воскресенье, 14 января 2024 г.

LA MULȚI ANI, MIHAI ANDRONIC!

Astăzi, 14 ianuarie, își sărbătorește ziua de naștere Mihai Andronic, unul dintre cei mai reputați antrenori de copii și juniori din fotbalul moldovenesc, un adevărat șlefuitor de talente. Printre discipolii lui se numără foștii și actualii internaționali Valeriu Andronic, Cătălin Carp, Eugeniu Cociuc, Maxim Cojocaru, Radu Gînsari, Alexandru Leu, Nicolae Milinceanu, Vadim Raţă, Dorian Răilean, Denis Rusu, Victor Stînă, Iaser Ţurcan, Evgheni Zasaviţchi...

Mihai Andronic s-a născut pe 14 ianuarie 1959, în satul Horești, raionul Ialoveni. Primul antrenor i-a fost Pavel Cazacu, o legendă vie a sportului din localitate. A lucrat profesor de educație fizică în școala din sat aproape 50 de ani. Pe lângă formațiile de seniori, copii și juniori de fotbal a antrenat echipele (masculine și feminine) de baschet și volei. Cu echipa feminină de baschet de două ori a ocupat locul 4 pe republică, iar cu cea masculină s-a clasat pe locul 7. Feciorii lui, Lilian și Pavel jr., s-au antrenat și au evoluat la ULIM-Tebas, respectiv Zimbru Chișinău.

Echipa satului Horești de la mijlocul anilor ’70. Mihai Andronic, în rândul de jos, al doilea din dreapta. Pavel Cazacu, în rândul de sus, al doilea din stânga. Poză din arhiva lui P. Cazacu.

După ce a absolvit opt clase Mihai Andronic a învățat la Tehnicumul tehnologic din Chișinău. În anii 1973-1974 sub îndrumarea renumiților antrenori Veaceslav Chiricenco și Serghei Cornilov a fost în probe la echipa de tineret Nistru Chișinău.

Mihai Andronic a jucat pe post de mijlocaș central și atacant la diverse competiții republicane, inclusiv campionatul Moldovei, pentru formațiile Fortuna Horești, Volna Soroca, Mikroprovod Chișinău, Scînteia Stăuceni, Răut Orhei, Stimold Chișinău și Viișoara Mileștii Mici.

Fortuna Horești din a doua jumătate a anilor ’80. Mihai Andronic, în rândul de sus, al doilea din stânga. Pavel Cazacu, în rândul de jos, primul din stânga. Poză din arhiva lui P. Cazacu.

Fortuna Horești de la începutul anilor ’90, participantă la campionatul RSSM. Mihai și Valeriu Andronic (viitorul internațional), în rândul de jos, al doilea și al treilea din stânga. Pavel Cazacu, în rândul de sus, primul din dreapta. Poză din arhiva lui P. Cazacu.

Cu Fortuna a fost premiant al campionatul republican al Asociației sportive a sindicatelor, obținând astfel dreptul de participare în campionatul RSSM, dar cea mai frumoasă perioadă a carierei Mihai Andronic a avut-o la Mikroprovod pentru care a evoluat în perioada 1980-1991.

Succesele echipei chișinăuiene sunt strâns legate de numele lui Emanuil Berman, care a fost jucător și antrenor al formației mai mult de 20 de ani. „Milik, așa îi ziceam noi, a fost un om și un antrenor extraordinar, își amintește Mihai Andronic. Bine educat, nu ridica niciodată glasul, întotdeauna era calm. Pentru noi Milik era un exemplu în toate. Pe mine m-a adus la echipă la începutul anilor ’80, după ce mi-am satisfăcut serviciul militar la Odesa. Aveam un colectiv unit, bine închegat și rezultatele nu au întârziat să apară”.

După ce în 1980 Mikroprovod a ocupat doar locul 9 (din 12) în campionatul Chișinăului, în anul următor echipa, spre surprinderea tuturor, a urcat pe podiumul de premiere, câștigând medaliile de argint. În cele 22 de meciuri disputate formația a acumulat 31 de puncte. Campioană a devenit Moldovahidromaș care a adunat 36 de puncte, iar în spate au rămas echipe puternice precum Etalon (30 p.), Vibropribor (27 p.), Politehnica (26 p.), Pișcemaș (23 p.) sau Rubin (22 p.), vice-campioana de anul trecut.

Echipa Mikroprovod Chișinău din anii ’80. Mihai Andronic, în rândul de sus, al doilea din stânga. Poză din arhiva lui M. Andronic.

Cele mai mari succese din istorie Mikroprovod le-a obținut în anul 1987, când a câștigat prestigiosul turneu dotat cu Cupa ziarului „Chișinăul de seară” și a obținut victoria la Spartachiada orașului între selecționatele Comitetelor sportive raionale și Asociațiile sportive benevole.

