понедельник, 4 мая 2020 г.

ACUM 70 DE ANI. ZIMBRU CHIŞINĂU, LA PRIMUL MECI DIN ISTORIE
Pe data de 4 mai 1950, formaţia Zimbru Chişinău, care pe atunci purta numele Burevestnik, a disputat primul său meci din istorie. Evenimentul a avut loc pe stadionul din Bender, iar adversară a fost selecţionata oraşului Tiraspol...
Echipa chişinăuiană, care în perioada anilor 1955-1990 constituia practic selecţionata de fotbal a Moldovei, de-a lungul anilor a purtat numele Burevestnik (= Petrelul), Moldova, Avântul, Nistru şi Zimbru, şi a fost fondată pe 11 aprilie 1950 (Detalii vezi aici: https://andron-prodan.blogspot.com/2020/04/zimbru-70de-ani-de-la-infiintare-in.html?spref=fb&fbclid=IwAR0KdKhkVvRGDVih9YlRNxhc8dNvwa4XbMNmM55v7Mxf9iURQMkUZu12Dxs).
În primăvară ea urma să debuteze în divizia a doua a campionatului URSS (Clasa „B”).
Iniţial la această competiţie trebuia să evolueze formaţia Burevestnik Bender, campionata RSS Moldoveneşti din 1949, care a obţinut acest drept după disputarea partidelor de baraj cu Dinamo Chişinău (1-0 şi 6-3).
Cred că nu întâmplător locul disputării primului meci din istorie a formaţiei Zimbru Chişinău a fost ales oraşul Bender, iar căpitan al echipei a fost numit Ivan Pogudin (fotbalistul care în 1949 a evoluat la Burevestnik Bender).
Înainte de plecare în Asia Mijlocie, unde urma să dispute partidele din campiont contra formaţiilor din Taşkent, Aşhabad, Stalinabad (în prezent Duşanbe), Frunze (în prezent Bişkek) şi Alma-Ata, Burevestnik Chişinău a susţinut un meci amical contra selecţionatei oraşului Tiraspol.
Din lotul condus de Vasili Epişin au făcut parte: portarii – Aleksandr Golovin (maestru al sportului), Vladimir Belovodski; fundaşi – Dmitri Taşev, Boris Muravschi, Serghei Polevoi; mijlocaşi – Ivan Pogudin, Otari Alavidze, Serghei Cornilov, Gheorghe Mocan; atacanţi – Piotr Petrov (maestru emerit al sportului), Serghei Strelkov, Vasili Kolesnikov, Semion Beleakov, Filip Kuzmin, Iuri Mizernâi.
Majoritatea fotbaliştilor de la Burevesnik Bender, care au fost invitaţi la echipa nou creată, au refuzat să se mute la Chişinău: Petru Turjinschi – căpitanul şi liderul incontestabil al formaţiei, Victor Şcerbacenco, Nicolae Armencea şi Gheorghi Pogorelov. Au acceptat doar Taşev, Pogudin şi Kuzmin. Dar şi aceştia în curând au revenind la Bender.
Partida dintre Burevestnik Chişinău şi selecţionata oraşului Tiraspol s-a încheiat cu victoria formaţiei din capitală, 8-0. Primul gol a fost marcat de cel mai experimentat fotbalist de pe gazon, Piotr Petrov.
Piotr Petrov, la momentul meciului avea 40 de ani. În 1949 a devenit câştigător al Cupei URSS în componenţa formaţiei Torpedo Moscova.
Cronica meciului din ziarul „Moldova Socialistă” (Nr. 90 (5132) de sâmbătă, 6 mai 1950) a fost scrisă de A. Iakovlev şi purta titlul „Pentru cinstea sportivă a republicii”.
O reproduc integral (ortografia şi punctuaţia au fost lăsate intacte):
Comanda de futbol a obştii sportive „Burevestnik” îi cempionul Moldovei la futbol. Ea a cucerit dreptul de a juca în categoria comandelor de maeştri de clasa „B”. Aiasta-i o cinste mare pentru sportul tînăr al republicii noastre, cinste, care trebuie apărată dostoinic.
