среда, 26 июня 2019 г.

CHIŞINĂUIANCA CARE A STRĂLUCIT LA ROLAND GARROS-2019
În perioada 20 mai – 9 iunie curent, la Paris (Franţa), a avut loc cea de-a 118-a ediţie a Turneului de la Roland Garros (numit astfel în onoarea eroului aviator francez), una dintre cele mai importante competiţii internaţionale de tenis. Este cel de-al doilea turneu de Mare Şlem din calendarul competiţional mondial şi cel mai puternic turneu pe zgură. La ediţia din acest an o evoluţie deosebită a avut-o Aliona Bolşova-Zadoinov, originară din Republica Moldova care în prezent apără culorile Spaniei.
Aliona Bolşova-Zadoinov s-a născut la Chişinău, la 6 noiembrie 1997, într-o familie de sportivi. Ambii părinţi au practicat atletismul, apărând culorile R. Moldova la diferite turnee internaţionale.
Mama, Olga Bolşova, a participat la 4 ediţii ale Jocurilor Olimpice (1992, 1996, 2000, 2004), iar tata, Vadim Zadoinov, a evoluat la trei asemenea competiţii (1992, 1996, 2000).
Născută la Chişinău, Aliona Bolşova-Zadoinov din fragedă copilărie a fost familiarizată cu sportul.
Aliona a început să practice tenisul de la vârsta de 7 ani şi a evoluat pentru R. Moldova până în 2013. Pe când avea şaisprezece ani a obţinut cetăţenia spaniolă (părinţii ei s-au mutat în Spania când Aliona era mică), în prezent având reşedinţa în localitatea Palafrugell (provincia Girona, Catalonia).
După cum susţin părinţii, în copilărie Aliona mai des privea emisiunile sportive decât desenele animate. Astfel, pe când avea numai trei ani tata a adus-o pe un cort de tenis şi i-a oferit şansa de a-şi dezvolta pasiunea. Nu i-a plăcut însă.
Dar în 2004 a hotărât să încerce din nou. A inspirit-o victoria Mariei Şarapova, pe atunci în vârstă de 17 ani, de la Wimbledon.
În curând a început să participe cu destul succes şi la diverse turnee rezervate copiilor şi juniorilor. Spaniolii o vedeau drept una dintre marile lor speranţe pentru că rezultatele de la junioare o recomandau.
28 ianuarie 2015. Melbourne Park. Aliona Bolşova-Zadoinov în meciul de la Australian Open Junior Championships contra reprezentantei gazdelor, Destanee Aiava. La acea competiţie chişinăuianca s-a calificat în „sferturi”. Sursa foto: Robert Prezioso/Getty Images AsiaPac.
Aliona a atins la junioare un maxim al clasamentului combinat: 4 (pe 12 mai 2014). Ea a jucat – şi câştigat – o partidă de dublu în Fed Cup pentru Spania, în 2015. Tot în acel an a reuşit şi cea mai bună performanţă la nivel de junioare: calificarea în „sferturi” la Australian Open.
Însă la 17 ani Aliona Bolşova-Zadoinov a suferit o accidentare la piciorul stâng care a necesitat o intervenţie chirurgicală. Recuperarea anevoioasă a făcut-o să renunţe la sport. „În acel moment eram terminată, uram tenisul”, a spus ea pentru site-ul specializat pe tenis puntodebreak. Dar după doi ani s-a răzgândit. În perioada studenţiei, ea a jucat şi pentru echipa Universităţii din Oklahoma (SUA).
Echipa Spaniei de la Fed Cup-2015. A doua din stânga – Aliona Bolşova-Zadoinov. Sursa foto: Sergio Llamera.
În aprilie 2018, la „International Monterrey” (Mexic), Aliona a participat, în premieră, la un turneu din circuitul WTA. Învingând-o în calificări pe americanca Rushri Wijesundera (6-1, 6-3), ea a cedat în turul întâi în faţa cehoacei Marie Bouzková (1-6, 2-6).
Exact peste un an, chişinăuianca a reuşit prima performanţă notabilă la senioare. Participând la turneul „Volvo Car Open” din oraşul Charleston (SUA), ea a obţinut prima victorie pe tabloul principal al unui turneu WTA după ce a învins-o pe Francesca Di Lorenzo (SUA), scor 6-3, 7-5. Spre regret, în turul următor Aliona a fost întrecută de o altă reprezentantă a gazdelor, Danielle Collins, cu 3-6, 6-7 (2).
Aceste rezultate, cât şi evoluţiile bune în circuitul ITF din 2018 (două titluri la categoria 25k şi 4 finale), i-au permis să participle la un turneu de Mare Şlem, şi anume la Roland Garros (la începutul lui 2019 ea a evoluat în calificări la Australian Open, unde a intercut-o pe rusoaica Valentina Ivahnenko (7-6 (5), 4-6, 7-5), dar a cedat în faţa polonezei Iga Świątek (6-7 (1), 2-6), ratând accesul pe tabloul principal).