Competiția dotată cu Cupa ziarului „Chișinăul de seară” era foarte populară în acea perioadă. La unele partide erau prezenți câte 2-3 mii de spectatori... Cel mai greu din cadrul întregului turneu a fost meciul din semifinale cu Șciotmaș în care am învins cu același scor ca și în „sferturi” cu Traktor, 2-0. Am reușit să înscriu un gol în acea partidă”, povestește Mihai Andronic.

Tot 2-0 s-a încheiat și finala dintre Mikroprovod și Universitatea. Astfel, formația căreia la startul turneului specialiștii nu-i dădeau prea multe șanse la victorie a devenit câștigătoare lăsând în urmă favoritele: Traktor, Moldgaz și Universitatea.

Mikroprovod, câștigătoarea Cupei „Chișinăul de seară” din anul 1987. Mihai Andronic, în rândul de jos, al doilea din dreapta. Poză de S. Voronin.

În sezonul 1988 echipa n-a reușit să repete performanța de anul trecut din cadrul Turneului „Chișinăul de seară”, însă golgheter al competiției a devenit Mihai Andronic, care a reușit să înscrie de 13 ori. Cu unul mai puțin a marcat cunoscutul fotbalist Evgheni Piunovschi de la Moldgaz.

 

În atac Mihai Andronic, cel mai bun golgheter al Turneului „Chișinăul de seară” din 1988. Poze din arhiva lui M. Andronic.

După ce și-a agățat ghetele în cui, Mihai Andronic a îmbrățișat profesia de antrenor. A condus echipa de tineret Stimold, Agasfer, Eurocablu. Din anul 2000 și până în prezent (cu o mică întrerupere când a îndeplinit funcția de coordonator la Școala de fotbal „Sergiu Dadu”) este antrenor la Clubul sportiv de copii și tineret Buiucani Chișinău.

Primul mare succes al CSCT Buiucani la nivel de juniori a fost obținut în ediția 2004/05 când echipa (anul nașterii 1993-1994) antrenată de Mihai Andronic a devenit campioană națională. Performanță repetată în 2008/09, 2013/14 (în acel sezon „galben-albaștrii” au realizat „eventul” câștigând și Cupa Moldovei) și 2017/18. Pe lângă aceste performanțe echipa chișinăuiană condusă de Mihai Andronic a obținut și o serie de trofee la turnee internaționale: Cupa de la Botoșani (2004), Cupa „Mării Negre” de la Odesa (2012), „Enjoy Sport’s Winter Cup” de la Brașov (2016), Cupa „Bejan” de la Ghidighici (2018).

Echipa CSCT Buiucani (a.n. 1993-1994), campioană națională la copii, ediția 2004/05. Mihai Andronic, în rândul de sus, al doilea din stânga.

Echipa CSCT Buiucani (a.n. 2006), câștigătoarea „Enjoy Sport’s Winter Cup 2016” de la Brașov. Mihai Andronic, în rândul de sus, primul din dreapta.

În continuare vă propun o listă cu discipolii lui Mihai Andronic care au îmbrăcat tricoul naționalei Moldovei începând cu cea de juniori (U17) și terminând cu cea de seniori (în ordine alfabetică): David și Valeriu Andronic, Mihai Apostol, Dumitru Bivol, Vasile Bîtlan, Ianoş Brînză, Valeriu Butucel, Cătălin Carp, Nicolai Cebotari, Ion Cioca, Cristian Cîrlan, Eugeniu Cociuc, Maxim Cojocaru, Vadim Costandachi, Petru Costin, Dumitru Demian, Igor Dima, Oleg Dînga, Cristian Efros, Vladimir Fratea, Radu Gînsari, Gheorghe Goriţa, Dan Guştiuc, Dan Harea, Cristin Jalbă, Vasile Jardan, Alexandru Leu, Veaceslav și Victor Lisa, Andrei Marandici, Sandu Mateescu, Nicolae Milinceanu, Iurie Mîrza, Maximilian Modîrcă, Valeri Osipenco, Vlad Pascari, Gabriel Pavliuc,Vadim Raţă, Dorian Răilean, Mihai Roşca, Andrei Rusnac            , Denis Rusu, Cătălin Sajin, Nichita Semcov, Alexei Solomin, Vasile Soltan, Victor Stînă, Valeriu Tiron, Iaser Ţurcan, Sergiu Viţu, Evgheni Zasaviţchi.

Mihai Andronic a fost desemnat de FMF drept cel mai bun antrenor de copii pe anul 2008, iar în 2019 „pentru merite deosebite în serviciul fotbalului, contribuție remarcabilă la dezvoltarea și propagarea fotbalului moldovenesc” federația de resort i-a conferit „Ordinul de merit”.

La Mulţi Ani sănătoși şi norocoși, domnule Mihai!!!

Andrei PRODAN 

Комментариев нет:

Отправить комментарий