вторник, 25 августа 2020 г.

Continuăm seria articolelor semnate de Alexandru CERGA și dedicate istoriei dezvoltării activităţii sportive din satul ŞERPENI, raionul Anenii Noi. În prima parte (https://andron-prodan.blogspot.com/2020/08/recent-am-avut-o-intalnire-cu-alexandru.html) ați putut afla despre tradiţiile sportive ale acestei localități situate pe malul Nistrului. Astăzi puteți face cunoștință cu bogata istorie fotbalistică a satului Șerpeni. 

 

SPORTUL REGE LA ȘERPENI – FOTBALUL

Putem spune, pe drept cuvânt, că fotbalul este cel mai îndrăgit sport printre locuitorii satului Şerpeni. Echipa de fotbal este una cu tradiţii şi cu rezultate memorabile. Totodată, a fost un adversar incomod pentru orice echipă. Fotbalul se practică din anii 1947-1948, iar în 1950 echipa colhozului „Budionâi” devine campioană a raionului Bulboaca. A fost primul mare succes la nivel raional. De asemenea, a devenit campioană în 1972, 1975, 1982, 1987, 1993, 1994, 1995, 1996, 2012, 2014. De multe ori s-a clasat pe locul doi sau trei.

În 1972, echipa satului a participat la Turneul republican pentru premiile ziarului „Tinerimea Moldovei”. Doar în finală au cedat adversarilor din oraşul Lazovsk (Sângerei). În 1976, tinerii sportivi, sub conducerea antrenorilor Constantin Dionisie Luca şi Gheorghe Iustin Luca, au câştigat competiţiile raionale, apoi cele republicane, obţinând dreptul de a juca în etapa finală a turneului „Mingea de piele”, unul prestigios din fosta URSS. Au avut o prestaţie bună, clasându-se pe locul 13 din 24 de echipe. Echipa satului a participat de mai multe ori la Campionatul republican al Sindicatelor sau al Asociaţiei Republicane Benevole „Colhoznicul”.

În continuare, vă propunem cronologia participării echipei din Şerpeni la Campionatul şi Cupa raionului Anenii Noi, precum şi evoluţia fotbaliştilor noştri la diverse competiţii, turnee, atât în cadrul raionului cât şi la cele republicane.

Până în anul 1956 se organizau doar meciuri amicale sau anumite turnee separate. Din acest an, începe cu regularitate campionatul raionului la fotbal. Primul campionat s-a desfăşurat într-o singură zi, în una din duminicile din luna mai a anului 1956. La întâietate au participat doar cinci echipe care reprezentau nu localităţile, ci colhozurile: colhozul „Molotov” (s. Bulboaca), „Bulganin” (Şerpeni), „Congresul XX al PCUS” (Ţânţăreni), „Pobeda” (Ochiul-Roş), „Zarea komunizma” (s. Zolotievca). A şasea echipă, ce reprezenta colhozul „Krasnoe Znamea” (Aneni), s-a retras în ultimul moment din competiţie.

Pentru membrii echipelor, mai întâi, s-au organizat o ştafetă, pentru a determina cine trebuie să joace în primul meci. Învingători au devenit cei din colhozurile „Bulganin” (s. Şerpeni) şi „Molotov” (s. Bulboaca). „...Chiar din primele minute ale jocului întâlnirea dintre echipele estea a stârnit un interes deosăbit din partea amatorilor de futbol. Totuşi superioritatea în tehnică şi tactică a jocului a fost de partea fotboliştilor colhozului „Molotov...”. Aceştia au câştigat cu scorul de 2:0. Deoarece meciurile s-au desfăşurat într-o singură zi, reprizele au durat câte 20 de minute. În al doilea meci au jucat echipele colhozurilor „Congresul XX al PCUS” şi „Pobeda”, scor – 1:0. Într-un alt meci, colhozul „Molotov” a jucat la egalitate, 0:0, cu echipa colhozului „Zarea komunizma”. Până la urmă, primul campionat a fost câştigat de echipa colhozului „Molotov” (s. Bulboaca) [Pentru roadă, 23 mai 1954]. Deoarece au devenit campioni, fotbaliştii din Bulboaca au reprezentat raionul în cadrul întâietăţii republicane a Asociaţiei sportive „Colhoznicul”.

Meciurile dintre satele Şerpeni şi Puhăceni întotdeauna au fost încordate şi, totodată, interesante. Rivalitatea continuă până în ziua de azi. După cum s-a menţionat mai sus, unul din primele meciuri dintre aceste două localităţi a avut loc în luna mai a anului 1956. Un alt meci a avut loc în luna iulie a anului 1959, la Puhăceni. A fost un meci amical între fotbaliştii colhozului „Miciurin” (Puhăceni) şi „Dnestrovsckii”. Cu scorul de 3:2 a câştigat echipa din Şerpeni, după ce, la pauză, scorul era 2:2.

În 1966, echipele de fotbal din raion au fost împărţite în trei grupe. Fotbaliştii din Şerpeni au făcut parte din prima grupă. La etapa finală au participat şase echipe, adică primele două plasate din fiecare grupă. După primul tur, sportivii din Şerpeni erau pe locul al treilea, iar după al doilea tur s-au ridicat cu o treaptă mai sus. Finala a fost jucată cu echipa gospodăriei didactice „Chetrosu”. A fost un meci cu intrigă şi interesant, cu multe faze la ambele porţi. Scorul a fost deschis de fotbaliştii din Şerpeni, având superioritate aproape tot meciul. Însă, cu 10 minute până la încheierea meciului, echipa adversă a efectuat un şir de atacuri neîntrerupte, marcând de două ori. Astfel, echipa noastră a pierdut cu scorul de 2:1, clasându-se pe locul doi în campionat, ceea ce era, pe atunci, un rezultat foarte bun. Una din problemele echipei era că nu avea uniformă sportivă unică.

