пятница, 19 июня 2020 г.

ACUM 50 DE ANI
PRIMUL SUCCES AL FOTBALULUI DIN SÂNGEREI
Vara curentă se împlinesc 50 de ani de la prima victorie importantă din istoria fotbalului din Sângerei. Postarea de astăzi este consacrată acestui eveniment.
Prima ediţie a Jocurilor sportivilor de la sate (turneul de fotbal era parte al campionatului republican al Asociaţiei sportive benevole „Colhoznicul”) a avut loc în anul 1967. Dintre cele 31 de formaţii participante una a reprezentat raionul Lazo (în prezent – Sângerei). Echipa colhozului „Lenin” din satul Lazo (în prezent – Chişcăreni) a ocupat locul 2 în seria a 3-a şi a participat la turneul final de la Floreşti.

Echipa colhozului „Lenin” din satul Lazo la turneul final de la Florești.

Aceiaşi echipă a evoluat şi în cea de-a doua ediţie a Jocurilor sportivilor de la sate (1968), însă ocupând doar locul 3 în serie n-a reuşit să se califice în etapa finală a turneului.
În 1968, pentru a permite participarea în competiţiile republicane a celei mai bune reprezentante a raionului Sângerei, în regulamentul campionatului raional a fost introdus un punct, care suna astfel: «Echipele clasate pe primele trei locuri vor evolua împreună cu formaţia colhozului „Lenin” (s. Lazo) într-un turneu pentru dreptul de a participa în anul 1969 în campionatul Asociaţiei „Colhoznicul”».
Astfel, în toamnă, după încheierea campionatului raional, a fost organizat turneul numit „Finala campionatului raionului Lazo la fotbal pe anul 1968”, la care au participat primele 5 clasate în competiţia raională şi echipa colhozului „Lenin”, care a evoluat în acel sezon în campionatul republican ASB „Colhoznicul”. Turneul s-a încheiat cu victoria echipei din satul Lazo.
Însă echipa colhozului „Miciurin” din centrul raional, care urma să evolueze în etapa finală, nu s-a prezentat la meciuri, deoarece în acea perioadă participa la turneul dotat cu Cupa ziarului „Tinerimea Moldovei”.
Cu toate că turneul final-1968 a fost câştigat de echipa satului Lazo, în primăvara anului viitor din iniţiativa conducerii raionale a ASB „Colhoznicul” a fost organizat un nou turneu pentru dreptul de a participa la campionatul republican ASB „Colhoznicul”. La întrecere urmau să participe formaţiile colhozului „Lenin” (Lazo), colhozului „Congresul XXII al PCUS” din Grigorăuca (campioana raionului din 1968) şi colhozului „Miciurin” (formaţie care nu s-a clasat anul trecut nici printre primele patru echipe ale campionatului raional, dar a participat la competiţiile republicane).
Reprezentanţii colhozului „Lenin”, crezând că au obţinut deja dreptul de a evolua în campionatul republican al Asociaţiei „Colhoznicul”, nici nu s-au prezentat la turneul de calificare. În aceste condiţii a avut loc un singur meci dintre colhozurile „Miciurin” şi „Congresul XXII al PCUS”, câştigat de echipa din Lazovsc cu scorul de 3-2 (partida a fost arbitrată de Ion Focşa, antrenorul echipei „Miciurin” şi al doilea secretar al Comitetului raional al comsomolului).
Secvenţă de la antrenamentul echipei Vierul Lazovsc.
După discuţii în cadrul organizaţiilor sportive şi comsomoliste raionale, a avut loc şi întâlnirea dintre echipele colhozurilor „Lenin” şi „Miciurin”. Fotbaliştii din centrul raional au obţinut o victorie categorică cu scorul de 5-0, primind dreptul de a evolua în anul 1969 în campionatul republican ASB „Colhoznicul” din cadrul ediţiei a III-a a Jocurilor sportivilor de la sate.
Etapa preliminară a competiţiei s-a disputat în 4 serii. Fotbalistii colhozului „Miciurin” au jucat în seria a 4-a, alături de echipele sovhozului „Calaraşskii”, fabricii de conserve din Camenca, colhozului „Lenin” (Râbniţa), colhozului „Lenin” (satul Pârliţa, raionul Ungheni), colhozului „Biruinţa” (satul Șoldăneşti, raionul Rezina), „Stroiteli” (Făleşti) şi „Moldselhoztehnica” (Teleneşti).
