воскресенье, 21 января 2024 г.

In Memoriam

ALEXANDRU TOMA, ÎNVĂȚĂTOR, FOTBALIST ȘI ANTRENOR

Autor: Sergiu FURDUI

Alexandru Andrei Toma, unul dintre cei mai valoroși și titrați fotbaliști din Cărpineni, în anii ’60-’70 ai secolului trecut s-a afirmat în postură de atacant, căpitan și antrenor la echipa locală „Rapid”, considerată una dintre cele mai puternice din mediul rural republican.

Alexandru Toma s-a născut la 15 septembrie 1941 în satul Trușeni, raionul Strășeni.

În anii 1949 – 1957 a învățat la Școala medie nr. 11 din Chișinău iar, după 8 clase, a contunuat la Școala de Fotbal pentru Tineret (Futbolinaia Școla Molodioji) din Chișinău, fiind antrenat de Efim Pavlovici Popandopolo, considerat de elevul Alexandru Toma „bun părinte, un om care nu pot să-l compar cu nimeni”.

În 1957, Alexandru Toma, în postură de căpitan, conduce pe teren echipa Școlii de Fotbal pentru Tineret (ȘFT) din Chișinău la turneul unional rezervat tinerilor care n-au atins majoratul (sub 18 ani), desfășurat în orașul Novocerkask, regiunea Rostov pe Don. În seria preliminară, tinerii fotbaliști moldoveni au remizat 0-0 cu echipa „Trudovîe Rezervî” din orașul ucrainean Lugansk. În următorul meci au învins cu 1-0 echipa „Lokomotiv” Moscova, iar ultimul meci l-au încheiat la egalitate 2-2 cu „Torpedo” Taganrog. Echipa moldovenească, calificată în faza finală, a învins „Trud” Voronej cu 3-0 şi „Traktor” Stalingarad (Volgograd) cu 3-1 însă, în ultimul meci a cedat în fața echipei din Taganrog astfel, ocupînd locul doi la acel turneu unional prestigios.

În 1958 Alexandru Toma, susținând cu succes examene de admitere, a fost înmatriculat la Tehnicumul republican de Educație Fizică şi Sport din Chișinău. Fiind titular la echipa de fotbal a Tehnicumului, Alexandru Toma este convocat la selecționata de juniori a RSS Moldovenești antrenată de Iacob Gherşenzon. Împreună cu Vasili Eriomenco, V. Ermicioi, Alexandru Savranciuc, alți tineri fotbaliști talentați, participă la Spartachiada unională a elevilor desfășurată la Tbilisi, capitala RSS Gruzină (Georgia). Alexandru Toma povestea: „Deși echipa a jucat slab (am ocupat locul 17 din 19 echipe participante), la Tbilisi am căpătat o experiență bună ce m-a motivat să munceasc mult și sârguincios la antrenamente”.

Ulterior, Alexandru Toma a continuat să joace și la selecționata republicană de tineret formată din fotbaliști în vârstă de până la 21 de ani, avându-i coiechiperi pe: Valeri Volostnîh, Nicolai Voroncov, Anatolie Morarița, Mihail Serbin, Nicolai Crivov, Dumitru Mutu, Serghei Cojocaru, Victor Șmelenco, Ivan Andronachi, Alexei Răilean, Grigore Gheorghina, Ivan Șalimov, Mihail Mironov.

În 1961, Alexandru Toma a absolvit cu succes Tehnicumul republican de Educație Fizică şi Sport din Chișinău.

* * *

Alexandru Toma, proaspăt învățător, a fost repartizat la Cărpineni și, prin ordinul nr. 25 din 15 august 1961 semnat de Pavel Ivanovici Meșcoi, primul director la Școala internat cu 8 clase din Cărpineni, este angajat la această instituție școlară nou-fondată care, în același an, la 1 septembrie, a deschis larg ușile primilor elevi.

