вторник, 8 июня 2021 г.

TUDOR CÎRLAN, CEL MAI BUN ANTRENOR AL MOLDOVEI DIN 2020

După cum am scris deja, doi ani în urmă a văzut lumina tiparului monografia ”Ruseştii Noi în leagănul eternităţii”, scrisă de istoricul Maria PANFIL. Un capitol aparte al cărţii este dedicat dezvoltării sportului din această localitate (detalii aici: https://andron-prodan.blogspot.com/2021/05/doi-ani-in-urma-la-editura-cuvantul-abc.html). Astăzi vă prezentăm un alt fragment al cărții, care este dedicat ruseșteanului Tudor CÎRLAN, antrenorul campioanei europene la lupte și celei mai bune sportive din Moldova din 2020, Anastasia NICHITA. De asemenea, puteți afla ce crede performera despre mentorul ei (https://olympic.md/portrete-de-antrenori-anastasia-nichita-despre-antrenorul-sau-tudor-cirlan).

Nume şi prenume: Cîrlan Tudor.

Data şi locul naşterii: 13 martie 1967, comuna Ruseştii Noi, raionul Ialoveni.

Starea civilă: căsătorit, are doi copii.

Studii:

1974 – merge în clasa I în satul natal.

1980-1984 – studii la Liceul-internat cu profil sportiv din Chişinău.

1998 – absolveşte Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport din Moldova.

2000 – face masterat.

Activitatea profesională:

1984 – participă la campionatul URSS pe Armate, decorat cu Medalia de argint.

2005 – prezent: a format 60 de campioni ai RM, 14 campioni europeni şi mondiali, premianţi la diferite competiţii.

Distincţii:

1988 – titlul Maestru al Sportului al URSS.

2010 – titlul Antrenor Emerit al Republicii Moldova.

2017 – Diploma Guvernului Republicii Moldova.

2018 – Ordinul Gloria Muncii.

2018 – titlul Cetăţean de Onoare al comunei Ruseştii Noi.

2019 – Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv a premiat cei mai buni sportivi ai anului 2018, Tudor Cîrlan fiind onorat cu titlul Cel mai bun antrenor.

Tudor Cîrlan s-a născut în comuna Ruseştii Noi, raionul Ialoveni, în familia lui Pantelei şi a Anastasiei Cîrlan. A fost primul băiat în familie şi a avut parte de toată atenţia, sprijinul şi căldura părintească, visînd la un viitor luminos.

În anul 1980, cînd învăţa în clasa a VII-a, în şcoală vine o echipă de antrenori de la Liceul-internat cu profil sportiv din Chişinău, pentru a selecta cei mai dezvoltaţi băieţi din punct de vedere fizic. Această selecţie era extinsă pe întreg teritoriul republicii şi avea drep scop să pregătească sportivi de performanţă, care să ducă faima ţării (fostei URSS) în toată lumea. Iată că lui Tudor i-a surîs norocul, pentru că şi el a fost selectat.

Îşi continuă studiile la specialitatea Lupte libere. în decurs de patru ani, după antrenamente lungi şi obositoare, rezultatele nu s-au lăsat mult aşteptate: devine multiplu campion şi premiant la diferite competiţii de nivelele republican, unional şi internaţional, apoi obţine Medalia de argint la campionatul URSS.

A cutreierat lumea în lung şi în lat, obţinînd noi şi noi performanţe. Tudor este foarte recunoscător pentru munca investită în el de către Mihail Rusu, Antrenor Emerit al Republicii Moldova, care l-a ajutat să cucerească Olimpul.

După terminarea Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, specialitatea Lupte libere, este angajat ca antrenor la Liceul-intemat republican cu profil sportiv şi îşi începe munca asiduă de zi cu zi.

Oricare antrenor tinde să-şi vadă discipolii pe cele mai înalte podiumuri. Acestea sînt rezultatele muncii lui. Cîtă onoare şi mîndrie simte un antrenor cînd aude intonîndu-se imnul ţării sale şi elevul lui stă mîndru pe una dintre cele trei trepte! Sînt nişte sentimente ce încălzesc sufletul şi dau puteri noi de a munci şi cu mai mult entuziasm. Tinerii sportivi care au învins în campionatele europene la lupte libere şi au adus glorie patriei lor şi antrenorului sînt:

* Vladimir Codreanu – în Polonia.