În 1968, de asemenea, au fost organizate 3 grupe a câte 7 şi 8 echipe, în total, au participat 24 de echipe, cele mai multe de când se desfăşoară campionatul raional. Fotbaliştii din Şerpeni au concurat în prima grupă, alături de cei de la fabrica de vinuri din Bulboaca, din sovhozul „Rassvet” (Cobusca Nouă), colhozul „Congresul XX al PCUS”, satul Roşcana, colhozurile „Pravda”, „Leninskii Komsomol” şi „Maiak”. în etapa finală se calificau primle două clasate din fiecare grupă. Echipa noastră s-a clasat pe primul loc. În finală, contrar regulamentului, au fos admise opt echipe şi nu şase. În zona a treia, echipa colhozului „Lenin” şi a fabricii de beton armat din satul Băcioi au acumulat acelaşi număr de puncte şi aveau acelaşi golaveraj. S-a decis să fie organizat un meci suplimentar. Dar nici de această dată nu a putut fi determinat învingătorul, meciul încheindu-se la egalitate. Organizatorii au decis ca în faza finală să fie admise ambele echipe. A opta echipă a fost cea de la gospodăria didactică „Chetrosu”, ca învingătoare a competiţiei din anul trecut şi participantă, în 1968, la întâietatea republicană. În etapa finală, care s-a desfăşurat timp de două zile pe stadionul din centrul raional, echipa din Şerpeni a evoluat mai modest, clasându-se pe locul 5.

În acelaşi an, pe stadionul din Şerpeni, a avut loc un meci amical dintre echipa locală şi studenţii facultăţii de mecanică de la Şcoala Superioară Agricolă din Praga, care, în acel an, şi-au desfăşurat practica de producţie în gospodăria didactică „Chetrosu”.

La ediţia din anul 1969, după primul tur din prima grupă, echipa din Şerpeni a ocupat locul doi, fiind surclasată de echipa asociaţiei „Moldselhoztehnika” din Bulboaca. La acest campionat au participat 28 de echipe din raion, împărţite în patru grupe. În etapa finală, care a durat patru zile, au participat echipele colhozurilor „Lenin”, „Dnestrovskii”, sovhozului-fabrică „Ciobanovca”, gospodăriei didactice „Chetrosu”, asociaţiei „Moldselhoztehnica” din Bulboaca. Echipele au fost separate în două grupe, iar fotbaliştii din Şerpeni au jucat în a doua grupă cu cei din colhozul „Lenin” şi de la „Moldselhoztehnika” din Bulboaca. În primul meci, echipa noastră a pierdut cu 6:0 în faţa echipei din Bulboaca. Al doilea meci a fost câştigat în faţa celor din colhozul „Lenin”, însă nu ştim cu ce scor. Astfel, băieţii noştri au jucat finala mică cu echipa din satul Chirca. Ştim doar că meciul a fost pierdut, iar echipa s-a clasat pe locul patru, cu o treaptă mai sus decât anul trecut.

Campionatul raional din 1970 a început la 19 aprilie. La această ediţie au participat 24 de echipe. Dacă în anii precedenţi echipele erau separate în trei sau patru grupe şi primele două continuau în faza finală, din acest an, zece echipe mai puternice din raion au format prima grupă. Adică, acestea, considerate mai puternice, jucau pentru primul loc, iar celelalte paisprezece – formau grupa a doua, inferioară. Conform regulamentului, la finalul competiţiei, echipele din prima grupă, care se clasau pe ultimele trei locuri, trebuiau să fie retrogradate în a doua grupă, iar echipele clasate pe primele trei locuri din a doua grupă, în anul următor evoluau în prima grupă valorică. Printre echipele mai puternice au participat şi echipa din Şerpeni, însă a avut o evoluţie mai modestă, clasându-se pe locul opt, cu 5 victorii, 12 înfrângeri şi o egalitate, golaveraj – 12-4. Un astfel de golaveraj se explică prin faptul că echipa nu s-a prezentat la multe meciuri, chiar şi de acasă. Astfel, a retrogradată în grupa a doua valorică.

Odată cu numirea în funcţie de metodist-sportiv a lui Constantin Dionisie Luca, proaspăt absolvent al Tehnicumului Sportiv din Chişinău, au venit şi primele rezultate pozitive. Echipa a început să aibă o atitudine mai serioasă faţă de meciuri, de antrenamente, prestând un joc de calitate şi obţinând rezultate memorabile. Sunt organizate mai multe meciuri amicale. Astfel, în ultima duminică din luna august a anului 1971, până la derbyul final din cadrul campionatului raionului de fotbal, satul Şerpeni a organizat un turneu amical la care a participat echipa-gazdă, echipa sovhozului „Bulbokskii” şi a gospodăriei didactice „Chetrosu”. În primul meci, fotbaliştii din Şerpeni i-au învins pe cei de la Chetrosu cu scorul de 4:3. Următoarele meciuri: „Chetrosu” – sovhozul „Bulbokskii” – 0:1; sovhozul „Dnestrovskii” – sovhozul „Bulbokskii” – 4:4. Chiar dacă meciurile erau amicale, au fost prezenţi mulţi spectatori nu numai din Şerpeni, dar şi din satele Chetrosu şi Bulboaca, partidele fiind spectaculoase. Cei mai buni au fost nominalizaţi: Constantin Luca (Şerpeni), care a marcat patru goluri, Dimitrie Brânzan (Bulboaca) şi Anatolie Furmanov („Chterosu”) – ambii câte trei goluri [Drapelul Muncii, 4 septembrie 1971, p. 4].