După tur câte 10 puncte au acumulat echipele „Vierul” (Lazovsc) şi colhozul „Lenin” (raionul Râbniţa). Cu două puncte mai puţin a adunat MSHT (Teleneşti).
În prumul meci al returului, disputat pe 22 iunie, echipa colhozului „Miciurin” a obţinut o nouă victorie, învingând echipei satului Pârliţa cu 4-2.
Între timp reprezentanţii echipei colhozului „Lenin” (satul Lazo) din paionul Lazo (!) au depus o contestaţie la ASB „Colhoznicul” în care au indicat că în formaţia colhozului „Miciurin” evoluează fotbalişti care nu au drept de joc. După verificările efectuate de V. Milanco, arbitrul principal al competiţiei, şi V. Rogozenco, ziarist la „Tinerimea Moldovei”, echipa „Vierul” (lidera seriei a 4-a) a fost exclusă din întreceri.
„Cazul de la Lazovsc a fost titlul articolului publicat în „Tinerimea Moldovei” din 2 iulie 1969, unde cu lux de amănunte au fost relatate evenimentele ce au avul loc în raion.
Titlul de campioană al ASB „Colhoznicul” în anul 1969 a fost obţinut de echipa Rubin din Floreşti.
Deja din ianuarie 1970 fotbaliştii echipei colhozului „Miciurin” au început antrenamentele din cadrul pregătirii către noul sezon. La sfârşitul lunii Vierul Lazovsc a disputat două jocuri de verificare, câştigând ambele. Prima la Glodeni în faţa echipei-gazdă, iar a doua la Grigorăuca, unde a învins cu un categoric 6-0 echipei colhozului „Rassvet” din satul Căzăneşti, campioana raionului Teleneşti.
Echipa Vierul după meciul amical de iarnă de la Glodeni. Rândul întâi: Ion Tabarcea, Mihail Butnariov, Vasile Cucoş, Constantin Curciuc. Rândul al doilea: Gheorghe Tabarcea, Ion Ţâbârnă, Mihai Crigan, Petru Harcomiţă, Ion Focşa (reprezentantul echipei), Vasile Tabarcea, Vasile Guzun, Feodor Bologan, Constantin Gherboveţ (reprezentantul ASB „Colhoznicul”).
După scandalul de anul trecut, Federaţia raională de fotbal a luat hotărârea de a delega la campionatul ASB „Colhoznicul” din 1970 învingătoarea meciurilor de baraj dintre cele mai bune două echipele din raion – Vierul Lazovsc şi formaţia colhozului „Lenin” din satul Lazo.
În primăvară victoria în ambele partide au obţinut-o fotbaliştii colhozului „Miciurin”, care şi au luat parte în campionatul ASB „Colhoznicul”-1970.
Acestă competiţie a făcut parte din programul ediţiei a IV-a Jocurilor sportivilor de la sate. La prima etapă cele 30 de echipe participante au fost împărţite în patru serii. Primele două clasate din fiecare grupă se calificau în faza finală.
Vierul Lazovsc a câştigat seria în care a evoluat.
Vă prezint în continuare statistica evoluţiei echipei Vierul în campionat prezentată de fostul jucător al echipei, Constantin Curciuc:
1) 03.05.1970. Colhozul „50 de ani de la Revoluţia din Octombrie” (s. Vărăncău, r-nul Râbniţa) – Vierul 0-2 (0-0) (Pentru Vierul a marcat: V. Guzun, 80, 87).
2) 10.05.1970. Vierul – Colhozul „Congresul XXII al PCUS” (s. Celacovca, r-nul Floreşti) 3-1 (2-1) (V. Tabarcea, V. Guzun, I. Tabarcea).
3) 17.05.1970. Colhozul „Lenin” (s. Pârliţa, r-nul Ungheni) – Vierul 1-4 (I. Tabarcea – 2, I. Bologan – 2).
4) 24.05.1970. Vierul – Colhozul „Maiak” (r-nul Nisporeni) 7-2 (I. Tabarcea, V. Guzun, C. Curciuc – toţi câte 2 goluri, I. Bologan).
5) 31.05.1970. Colhozul „Rassvet” (s. Căzăneşti, r-nul Teleneşti) – Vierul 6-2 (C. Curciuc, M. Butnariov).
6) 07.06.1970. Colhozul „Octombrie” (s. Iliciovca, r-nul Făleşti) – Vierul 1-1 (1-0) (V. Guzun, 30 / ?, gol din penalty în min. 88).