* Pavel Negru – Turcia.

* Anastasia Nichita – România, Ungaria, Germania, Slovenia.

* Vasile Diaconu – Bosnia şi Herţegovina.

* Petru Iovu – Polonia.

* Ion Soliţa – Bulgaria.

* Maxim Bostan – Bosnia şi Herţegovina.

Învingători la campionatele republicane şi europene sînt şi următorii tineri născuţi la Ruseştii Noi şi la Ruseştii Vechi, care au adus slavă republicii, antrenorului şi comunei noastre:

* Pavel Negru – campion al Republicii Moldova de şase ori, locul III la campionatul european.

* Vladimir Codreanu – campion al RM, locurile II şi III la campionatul european.

* Danu Meşină – campion al RM, locul V la campionatul european.

* Octavian Stăvilă – campion al RM, participant la campionatul european.

* Ion Darii – campion al RM.

* Nicolai Codreanu – campion al RM.

* Dumitru Codreanu – campion al RM.

* Chiril Dodan – locul III la campionatul RM.

* Călin Codreanu – locul I la campionatul RM.

* Tudor Panfil – locul III la campionatul RM.

* Ion Balaur – locul II la campionatul RM.

* Ion David – locul III la campionatul RM.

Anul 2018 a fost unul important în viaţa lui Tudor Cîrlan. Multipla medaliată la campionatele europene şi mondiale, Anastasia Nichita, şi antrenorul acesteia au fost decoraţi de Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cu următoarele distincţii de stat: Anastasia Nichita – Medalia Meritul Civic, Tudor Cîrlan – Ordinul Gloria Muncii. Astfel, munca şi dăruirea lor pentru dezvoltarea sportului şi reprezentarea Republicii Moldova pe arena internaţională au fost apreciate la cel mai înalt nivel.

Maria PANFIL

 

Portrete de antrenori

ANASTASIA NICHITA DESPRE ANTRENORUL SĂU TUDOR CÎRLAN

Este de-a dreptul impresionant să vezi cum tînăra sportivă Anastasia Nichita iese pe salteaua de lupte, fiind plină de încredere în sine și în rezultatul victorios ce-i este hărăzit de steaua ei călăuzitoare, dar și de munca pe care o depune zi de zi pe altarul sportului de performanță.

Succesele remarcabile obținute de Anastasia Nichita sînt rezultatul unei activități ce presupune un efort susținut pe parcursul mai multor ani de zile, începînd de la vîrsta de 10 ani.

Anastasia știe să meargă cu încredere spre scopul propus și nu cedează în fața dificultăților. Tînăra sportivă a învățat să nu cadă pradă sentimentelor de dezamăgire și să treacă cu demnitate prin diverse încercări. Anastasia Nichita a obținut deja foaia de calificare pentru Jocurile Olimpce de la Tokyo 2020 și este conștientă că drumul spre culmile olimpice presupune muncă, perseverență și talent.

Antrenorul Anastasiei Nichita este Tudor Cîrlan, specialist de forță și pedagog cu har de la Dumnezeu.

Anastasia poartă multă recunoștință antrenorului său, care îi călăuzește calea.

“Antrenorul meu este plinătatea pe care lanț de ani mă stărui s-o cuprind și înțeleg că am reușit, fiindcă a devenit parte din mine. El este cel, care îmi cunoaște slăbiciunile, și din această cauză, este unicul care mă poate întări. Mi-a vegheat pașii încă de pe vremea cînd mi se împleticeau picioarele pe saltea, cînd nu eram decît o figură vagă în lumea sportului, o umbră…

A fost acela care a crezut în mine chiar și atunci cînd eu n-o făceam. A fost acela care m-a ridicat cînd am căzut, acela care m-a îndrumat cînd eram debusolată, acela care m-a salvat atunci cînd oscilam fără speranță deasupra prăpastiei. Antrenorul meu este unica persoană care a reușit să umple adîncul sufletului meu, pustiit de lipsa unui tată, și pentru aceasta îi sînt profund recunoscătoare, și-mi plec capul ca semn de omagiu pentru omul, care a reușit să mă facă să cred întii de toate în mine. Vă mulțumesc, domnule antrenor, pentru tot ce m-ați învățat și continuați sa o faceți cu mare măiestrie”.

Sursa: olympic.md 

Комментариев нет:

Отправить комментарий