суббота, 11 апреля 2020 г.

ZIMBRU, 70 DE ANI DE LA ÎNFIINŢARE
În această zi, acum 70 de ani, lua fiinţă echipa care în perioada anilor 1955-1990 constituia practic selecţionata de fotbal a Moldovei. Formaţia care de-a lungul anilor a purtat numele Burevestnik (= Petrelul), Moldova, Avântul, Nistru şi Zimbru a fost fondată pe 11 aprilie 1950...
Tradiţional, pe 16 mai clubul de fotbal Zimbru Chişinău îşi sărbătoreşte ziua de naştere. Pe site-ul ofical al „galben-verzilor” citim: „Dată a fondării clubului de fotbal Zimbru este considerată 16 mai 1947. În această zi a fost consemnat debutul în campionatul URSS a portdrapelului fotbalului moldovenesc din timpurile unionale. Echipa Dinamo Chişinău, anume aşa se numea pe atunci echipa noastră, a disputat primul său meci în zona ucraineană a Clasei B – la Odesa, împotriva formaţiei Pişcevik”.
Dar de ce anume 16 mai 1947 este considerată data fondării clubului şi ce au în comun Zimbru şi Dinamo?
După cum se ştie, Dinamo reprezintă Ministerul Afacerilor Interene, iar numele său provine din vechiul cuvânt grecesc „dinamikos” care înseamnă „mişcare”. Pe site-ul MAI al Republicii Moldova găsim următoarea informaţie: „Consiliul republican „Dinamo” a fost creat la 24 august 1944. În acel an, pe locul fostei Pieţe Nemţeşti, a fost construit stadionul „Dinamo”, blocul administrativ al clubului”. Dacă Zimbru se consideră succesoare a lui Dinamo ar fi logic ca ziua înfiinţării clubului să fie 24 august 1944. Mai mult decât atât, Dinamo Chişinău (https://fmf.md/noutate/885/echipe-de-traditii-dinamo-chisinau) a câştigat campionatul şi Cupa Republicii Sovitice Socialiste Moldoveneşti în anii 1945 şi 1946. Astfel, la mijlocul lui mai 1947 clubul Dinamo deja exista. Formaţia „miliţienilor” a mai câştigat campionatul RSSM în anii 1947 şi 1948 şi Cupa RSSM în 1947, evoluând în paralel şi în campionatul Uniunii Sovietice.
Anul 1948. Dinamo Chişinău. Ivan Hovjun (al treilea din dreapta), Sergiu Cornilov (primul din stânga).
Paradoxul situaţiei este că Zimbru (succesoarea lui Burevestnik, Moldova, Avântul şi Nistru) nu are nimic comun cu Dinamo Chişinău. Să mă explic... Conform regulamentului campionatului URSS din 1949 cea mai slabă formaţie a fiecărei republici unionale urma să dispute meciurile de baraj pentru aşi menţine locul în campionatul sovietic cu campioana republicană.
În 1949 campioană a RSSM a devenit Burevestnik Bender, formaţie puternică în componenţa căreia evoluau fotbalişti care aveau experienţa participării în campionatul României (în 1938 Traian Tighina (https://fmf.md/noutate/613/istoria-traian-tighina-campioana-din-est) a fost campioana Ligii de Est a Diviziei C, evoluând ulterior doi ani în Divizia B). Detalii despre meciurile de baraj dintre Dinamo Chişinău şi Burevestnik Bender le putem găsi în lucrarea lui Victor Kucerenko „Bender – viaţa din trecut” (http://out.fmf.md/ro/news/meciurile-de-baraj-de-lungul-timpului). La 7 septembrie tighinenii au învins pe teren propriu cu scorul de 1-0, prin golul marcat din lovitură liberă de Fiodor Iagunov. Returul s-a disputat la 12 octombrie pe stadionul „Dinamo” din Chişinău. Nimeni nu credea în victoria oaspeţilor, însă Burevestnik a învins cu 6-3 şi a obţinut dreptul să evolueze în campionatul URSS. De menţionat că în acea zi era sărbătorită aniversarea a 25-a de la crearea RASS Moldoveneşti şi în urma unei neglijenţe cu focurile de artificii a ars tribuna de lemn a stadionului „Dinamo”. După cum scrie Victor Kucerenko microbiştii chişinăuieni glumeau: „A ars echipa, să ardă şi stadionul!”.
