суббота, 10 февраля 2024 г.

FOTBALUL LA CĂRPINENI ÎN ANII ’80

Autor: Sergiu FURDUI

Anii ’80 ai secolului XX, marcând fotbalul la Cărpineni, cuprind multipli evenimente interesante și captivante cu înfrângeri și biruințe pe terenul de fotbal, cu căderi și urcușuri în campionatul republican la fotbal la care participa echipa „Rapid”, cu speranțe și oportunități realizate de către antrenori și fotbaliști iar altele rămase în vise frumoase...

Este perioada tinereții mele, parte indispensabilă a destunului, ce semnifică și activitatea tumultoasă și minunată de fotbalist amator or, în 1979 la vâsta de 17 ani, am debutat la „Rapid” iar, după revenire la Baștină din armată, în anii 1982-1992 am continuat la echipa de suflet, apărând pe câmpul verde cinstea sportivă a satului natal.

Copleșit de amintiri frumoase îmbinate armonios cu date documentate cercetate, cu drag, prezentăm informații care reflectă o parte din istoria fotbalului la Cărpineni.

* * *

În anul 1980, „Rapid” Cărpineni, continua participarea în campionatul republican la fotbal, Grupa 2. Echipa antrenată de Alexandru Toma (https://andron-prodan.blogspot.com/2024/01/in-memoriam-alexandru-toma-invatator.html), în mare parte, a fost păstrat lotul cu majoritatea fotbaliștilor experimentați: Ion Arnăut, Vasile Talmaci, Petru Gafencu, Victor Pașcan, Mihail Casian, Vladimir Golban, Vasile Alexeenco, Mihail Nofit, Gheorghe Ciobanu, Petru Reniță (https://andron-prodan.blogspot.com/2024/01/petru-renita-fotbalist-si-muzicant.html), Iurie Bacalu, Ștefan Dicuseară, Tudor Arnăut, Simion Mandiş, Alexandru Anghel și Valeriu Reniță.

Totodată, componența a fost afectată de mobilizarea militară a tinerilor fotbaliști: Grigore Florea, Vladimir Șvacico, Serghei Nemțanu, Vladimir Goncearenco și Sergiu Furdui, ultimii 4 revenind la „Rapid” după executarea serviciului militar în termen.

În sezonul fotbalistic 1980, „Rapid” a ocupat locul 4 în campionat, la egalitate de puncte cu echipa urcată pe treapta a treia și cu 2 puncte mai puțin ca cea de pe locul 2.

Campionatul RSS Moldovenești, ediția 1980, Grupa II, Seria I, Clasamentul final:

J          V         E         Π          G         P

1. „Maiak” Chirsova                      18       12       2          4          58-25 26

2. „TRCF” Chişinău                       18       11       2          5          48-34 24

3. „Sokol” Sukleia                           18       9          4          5          43-29 22

4. „Rapid” Cărpineni                      18       10       2          6          22-28 22

5. „Izvoraş” Drăsliceni                  18       9          3          6          28-25 21

6. Avântul” Suvorov (Ștefan Vodă)18        6          3          9          35-33 15

7. „Himik” Cutuzov( Ialoveni)      18       6          3          9          22-35 15

8. „Spicul” Sărata Galbenă            18       3          5          10       26-42 11

9. „Haiducul” Dubăsarii Vechi    18       4          1          13       21-50 9

* * *

Sezonul fotbalistic 1981, „Rapid” Cărpineni a început încrezător și optimist iar, prin stilul și calitatea jocului stabil prestat, confirma statutul de echipă valoroasă în cadrul campionatul republican.

A doua jumătate a sezonului fotbalistic s-a remarcat prin modificarea radicală a componenței echipei și, respectiv, survenirea subită a rezultatelor surprinzătoare nesatisfăcătoare. Or, „Rapid” a renuțat brusc și inexplicabil la luptă pentru podiumul campionatului.

În toamna acelui an, efectuând serviciul militar în termen pe teritoriul Republicii Populară Ungaria, în scrisori am fost informat că, „Rapid” suferă înfrângeri pe terenul propriu. Întristat, nu înțelegeam ce se întâmplă cu echipa de suflet.

La 25 aprilie 1982, revenind la Baștină, am rămas stupefiat, constatând că, „Rapid” nu participă nici la o competiție. Mai mult, practic, nu există. Discutând cu consăteni, am aflat următoarele împrejurări în care s-a pomenit echipa de suflet:

După pauza de vară și reluarea campionatului republican, ediția 1981, un grup de titulari în frunte cu antrenorul Alexandru Toma, subit au părăsit „Rapid”-ul din cauza unei petiții anonime adresate organului de miliție (poliție) precum că s-a procurat echipament sportiv cu încălcări financiare. Controlul preventiv pe cazul dat n-a depistat acțiuni ilegale din partea persoanelor vizate în petiție, însă a zguduit din temelie echipa, creând o situație critică soldată cu destrămarea colectivului de fotbaliști.

În atare circumstanțe excepționale, antrenorul Ion Arnăut a intervenit salvator, preluând echipa și lotul dezgolit completând cu discipolii săi de la Școala sportivă pentru Copi și Tineret din Cărpineni: Ion Perde, Andrei Unciulenco, Alexandru Călugăreanu, Andrei Catană, Mihail Vânagă, Andrei Arnăut, Gheorghe Stratu, Petru Secu, Ion și Andrei Sobol, Ovidiu și Sergiu Spătaru, alți elevi.

Ion Arnăut (primul din stânga) alături de elevii săi de la Școala sportivă pentru Copi și Tineret din Cărpineni.

Proaspeții rapidiști, ghidați de bravul antrenor, au reușit să mențină „corabia naufragiată”, „Rapid” încheind campiontul cu 12 puncte, la egalitate cu penultima din cele 8 echipe participante.