Toma Alexandru Andrei a început activitatea pedagogică alături de următorii colegi: Nemțanu Domnița Mihail, director adjunct șa Școala internat din Cărpineni, învățătoare de limbă și literatură moldovenească; Furdui Timofei Nicolae, învățător de biologie; Pădureț Alexei Gheorghe, învățător de matematică; Papuciu Andrei Vasile, învățător de matematică; Beico Claudia Vasile, învățătoare de limbă și literatură moldovenească; Popescu Tamara Alexei, învățătoare de limbă franceză; Cucu Melania Andrei, învățătoare de biologie și geografie; Cucu Constantin Grigore, învățător de biologie și geografie; Sclearov Nicolai Serghei, învățător de istorie; Zaițev Elena Serghei, învățătoare de limbă și literatură rusă; Romanov Anna Fiodor, învățătoare de educație fizică; Omeliniciuc Stepan Achim, învățător de muncă; Surugiu Tamara Stepan, învățătoare la clase primare; Zlatan Andrei Zaharia, învățător la clase primare; Buciula Parascovia Fiodor, învățătoare de clase primare; Conușenco Tamara Ivan, învățătoare de clase primare; Lefter Maria Fiodor, învățătoare la clase primare; Smolevscaia V.F., învățătoare la clase primare; Chiseli Lidia Ilie, învățătoare la clase primare; Borozineț Nadejda Vasile, învățătoare la clase primare; Covalenco Valentina Serghei, învățătoare la clase primare; Floca Tamara Pavel, învățătoare la clase primare, Movileanu Iustin Ilie, educator; Savinov Anghelin Nicolae, educator; Florea Natalia Dumitru, educatoare; Ceaicun Maria Stepan, educatoare; Feșenco Anna Mihail, educatoare; Jolnerovici Tatiana Fiodor, educatoare; Balcan I. Ia., locțiitorul directorului pe sectorul Gospodărie; Timotin F. E., șofer; Afteni P.S., paznic și Jucov E.A., paznic.

* * *

Alexandru Toma în noiembrie 1961 a fost mobilizat în armată, fiind repartizat în unitate militară cu profil sportiv, evoluând în echipa de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei din Riga, capitala RSS Letonă, azi Republica Letonia. Împreună cu camaradul Alexandru Cormilțev, ulterior, fotbalist la „Moldova” Chișinău, alti fotbaliști valoroși, Alexandru Toma a devenit campion al Districtului militar Baltica.

În toamna anului 1964, după executarea serviciului militar în termen, Alexandru Toma a fost invitat la echipa din Bender, participantă în campionatul unional la fotbal, liga 2, antrenată de Igor Avakumov şi Iuri Kolesnikov. N-a dat curs propunerii, alegând Școala internat din Cărpineni unde eara așteptat ca tânăr specialist.

* * *

În 1965 Alexandru Toma, revenind la Cărpineni, este re-angajat învățător de Educație fizică la Școala internat.

Aici, soarta-i surâde fericit, întâlnind o domnișoară simpatică și elegantă, proaspătă absolventă a Institutului Pedagogic de Stat din Bălți, învățătoare de limbă franceză Ecaterina Gheorghevna, născută la 9 iunie 1943 în satul Druță, județul Edineț. Tinerii învățători îndrăgostiți se căsătoresc în 1966, formând o familie frumoasă și respectată în comunitate. Soții Toma, Ecaterina și Alexandru, au avut 2 feciori: Iurie și Victor.

În anii 1966-1970, Alexandru Toma, prin corespondență, studiază la Fcultatea Educație Fizică și Sport a Universității de Stat din Chișinău, obținînd diplomă de studii pedagogice superiore.

Învățătorul Alexandru Toma, dotat cu calități umane inedite și competențe profesionale consistente, prin atitudine responsabilă, comportamen ireproșabil și muncă asiduă, obține autoritate și respect în colectivul de muncă, precum și stimă și apreciere din partea elevilor.

Alexandru Toma, deținând gradul didactic 1 și titlul de profesor-metodist, timp de 33 de ani a dirijat secția învățătorilor de Educație fizică din cadrul Direcției raionale de învățământ. În calitate de delegat ales, a reprezentat raionul Kotovsk la Congresul V republican al cadrelor didactice-școlare, precum și la Expoziția Realizărilor Economiei Naționale desfășurată la Moscova în 1974.

Pentru merite deosebite în instruirea și educarea copiilor, corectitudine și profesionalism, Alexandru Toma s-a învrednicit cu titlul onorific de Învățător Eminent al Învățământului Public din R. Moldova.