Anul 1949. Burevestnik Bender, formaţia care trebuia să reprezinte Moldova în campionatul URSS din 1950 după ce a câştigat barajul cu Dinamo Chişinău.
Astfel, în anul 1950 în campionatul Uniunii Sovietice urma să evolueze formaţia Burevestnik Bender. Dar cum putea rămâne capitala fără echipă în competiţia unională în detrimentul unei formaţii din provincie? În urma unor jocuri de culise a fost luată hotărârea de a înfiinţa o nouă formaţie – Burevestnik Chişinău pe baza echipei Burevestnik Bender cu cooptarea celor mai buni jucători de la Dinamo Chişinău şi a cluburilor din Moscova. Datorită lui Valentin Iacovlev, un mare cunoscător al istoriei fotbalului autohton, cunoaştem data semnării acestei hotărâri istorice: 11 aprilie 1950. Anume această zi este data de naştere a grupării care în prezent poartă numele Zimbru Chişinău.
Astfel, la echipa nou creată de la Burevestnik Bender au fost invitaţi şapte fotbalişti (Petru Turjinschi – liderul incontestabil al echipei, Victor Şcerbacenco, Nicolae Armencea, Dmitri Taşev, Ivan Pogudin, Filip Kuzmin şi Gheorghi Pogorelov; majoritatea dintre aceştia în curând au părăsit echipa din capitală, revenind la Bender), de la Dinamo Chişinău au venit patru jucători (Gheorghe Mocan, Sergiu Cornilov, Boris Muravschi şi Otari Alavidze), restul proveneau de la echipe moscovite: Aleksandr Golovkin, Serghei Polevoi, Vasili Komarov, Semion Beliakov, Serghei Strelkov, Vasili Kolesnikov, Vladimir Nadin, Piotr Petrov (maestru emerit al sportului, celebru jucător încă în perioada interbelică la Dinamo Minsk, ŢDKA şi Torpedo Moscova cu care în 1945 a câştigat medalia de bronz a campionatului URSS, iar în 1949 a intrat în posesia Cupei URSS). Antrenor al echipei a fost numit Vasili Epişin.
4 mai 1950. Burevesnik Chişinău, la primul său meci din istorie.
Dar ce s-a întâmplat cu Dinamo Chişinău? Încă la mijlocul anilor 90 am realizat un interviu cu Ivan Hovjun care, alături de Gheorghe Mocan şi Sergiu Cornilov, era unul din liderii acelei formaţii. El mi-a mărturisit că nu a acceptat să vină la Burevestnik şi a evoluat în continuare la Dinamo, care participa în campionatul republican. Pe parcursul anilor „alb-albaştrii” au reuşit să realizeze încă de trei ori „eventul”, câştigând atât campionatul, cât şi Cupa RSSM (1953, 1974 şi 1975). În 1953 dinamoviştii chişinăuieni au evoluat şi în Cupa URSS (după ce au trecut de Dinamo Minsk au fost învinşi de Dinamo Alma-Ata: 1-1, după prelungiri, şi 0-1, la rejucare). Să fi trecut Dinamo Chişinău de formaţia din Kazahstan trebuia să joace în turul următor cu... Burevestnik Chişinău. Cum aveau să explice acest paradox cei care afirmă că Dinamo şi Burevestnik (adevărata predecesoare a Zimbru-lui) sunt una şi aceeaşi echipă?
Andrei PRODAN

Комментариев нет:

Отправить комментарий