Campionatul RSS Moldovenești, ediția 1981, Grupa II, Seria I, Clasamentul final

J          V         E         Π          G         P

1. „Automobilistul” Criuleni         14       10       3          1          30-10 23

2. „Dnestr” Nezavertaoilovca       14       8          4          2          21-14 20

3. „Mestprom” Cahul                     14       7          4          3          21-16 18

4. „Pişcevik” Căuşeni                    14       7          3          4          25-17 17

5. „TRCF” Chişinău                        14       5          3          6          17-13 13

6. „Rapid” Cărpineni                      14       5          2          7          24-24 12

7. Institutul Pedagogic Chişinău   14       5          2          7          26-32 12

8. „Zarea” Leova                             14       4          0          10       20-32 8

În sezonul următor „Rapid” Cărpineni n-a participat în campionatul R.S.S. Moldovenești la fotbal.

* * *

La 25 aprilie 1982, revenind la Baștină după executarea serviciului militar în termen, am găsit echipa de suflet într-o stare deplorabilă, de fapt, inexistentă.

La 9 mai 1982, în cadrul mitingului tradițional dedicat Zilei Biruinței desfășurat în Cărpineni, întâlnindu-mă cu antrenorul Ion Arnăut, am abordat situația tristă și durută în care s-a pomenit fotbalul în satul natal. Propunerea privind restabilirea „Rapid”-ului am întâmpinat-o cu mare bucurie și entuziasm.

La apelul antrenorului Ion Arnăut, la stadion s-au reunit foștii elevi, băștinași din Cărpineni: Serghei Nemțanu, Andrei Starșu, Anatolie Arnăut, Andrei Nunu, Victor Rusu, Vladimir Goncearenco, Ion Sobol, Iurie Mîrza, Mihail Casian, Sergiu Furdui. Săptămânal au fost reluate antrenamente care se petreceau în zile de marți și joi, orele 17.00 – 19.00 iar, duminica, de obicei, se disputa meciul amical cu o echipă din satele vecine: primele două, jucate la Bobeica și Sofia, s-au soldat cu înfrângeri usturătoare, fapt care a semnalizat că, „Rapid” se afla în stare embrionară de formare.

Ion Arnăut (primul din dreapta).

Prestația inițială slabă pe terenul de fotbal, nu a demoralizat sau debusolat echipa ci dimpotrivă a motivat și mobilizat fotbaliștii, susținuți și privilegiați de antrenorul iubit. Conjungând eforturile, fiecare depunea sacrificii, dăruire de sine și autoperfecționare în vederea formării unei echipe competetivă, exemplu servind „Rapud”-ul anilor ’60 – ’70. Or, conștientizam că este de datoria noastră să restabilim și să impulsionăm fotbalul în satul natal. Procedând în asemenea mod, în scurt timp, s-a conturat nucleul „Rapid”-ului apoi, treptat, au pășit pe câmpul verde mai siguri și mai încrezători majoritatea fotbaliștilor.

Formarea echipei „Rapid” și, respectiv, restabilirea tradițiilor fotbalistice în comunitate, depindea și de atitudinea factorilor decizionali, un rol important revenind autorității publice locale în persoană lui Grigore Pănuță, Președinte la Sovietul sătesc de depitați, precum și colhozului local „Drumul Leninist” care, de fapt, a fost sponsorul principal al echipei. Anume, prin implicarea activă a președintelui Dumitru Crețu, membrilor cârmuirii: Ștefan Badea, contabil șef, Nicolai Curcudel, președintele comitetului sindical și Gheorghe Bărsa, secretarul organizației de partid, s-au organizat și executat lucrări efective de reparare a terenului de fotbal, porților, tribunelor și vestiarelor stadionului, precum și s-a procurat inventar necesar: uniformă, încălțăminte, mingi, plase, etc.

Prin urmare, în primăvara – vara anului 1982, grație spiritului patriotic manifestat și acțiunilor comune întreprinse de antrenor, fotbaliști, suporteri și, nu în ultimul rând, de persoanele publice menționate, „Rapid” Cărpineni a reînviat aevea păsării Phoenix!

* * *

În 1982, pe ultimă sută de metri, antrenorul Ion Arnăut a înregistrat echipa „Rapid” în campionatul raional la fotbal. Deși părea că vom juca relaxați, de fapt am avut parte de meciuri tari și chiar dure, confruntând adversari „războinici”, cu ambiții maxime de a învinge cea mai titrată echipă din raion. Mi-amntesc de meciurile disputate cu concurenții principali, echipele din Kotovsk, Sărata-Galbenă, Mingir, Bujor când miza ara extem de mare iar spiritele pe teren se încingeau la cote maxime. Deși pe teren eram rivali înrăiți și înverșunașă, după meci ne întindeam mâna prietenește. Acele relații umane frumoase înfiripate pe terenul de fotbal sunt menținute până în prezent.

La Bujor s-a întâmplat un caz ciudat, de altfel, unical în cariera mea de fotbalist. Ajunși la stadion, în timp ce ne echipam în autobuz, fotbaliștii locali, spontan, au pornit pe gazon și, aliniindu-se la centrul terenului, după strigătul „ura”, imediat s-au retras. Motivând că, am încălcat Regulamentul, precum că am întârziat la meci mai mult de 15 minute, gazdele au refuzat categoric să joace. Propunerea insistentă de a juca pentru spectatorii adunați în număr mare la stadion, chiar și acceptând „înfrângerea” protocolară, a fost respinsă total și categoric, fotbaliștii bujoreni influiențați de Serghei Mițco, numit „bădița Sârghi”, metodist sportiv în colhozul local „Moldova”, rămânâd neclintiți în afara terenului de fotbal.