În anul 1971, regulamentul campionatului din nou a fost modificat. Participă 48 de echipe, dintre care 24 fiind în prima grupă (clasa „A”), adică cele mai puternice din raion, care urmau să lupte pentru locul întâi. Celelalte 24 de echipe au format a doua grupă, numită clasa „B”. Numărul mare de participanţi se explică prin faptul că din componenţa raionului Anenii Noi făceau parte multe localităţi, care în prezent sunt incluse în raionul Ialoveni. De asemenea, unele localităţi, mai mari, participau cu două echipe în campionat. Deoarece erau multe echipe, s-a decis ca grupele să fie împărţite în subgrupe. După încheierea campionatului, trei echipe, cele mai puternice, trec în clasa „A”, iar trei echipe din clasa „A”, care se vor clasa pe ultimele trei locuri, vor trece în clasa „B”.

Şerpenenii din nou se află în grupa celor puternci, chiar dacă, în 1970, au fost retrogradaţi în eşalonul inferior. Aceasta se datorează participării mai multor echipe în campionat, care a fost reorganizat. După prima etapă, echipa sovhozului „Dnestrovskii” se clasează pe primul loc în grupă („clasa A”) cu 9 puncte, golaveraj 16-7. După retur, ai noştri s-au clasat pe locul doi, pe primul loc clasându-se echipa fabricii de vinuri din Bulboaca. Chiar dacă au avut acelaşi număr de puncte – 15, cei din Bulboaca au avut 7 victorii, pe când fotbaliştii din Şerpeni – 6 victorii, trei egalităţi şi o înfrângere, golaveraj – 20:15.

În etapa finală au participat patru echipe care s-au clasat pe primele două locuri din subgrupe: gospodăria didactică „Chetrosu”, sovhozurile „Dnestrovskii”, „Răzeni” şi fabrica de vinuri din Bulboaca. Meciurile finale s-au desfăşurat în zilele de 23-24 octombrie, pe stadionul din Şerpeni, adică primele două tururi, iar la 7 noiembrie, al teilea tur – la Anenii Noi.

Echipa din Şerpeni a pierdut în faţa celei din Bulboaca cu scorul de 2:1 şi a jucat la egalitate cu cei din Chetrosu – 2:2. Echipa din Răzeni nu s-a prezentat la meci. Astfel, echipa noastră s-a clasat pe locul trei, cu trei puncte: o victorie, o egalitate şi o înfrângere, golaveraj – 3:4. Campioni au devenit fotbaliştii de la fabriva de vinuri din Bulboaca, iar pe locul doi s-a lasat echipa gospodăriei didactice „Chetrosu”.

În cadrul Cupei raionului Anenii Noi din 1971, echipa din Şerpeni a pierdut în 1/16 de finală în faţa rivalilor din colhozul „Maiak” (s. Puhăceni), cu scorul de 5:4.

În 1972, echipa din Şerpeni devine campioană a raionului la fotbal. Este un succes remarcabil, cu doar o remiză şi restul victorii, având o pregătire fizică, tehnică şi tactică la nivel, evoluând bine atât pe teren propriu, cât şi în deplasare. Au jucat bine în linia de apărare, dar, mai ales, atacanţii, printre care Constantin Luca. În fiecare meci el înscria câte două goluri, ba chiar şi mai multe. Cucerind titlul de campioni, şerpenenii au obţinut dreptul să participe în anul următor la competiţiile întâietăţii Asociaţiei Sportive republicane „Colhoznicul”. Pe locul doi în acest an s-au clasat fotbliştii din sovhozul „Ciobanovca”, iar pe locul trei – colhozul „Maiak” (s. Puhăceni).

La Cupa raionului din anul 1972, echipa sovhozului „Dnestrovskii” a trecut de echipele din Delacău şi Puhăceni. În finală s-au întâlnit cu echipa colhozului „Dimitrov” (s. Gangura). După ce meciul s-a încheiat cu scorul de 2:2, la loviturile de la 11 metri, mai cu precizie au fost fotbaliştii din Gangura, care au marcat de trei ori, iar şerpenenii – doar de două ori [Drapelul Muncii, nr. 44, 16 aprilie 1969, p. 4].

Tot în 1972, sportivii sovhozului „Dnestrovskii” au participat la competiţiile de toamnă pentru premiul „Tinerimea Moldovei”. Conform regulamentului, jocurile s-au desfăşurat după sistemul olimpic, adică cu eliminări. În primele două meciuri, au obţinut victorii în faţa echipelor raioanelor Ceadâr-Lunga şi Străşeni. În a treia etapă a pierdut în faţa puternicei echipe, „Kolos”, din raionul Slobozia.

În anul 1973, echipa din Şerpeni participă la mai multe turnee. Mai întâi participă, pentru prima dată, la Cupa „Iurie Gagarin”. Acest turneu, ajuns la a treia ediţie, se desfăşura iarna, ca o etapă de pregătire a echipelor către competiţiile mai importante. Din partea raionului nostru au mai participat echipele din Ciobanovca şi „Moldselhoztehnika” (s. Bulboaca). Aceste echipe s-au pomenit într-o grupă, iar fotbaliştilor din Şerpeni nu prea le-a mers cu tragerea la sorţi, având adversari puternici şi cu experienţă. Echipa din Şerpeni a susţinut în deplasare primul meci, în satul Vărăncău, raionul Râbniţa. Acest meci s-a încheiat cu scorul de 2:2. Ambele goluri au fost marcate de căpitanul echipei – atacantul Constantin Luca. De menţionat că oaspeţii conduceau cu 2:0. În al doilea meci, echipa noastră a pierdut acasă cu scorul de 4:0 de la echipa „Metalist”, raionul Dubăsari [Drapelul Muncii, nr. 18, 10 februarie 1973, p. 4]. Alte rezultate: Şerpeni – Grătieşti, raionul Străşeni – 4:2; Şerpeni – Grigoriopol – 1:0; Şerpeni – Râbniţa – 3:1; meciul Doroţcaia – Şerpeni a fost anulat din cauza purtării inadecvate a suporterilor. Astfel, echipa noastră a ocupat locul trei în grupă şi a părăsit turneul.