La startul întrecerii din capitala Franţei Aliona Bolşova-Zadoinov, antrenată de Lourdes Domínguez şi Ana Alcázar, ocupa locul 137 în clasamentul WTA.
Joi, 23 mai 2019, ea a debutat în calificări în partida cu chinezoaica Xu Shilin pe care a întrecut-o în două seturi: 6-1, 6-2. A doua zi a învins-o pe Timea Babos din Ungaria cu 6-2, 2-6, 6-3 şi s-a calificat pe tabloul principal al competiţiei.
Luni, 27 mai, Aliona a obţinut prima victorie la un turneu de Mare Şlem, chiar la debut, după ce a surclasat-o pe rusoaica Vera Zvonariova (78 WTA) cu 6-4, 6-2.
În turul al doilea adversră i-a fost românca Sorana Cîrstea (84 WTA). „Apărută de nicăieri pe tabloul principal de la Roland Garros, jucătoarea iberică născută la Chişinău a făcut azi poate cel mai bun meci al carierei”, a notat Gazeta Sporturilor. „Dezinhibată, deşi de partea cealaltă a fileului se afla o jucătoare cu experienţă, fostă sferfinalistă la Roland Garros, Bolşova a avut momente de tenis bun pe toată durata meciului, care au stopat orice tentativă a româncei de a «escalada» în meci”. Pământeanca noastră a obţinut victoria în două seturi, amble decise la tie-break, scor 7-6 (5), 7-6 (3).
A urmat confruntarea cu o altă reprezentantă a Rusiei, Ekaterina Alexandrova (58 WTA). Şi de această dată Aliona s-a impus în două seturi, 6-2, 7-5.
Evoluând pentru prima dată la un turneu de Grand Slam, Aliona Bolşova-Zadoinov s-a calificat în „optimile” de la Roland Garros-2019.
Abia în „optimi” chişinăuieanca a fost stopată de viitoarea semifinalistă a turneului, americanca Amanda Anisimova (51 WTA), fiind învinsă cu 3-6, 0-6. De menţionat, că în „sferturi” Anisimova a întrecut-o pe câştigătoarea Turneului de la Roland Garros de anul trecut, românca Simona Halep.
Calificarea în optimile de finală a dus-o pe Aliona Bolşova-Zadoinov printre primele 100 de jucătoare ale lumii (în prezent ea ocupă locul 90 în clasamentul WTA).
Prezentă în premieră la Roland Garros, Aliona a atras atenţia spectatorilor şi datorită tautuajelor (şi-a tatuat pe corp simboluri care să-i reamintească de obstacolele peste care a avut de trecut în viaţă).
Recent jucătoarea din Spania şi-a deschis sufletul pentru site-ul puntodebreak, decodând semnificaţia lor.
Primul tatuaj l-a făcut la 16 ani, pe umărul drept, imprimând mesajul „Limitations only exist if you let them” (Limitele există doar dacă le permiţi tu să existe). „Atunci am avut multe probleme la nivel personal şi mi l-am făcut ca să-mi aduc aminte că fiecare dintre noi are puterea să schimbe ceva, un mesaj de încurajare pentru mine”, a spus ea.
Anul următor ea şi-a tatuat pe coapsă o cheie cu flori, care se vede doar când poartă pantaloni scurţi. „Îmi doream să închei o etapă din viaţa mea, de aceea cheia. Am trecut prin episoade de bulimie, discuţii în familie, atunci am hotărât să las tenisul deoparte şi să plec în SUA”, a explicat Aliona.
La Paris, Aliona a atras atenţia spectatorilor şi datorită tautuajelor pe care şi le-a făcut de-a lungul timpului.
Al treilea a venit sub forma unei leoaice pe umărul stâng. „Mi l-am făcut pentru că multă lume îmi spunea leoaică şi în al doilea rând pentru că îmi place acest animal. Are implicaţii feministe pentru că atunci când pleacă la vânătoare, ea este cea care îl dirijează pe leu, transmite o imagine de forţă. Nimeni nu se poate pune cu ea”.
Apoi a venit continuarea cu trandafiri şi cuvinte. „Nu suport falsitatea şi în lumea tenisului e multă. De aceea viaţa în circuit e obositoare”. Florile alcătuiesc un scorpion. „În zodiac acesta este semnul meu şi caracteristicile acestei zodii corespund cu felul meu de a fi”.
Aliona mai are tatuaje pe piept, care semnifică rezistenţă, şi unul pe coaste în formă de palmier, pentru a-i aminti de perioada în care a studiat în Florida. Nu-i place să poarte fuste pe teren şi intenţionează ca în viitor să-şi mai facă un desen pe piele, cu zeiţa egipteană Isis.
Acest lucru nu-i întâmplător, deoarece în prezent Aliona îşi face studiile la Universitatea Oberta de Catalunya din Barcelona, facultatea de Istorie, geografie şi artă, fiind pasionată de civilizaţiile antice din Egipt, Mesopotamia, Grecia şi Roma.
Andrei PRODAN

Комментариев нет:

Отправить комментарий