaș, r. Cahul – 24;

11. „Rapid” Hrușova, r. Criuleni- 22;

12. s. Dominteni, r. Drochia – 22;

13. „Vierul” Nisporeni – 20;

14. „Aist” Albota de Jos, r. Taraclia – 20;

15. „Yantari” Cimișlia – 20;

16. s. Căinarii Vechi, r. Soroca – 19;

17. s. Moscovei, r. Cahul – 19;

18. „Rassvet” Căzănești, r. Telenești -19;

19. „Rossia” Moșana, r. Dondușeni -17;

20. „Kolos” Fundurii Noi, r. Glodeni -17;

21. „Rossia” Congaz, r. Comrat -17 (descalificată);

22. „Struguraș” Carabetovca, r. Basarabeasca – 11 (descalificată);

23. „Pravda” Cania, r. Cantemir -10 ( descalificată);

24. „Serghei Lazo” Cuizovca, r. Rezina - 4 (descalificată).

În context, prezentăm loturile echipelor urcate pe podiumul competiției republicane la fotbal dotată cu Cupa „Tinerimii”, ediția 1985:

„Rapid” Cărpineni: Vladimir Șvacico (1960), Serghei Nemțanu (1961), Ion Sobol ( 1965), Victor Rusu (1961), Anatolie Arnăut (1960), Serghei Furdui (1962), Andrei Nunu (1961), Mihail Casian (1949), Iurie Mârza (1963), Alexandru Călugăreanu (1964), Andrei Starșu (1958), Dumitru Bordei (1959), Vasile Ciurciuc (1964), Vladimir Timofeev (Scvorțov, 1964), Andrei Cașu (1963), Iurie Hantea (1963), Pavel Olărașu (1963), Nicolae Ciobanu (1962), Grigore Izvoreanu (1968), Mihail Vînaga (1967), Oleg Gasnaș (1970), Iurie Arnăut (1970), antrenor – Ion Arnăut (n.22.03.1944);

„Miciurineț” Blijnii Hutor: A. Baliuc (1953), Iu. Mazur (1962), E. Pfaifer (1960), A. Arenberg (1959), A. Keller (1951), V. Lauer (1952), A. Șveț (1961), V. Sălcuțan (1961), M. Martînovici (1951), V. Macoveiciuc (1960), Iu. Sîciugov (1961), N. Topor (1957), Iu. Topor (1964), S. Dudzinschii (1968), S. Serulov (1968), S. Musîcenco (1968), M. Gaidan (1968), A. Sucai (1968), I.B. Șraiber (1961), antrenor: Boris Șraiber;

„Avîntul” Nimoreni: A. Cojocari (1959), M. Covali (1955), I. Ciofu (1959), N. Gore (1959), A.E. Neaga (1956), N. Bîrsan (1955), C. Erimia (1956), I. Ciocan (1958), A.E. Neaga (1959), Gh. Bîrsan (1959), Gh. Olari (1961), N. Olari (1959), L. Cojocari (1964), A. Covali (1967), Iu. Cojocari (1967), I. Burea (1961), V. Neaga (1965), Gh. Cojocari (1964), I. Olari (1950).

* * *

În dimineața de luni, 14 octombrie 1985, antrenorul Ion Arnăut, fotbaliștii Mihail Casian și Victor Rusu au pășit triumfător pragul cârmuirii colhozului „Drumul Leninist”, situată pe strada Gagarin din Cărpineni. Fiind invitați în sala festivă, în prezența specialiștilor Ștefan Badea, contabil -șef; Luca Tabără, inginer- șef; Nicolae Corcodel, președinte al Comitetului sindical, Constantin Bârsa, secretar de partid și Galina Grădinaru, secretară a cârmuirii, - au înmânat Cupa „Tinerimii” președintelui Dumitru Crețu. După un schimb de replici amicale și felicitări reciproce, trofeul cucerit de „Rapid” a fost instalat în galeria performanților obținute de sportivii din Cărpineni.

Eu și alți coechipieri - studenți, rămași în Chișinău, des dimineață am pornit spre aule academice. La Facultatea de Drept, unii colegii m-au asaltat cu întrebări despre finala Cupei „Tinerimii” iar, eu cu mândrie și fericire, am împărtășit performanța realizată de echipa de fotbal a satului natal.

Aceiași atitudine prietenească am resimțit și din partea coechipierilor universitari: în ziua de miercuri, reunindu-ne la următorul meci din cadrul campionatului orășenesc la fotbal, antrenorul Universității Vladimir Crasilevschii, precum și colegii de echipă: Vasile Pruteanu, Iurie Ioniță, Petru şi Valentin Soltanici, Ghenadie Lîsâi, alții au apreciat performanța echipei „Rapid”, noua deținătoare a Cupei „Tinerimii”, transmițând felicitări.