În luna mai a anului 1973, pe stadionul din centrul raional, are loc un meci amical captivant, dar şi memorabil, dintre selecţionata veteranilor Moldovei şi selecţionata Sovietului raional al ASB „Colhoznicul” din Anenii Noi. Echipa raionului a fost formată din cei mai buni fotbalişti, din care au făcut parte şi trei jucători din Şerpeni: Constantin Luca, Vladimir Dogot şi Nicolae Demian. Toţi au avut o prestaţie foarte bună.

Pentru echipa veteranilor au participat: portar – V. Saviţchi, apărători – M. Afonin, E. Larin, N. Nagmatulin, V. Carpişcenco; mijlocaşi – B. Sitneakovschi, A. Morariţa, V. Colbasiuc; înaintaşi: V. Cobâleanschi, V. Ţincler şi A. Proţenco.

Selecţionata raionului: portarul F. Dubina („Chetrosu”); fundaşi – V. Burduja („Chetrosu”), Vladimir Dogot („Dnestrovskii”), Nicolae Demian („Dnestrovskii”); mijlocaşi: M. Ohrei („Chetrosu”), P. Ivanov („Moldselhoztehnika”), V. Belicico („Ciobanovca”), atacanţi: Constantin Luca („Dnestrovskii”), F. Guzun („Bulbokskii”).

Meciul s-a încheiat la egalitate – 2:2, iar primul gol al gazdelor l-a marcat consăteanul nostru, Constantin Luca. De pe extrema stângă, coiechipierul său, F. Guzun, câştigă frumos de la tutorele său, M. Afonin, şi cu o lovitură puternică a îndreptat balonul spre poartă. Primul spre minge a fost C. Luca, care îl impune pe portarul oaspeţilor să scoată mingea din plasă. Apoi jocul a fost egalat de Sineatkovschi. În a doua repriză, cei din Anenii Noi conduceau cu 2:1, după lovitura de la 11 metri, iar, în scurt timp, veteranii egalează tot de la 11 metri, prin Alexandru Proţenco [Drapelul Muncii, nr. 66 1973, p. 4].

La Cupa raionului din 1973, fotbaliştii din Şerpeni au cedat în finală echipei din sovhozul-fabrică „Chetrosu” cu scorul de 3:2. În acelaşi an echipa din Şerpeni a avut o prestaţie bună la Cupa ziarului „Tinerimea Moldovei”. În 1/16 de finală şerpenenii obţin victorie pe teren propriu în faţa echipei raionului Suvorov (azi – Ştefan Vodă) cu scorul de 2:1. În 1/8 de finală, ai noştri au evoluat în deplasare cu echipa din satul Fârlădeni, raionul Căuşeni, învingând cu scorul de 1:0. Golul a fost marcat de Vladimir Cuvicica, iar cel mai bun jucător în această întâlnire a fost considerat portarul Ivan Tudos. În 1/4 de finală băieţii joacă cu echipa „Kolos” din raionul Slobozia, care, la acea etapă, juca în liga superioară a campionatului RSS Moldoveneşti. În afară de aceasta, reveniseră la echipă jucătorii C. Vâbivanţev şi V. Gorşkov, care făceau parte din echipa „Nistru” Chişinău. Echipa noastră a jucat foarte bine, învingând cu scorul de 3:0. După meci, antrenorul oaspeţilor a scris un protest Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal, precum că şerpenenii au folosit trei jucători care evoluează în echipa de juniori a Moldovei şi erau studenţi la Tehnicumul Sportiv din Chişinău. Protestul a fost acceptat.

Campionatul raionului din 1973 s-a desfăşurat ca şi anul trecut. Echipele au fost separate în clasa „A”, care urmau să lupte pentru titlu, şi clasa „B”, care formau eşalonul secund. Noutatea era că echipele din grupa „A” nu mai jucau în etapa finală, învingătorul fiind cel care va acumula un număr mai mare de puncte. Echipa noastră a participat mai modest, clasânudu-se pe locul patru. Aceasta se datorează faptului că s-a resimţit oboseala, participând la mai multe turnee.

La începutul sezonului competiţional din 1974, fotbaliştii din Şerpeni au participat la un turneu organizat de gospodăria didactică „Chetrosu”, la care au mai participat şi echipele ŞPTS-11 din Todireşti şi asociaţia raională „Kolhozjivprom”. A fost un turneu binevenit pentru începutul anului fotbalistic, şerpenenii devenind învingători. Cel mai bun jucător a fost desemnat consăteanul nostru, Constantin Luca. La campionatul raionului din 1974 echipa din Şerpeni s-a clasat locul doi. La finalul competiţiei, echipele din satul Şerpeni şi cea din sovhozul „Ciobanovca” au acumulat acelaşi număr de puncte – câte 34. Organizatorii competiţiei decid să fie jucat un meci suplimentar, pentru a afla învingătorul. Meciul are loc la 8 decembrie 1974, pe stadionul din Anenii Noi, unde echipa noastră a pierdut cu scorul de 4:1.

Echipa de fotbal din Șerpeni, anii ’70. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Nicolae Ceban (cel mai devotat microbist al echipei), Serghei Rusu, Vladimir Dogot (căpitanul echipei), Vladimir Cuvicica, Constantin D. Luca, Ion Tudos, Nicolai Sarghi, Anatol Cuvicica, Boris Cârlig, Nicolai Demian, Alexsandru Zaiaț, Gheorghe Luca, Constantin V. Luca, Tudor Badasco. Rândul de jos: Valentin Zamșa.