Alexandru Toma a contribuit activ și productiv la formarea civică și profesională a elevilor, printre discipoli enumerându-se: Veaceslav Bobrov, maestru în sport la canotaj, antrenor la Școala sportivă din orașul Drochia; Ana Podoleanu, maestru în sport la parașutism, profesoară de limbi moderne; Anatolie Căinăreanu, şef de direcție la Ministerul Finanțelor; Teodor Bureac, profesor universitar ;Gheorghe Iabanji,savant;Vasile Mitru, profesor universitar; Ștefan Focșa, șef la Ocolul silvic din raionul Taraclia; Valerii Panov, antreprenor din satul Șașcalia, raionul Basarabeasca;Valentin Negru, antreprenor în orașul Cimișlia; Valeriu Reniță, jurnalist, fondatorul și primul președinte al Clubului Sportiv „ Sfântul Gheorghe” din Suruceni, raionul Ialoveni; Dumitru Cornei, vice-președinte la Consiliul raional Hâncești, Ion Cornei, inspector la Inspecția Ecologie Hîncești; Victor Mocanu, Director la Centrul Sociologie și Psihologie Socială; Ion Negru, învățător de Educație fizică la Gimnaziul din satul Hârtop, raionul Cimișlia și mulți alții.

Alexandru Toma a activat învățător de educație fizică la Școala internat din Cărpineni până în anul 2015, consacrând 44 de ani profesiei nobilă de pedagog. Alexandru Andreevici, așa era numit la școală, cu diverse ocazii, sublinia: „...Școala internat îmi este a doua casă iar, Cărpineni, unde trăeșc din 1965, este a doua Baștină!”

* * *

Activitatea pedagogocă laborioasă și prodigioasă desfășurată de Alexandru Toma, permanent, a fost combinată armonios cu cea fotbalistică de vreme ce, venirea la Cărpineni în 1961, respectiv, începutul carierii profesionale, coincide cu aderarea tânărului învățător de Educație fizică la echipa locală de fotbal, din 1964 numită „Rapid”.

Proaspătul rapidist Alexandru Toma, devotat cu trup și suflet fotbalului, imediat a cucerit simpatie și apreciere în rândul coichiperilor și suporterilor. Pe gazonul verde demonstra calități fizice și tactice caracteristice unui jucător școlit și matur. Îmbrăcat în tricou cu numărul 10, pe post de atacant central, în timpul meciului se remarca prin viteză și rezistență, tehnici efective și pase perfecte, după caz, șutând puternic și precis. În anii 1966-1975 s-a afirmat golheterul echipei, marcând numeroase goluri în poarta adversarilor.

Jocul echipei „Rapid” a devenit mai coordonat, mai spectaculos, mai atractiv, grație măestriei înalte demonstrate pe teren de către căpitanul Alexandru Toma. Datorită prestației exemplare și mentalității de luptător invicibil pe teren, la scurt timp, Alexandru Toma, pe merite, era recunoscut liderul echipei, nu întâmplător, timp de 15 ani a purtat cu mândrie banderola de căpitan al „Rapid”-ului.

În 1966 veteranul Nicolai Mârza i-a înmânat tânărului coleg Alexandru Toma banderola de căpitan, preluată în 1960 de la Timofei Furdui, primul fotbalist băștinaș caru-i a fost transmisă în 1957 de către Piotr Reabîh, priml căpitan al echipei de fotbal din Cărpineni formată la începutul anilor ’50.

În august 1968 la Cărpineni este deschisă Școala sportivă pentru copii, antrenori de fotbal fiind desemnați Alexandru Toma și Aurel Onilă, colegi universitari.

* * *

Alexandru Toma, instalat la cârma echipei de fotbal a impulsionat și revoluționat fotbalul la Cărpineni, localitate cu tradiții sportive bogate.

Ion Arnăut, legendă vie a fotbalului cărpinean, povestește că venirea lui Alexandru Toma la Cărpineni a fost benefică pentru fotbaliști, antrenamentele petrecute de el era interesante și organizate iar, la scurt timp, „Rapid” a devenit echipă valoroasă și puternică, treptat și sigur, urcând victorios pe scara ierarhiei fotbalului moldovenesc rural.

În context, trecem în revistă cele mai sonore și frumoase rezultate obținute de fotbaliștii din Cărpineni în frunte cu căpitanul și antrenorul Alexandru Toma:

• în 1966, „Rapid” devine vicecampioană a ASB „Colhoznicul” (a se vedea: https://andron-prodan.blogspot.com/2023/12/rapid-carpineni-vicecampioana-la-fotbal.html);

• în 1967 „Rapid” devine primă campioană la fotbal din cadrul Jocurilor sportivilor de la sate din RSSM (a se vedea: https://andron-prodan.blogspot.com/2023/11/rapid-carpineni-prima-campioana.html);

• în 1968 „Rapid” devine premiantă a locului III la Jocurile sportivilor de la sate din RSSM și finalistă a Cupei „Tinerimea Moldovei” (a se vedea: https://andron-prodan.blogspot.com/2023/12/rapid-carpineni-medaliata-cu-bronz-la.html);

• în 1970 „Rapid” ocupă locul IV în campionatul ASB „Colhoznicul”;

• în 1972 „Rapid” ocupă locul III la Spartachiada tineretului colhoznic;

• în 1976 și 1977 „Rapid” devine câștigătoarea turneului republican Moldvinprom;

• în 1977 „Rapid” ocupă locul III în campionatul ASB „Colhoznicul”.