* * *

În ultimă duminică de toamnă, 27 octombrie 1985, la Cărpineni pe stadionul sătesc arhiplin, tradițional, a fost sărbătorită Ziua Roadei.

Instalată pe un postament provizoriu, Cupa „Tinerimii”, cucerită și adusă la Cărpineni cu două duminici în urmă, sclipea falnic, fiind admirată de către oamenii adunați.

Într-o atmosferă fantastică, echipa „Rapid”, invitată la mijlocul terenului și aplaudată la scenă deschisă, din partea comunității, a fost felicitată de către Grigore Pănuța, președintele Sovietului sătesc de deputați ai poporului.

Dumitru Crețu, președintele colhozului „Drumul Leninist”, a ținut un discurs frumos și emotiv, lăudând prestația excepțională a echipei locale, considerată fanionul sportiv și mândria satului. Apoi, din partea gospodăriei agricole, a înmânat antrenorului și fotbaliștilor câte-un ceas prețios și un colac mare din roada nouă, învelit cu un prosop confecționat de meșteri populari locali, concomitent, anunțând că, fiecare rapidist va fi remunerat cu recolte agricole conform normei cuvenite unui colhoznic.

Dumitru Creţu, preşedintele colhozului „Drumul leninist” din Cărpineni, înmânează premii fotbaliştilor echipei „Rapid” (de la stânga la dreapta): Serghei Nemţanu, Iurie Hantea, Mihail Casian, Andrei Starşu, Sergiu Furdui, Vasile Ciurciuc.

Dumitru Creţu, preşedintele colhozului „Drumul leninist” din Cărpineni, înmânează premii fotbaliştilor echipei „Rapid” (de la stânga la dreapta): Serghei Nemţanu, Iurie Hantea, Mihail Casian, Ion Arnăut (antrenor), Andrei Starşu, Sergiu Furdui, Vasile Ciurciuc, Anatol Arnăut, Andrei Nunu, Andrei Caşu, Victor Rusu, Alexandru Călugăreanu, [?].

* * *

Performanța realizată de fotbaliștii din Cărpineni a fost posibilă grație aportului substanțial acordat cu generozitate de către gospodăria agricolă colectivă locală. Echipa „Rapid” beneficia de suportul material acordat de către colhozul „Drumul Leninist”: președinte – Dumitru Crețu, contabil-şef – Ştefan Badea, președinte a Comitetului Sindical – Nicolae Corcudel, secretarul organizației de partid – Gheorghe Bîrsa și secretarul organizației comsomoliste – Victror Rusu.

Cârmuirea colhozului aloca mijloace financiare semnificative pentru procurarea echipamentului sportiv necesar: tricouri, încălțăminte, costume, mingi, alte atribute necesare unui fotbalist, precum şi finanța cota de participare la competiții, transportul, alimentația etc.

În ajunul meciului disputat la Cărpineni, sâmbătă, autobusul colhozului transporta fotbaliștii studenți în sat, iar duminică – la Chișinău. După meci, de regulă, fotbaliștii și unii suporteri devotați echipei se retrăgeau în poienița verde de la marginea pădurii din dealul care duce spre Mingir. Cinstind câte un păhărel de vin nobil de la Cărpineni stând și gustând din bucate prepartae discutam revărsând impresiile asupra meciului disputat. Studenții care plecau la Chișinău primeau câte 10 – 20 ruble. Vara, în pauza competiției, echipa „Rapid” se odihnea la casa procurată de colhoz, situată pe litoralul Mării Negre, în orășelul Koblevo, regiunea Odesa. La finalul sezonului, antrenorul și fotbaliștii erau premiați cu recoltă agricolă: grâu, orz și porumb, precum și ulei din floarea soarelui, în proporție stabilită pentru o normă de remunerare naturală a unui colhoznic.

La mare. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Pavel Olăraşu, Vladimir Şvacico, Andrei Sobol, Sergiu Furdui, Vasile Ciuciuc. Rândul de jos: Veaceslav Gafenco, Mihail Florea, Arcadie Arnăut, Eduard Casian.

Prin urmare, echipa „Rapid” Cărpineni, deținătoarea Cupei „Tinerimii”, ediția 1985, a fost privilegiată de o susținere consistentă și considerabilă din partea comunității și, în special, a gospodăriei agricole locală - factor important care a contribuit substanțial la realizarea performanței menționată, precum și a tuturor succeselor sportive repurtate.

* * *

În următorul sezon fotbalistic, anul 1986, „Rapid” Cărpineni a participat în campionatul republican la fotbal între echipe din mediul rural, organizat și desfășurat sub egida Asociației Sportive Benevole „Kolhoznicul”, confirmând valoarea sportivă și meritul de echipă campioană.

(Va urma)

Комментариев нет:

Отправить комментарий