La ediţia din anul 1975 a Cupei ziarului „Tinerimea Moldovei”, raionul Anenii Noi a fost reprezentat din nou de echipa sovhozului „Dnestrovskii”. În primul tur (1/16 de finală), şerpenenii au învins în deplasare echipa din localitatea Gâsca, raionul Căuşeni, cu scorul de 3:0. Toate cele trei mingi au fost marcate de atacantul Nicolae Sârghi. În optimi de finală echipa noastră a jucat, pe teren propriu, cu echipa din satul Corotnoe, raionul Slobozia. Întâlnirea s-a încheiat cu scorul de 4:2, în favoarea şerpenenilor. Toate cele şase mingi au fost marcate în repriza a doua. Primii au deschis scorul oaspeţii, apoi echipa-gazdă s-a mobilizat, marcând, la rând, patru goluri. La învingători, golurile au fost marcate de Nicolae Sârghi (două), câte unul – Vladimir Doghot şi Constantin Luca. În semifinală au dat piept cu echipa din satul Olăneşti, raionul Suvorov (Ştefan Vodă). Jocul a început liniştit. Mai des atacau gazdele, însă scorul a fost deschis de oaspeţi. Gazdele şi-au revenit până la urmă, scorul la pauză fiind de 3:2. Repriza a doua a fost dominată în totalitate de şerpeneni, care au marcat încă trei goluri. Scor final – 6:2. Astfel, echipa noastră a fost prima din raion care a jucat o finală a unui turneu republican. Finala a avut loc la 26 octombrie 1975, în orăşelul Lazovsk (azi – Sângerei), cu echipa colhozului „Suvorov” din Făleşti. Timpul regulamentar al meciului s-a încheiat cu scorul de 2:2. Pentru şerpeneni au marcat Constantin Luca şi Nicolae Sârghi. în prelungiri au jucat mai slab, cedând cu scorul de 4:2.

În Camionatul raionului din 1975, echipa a avut o prestaţie bună, devenind campioni. Din 16 meciuri jucate au avut doar o singură înfrângere şi nici o egalitate. Golaveraj 57-16, cel mai bun dintre toate echipele.

Căpitanul echipei, Constantin Luca primeşte Cupa şi diplomele de onoare pentru clasarea pe locul I, anii ’70.

După încheierea campionatului, în toamna anului 1975, pentru prima dată, sovietul raional al ASSB „Colhoznicul” a organizat un turneu pentru premiul „Toamna de Aur”. În prima rundă, sportivii sovhozului „Dnestrovskii” s-au întâlnit cu vechea rivală, echipa gospodăriei didactice „Chetrosu”. În campionat, aceştia s-au clasat pe locul secund. Din start se anunţa un meci captivant, cei de la Chetrosu dorind să-şi ia revanşa. Primii au marcat cei de la Chetrosu, prin aracantul Ivan Nigai, care s-a evidenţiat cel mai mult. În schimb, şerpenenii au jucat mai organizat în atac, ca adevăraţi campioni. Mijlocaşul Vladimir Dogot a egalat scorul, iar Nicolae Demian a marcat cel de-al doilea gol. 2:1 a fost scorul primei reprize. A doua repriză a fost dominată în totalitate de echipa noastră, iar scorul final a fost de 5:1.

În anul 1976, echipa sovhozului „Dnestrovskii” a pierdut fnala Cupei de iarnă la fotbal, cedând în faţa echiei sovhozului „Ciobanovca”. În campionatul raionului din acel an, şerpenenii s-au clasat pe locul 3, după echipele din Chetrosu şi Ciobanovca.

La campionatul din 1977, s-au clasat pe locul locul 5. Au acumulat puţine puncte, mai ales, în al doilea tur. Camionatul a fost câştigat, pentru prima dată de sportivii de la Baza Auto din Anenii Noi (ATB-32). Următoarele locuri au fost câştigate de echipele sovhozurilor: „Ciobanovca”, „Chetrosu”, şi „Doina”.

La campionatul raionului din anul 1978 au participat 15 echipe, separate în două grupe. Echipa sovhozului „Dnestrovskii” a concurat în a doua grupă. De data aceasta au avut o evoluţie modestă, clasânduse pe locul 4 în grupă. Finala campionatului s-a desfăşurat pe stadionul din Şerpeni, la care a participat echipa Asociaţiei pentru producerea şi prelucrarea nutreţurilor (s. Ţânţăreni), care au finalizat pe primul loc în prima grupă, şi echipa sovhozului „Maiak” (s. Puhăceni). După prima repriză, echipa din Puhăceni conducea cu 2:0. În a doua repriză, cei din Ţânţăreni s-au mobilizat, înscriind două goluri. Meciul a continuat cu două reprize suplimentare a câte 15 minute, la care cei din Ţânţăreni reuşesc să marcheze încă două goluri. Scor final – 4:2. Asfel, ei au devenit, pentru prima dată, campioni ai raionului.

La campionatul din 1980 au participat 19 echipe, divizate în două ligi, ca şi la ediţiile precedente. Echipa din Şerpeni a avut cel mai slab rezultat din ultimii 10 ani – locul opt.