Echipa „Rapid” Cărpineni. Alexandru Toma, al doilea din dreapta.

Echipa „Rapid” Cărpineni. Alexandru Toma, primul din stânga.

„Rapid” Cărpineni, câștigătoarea turneului republican Moldvinprom din 1976. Alexandru Toma, al treilea din stânga, rândul de sus.

„Rapid” Cărpineni, câștigătoarea turneului republican Moldvinprom din 1977. Alexandru Toma, al patrulea din stânga, rândul de sus.

* * *

Performanțele menționate supra, încrustate cu litere de aur în istoria satului Cărpineni, au fost realizate, în mare măsură, grație rolului principal și important jucat de către Alexandru Toma, căpitanul și antrenorul echipei „Rapid”. În acest sens, cu titlu de exemplu, relevantă este prestațial rapidistului Alexandru Toma la turneul final al Jocurilor sportivilor de la sate din 1967.

La 11 septembrie 1967, pe stadionul orășenesc Florești, s-a disputat marea finală dintre „Rapid” Cărpineni, raionul Cotovschi și „Maiak” Chirsova, raionul Comrat.

Meciul decesiv, dirijat de arbitrul central de categorie unională Vladimir Milanco din Chișinău, asistat de arbitrii de categorie republicană Serghei Condratov din Drochia și V. Andriuță din Lazovsk, s-a încheiat cu scorul de 5-3 (3-0) în favoarea „Rapid”-ului care a cucerit trofeul suprem și, respectiv, titlul oficial de primă campionă republicană la fotbal din mediul rural. Pentru învingători au marcat: Ion Drumea, Serghei Nichitin și Alexandru Toma, ultimul reușind het-tricul iar, învinșii au replicat prin goluri înscrise de Casîm, Piron și Neicovcen.

Cei mai buni fotbaliști ai turneului nominalizat au fost desemnați: portarul – A. Fiodorov din Cojuşna, fundașul – V. Rusu din Chetrosu, mijlocașul – Ion Drumea și atacantul – Alexandru Toma - ambii din Cărpineni. Golgeterul turneului a devenit căpitanul echipei „Rapid” Alexandru Toma care a marcat 8 goluri: 5 – în faza preliminară și 3 – în faza finală.

„Rapid” Cărpineni, primă campioană la fotbal din cadrul Jocurilor sportivilor de la sate din 1967.

* * *

Alexandru Toma a făcut parte din 3 generații de fotbaliști la „Rapid”, aportul asupra Sportului Rege la Cărpineni fiind esențial și substanțial.

În a doua jumătate a anilor ’60 ai secolului trecut, Alexandru Toma la antrenamente și, mai cu seamă, în timpul meciurilor disputate, sfătuia, încuraja și mobiliza coechipierii, unii fiiind mai în vârstă: Nicolai Mârza, Pintilie Ciugureanu, Ion Croitoru, Zaharia Şterbeţ, Dumitru Pungă, Andrei Șterbeț, frații Arnăut - Simion, Ion şi Chiril, Iosif Chetraru,Victor Pașcan, Grigore Mocanu, Ion Mandiș, Grigore Duminică, Victor Vtorov, Alexandru Chiriac, Serghei Nichitin, Vladimir Covalciuc, Iurie Pavlov, Ion Drumea, Constantin Tacu, Alexandru Budurin, Victor Vtorov.

La începutul anilor ’70, Alexandru Toma atrage în echipă o nouă pleiadă de fotbaliști talentați: Petru Gafencu, Mihail Casian, Vasile Alexeenco, Vladimit Golban, Valentin Culiev, Alexandru Ostapciuc, Simion Covaș, Victor Ciobanu, Mihail Nofit, Iurie Guțu, Gheorghe Ciobanu,Vasile Talmaci.

A doua jumătate a deceniului VII, la fel, se caracterizează prin împrospețirea „Rapid”-lui cu fotbaliști tineri promovați de Alexandru Toma: Petru Reniță, Serghei Luță, Ștefan Decuseară, Alexandru Bacalu, Tudor Arnăut, Alexandru Caciula, Simion Mandiș, Alexandru Anghel, Valeriu Reniță, Vladimir Șvacico, Serghei Nemțanu, Vladimir Goncearenco, Grigore Florea și eu.