Astfel, „Rapid” s-a ales cu înfrângere tehnică însă, acest „eșec” n-a influențat primul loc ocupat în campionatul raional Kotovsk, ediția 1982.

* * *

În 1983 la „Rapid” au aderat cei mai buni fotbaliști din satele vecine: Vladimir Şvacico din Sofia, Andrei Caşu din Negrea, Vasile Ciurciuc din Horgeşti, Iurie Hantea, Pavel Olăraşu și Dumitru Bordei – toți din Mingir. Au acceptat propunerea să joace pentru Cărpineni și coechipierii mei de la Universitatea de Stat din Chișinău, participantă în campionatul orășenesc: Mihai Galuşca de la Facultatea de Fizică, Victor Bilitei de la Facultatea Comerț și Vladimir Timofeev de la Facultatea Economie, ultimul fiind rapidist până în 1987 când, după absolvire, a revenit la baștina sa, orașul Donețk, Ucraina.

În acel sezon fotbalistic, „Rapid” admisă la Cupa „Tinerimii”, Zona Sud, s-a duelat tur-retur cu echipe din Cahul, Cimișlia, Basarabeasca, Vișniovca, Congaz, Cimișlia, Căușeni, încheind competiția la mijlocul clasamentului final.

* * *

În 1984, Baza de Transport Auto nr. 37 din Kotovsk, azi Hâncești, în persoana metodistului pe sport Ilia Slivca, s-a adresat lui Ion Arnăut să formeze ehipa ce ar reprezenta organizația raională automobilistă în cadrul competiției la fotbal între colective din sectorul de specialitate. Antrenorul Ion Arnăut a dat curs invitației astfel, fotbaliștii din Cărpineni, temporar tranformați în „automobiliști”, au participat în competiția propriu-zisă, confruntând adversari destoinici.

Echipa di Kotovsk a obținut întâietatea prin lupte grele date pe terenul de fotbal, exemplu servind meciul de la Chiriutnea, azi Corten, raionul Taraclia - „incediar”, în adevăratul sens al cuvântului. Jucând în împrejurări extremale, la temperatură de aproximativ +40 grade Celsius, automobiliștii sufocați de raze solare năucitoare, au alergat pe terenul nemărginit și fără iarbă, nivelat cu lopata tractorului (greder). În repriza secundă, după 4 goluri încasate și doar unul înscris, oaspeții a smuls egalitatea mult râvnită și muncită de 4-4 (4-1): mingireanul Serghei Hantea, în ajun revenit din armată, a marcat 3 goluri, „potolind setea” pe terenul pârjolit. În autobuz, deplasându-ne spre Cărpineni, portarul Ion Sobol „tângea” că n-a văzut nici-un gol în poarta adversă din cauză că era învăluită cu colb iar, eu și, probabil, alți coiechipieri visam apă...

Experiența acumulată în anuii 1983 și 1984 a fost utilă și benefică, constituind o repetiție excelentă pentru sezonul următor în care „Rapid” a sclipit ca o nouă stea pe bolta fotbalului moldovenesc rural.

* * *

În 1985 „Rapid” Cărpineni a cucerit Cupa „Tinerimii”, eveniment excepțional și măreț, reflectat în acest articol: https://andron-prodan.blogspot.com/2023/10/rapid-carpineni-detinatoare-cupei.html.

Competiția republicană la fotbal dotată cu Cupa „Tinerimii”, organizată de către Asociația Sportivă Benevolă (ASB) „Colhoznicul” și redacția ziarului „Tinerimea Moldovei”, a întrunit 26 de echipe divizate în două grupe: Nord și Sud.

În Grupa Nord întîetatea a obținut-o „Rapid” Cărpineni care, acumulând 32 de puncte, în ultimă etapă, miraculos a depășit cu un punct pe „Start” Lencăuți, r. Ocnița și cu 2 puncte pe „Struguraș” Hirova, r. Călărași.

Grupa Sud a fost câștigată detașat de „Miciurineț” Blijnii Hutor, raionul Slobozia cu 35 de puncte la activ, urmată de „Avântul” Nimoreni, r. Ialoveni – 30 de puncte și „Gorneac” Micăuți, r. Strășeni – 28 de puncte.

În context, prezentăm tabele cu clasamentul final în ambele grupe, prezentate generos de multstimatul Valentin Iacovlev, statistician de fotbal, învățător de Educație Fizică la Școala din satul Ochiul Alb, r. Drochia:

* * *

La 13 octombrie 1985, pe stadionul orășenesc din Criuleni, s-a disputat marea finală, pentru Cupa „Tinerimii” avântându-se: „Rapid” Cărpineni și „Miciurineț” Blijnii Hutor, raionul Slobozia. Meciul decesiv, arbitrat de Victor Lambov, a stabilit deținătorea Cupei „Tinerimii” pe echipa „Rapid” care a reputat biruință cu scorul de 2-1 (2-0), golurile fiind marcate de Andrei Caşu şi Iurie Hantea iar, la învinși a replicat Nicolae Topor.

Detalii aflați aici: https://andron-prodan.blogspot.com/2023/10/rapid-carpineni-detinatoare-cupei.html.

Pe această linie de considerente, cu deosebită plăcere, menționăm posesorii Cupei „Tinerimii”, ediția 1985: Ion Arnăut, antrenor; Vladimir Șvacico, căpitan; Serghei Nemțanu, Victor Rusu, Anatolie Arnăut, Serghei Furdui, Andrei Nunu, Mihail Casian, Vladimir Timofeev, Iurie Hantea, Andrei Cașu, Pavel Olărașu, Iurie Mîrza, Andrei Starșu, Nicolae Ciobanu, Vasile Ciurciuc, Alexandru Călugăreanu, Dumitru Bordei, Ion Sobol, Mihail Vânagă, Grigore Izvoreanu, Oleg Gasnaș și Iurie Arnaut.

