воскресенье, 27 октября 2019 г.

În memoria lui Eugen PETRESCU
După cum am promis, vă prezint o serie de articole semnate de Eugen PETRESCU, reputat ziarist, statistician şi istoric de fotbal (https://andron-prodan.blogspot.com/2019/08/inmemoriam.html?spref=fb&fbclid=IwAR2atXSf2sKANnFzH_1CmeFF36iwhQv765KA3HeUpryQD8aMBhbQYUUPvws). Aceste articole vă vor permite să vă lărgiţi atât cultura fotbalistică, cât şi cultura generală. Astăzi puteţi citi a doua parte a serialului despre fotbaliştii din ţările est-europene care după instalarea Cortinei de fier au părăsit patria, alegând calea exilului. Prima parte o găsiţi aici: https://andron-prodan.blogspot.com/2019/10/in-memorialui-eugen-petrescu-dupa-cum.html?spref=fb&fbclid=IwAR2QyOIxb7l8qnlBsFzSZa-E3u8u1JXj0GWgOk6PN_jz9loKU79-WdnJqEI. Astăzi continuăm cu jucătorii din Polonia.

FUGA ÎN APUS: DE PE VISTULA, DINCOLO DE ELBA (2)
Foto: Joachim Siwek după ce a fugit din Polonia a evoluat în Germania, Olanda şi Elveţia. Cu BSC Young Boys a câştigat campionatul şi Cupa Elveţiei. (Sursa: Gettyimages).
Dar nu numai din Ungaria, ci practic din toate ţările Europei de răsărit, au „fugit” fotbalişti.
Joachim Siwek, atacantul echipei Polonia Bytom şi al naţionalei de juniori, care în 1977, pe când avea nouăsprezece ani, fuge în Germania, este „deschizătorul de drum” al fotbaliştilor polonezi „scăpaţi” din ţară la începutul anilor ‘80. Siwek găseşte o primă înţelegere la clubul Borussia Dortmund, dar nu debutează în Bundesliga. Joacă, totuşi, în campionatul olandez, la NAC Breda, şi în cel elveţian, la FC Chiasso, FC Vevey Sports, BSC Young Boys şi FC Locarno.
Îndată după instituirea „legii marţiale” în ţara sa natală, la 12 decembrie 1981, fuge în Statele Unite atacantul internaţional Stanisław Terlecki. Până când revine în patrie, în 1986, Terlecki este protagonist al diferitelor competiţii ale N.A.S.L. şi M.I.S.L., sub tricoul lut Pittsburg, al lui Cosmos şi al lui San Jose.
Foto: Stanisław Terlecki a disputat 29 de meciuri şi a marcat 7 goluri pentru naţionala Poloniei. (Sursa: sport.interia.pl).
Drumul bătut de Terlecki va fi parcurs de numeroşi alţi jucători. Dintre ei, sunt de menţionat portarul Piotr Mowlik şi atacantul Janusz Sybis, ambii făcând parte din lotul reprezentativ al Poloniei, care şi-au încheiat cariera în soccerul american.
A găsit ospitalitate, mai întâi în fotbalul austriac, la Wiener Sportklub, apoi în cel vest-german, la Fortuna Koln, şi portarul Jacek Jarecki, care în 1983 a părăsit ilegal Polonia şi pe Slask Wroclaw. În Germania s-a refugiat şi Janusz Turowski, de două ori internaţional, atacant al lui Pogon Szczecin. Fugit în 1985, după un an de suspendare este acceptat de Eintracht Frankfurt, club la care a jucat până deunăzi.
Foto: Janusz Turowski a jucat 5 sezoane la Eintracht Frankfurt (1986-1991), câştigând Cupa Germaniei în 1988. (Sursa: picclick.de).
Interesant de reamintit că primii jucători de fotbal din Polonia care au refuzat să se întoarcă în ţară şi s-au încumetat să-şi găsească singuri contracte profesioniste în străinătate au fost Franiel Wincenty, poreclit ulterior „Fox” (= vulpea), şi Ryszard Janecki, foşti soldaţi în corpul expediţionar polonez din cadrul forţei multinaţionale aliate, debarcate în Italia în 1943. Ei au fost legitimaţi la clubul italian AC Legnano.
Eugen PETRESCU
„Fotbal Plus”, Nr. 63, 2-9 decembrie 1992

Комментариев нет:

Отправить комментарий