7) 14.06.1970. Vierul – BTA-28 (Călăraşi) 2-2 (I. Tabarcea – 2 goluri, min 1, ?).
8) 21.06.1970. Vierul – Colhozul „50 de ani de la Revoluţia din Octombrie” (s. Vărăncău, r-nul Râbniţa) 4-1 (Gh. Braşovsci – 3, V. Guzun).         
9) 28.06.1970. Colhozul „Congresul XXII al PCUS” (s. Celacovca, r-nul Floreşti) – Vierul 2-4 (V. Guzun – 2, V. Tabarcea, Gh. Braşovschi).
10) 05.07.1970. Vierul – Colhozul „Lenin” (s. Pârliţa, r-nul Ungheni) 4-2 (V. Guzun, Gh. Braşovschi, I. Tabarcea – 2).
11) 12.07.1970. Colhozul „Lenin” (r-nul Nisporeni) – Vierul 1-2 (C. Curciuc, I. Tabarcea).
12) 19.07.1970. Vierul – Colhozul „Rassvet” (s. Căzăneşti, r-nul Teleneşti) 3-2 (Gh. Tabarcea, V. Guzun – 2).
13) 26.07.1970. Vierul – Colhozul „Octombrie” (s. Iliciovca, r-nul Făleşti) 3-0 (Gh. Tabarcea, I. Bologan, V. Guzun).
14) 02.08.1970. BTA-28 (Călăraşi) – Vierul 1-2 (V. Guzun – 2).
În aceste meciuri pentru Vierul Lazovsc au evoluat:
Etapa finală a competiţiei a avut loc în oraşul Lazovsc în perioada 11 – 16 august 1970. Cele opt competitoare au fost împărţite în două grupe.

GRUPA I
L
Echipe
V
E
Î
P
1.
Vierul (Lazovsc)
3
0
0
6
2.
Colhozul „Drumul leninist” (s. Cărpineni, r-nul Kotovsk)
1
1
1
3
3.
BTA -5 (Lipcani)
1
0
2
2
4.
Colhozul „Biruinţa” (s. Cojuşna, r-nul Străşeni)
0
1
2
1
Formaţia din Lazovsc a obţinut următoarele rezultate:
1) 11.08.1970. Vierul (Lazovsc) – BTA-5 (Lipcani) 2-1 (1-1).
Au marcat: I. Tabarcea, V. Guzun / P. Lisovoi.
Avertizat: M. Crigan (Vierul).
Eliminat: V. Andreiciuc (BTA-5).
2) 12.08.1970. Vierul (Lazovsc) – Colhozul „Biruinţa” (Cojuşna) 2-0 (0-0).
Au marcat: Gh. Braşovschi, V. Guzun.
Au arbitrat: Mihail Ionescu, Boris Sambur, I. Suiţ (toţi din Bălţi).
3) 14.08.1970. Vierul (Lazovsc) – Rapid (Cărpineni) 2-0.
Au marcat: Gh. Tabarcea, V. Guzun.
Au arbitrat: Mihail Ionescu, Fonica Marcov, I. Suiţ (toţi din Bălţi).
Secvenţă de la meciul BTA -28 (Călăraşi) - Fabrica de conserve (Camenca).
GRUPA II
L
Echipe
V
E
Î
P
1.
BTA -28 (Călăraşi)
2
1
0
5
2.
Colhozul „Gigant” (raionul Vulcăneşti)
1
1
1
3
3.
Colhozul „Lenin” (s. Slobozia, raionul Tiraspol)
1
1
1
3
4.
Fabrica de conserve (Camenca)
0
1
2
1
Învingătoarele grupelor s-au calificat în finală.
Formaţia Vierul Lazovsc înaintea meciului decisiv.
FINALA
Vierul (Lazovsc) – BTA-28 (Călăraşi) 1-0 (0-0).
A marcat: Ion Tabarcea.
16.08.1970. Lazovsc.
VIERUL: V. Cucoş, A. Gadârca, M. Crigan (căpitan), M. Botezatu, C. Curciuc, M. Butnariov, Gh. Tabarcea, I. Bologan (V. Tabarcea), Gh. Braşovschi, I. Tabarcea, V. Guzun.
BTA-28: Marcarov, Carauş, Galuşca, Belousov, Ţigeliman, Scurtu, Cosarev, Bilea-Banca, Potrâmba, Iliev, Macogon.
Au arbitrat: Mihail Ionescu, Boris Sambur (ambii din Bălţi), M. Kigheli (Chişinău).
Avertizat şi eliminat: Macogon (BTA-28).