La reîntâlniri cu bunii mei coiechiperi, cu satisfacție dar, și cu nostalgie, ne amintim de meciul vieții, crucial,important și memorabil, încrustat cu litere de aur în istoria satului natal.

Anatolie Arnăut, unul din eroii acelui meci istoric care, în postură de fundaș central avansat, practic, a neutralizat vârful atacului echipei nistrene, își amintește:

Mi-a plăcut fotbalul din fragedă copilărie. Veneam la stadion să privesc meciuri încă de când umblam la grădiniță. Mi s-au întipărit și câteva detalii. Țin minte că portarul era de etnie rom și se numea Grigore Duminică. Era un personaj pitoresc, avea aproape doi metri înălțime, îmbrăcat într-un pulover gros și purta o „kepkă” ca a lui Lev Iașin. Sub numărul 14 juca mijlocașul dreapta Chirică Arnăut. Prima dată am văzut de la el cum se execută procedeul „foarfeca” sau „bicicleta”.

Deja la școală am început să joc și eu. Evoluam pentru echipa clasei sau a școlii. Pe atunci „Rapidul” era una dintre cele mai bune echipe din raion, pentru care evoluau jucători puternici: Alexandru Toma (antrenor și căpitan al formației), frații Simion și Ion Arnăut, Nicolae Mârza, Ion Drumea și mulți alții. Concurența de a prinde lotul de bază era foarte mare.

Am devenit parte componentă a „Rapid”-ului în anul 1982, atunci când echipa a fost reînființată. Jucam fundaș central alături de Sergiu Furdui. Pe linia de fund mai evoluau, Pavel Olărașu, pe stânga, și Victor Rusu, pe dreapta. În poartă stătea Sergiu Nemțanu. Erau în lot și jucători experimentați, cum ar fi Mihail Casian, mijlocaș stânga, Vladimir Șvacico, mijlocaș central, Andrei Starșu, atacant. La mijloc se evidențiau Andrei Nunu și Iurie Mârza.

Am început să evoluăm în campionatul raionului, iar în 1984 am jucat sub denumirea BTA-37 (baza de transport auto) în campionatul Ministerului de resort. Am ocupat locul întâi în grupă, dar am pierdut în finală, 4-5 după executarea loviturilor de departajare, în fața echipei din Drăsliceni. A fost o experiență utilă pentru noi.

În 1985 au luptat pentru Cupa ziarului „Tinerimea Moldovei”. Cu toate că eram debutanți, contrar tuturor pronosticurilor am acces în finală, unde am jucat cu mult mai experimentata „Miciurineț” Blijnii Hutor. În componența adversarei jucau fotbaliști de valoare, care au trecut prin prima divizie valorică a campionatului republican. Se evidenția atacantul central, care evolua în tricoul cu Nr. 9. Chiar în primul minut de joc el a țintit încheietura barelor. Atunci i-am spus coiechipierului Sergiu Furdui că îl i-au în primire. Tot meciul m-am ținut scai de el în încercarea de a-l neutraliza. A fost și ziua de grație a lui Sergiu Nemțanu. A salvat poarta în nenumărate rânduri. Toți băieții au jucat excelent. După meci „veteranul” Mihail Casian a spus: „Rapid” întotdeauna a avut jucători buni, dar un asemenea succes încă n-a reușit”.

Peste un an am devenit campioni ai ASB „Colhoznicul” și am fost admiși în campionatul republican. Am jucat pentru „Rapid” până la începutul anilor ’90 după care încă doi ani (1992-1993) am evoluat la „Flacăra” Mingir împreună cu Vova Șvacico.

Cu plăcere, dar și cu nostalgie îmi aduc aminte de derby-urile cu formațiile din Sărata Galbenă și Mingir. Au fost partide aprig disputate. Pe teren eram adversari, iar după meci iarăși deveneam prieteni.

Partidele din campionat sau cupă de obicei începeau la 16.00. Deja pe la șase dimineața ne porneam la drum ca nu cumva să întârziem. În deplasare scopul era să nu pierdem. Ne mobilizam exemplar, nu întâmplător reușeam chiar să învingem. Ce mai, a fost o perioadă din viață foarte frumoasă”.

13 iulie 2023. Cărpineni. Anatol Arnăut (în dreapta) și-a sărbătorit ziua de naștere. Omagiatul, îmreună cu Sergiu Furdui (în stânga), în anii ’80 erau fundașii de forță ai „Rapid”-ului.

* * *

Clasamentul final la Cupa „Tinerimii”, ediția 1985, a avut următoarea configurație:

1. „ Rapid” Cărpineni, r. Cotovschi;

2. „ Miciurineț” Blijnii Hutor, r. Slobozia;

3. „ Avînrul” Nimoreni, r. Cutuzov, azi Ialoveni;

4. „ Start” Lincăuț, r. Ocnița;

………………………………

5. „Struguraș” Hirova, r. Călărași - 30 puncte;

6. „Gorneac” Micăuți-Ratuș, r. Strășeni - 28 puncte;

7. „Prut” Brînzeni, r. Edineți - 26 puncte;

8. „Haiduc” Șireuț, r. Briceni - 25 puncte;

9. s. Gaidarî, din r-nul Suvorov, azi Ștefan Vodă - 25 puncte;

10. „Prut” Colibaș r. Cahul - 24 puncte;

11. „Rapid” Hrușova, r. Criuleni - 22 puncte;

12. s. Dominteni, r. Drochia - 22 puncte;