La campionatul raionului din 1982, toate echipele din raion au fost separate în două grupe, adică nu au fost separate în liga superioară şi inferioară, cum a fost până atunci. Pentru faza următoare au continuat să lupte primele patru clasate din fiecare grupă. În 1/4 de finală echipa sovhozului „Dnestrovskii” a jucat împotriva echipei sovhozului-fabrică „Rassţvet” (s. Cobusca Nouă). După prima repriză, scorul era de 4:1 în favoarea echipei noastre. Se părea că totul e decis, însă, în repriza a doua, adversarii s-au mobilizat, marcând trei goluri – 4:4. După minutele suplimentare nu s-a putut determina învingătorul, iar la loviturile de la 11 metri au bătut mai bine fotbaliştii noştri. În semifinală, echipa din Şerpeni a bătut echipa colhozului „Pravda” (s. Mereni), cu scorul de 2:0. Astfel, în finală, şerpenenii s-au întâlnit cu sportivii sovhozuui „Maiak” (s. Puhăceni). Meciul a avut loc pe stadionul din Anenii Noi şi a fost unul încordat, dar şi interesant, cu multe faze de gol. Cu greu, au câştigat sportivii din Şerpeni. În repriza a doua, jucătorul Ivan Cerga a înscris ultimul gol – 2:1 şi a adus echipei sale titlul de campion.

În 1983, s-a revenit la sistemul din două ligi – liga I, în care echipele luptau pentru locul I, şi liga a II-a, inferioară. Cu regret, echipa sovhozului „Dnestrovskii” s-a clasat pe locul 9 din 10 echipe participante. Conform regulamentului, ultimele două clasate urmau să fie retrogradate în eşalonul secund. Evoluţia slabă a echipei se explică prin faptul că mulţi jucători din localitate au participat la campionatul republican al ASSB „Colhoznicul” din partea sovhozului-fabrică „Teplicinâi” (mai târziu, „Serele Moldovei”), formată din jucători din satele Şerpeni şi Speia. Evident, acolo evoluau cei mei buni.

Chiar dacă la ultimul campionat s-au clasat pe un loc de retrogradare, totuşi, în liga inferioară fotbaliştii noştri aşa şi nu au mai jucat. În campionatul din anul 1984 s-au înscris mai puţine echipe, de aceea s-a decis ca toate echipele să fie împărţite în două grupe a câte 10, meciurile să fie jucate tur-retur, iar din toamnă să fie organizată etapa finală, la care participă doar primele două clasate. Deoarce ai noştri s-au clasat pe locul trei în a doua grupă, nu au putut evolua în etapa finală.

La ediţia din anul 1985, au participat 24 de echipe. Echipele din primele două grupe (câte opt în fiecare) urmau să lupte pentru primul loc, iar grupa a treia (opt echipe) – pentru promovare în grupa puternică. Primele trei clasate din grupele I şi II urmau să desfăşoare etapa finală. Echipa sovhozului „Dnestrovskii” s-a clasat pe primul loc în grupa I, cu 30 de puncte. Şerpenenii au obţinut 13 victorii, 4 egalităţi şi o înfrângere. Au avut şi cel mai bun golaveraj – 52:13. Pe locurile doi şi trei s-au clasat echipele sovhozurilor „Struguraş” (s. Delacău) – 23 p. şi „Primăvara” (s. Speia) – 22 p. Turneul final s-a desfăşurat între 30 octombrie şi 3 noiembrie. Din grupa a doua au participat: sovhozul „Rassţvet” (Cobusca Nouă), gospodăria didactică „Chetrosu” şi satul Ţânţăreni. După disputarea acestor meciuri, echipa din Şerpeni, din nou, devine campioană.

Echipa de fotbal din Șerpeni, mijlocul anilor ’80. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Petru Surdu, Serghei Rusu, Ion Creciun, Valeriu Rusu, Nicolai Creciun, Alexandru Șaranuț. Rândul de jos: Ion Samson, Tudor Samson, Ion Pleșcan, Nicolae Șaranuț.

Campiontul raionului din 1986 a demarat la 1 mai şi s-a încheiat pe 28 septembrie. De data aceasta au participat 24 de echipe, separate în două ligi: liga I-a (superioară) şi liga a II-a (inferioară). Prima ligă a fost formată din opt echipe, care urmau să joace pentru titlul de campion, iar a doua ligă a fost formată din două subgrupe a câte opt echipe. A fost un campionat cu multe goluri. În medie, au fost marcate câte 4 goluri de meci. Echipa „Volna” Şerpeni a devenit campioană, iar pe parcursul întregului campionat a demonstrat un joc frumos şi stabil, acumulând 22 de puncte, având şi cel mai bun golaveraj, 38:10. Locul doi a revenit echipei „Kolos” din Chetrosu, iar locul trei – echiei „Tinereţea” din Mereni. În acelaşi an, echipa noastră a devenit posesoarea cupei raionului.

În anul 1987, şerpenenii, chiar dacă erau campioni, nu au participat la campionatul raionului. S-a decis ca echipa noastră să participe la turneul republican al sindicatelor, care a fost, de fapt, un adevărat campionat, din primăvară până în toamnă. Evident, nu puteau evolua la două competiţii concomitent. La acest turneu, echipa „Volna” din Şerpeni s-a clasat pe primul loc.

În 1988, echipa din Şerpeni a devenit posesoare a Cupei raionului la fotbal. De această dată, echipele au fost separate în două ligi – liga I şi liga a II-a. Echipele din prima ligă au luptat pentru titlul de campion. La acest Campionat a evoluat a doua echipă din Şerpeni cu denumirea „Zvezda” („Steaua”). Echipa de bază a participat cu succes la Campionatul republican al ASB al sindicatelor (zona sudică). După primul tur, având la activ 15 puncte din 11 jocuri, se aflau pe locul al treilea. Până la urmă, au terminat pe locul cinci, cu 27 de puncte la activ [Drapelul Muncii, 27 octombrie 1988, p. 4].