Fază din meciul decisiv Vierul (Lazovsc) – BTA-28 (Călăraşi).
Prima parte a jocului a fost echilibrată. În primul sfert de oră al reprizei secunde gazdele au atacat mai mult şi au reuşit să marcheze singurul gol al meciului. Cu un şut plasat de la distanţă atacantul I. Tabarcea a reuşit să-l învingă pe portarul G. Marcarov. În minutele rămase până la final ambele echipe au avut câteva ocazii de a marca, însă toate au fost ratate. Meciul s-a încheiat cu scorul de 1-0 în favoarea gazdelor.
Iată și amintirile lui Ion Tabarcea despre cel mai important gol al carierei: „Datorită susținerii suporterilor noștri în finală am avut inițiativa pe durata întregului meci, însă Vasile Guzun și fratele meu Gheorghe au ratat câteva momente clare de gol. Scorul rămînea egal, 0:0. Aproximativ cu 10-15 minute înainte de fluierul final al meciului am observat că portarul echipei din Călărași a ieșit departe de pe linia porții, ajungând undeva la linia careului de pedeapsă. Am hotărât să încerc norocul și am șutat de la mare distanță. Din fericire am nimerit cadrul porții. Acest gol a rămas singurul al partidei”.
Căpitanul formaţiei Vierul Mihail Crigan şi portaru Vasile Cucoş cu trofeul ASB „Colhoznicul”.
Victoria obţinută în campionatul ASB „Colhoznicul” a dat dreptul echipei Vierul Lazovsc să participe începând cu anul 1971 în campionatul RSS Moldoveneşti, grupa a 2-a.
Echipa Vierul Lazovsc, câştigătoarea campionatului ASB „Colhoznicul” din 1970. Rândul întâi: Ion Tabarcea, Petru Harcomiţă, Gheorghe Tabarcea, Vasile Cucoş, Mihail Botezatu, Vasile Tabarcea. Rândul al doilea: Alexandru Gadârca, Mihai Crigan (căpitan), Ion Ţâbârnă, Vasile Guzun, Mihail Butnariov.
Locul trei a fost câştigat de echipa colhozul „Gigant” din raionul Vulcăneşti.
După încheierea turneului au fost desemnaţi cei mai buni jucători. Cel mai bun portar a fost recunoscut Vasile Zelionâi (Colhozul „Biruinţa”, Cojuşna). Cel mai bun fundaş a fost ales Nicolai Hrabrov din echipa BTA-5 din Lipcani (de menţionat că N. Hrabrov ulterior a devenit antrenor al echipei Avangard Lazovsc cu care a obţinut titlul de campion al RSSM în anul 1986 (http://andron-prodan.blogspot.md/2016/11/normal-0-false-false-false_16.html?spref=fb), precum şi de câştigător al diferitor turnee republicane). Cel mai bun atacant – Fiodor Panteleev (Colhozul „Gigant”, Vulcăneşti). Cel mai bun arbitru a fost desemnat Mihail Ionescu (în memoria căruia în prezent este organizat un turneu în oraşul Bălţi).
Turneul final al campionatului ASB „Colhoznicul” disputat în orăşelul Lazovsc. Trofeul pentru cel mai bun arbitru a fost decernat lui Mihail Ionescu din Bălţi, arbitru de categorie republicană.
Pentru prima dată a fost alcătuită şi selecţionata simbolică a Asociaţiei „Colhoznicul”. Iată cine au fost incluşi în această echipă: Vasile Zelionâi (Cojuşna), Gheorghe Braşovschi, Ion Bologan, Mihail Crigan, Ion Tabarcea (toţi – Lazovsc), Nicolai Hrabrov (Camenca), Vasile Untilov (Cioburciu), Stepan Chisacov, Fiodor Panteleev (ambii – Vulcăneşti), Alexandru Chiriac (Cărpineni), Andrei Galuşca, Vasile Potrâmbă (ambii – Călăraşi), Iuri Homan. Antrenori ai echipei au fost desemnaţi Evgheni Larin, maestru al sportului, şi Victor Abramov.
Cu părere de rău, până la jubileul de 50 ani de la primul succes al fotbalului din Sângerei au ajuns doar fraţii Ion şi Gheorghe Tabarcea, Vasile Cucoş, Mihail Botezatu, Ion Ţâbârnă şi Alexandru Gadârca. Le dorim multă sănătate şi le mulţumim pentru această victoria istorică.
Vladimir HURS

Комментариев нет:

Отправить комментарий