13. „Vierul” Nisporeni - 20 puncte;

14. „Aist” Albota de Jos, r. Taraclia - 20 puncte;

15. „Yantari” Cimișlia - 20 puncte;

16. s. Căinarii Vechi, r.Soroca - 19 puncte;

17. s. Moscovei, r. Cahul - 19 puncte;

18. „Rassvet” Căzănești, r. Telenești - 19 puncte;

19. „Rossia” Moșana, r. Dondușeni - 17 puncte;

20. „Kolos” Fundurii Noi, r. Glodeni - 17 puncte;

21. „Rossia” Congaz, r. Comrat - 17 p.( descalificată);

22. „Struguraș” Carabetovca, r, Besarabca - 11p.( descalificată);

23.„Pravda” Cania,r. Cantemir - 10 p. (descalificată);

24. Serghei Lazo” Cuizovca, r. Rezina - 4 p.( descalificată).

Rapid” Cărpineni, deținătoarea Cupei „Tinerimii”, ediția 1985, a promovat în campionatul republican la fotbal, organizat și desfășurat sub egida Asociației Benevole Sportive (ASB) „Colhoznicul”.

„Rapid” Cărpineni, câştigătoarea Cupei ziarului „Tinerimea Moldovei”. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Anatol Arnăut, Victor Rusu, Sergiu Furdui, Andrei Caşu, Iurie Hantea, Mihail Casian, Ion Arnăut (antrenor), Vladimir Timofeev, Andrei Starşu, Serghei Nemţanu. Rândul de jos: Dumitru Bordei, Vasile Ciuciuc, Vladimir Şvacico (căpitanul echipei), Iurie Mîrza, Andrei Nunu, Alexandru Călugăreanu.

* * *

În 1986, „Rapid” Cărpineni a devenit campioană a Asociației Benevole Sportive (ASB) „Colhoznicul”, eveniment măreț reflectat în articolul: https://andron-prodan.blogspot.com/2023/11/blog-post.html.

La începutul campionatului nominalizat, „Rapid” s-a întărit cu 3 fotbaliști experimentați, titulari din componența anilor 1975-1980: Serghei Luță, Petru Reniță și Iurie Guțu, precum și s-a completat cu Victor Reniță, junior talentat din Mingir care, asigura în teren jucătorul minor dat fiind că, conform Regulamentului, echipa era obligată să joace pe teren cu cel puțin un fotbalist care nu atinse majoratul, adică era sub vârstă de 18 ani.

În cursul campionatului, fotbaliștii cărpineni au demonstrat un joc stabil și echilibrat, evoluând cu traectorie în ascensiune astfel, „Rapid” în frunte cu antrenorul Ion Arnăut a urcat meritat pe prima treaptă a podiumului. Primul loc în clasamentul final al campionatului s-a decis în ultima etapă, „Rapid” finisând la egalitate cu „Haiduc” Bumbăta, raionul Ungheni. Titlul de campion a revenit echipei din Cărpineni datorită numărului mai mare de biruințe înregistrate în total: 19 raportate la 17 obținute de rivală, indice primordial în acemenea situație, prevăzut de Regulament.

În context, prezentăm clasamentul final al campionatului:

1. „Rapid” Cărpineni, r. Kotovskii – 41 de puncte,

2. „Haiduc”, Bumbăta, r. Ungheni – 41,

3. „Miciurineț”, Blijnii Hutor, r. Slobozia – 38,

4. „Kolos” Telenești – 36,

5. „Rodina” Erjova, r. Râbnița – 35,

6. „Urojai”, Albota de Sus, r. Taraclia) – 34,

7. „Kolos” Sărata Galbenă, r. Kotovskii – 34,

8. „Trud”, Vișniovca, r. Cantemir - 25,

9. „Speranța” Cimișeni, r. Criuleni – 23,

10. „Rapid” Ghidighici, r. Strășeni – 21,

11. „Rossia” Congaz, r. Comrat – 21,

12. „Avântul” Nimoreni, r. Kutuzov – 20,

13. „Niva” Grigoriopol – 17 de puncte.

* * *

La 2 noiembrie 1986, în primă duminică a lunii respective, la stadionul sătesc Cărpineni, în prezența a circa 3.000 de spectatori, în aplauze furtunoase, Ivan Păstârnac, preşedintele Federaţiei RSS Moldovenești de fotbal, și Ivan Cuțenco, președintele Comisiei de competiții și disciplină a secției Fotbal din cadrul ASB „Colhoznicul”, apreciind și felicitând echipa „Rapid”, au înmânat antrenorului și fotbaliștilor: Cupa, medalii onorifice și diplome de gradul I, care semnifică titlul de campioni ai ASB „Colhoznicul”, ediția 1986.

În cadrul festivității sportive, Dumitru Crețu, președintele colhozului „Drumul Leninist”, a ținut un discurs înflăcărat, menționând că satul Cărpineni se mândrește cu echipa locală „Rapid” și, în semn de prețuire, apreciere și recunoștință, a înmânat antrenorului şi fotbaliștilor câte un album voluminos, precum și a dispus premierea fiecăruia cu câte o cotă anuală din roada agricolă, echivalentă celei acordată unui colhoznic.

Copleșit de amintiri minunate și nostalgice, dominat de sentimente de bucurie și mândrie, cu deosebită plăcere menționăm campionii ASB „Colhoznicul”, ediția 1986:

Ion Arnăut, antrenor, Serghei Nemțanu și Ion Sobol – portari; Victor Rusu, Anatolie Arnăut, Serghei Luță, Serghei Furdui, Pavel Olărașu, Alexandru Călugăreanu, Vasile Dima – apărători; Vladimir Şvacico, căpitan, Andrei Nunu, Mihail Casian, Vladimir Timofeev, Iurie Mârza, Victor Reniță, Oleg Gasnaș – mijlocași; Petru Reniță, Iurie Guțu, Andrei Caşu, Iurie Hantea, Vasile Ciurciuc, Andrei Starșu, Nicolae Ciobanu, Grigore Izvoreanu, Iurie Arnăut – atacanți.