În 1989, echipa „Volna” a devenit câştigătoare a cupei raionale „Spicul de Aur”. În finală s-au întâlnit cu fotbaliştii din Puhăceni. În primul meci, desfăşurat la Puhăceni, echipa din Şerpeni a câştigat cu scorul de 4:0. A fost un scor neaşteptat, doarece adversarii erau puternici, câştigând, în 1988, turneul republican al sindicatelor, organizat de ziarul „Tinerimea Moldovei”. În al doilea meci, desfăşurat la Şerpeni, au învins gazdele cu scorul de 1:0. După încheierea acestei partide, a mai avut loc un meci amical dintre echipa principală „Volna” şi a doua echipă din sat – „Zvezda” („Steaua”). Dacă prima echipă participa la Camionatul republican al ASB al Sindicatelor, echipa „Zvezda” – la Campionatul raionului.

La Campionatul republican al sindicatelor din 1989, raionul Anenii Noi a fost reprezentat în prima grupă de echipele satelor Şerpeni şi Puhăceni. Puhăcenenii s-au clasat pe locul 4 cu 32 de puncte, iar echipa „Volna” din Şerpeni a ocupat locul 8 cu 22 de puncte [Drapelul Muncii, nr. 139, 21 noiembrie 1989, p. 4]. În Campionatul raionului, a doua echipă din Şerpeni – „Zvezda”, s-a clasat locul 6 din 11 participante.

În ziua de miercuri, 11 aprilie 1990, şerpenenii s-au întâlnit, pentru prima dată, cu o echipă din afara URSS. în această zi, au găzduit într-un meci amical echipa „Constructorul” din Iaşi, care evolua pe atunci în Campionatul României, liga a II-a. A fost un meci interesant, echipa din România învingând cu scorul de 2:1 [Drapelul Muncii, nr. 45, 14 aprilie 1990].

La campionatul raionului din 1990, ca şi în anii precedenţi, a evoluat echipa a doua din sat – ”Zvezda”, care s-a clasat pe locul 9 din 11 participante în Liga I. Echipa principală, „Valul” Şerpeni, a continuat să evolueze la campionatul republican al sindicatelor. De data aceasta, au avut o evoluţie mai slabă, terminând pe unul din ultimele locuri în grupa de sud.

În 1991, echipa „Zvezda” din Şerpeni s-a clasat pe locul 4 în campionatul raionului. Echipa „Valul”, al patrulea an la rând, a participat la Campionatul republican ASB al Sindicatelor, unde, în grupa „D”, s-a clasat pe locul 5. Tot în 1991, echipa „Valul” Şerpeni a devenit deţinătoarea Cupei raionului la fotbal. în finală, care s-a desfăşurat pe stadionul din Anenii Noi, echipa noastră a câştigat cu scorul de 7:0 de la echipa din satul Botnăreşti.

Participanţii la campionatul din 1992 au fost separaţi în două grupe, iar meciurile s-au jucat intr-un singur tur. Conform regulamentului, două echipe care acumulează cel mai mare număr de puncte în grupa lor continuă lupta pentru titlul de campion. A fost pentru prima dată când campionatul s-a desfăşurat după sistemul toamnă-primăvară. La această ediţie nu a participat nici echipa „Zvezda”, care se desfiinţase, nici „Valul”. Echipa „Valul”, în acest an, a participat la Campionatul Republicii Moldova, în divizia „D”. Din partea raionului nostru, în această divizie, care a fost împărţită în subgrupe, au mai jucat echipele „Spicul” din satul Chetrosu şi „Tinereţea” Mereni. Aceste echipe, împreună cu echipa noastră, au evoluat în subgrupa a cincea. În grupa a şasea au participat echipele „Dacii” din Delacău şi „Basarabia” din Hârbovăţ. Echipa din Şerpeni a evoluat mai modest, clasându-se în partea inferioară a clasamentului. Echipa din Delacău s-a clasat pe primul loc în subgrupă, iar „Spicul” – pe locul doi, continuând să joace mai departe. În acest an, mulţi fotbalişti din Şerpeni au jucat pentru echipa „Chivărul” a agrofirmei „Serele Moldovei” din Speia.

În ediţia din 1992-1993, în campionatul raionului a revenit echipa „Valul”. A avut o evoluţie bună, clasându-se pe primul loc. Multe meciuri din acest campionat nu s-au desfăşurat. Pe fundalul crizei economice, în special, a lipsei de combustibil, multe echipe nu se puteau deplasa la meciurile calendaristice. După primul tur, „Valul” a terminat pe primul loc, cu nouă victorii, o egalitate şi nici o înfrângere. La sfârşitul campionatului, după 20 de meciuri, acumulase 37 de puncte. Obţinuse 18 victorii, un meci egal şi o înfrângere. Marcase cele mai multe goluri – 78 şi primise cele mai puţine – 26. Locul doi fusese obţinut de echipa „Tinereţea” Mereni, iar pe trei s-au clasat fotbaliştii de la „Anina”, Anenii Noi.

La începutul anului 1993, la Şerpeni a fost organizat un turneu de iarnă, la care au participat echipele „Valul”, „Chivărul” din Speia şi „Anina” din Anenii Noi. Acest turneu se încadra în pregătirea echipelor pentru returul campionatului. Deşi „Anina” şi „Valul” au acumulat un număr egal de puncte, primul loc le-a fost acordat totuşi gazdelor, deoarece au înregistrat un golaveraj mai bun.

În acelaşi an, echipa „Valul” a cucerit şi Cupa raionului. Finala a fost disputată la Şerpeni, de hramul satului, învingând echipa „Anina” din Anenii Noi.