Ultimul rând provoacă amintiri minunate din primăvara anului 1979 legate de invitația să joc la „Rapid”, făcută de Alexandru Andreevici Toma. Debutând la vârsta de 17 ani în meciul cu „Victoria” Kotovsk, azi Hânceșt, antrenorul mi-a încredințat centrul apărării alături de Mihail Nofit, unul din cei mai buni fundași pe care i-a avut „Rapid”-ul. Experimentatul coiechiper pe poziție, în stil de mare fundaș central, frecvent se avînta în atac, lăsându-mă pe post de libero. În situații critice, asaltat de atacanții rivali Iurie Guțu, Mihail Ciorbadji și Vasile Moraru, nițel „tremurau piciorele” însă, imediat reveneam în formă corespunzătoare grație indicațiilor și sfaturilor antrenorului care insuflau calmare și încredere. Am cîștigat cu scorul de 2-1 iar, după meci, am fost felicitat de antrenor și coiechiperi, precum și de Ion Arnăut, antrenorul meu la Școala Sportivă pentru Copii și Tineret și la echipa de juniori „Rapid”. Ulterior, de la Alexandru Andreevici am aflat că, recomandarea să îmbrac maioul cu nr. 5 al echipei de suflet a venit de la însuși Ivan Dmitrievici. De fapt, la „Rapid” am „moștenit” poziția ocupată din anul 1959 de către fundașul central Ion Arnăut, antrenorul meu iubit.

15 septembrie 2018. Cărpineni. Sergiu Furdui și Ion Arnăut.

* * *

În anul 1980, Alexandru Toma s-a retras onorabil de pe terenul de fotbal, continuând să activeze la Școala Sportivă pentru Copii și Tineret din Cărpineni până în anul 2002. În anii 1994-1997 a revenit la timona echipei „Rapid”, participantă în campionatului național la fotbal, divizia secundă.

Palmaresul antrenorului Alexandru Toma este bogat cu discipoli, fotbaliști renumiți.

Petru Rreniță, unul din cei mai talentați fotbaliști originari din Cărpineni, afirmă: „Alexandr Andreevici a fost un idol pentru noi, tinerii jucători... A fost un atacant valoros de la care am învățat cum se joacă fotbal”.

13 octombrie 2023. Cărpineni. Petru Reniță și Sergiu Furdui.

Valerii Reniță, elev al învățătorului Alexandru Toma, fondator al Clubului Sportiv „Sfântul Gheorghe”, cu mîndrie, își amintește:

Conducătorul secției de fotbal de la Școala internat Cărpineni era Alexandru Toma care mi-a fost și învățătorul de educație fizică. Sportul era un cult în școala noastră. În clasa opta (1973) jucam deja în echipa de juniori Rapid, iar peste un an, la vârsta de 16 ani, Alexandru Toma, jucător și antrenor al Rapidului, îmi permitea să ies pe gazon în ultimele 10-15 minute pentru echipa de seniori, în calitate de atacant extremă dreaptă. 

În echipa de juniori, iar mai tîrziu și seniori, am fost antrenat și de Ion Arnăut, la fel un jucător și antrenor legendar al „Rapid”-ului.

Cei doi antrenori, cărora le sunt foarte recunoscător pentru că m-au format ca fotbalist, m-au văzut cu timpul util la mijlocul terenului – playmaker, mijlocaș central”.

Valeriu Reniță.

Cuvinte de laudă și aprecieri înalte la adresa căpitanului și antrenorului Alexandru Toma am auzit și de la alți fotbaliști notorii, coiechiperi la „Rapid”: Ion Arnăut, Vladimir Covalciuc, Vasile Alexeenco, Mihail Casian, Iurie Guțu, Mihail Nofit, Arcadie Andronic.

În pofida faptului că, treptat, s-a îndepărtat din activitatea fotbalistică, Alexamdru Toma a rămas o personalitate remarcabilă în fotbalul moldovenesc.

Valentin Iacovlev, renumit statistician fotbalistic, învățător de Educație fizică la școala din satul Ochiul Alb, raionul Drochia, în articolul publicat în decembrie 2000, menționează:

Alexandru TOMA, Pedagog, Antrenor și Fotbalist se încadrează în categoria oamenilor de bună credință, devotați cu trup și suflet sportului care au format și promovat fotbalul rural la toate nivelurile, participînd activ în competiții sătești, raionale și republicane...”.