„Rapid” Cărpineni, campioana ASB „Colhoznicul” din 1986. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Pavel Olăraşu, Sergiu Furdui, Victor Rusu, Anatol Arnăut, Andrei Nunu, Ion Colţa (simpatizant al echipei), Ion Arnăut (antrenor), Vladimir Şvacico (căpitanul echipei), Alexandru Călugăreanu, Vladimir Timofeev, Mihail Casian, Andrei Starşu. Rândul de jos: Iurie Arnăut, Vasile Dima, Andrei Caşu, Iurie Mîrza, Serghei Nemţanu, Iurie Hantea.

* * *

În 1987 „Rapid” Cărpineni revine în campionatul republican organizat de Federația de Fotbal a RSS Moldovenești. Componența echipei s-a păstrat, excepție fiind mijlocașul central Vladimir Timofeev care, absolvind Facultatea Economie, a revenit în orașul natal Donețk, Ucraina. Totodată, la echipă au revenit din armată: Ion Copăceanu, Ion Groza și Ion Stașcu, precum și Andrei Sobol, proaspăt absolvent al Institutului Politehnic din Kiev.

Cea de-a 43-a ediție a campionatul republican la fotbal, „Rapid” Cărpineni a disputat-o în Grupa II-a, acasă și în deplasare, duelându-se cu următoarele echipe:

Haiduc” Dubăsarii Vechi, r. Criuleni;

Miciurineț” Blijnii Hutor, r. Slobozia;

Moldselihoztehnica” Căușeni;

Energhetic” Dubăsari,

Tinerețea” Sireț, r. Strășeni;

Zarea” Leova;

Meliorator” Taraclia;

Energhia” Bender;

Locomotiva” Basarabeasca;

Avangard” Comrat;

Spicul” Sărata Galbenă, r. Kotovsk;

Urojai” Albota de Sus, r. Taraclia.

Cu părere de rău, nu dispunem de clasamentul final al campionatului propriu-zis, motiv pentru care apelăm la ajutor în cazul în care cineva posedă aceste date importante.

* * *

În 1988, startul echipei „Rapid” Cărpineni a fost optimist însă, după 5 etape disputate, traseul în campionat a fost întretăiat de „mâța neagră”: urmare unor acțiuni nechibzuite și voluntariste, la cârma echipei este instaurat Victor Colța, metodist pe sport în colhoz. Această rocadă de antrenor, total neinspirată și vădit nefondată, a avut impact negativ: „Rapid” a încheiat campionatul pe locul 9, cel mai slab rezultat obținut până la acel timp iar, în următorii ani, a continuat căderea liberă în clasamente finale.

Clasamentul campionatului republican la fotbal, Liga II, ediția 1988, a avut următoarea configurație:

1. „Rodina” Erjova, r. Râbnița                  28 15 9 4 50-29 39

2. „Locomotiva” Basarabeasca                 28 14 9 5 53-30 37

3. „Constructorul” Leova                         28 14 8 6 66-40 36

4. „Zarea” Chiţcani, r. Slobozia               28 16 4 9 48-38 36

5. „Meliorator” Taraclia                           28 14 6 8 68-46 34

6. „Biruința” Cojuşna,r. Strășeni             28 14 5 9 47-31 33

7. „Speranța” Nisporeni                            28 12 7 9 53-37 31

8. „Maiac” Cioropcani, r. Ungheni          28 11 6 11 41-26 28

9. „Rapid” Cărpineni, r. Kotovsk             28 9 6 13 46-52 24

10. „Metalurg” Râbnița                             28 8 7 13 34-52 23

11.„Viişoara” Mileștii Mici, r. Ialoveni 28 7 9 12 45-71 23

12. „Struguraș” Hirișeni, r. Telenești     28 9 5 14 48-63 23

13. Spicul” Lazo (Chișcăreni), r. Lazovsk   28 7 5 16 35-66 19

14. Mecanizatorul” Corbul, r. Dondușeni   28 7 3 17 34-77 17

15. „Energia” Bender                                28 5 5 18 28-46 15

16. „Moldselihoztehnica” Căușeni         

* * *

Sezonul fotbalistic 1989 a demarat cu un meci internațional amical disputat la Cărpineni în primă duminică a lunii aprilie. Întâlnind campioana Bulgariei la fotbal între echipe rurale de amatori, „Rapid” a cedat la limită 1-2.

Fiind unul din participanții acelui meci istoric afirm că, „Rapid” nu atinse forma sportivă optimală, practic, fiind prima reuniune a fotbaliștilor pe teren întru-un meci oficial. Partida cu oaspeții bulgari s-a remarcat prin debutul liderului echipei Petru Reniță la timona echipei, acesta rămănând și vârf de atac în teren.

Secvență de la meciul internațional din 1989. Sergiu Furdui în luptă pentru balon cu adversarul bulgar.

Poză colectivă după meciul dintre echipele din Cărpineni și Bulgaria.

* * *

În 1989, echipa „Rapid” antrenată de Petru Reniță a participat în campionatul republican la fotbal, Liga II și, continuând traectoria regresivă, a ocupat locul 10 din 16 echipe.