Campionatul din 1993-1994 s-a desfăşurat, de asemenea, după sistemul toamnă-primăvară. Toate echipele au fost împărţite în două grupe, iar primele două clasate au disputat turneul final. Echipa „Valul” din Şerpeni s-a clasat pe primul loc în a doua grupă. În urma desfăşurări turneului final, echipa noastră a câştigat toate meciurile, devenind campioană. Şerpenenii au cucerit şi Cupa raionului în anul 1994. Finala a fost disputată pe stadionul din Anenii Noi. Adversari ai echipei „Valul” au fost fotbaliştii de la echipa „Metalist” din Bulboaca. Primii au deschis scorul şerpenenii, prin atacantul V. Nicolaev, după care I. Perciun de la „Metalist”, egalează în scurt timp. A. Popov de la aceeaşi echipă marchează al doilea gol. Cu câteva minute până la încheierea timpului regulamentar, fundaşii şi portarul bulbocenilor au jucat brutal contra atacantului V. Nicolaev, arbitrul dictând lovitură de pedeapsă de la 11 metri. „Victima” a egalat scorul cu un şut puternic din penalty. În prelungiri, mai norocoşi au fost şerpenenii, care au reuşit să marcheze prin înaintaşul S. Demian.

În campionatul din 1994-1995, după primul tur, echipa „Valul” se afla pe primul loc. După 11 meciuri jucate, avea la activ 9 victorii, 2 egalităţi şi nici o înfrângere.

A devenit o tradiţie ca, înainte de turul sau returul campionatului, echipa „Valul” să participe la meciuri amicale sau turnee. Aceste turnee se încadrau în programul de pregătire către noile competiţii. Astfel, la începutul anului 1995, până la îceperea turului doi, echipa a participat la un turneu amical în oraşul Grigoriopol. Din opt echipe participante, şerpenenii s-au clasat pe locul doi.

Al treilea an la rând echipa „Valul” devine campioană a raionului. După 22 de meciuri, au acumulat 38 de puncte, având la activ 16 victorii, 6 egalităţi şi nici o pierdere, golaveraj – 78 la 28. Ca şi în ultimii ani, au marcat cel mai mult şi au încasat cele mai puţine goluri.

În ediţia din 1995-1996, echipa „Valul”, al patrulea an consecutiv, devine campioană. După 24 de meciuri disputate, acumulase 61 de puncte, cu 19 victorii, 4 egalităţi şi o înfrângere. Golaveraj – 94-30. Locul doi a fost câştigat de echipa „Gemenii” din Geamăna, iar pe trei s-a clasat „Izvoraşul” din Anenii Noi.

Echipa de fotbal din Șerpeni, anul 2015. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Vitalie Luca, Nicolae Pleșcan, Constantin Samson, Maxim Catanaus, Eugeniu Miron, Grigore Pleșcan, Alexandru Luca, Nicolae Rusu, Constantin Luca (sponsorul echipei), Ion Surdu, Anton Rusu. Rândul de jos: Ion Pleșcan (antrenorul echipei), Tudor Starciuc, Igor Nicolaev, Dumitru Poiată, Vitalie Pleșcan, Eugeniu Cerga (sponsorul echipei), Dumitru Rusu, Sergiu Cojocari.

La campionatul raionului din 1996-1997, echipa din Şerpeni a avut, un start nereuşit. La finalul campionatului, cu 58 de puncte, s-a clasat pe locul 5. Campion a devenit echipa „Luceafărul” din Puhăceni, urmată de „Spicul” Chetrosu şi „Tinereţea” Mereni.

După o pauză de doi ani, echipa a revenit pe podium. La ediţia din 1997-1998, echipa „Valul” Şerpeni s-a clasat pe locul 3 din 12 participante. După 22 de meciuri jucate, a acumulat 47 de puncte. A avut la activ 15 victorii, 2 egalităţi şi 5 înfrângeri, golaveraj – 64-41. Campion a devenit „Spicul” Chetrosu, iar locul secund a fost câştigat de echipa „Vierul” din Calfa.

La Campionatul din 1997-1998 au participat 16 echipe, cu patru mai mult decât în ediţia precedentă. S-a decis să fie formate două grupe a câte opt echipe în fiecare. Echipa „Valul” a evoluat în a doua grupă, iar la sfârşitul campionatului s-a clasat pe locul trei.

Evoluţia echipei de fotbal din Şerpeni în campionatele raionului (1956-2019)

1956 – locul 5         

1957 – nu a participat       

1958 – nu a participat       

1959 – locul 4         

1967 – locul 4

1968 – locul 5                     

1969 – locul 4         

1970 – locul 8         

1971 – locul 3                     

1972 – locul 1         

1973 – locul 4         

1974 – locul 2                     

1975 – locul 1                     

1976 – locul 3

1977 – locul 5         

1978 – locul 4 în grupă

1979 – locul 3                     

1980 – locul 8                     

1981 – locul 5                     

1982 – locul 1         

1983 – locul 9         

1984 – locul 3 în grupă     

1985 – locul 2

1986 – locul 1

1987 – locul 1 la turneul republican organizat de ziarul „Tinerimea Moldovei”. În Campionatul raionului nu a participat.        

1988 – locul 9 (echipa a II-a, ”Zvezda”)

1989 – locul 6 (echipa a II-a, ”Zvezda”)

1990 – locul 9 (echipa a II-a, ”Zvezda”)

1991 – locul 4 (echipa a II-a, ”Zvezda”)

1992 – nu a participat

1993 – locul 1         

1994 – locul 1         

1995 – locul 1

1996 – locul 1         

1997 – locul 5         

1998 – locul 3

2004 – locul 4

2007 – locul 9

2008 – locul 4

2009 - locul 4

2010 – locul 12

2011 – locul 3

2012 – locul 1         

2013 – locul 3         

2014 – locul 4         

2015 – locul 3

2016 – locul 2

2017 – locul 3

2018 – locul 4

2019 – locul 3

(Va urma)

Alexandru CERGA

Комментариев нет:

Отправить комментарий