August 2022. Chișinău. Sergiu Furdui și Valentin Iacovlev.

* * *

La 15 septembrie 2011 pe stadionul sătesc din Cărpineni, în cadrul ceremoniei prilejuite de aniversarea a 70 de ani, Alexandru Toma a fost decernat cu Diplomă de Cetățean de Onoare al comunei Cărpineni, raionul Hâncești.

La 15 septembrie 2018, în Ziua de Naștere a domnului Alexandru Toma, prietenii omagiatului s-au adunat la poenița verde din dealul ce duce spre Horgești, comuna Cărpineni. Întâlnirea fericită, organizată de Anatolie Arnăut și Andrei Nunu, a marcat o adevărată sărbătoare de suflet, reunind miraculos veterani și suporteri ai Fotbalului din Cărpineni, precum și foști elevi ai omagiatului.

Cu deosebită plăcere, menționăm participanții minunatului eveniment:

• Alexandru Toma (n. 15.09.1941 – d. 23.01.2021), Grigore Gheorghe Ciobanu (n. 08.08.1935 – d. 12.01.2022), Nicolai Grigore Guțu (n. 23.05.1931 – d. 05.02.2021) și Ion Dumitru Arnăut (născut la 22.03.1944) – fotbaliști din generația anilor ’50-’60;

• Mihail Casian, Vladimir Golban, Petru Reniță, Ștefan Dicuseară, Mihail Nofit, Vasile Talmaci, Gheorghe Ciobanu, Iurie Guțu, Fiodor Covaș – fotbaliști din generația anilor ’70;

• Serghei Nemțanu, Anatolie Arnăut, Andrei Nunu, Sergiu Furdui – fotbaliști din generația anilor ’80;

• Ion Groza, Oleg Gasnaș, Ion Chițanu, Ion Stașcu – fotbaliști din generația anilor ’90:

• Vasile Roman, Iosif Leancă, Afanasie Bânzaru, Vasile Nemțanu, Mihail Nacu, Andrei Arnăut, Victor Monacu, Valeriu Luță – suporteri înflăcărați ai echipei „Rapid” Cărpineni;

• Ion Cornei, Dumitru Cornei, Vasile Mitru, Ștefan Focșa, Valerii Panov, Valentin Negru – foști elevi ai omagiatului Alexandru Toma.

 

Alexandru Toma, Nicolai Guțu și Grigore Ciobanu, învățători de Educație fizică, reprezentanți ai generației anilor 60.

Mihail Casian, Vasile Talmaci, Vasile Nemțanu, Ștefan Decuseară, Sergiu Furdui, Mihail Nofit, Petru Reniță și Andrei Nunu, veteranii fotbalului din Cărpineni.

Ion Groza, Sergiu Furdui, Serghei Nemțanu și Andrei Nunu, coechipieri la echipa de fotbal "Rapid" Cărpineni în anii 80.

Mihail Nofit, Petru Reniță, Gheorghe Ciobanu și Alexandru Toma, coechipieri la echipa de fotbal "Rapid" Cărpineni în anii 70.

Ion Stașcu, Alexandru Toma și Iurie Guțu, fotbaliști la "Rapid" Cărpineni în anii, respectiv, 80-90; 60-70 și 70-80.

Vasile Mitru, Ștefan Focșa și Valeri Panov, discipoli ai învățătorului Alexandru Toma.

Valerii Panov, Ștefan Focșa și Victor Monacu.

Anatolie Arnăut și Alexandru Toma.

Andrei Nunu și Alexandru Toma.

* * *

Soarta familială a fost tragică cu Alexandru Toma: în 1983 și în 2019, prematur, au decedat scumpii fii Victor și, respectiv, Iurie iar, la 1 ianuarie 2012, subit, l-a părăsit iubita soție Ecaterina, răpusă de o maladie incurabilă.

Acum, 3 ani, la 23 ianuarie 2021, spre Împărăția Cerească se înălța și Adormitul Alexandru Toma.

Bunul Dumnezeu Să-l odihnească în Împărăția Sa!

Amintirea luminoasă a regretatului Alexandru Toma, Învățător, Fotbalist și Antrenor, personalitate notorie care a marcat Viața satului Cărpineni, va dăinui mereu în inimile rudelor, prietenilor, colegilor de serviciu, coiechiperilor, elevilor, discipolilor, altor oameni buni care l-au avut în preajmă sau l-au cunoscut!

Комментариев нет:

Отправить комментарий