Clasamentul respectiv, ediția 45, a avut următoarea configurație:

1. „Start” Pârlița, r. Ungheni;

2. „Urojai” Albota de Sus, r. Taraclia;

3. „Spicul” Lazo (Chișcăreni), r. Lazovsc (Sângerei);

4. „Ceramica” Ungheni;

5. „Meliorator” Taraclia;

6. „Viișoara” Mileștii Mici, r. Ialoveni;

7. „Struguraș” Hirișeni, r. Telenești;

8. „Codru” Orhei;

9. „Biruința” Cojușna, r. Strășeni;

10. „Rapid” Cărpineni, r. Kotovsk;

11. „Maiak” Cioropcani, r. Ungheni;

12. „Metalurg” Râbnița;

13. „Progresul” Costești, r. Ialoveni;

14. „Fortuna” Horești, r. Ialoveni;

15. „Flacăra ” Mingir, r. Kotovsk;

16. „Volna” Vertiujeni, r. Camenca.

* * *

În 1990 „Rapid” a supravețuit în subsolul campionatului republican la fotbal, Divizia C, astfel încât, după 26 de etape disputate, ocupa locul 13 din 16 echipe participante, distanțându-se la un punct de următoarele 2 concurente:

1. „Universul” Ciuciuleni, r. Hâncești    26 18 4 4 70-33 41

2. „Farul” Cioropcani, r. Ungheni           26 17 3 6 44-33 37

3. „Tricon” Cahul                                      26 14 6 6 45-27 34

4. „Delia” Ungheni                                   26 11 11 4 59-27 33

5. Flacăra” Carahasani, r. Ștefan Vodă      26 13 4 9 62-44 30

6. „Flacăra” Mingir, r. Hâncești              26 11 8 7 46-39 30

7. „Spicul” Chișcăreni, r. Sângerei          26 12 5 9 43-39 29

8. „Steaua” Grătiești, r. Criuleni              26 10 7 9 44-45 27

9. „Codru” Orhei                                     26 10 5 11 38-44 25

10. Automobilistul” Cricova, r. Criuleni      26 6 10 10 34-43 22

11. „Rodina” Taraclia                                26 8 5 13 41-41 21

12. „Progresul” Costești, r. Ialoveni       25 8 5 12 29-32 21

13. „Rapid” Cărpineni, r. Hâncești          26 7 7 12 37-61 21

14. „Avangard” Comrat                             26 7 6 13 25-32 20

15. „Start” Pârlița, r. Ungheni                  26 6 8 12 32-35 20

16. „Dunărea” Vulcănești                        26 3 0 23 35-89 6

* * *

În anii ’80, „Rapid” Cărpineni a participat și la competiția de iarnă, dotată cu Cupa „Iuri Gagarin”, desfășurată anual, începând din prima duminică a lunii februarie și finalizată la 12 aprilie – Ziua Cosmonauticii.

Competiția a fost inaugurată în 1971 din inițiativa lui Ivan Hovjun (răspunzător de fotbal la ASB „Colhoznicul”) în legătură cu aniversarea a 10-a de la primul zbor în cosmos al astronautului sovietic Iuri Gagarin, scopul urmărit de organizatori fiind pregătirea echipelor participante către campionatul republican la fotbal.

Prima deținătoare a Cupei „Iuri Gagarin” a fost „Energetic” Dubăsari iar, ultima – „Cristalul” Fălești care s-a remarcat la ultimă ediție a Cupei „Iuri Gagarin” din 1991.

Numărul record de titluri supreme (4) obținute la competiția respectivă aparține echipei „Avangard” care reprezenta colhozul „Miciurin” din Lazovsc (Sângerei).

* * *

În anii 1983-1990, „Rapid” Cărpineni a participat la Cupa „Iurii Gagarin”, prestația fiind modestă, de regulă, limitându-se la grupa preliminară ale turneului. Scopul principal al participării la acest turneu de iarnă, în linii mare, era atins: pregătirea fizică a rapidiștilor influiența vădit prestația în campionat, lucru materializat, în special, în anii 1985 și 1986 când „Rapid” a cucerit Cupa „Tinerimii” și, respectiv, primul loc în campionatul ASB „Colhoznicul”.

Meciurile de fotbal se desfășurau la temperaturi scăzute, pe viforniță şi polei, terenul fiind înzăpezit sau inundat de băltoace. Or, de regulă, meciul de fotbal programat urma indiferent de condiții meteorologice.

Aceste rânduri, mi-am amintesc de multe meciuri ciudate și ghinioniste, disputate iarna pe terenuri înzăpezite sau inundate, despre unele vă povestim cu deosebită plăcere și o mare doză de nostalgie:

În 1983, „Rapid”-ul ajuns la Parcani, raionul Slobozia a fost întâmpinat doar de stadionul pustiu și înzăpezit complet, stratul de omăt fiind de aproximativ un metru. Cu 15-20 de minute înainte de a începe meciul, au apărut vre-o 20-25 de militari care, înarmați cu lopeți, s-au avîntat la curațat terenul cu șanse reale să lucreze și noaptea. Ajutorul bieților soldăței a venit de la arbitrul Fiodor Banari din Căușeni care a bucurat oaspeții cu 2 puncte fără a mai păși pe terenul înaccesibil pentru a juca fotbal. Fără a vedea fotbaliștii echipei gazdă, am revenit biruitori la Cărpineni.

În 1984, la Gaidarî, raionul Ceadîr Lunga, „Rapid”, după 2-0 în 90 de minute, pe un teren plin cu băltoace a jucat cel mai îndelungat meci, circa 20 de minune suplimentare, mai precis, până când gazdele au egalat prin 2 penalty-uri oferite cu generozitate de arbitru, mai mult, necontestate. Ionică Copăceanu, reprofilat portar pentru careul plin cu băltoace, la ultimul penalty, înghețat bocnă, „ruga” adversarul să nimerească în poartă, în caz contrar, după cum a recunoscut după meci, calvarul pe teren nu se mai termina. După fluierul final al arbitrului, fotbaliștii localnici fericiți ne-au invitat la baie unde, la un păhărel cu vin roșu fiert, ne-au mulțumit enorm pentru scorul egal, mărturisind că, în așa mod, au scăpat de furia suporterilor înfierbintați și agitați.