Cele dintîi matciuri pentru întîetatea Uniunii RSS fotbaliştii Moldovei le-or juca în capitalele republicilor sovetice din Azia Mijlocie. Pentru întîlnirile estea de răspundere sportsmenii noştri se pregătesc cu toată seriozitatea. La 4 mai pe stationul din Bender a avut loc un matci tovărăşesc între comanda „Burevestnik” şi fotbaliştii oraşului Tiraspol.
4 mai 1950. Burevesnik Chişinău, la primul său meci din istorie.
Signalul arbitrului Beloţerkovskii anunţă începutul matciului. Tiraspolenii pornesc la atac. Dar degrabă înnaintaşii „Burevestnikului” pun stăpînire pe minje şi mută jocul pe jumătatea cîmpului protivnicului. Devine limpede, că apărarea comandei din Tiraspol a ave mult de lucru. Ea munceşte din răsputeri, răspingînd o serie de atacuri primejdioase.
Jocul devine tot mai vioi. Linia de înnaintare a comandei „Burevestnik” devine mai activă, combină frumos, foloseşte sistema paselor scurte. Poarta tiraspolenilor din ce în ce mai des îi pusă în primejdie. În minuta 20 maestrul cu merite în sport Petrov bate puternic în poarta comandei din Tiraspol. Zădarnică a fost săritura portarului Tokarev: minjea îi în mreajă. După 5 minute înnaintaşul Strelkov, primind minjea dela Beleakov, străpunje dinnou poarta tiraspolenilor. Îi 2-0.
Jucătorii comandei din Tiraspol încearcă să ee iniţiativa în mînile lor. În faţa porţii „Burevestnikului” au loc cîteva momente încordate. Dar mulţămită apărării dîrze a fundaşilor, printre care s’a deosăbit mai ales Muravskii, atacurile tiraspolenilor îs răspinse. Jucătorii „Burevestnikului” ţîn trainic iniţiativa pănla întrerupere. Jucătorul Kolesnikov bate un gol de toată frumusaţa în poarta tiraspolenilor, mărind rezultatul la 3-0.
După hodină precumpănirea „Burevestnikului” îi şi mai vădită. Minjea trece încă de cinci ori liniea porţii comandei din Tiraspol. Golurile au fost bătute de Petrov (2), Beleakov (2) şi de Cornilov (1). Încercările futboliştilor din Tiraspol de a bate măcar un gol „de cinste” rămîn fără rezultat. Matciul se mîntue cu socoteala 8-0 în folosul „Burevestnikului”.
Dintre futboliştii comandei „Burevestnik” s’au deosăbit Petrov, Beleakov, căpitanul comandei Pahudin şi Muravskii. Din comanda tiraspolenilor au jucat bine portarul Tokarev, înnaintaşul Maiorov şi fundaşul Ivanov.
* * *
Matciul tovărăşesc a arătat, că în comanda „Burevestnik” sînt jucători buni, dar le lipseşte încă elementul colectivizmului. Futbolul îi un joc colectiv şi, ca regulă, un joc individual nu aduce spor comandei. Faptul ista s’a adeverit de nenumărate ori. Jucătorii comandei „Burevestnik” şi mai ales trenerul ei tovarăşul Epişin trebue să ţîe numaidecît sama de regula iasta.
Zîlele estea comanda „Burevestnik” a pleca în republicile frăţeşti pentru a apăra cinstea sportivă a Moldovei. Dela toată inima îi dorim spor”.
Darea de seamă a activităţii formaţiei Burevestnik Chişinău pe anul 1951, unde este indicată şi data fondării clubului, 11 aprilie 1950.
Primul meci oficial Burevestnik Chişinău la disputat pe 14 mai 1950 la Taşkent în compania formaţiei locale ODO (Okrujnoi dom ofiţerov = Casa ofiţerilor a districtului) şi a pierdut cu scorul de 1-5.
Prima victorie a fost obţinută în etapa următoare. Pe 18 mai 1950 chişinăuienii au învins la Aşhabad echipa Spartak cu 2-0.
În clasamentul final al ediţiei 1950, Burevestnik Chişinău a ocupat locul 6 din 14 cu următoarea linie de clasament: 26 meciuri (+11=6–9), golaveraj 41-41, puncte – 28.
Andrei PRODAN

Комментариев нет:

Отправить комментарий