În 1985, la Cărpineni am jucat cu „Avântul” Nimoreni. Timpul era extrem de nefavorabil pentru fotbal: temperatură scăzută, vântul rece, terenul semiînghețat și lunecos, exact ca în vorba populară: „nici câinii nu lătrau, ascunzându-se în cușcă”. Oaspeții au propus să amânăm meciul, cu ce erau de acord și arbitrii. Gazdele însă s-au opus, ce-l mai vocal fiind Anatolie Arnăut care „agumenta” că avem nevoie de 2 puncte. Până la urmă, meciul s-a disputat iar, nimorenii au plecat acasă cu 2 puncte, scorul fiind de 1-2. Acest meci este memorabil și prin faptul că a fost ultimul la acel turneu dat fiind că m-am accidentat.

În 1986, la Cărpineni, jucând cu „Haiduc” Dubăsarii Vechi, r. Criuleni antrenată de Ștefan Vodă, fost titular la „Nistru” Chișinău, am remizat, 1-1, unicul gol fiind înscris de mine din lovitiră de la 11 metri.

În dimineața zilei, se părea că meciul nu va avea loc deoarece, noaptea a fulguit intens și abundent, circulația pe drumuri fiind foarte afectată. Oaspeții, înaintând vitejește pe traseul întroienit, au sosit cu o mică întârziere, bucurându-ne cu prezența.

Ambele echipe au oferit un spectacol fotbalistic de zile mari, cei mai mulțumiți fiind suporterii adunați în număr mare la stadion. Datorită eroismiului manifesta de bravii suporteri ai „Rapid”-ului, terenul a fost practivabil pentru joc: desdimineață, Timofei Colța a pornit motorul tractorului înzestrat cu o lopată, curâțănd ore întregi terenul învelit cu un strat mare de zăpadă, iar din urmă Damian Cojocaru, ajutat de alți voluntari, la fel „bolnavi” de fotbal, au tras linii cu cenușă adusă de acasă.

Suporterii fideli ai echipei „Rapid” Cărpineni.

În prima duminică din februarie 1987, la Sărata Galbenă, „Rapid” a fost „prins și pedepsit fără milă” de către echipa locală „Kolos”(Spicul”). În acea duminică încălzită de „soare cu dinți”, pe teren au ieșit copiii de la Școala Sportivă din Cărpineni, printre ei „rătăcindu-se” 3 titualri rapidiști: Vladimir Șvacico, Victor Rusu și eu, majoritatea râmânând acasa după o noapte petrecută la Întâlnirea cu Absolvenții.

Gazdele, profitând din plin, ne-au acordat ospitalitate cuvenită, „bucurând”-ne cu 5 goluri și „permițănd” doar unul în propria poartă. După meci, felicitând căpitanul Leonid Pascaru cu „biruință meritată”, zâmbind, mi-a răspuns că „s-au răzbunat” pentru înfrângeri anterioare suferite.

Ne-am îmbrățișat prietenește apoi, fiind invitați la un frigărui gustos și la un pahar cu „izvar” (vin roșu fiert și dulce), am continuat întâlnirea în discuții vesele și hazlii.

De fapt, echipele de fotbal din Cărpineni și Sărata Galbenă, cele mai valoroase din raion, infrățite istoricește, permanent, se duelau înverșunat și fără compromisuri, pe teren sărind „scântei și văpăi”, fiecare fotbalist lupta cu ardoare iar, după meci, reveneam miraculos, din nou, prieteni. Aceste relații umane extraordinare și tradiții frumoase, înfiripate în anii ’80 continuă să domine până în prezent.

Anul 1986. Înaintea meciului dintre „Rapid” Cărpineni şi „Kolos” Sărata Galbenă. „Rapid” (de la dreapta la stânga): Vladimir Timofeev, Sergiu Furdui, Alexandru Călugăreanu, Iurie Mîrza, Andrei Nunu, Andrei Caşu, Victor Rusu, Iurie Hantea, Pavel Olăraşu, Serghei Nemţanu, Vladimir Şvacico (căpitanul echipei), arbitrii Muntean, V. Lambov, Vladimir Stănilă.

Anul 1986. Secvenţă de la meciul „Rapid” Cărpineni – „Spicul” Sărata Galbenă.

Șirul meciurilor memorabile, cu siguranță, poate fi continuat or, în frumoșii ani ai tinereții romantice-fotbalistice am trăit o poveste minunată și fermecătoare!

***

Efectuând o retrospectivă a traseului parcurs de fotbalul la Cărpineni în deceniul VIII al secolului trecut, cu bucurie și plăcere constatăm că, generația anilor ’80, din care am făcut parte împreună cu bunii mei prieteni coiechipieri, a realizat performanțe mărețe și sonore, „Rapid” fiind recunoscută echipă valoroasă și puternică cu reputație meritată și autoritate incontestabilă în fotbalul moldovenesc!

Astăzi, de la înălțimea anilor perindați, fericiți afirmăm cu tărie și mândrie că, „Rapid”-ul nostru scump și iubit, deținătoarea Cupei „Tinerimii”, ediția 1985 și campioană a ASB „Colhoznicul”, ediția 1986, este parte integrantă și importantă din istoria bogată a fotbalului moldovenesc, respectiv, până în prezent, reflectă, promovează și consolidează imaginea luminoasă a satului natal, Cărpineni!

(Va urma)

Комментариев нет:

Отправить комментарий