понедельник, 5 февраля 2024 г.

Apariții editoriale

La sfârșitul anului trecut a fost tipărită lucrarea „Student, profesor şi cercetător în anii 1980-1990: drumul spre regăsire şi libertate” (coordonator: Lidia Prisac; referenţi ştiinţifici: Demir Dragnev și Sorin Domiţian Şipoş). Este un volum al conferinţei ştiinţifice naţionale cu participare internaţională, ediţia a 3-a, desfășurată la Chişinău, la 7 octombrie 2022, și reprezintă efortul colectiv al autorilor preocupaţi de tematica interdisciplanară a schimbărilor care au survenit în anii ’80 ai secolului trecut (pe anumite aspecte concrete: de la politică, probleme sociale până la sport) şi reuneşte 17 contribuţii inedite şi novatoare, inclusiv trei prezentări de carte.

În continuare vă propunem articolul „Repere istoriografice ale culturii fizice şi sportului în RSS Moldovenească” semnat de Sergiu Gurin, secretar de stat pe domeniul sportului la Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova. De remarcat faptul că cercetările autorului se bazează pe mult material inedit şi adoptă metodologia clasică de cercetare a evenimentelor istorice, fiind folosită o gamă variată de documente.

REPERE ISTORIOGRAFICE ALE CULTURII FIZICE ŞI SPORTULUI ÎN RSS MOLDOVENEASCĂ

Autor: Sergiu GURIN

După cel de-al Doilea Războiul Mondial, în Uniunea Sovietică a început un amplu proces de refacere a activităţilor de masă, în domeniul social, inclusiv al culturii fizice şi al sportului. Domeniul sportului, asemenea altor componente sociale, includea o serie de funcţii de esenţă social-politică şi ideologică. 

În art. 41 al Constituţiei Uniunii Sovietice din 1977, erau prevăzute drepturile cetăţenilor la practicarea sportului de masă, a culturii fizice şi a turismului. În spirit propagandistic, spaţiul public abunda în slogane de genul: „Fiţi puternici şi abili!”, „O minte sănătoasă într-un corp sănătos!”, „Tinerii merg pe stadioane!”, „Vârsta nu este un obstacol pentru practicarea sportului”.

Potrivit lui Mike O’Mahony, sportul sovietic a constituit o parte componentă a ideologiei, politicii, culturii, iar prin reprezentările culturii fizice şi sportului se poate urmări întreaga istorie a URSS, se poate înţelege mai bine care au fost atât atitudinile statului, cât şi aspiraţiile societăţii. A existat o conexiune complexă între sport ca practică socială aprobată oficial şi sport ca produs cultural. Instituind o cultură a cotidianului, paradele culturii fizice şi gimnasticii, olimpiadele şi spartachiadele trebuiau să demonstreze măreţia statului sovietic.

Aplicarea sportului era estimată şi drept o pârghie economică de ridicare a productivităţii muncii oamenilor sovietici. Cultura fizică şi sportul erau puternic marcate de acţiuni politico-ideologice şi militare. În cadrul pregătirii tineretului, a viitorilor militari se avea în vedere că aceştia urmau să fie încorporaţi în mod obligatoriu în cadrul Armatei Sovietice. Participarea tinerilor în acţiunile militare desfăşurate de URSS a scos în evidenţă necesitatea nu doar a unei bune pregătiri teoretice (ideologice), ci şi a celei fizice, inerente condiţiilor precare reclamate de desfăşurarea acţiunilor militare, în mod special a celor desfăşurate în afara statului sovietic.

Istoria culturii fizicii şi a sportului a fost estimată ca un domeniu aparte al cercetării, fiind predat în instituţiile de învăţământ de profil. Din perspectiva aceasta, un instrument util pentru a analiza lucrările de specialitate din domeniul vizat îl constituie îndrumarul bibliografic în două volume, editat în anul 1983.

Amploarea sportului în epoca sovietică deseori a fost interpretată de cercetătorii occidentali drept un factor al totalitarismului, o presiune asupra populaţiei, care se eschiva să participe la acţiunile sportive de masă, fiind mai mult o presiune venită „de sus”.

Parte componentă a Uniunii Sovietice, RSS Moldovenească a fost inclusă în sistemul general al culturii fizice şi al sportului. O caracteristică generală a sportului din Moldova sovietică rezidă în faptul că s-a încercat o radiere din memoria colectivă a sportului interbelic basarabean ajuns pe anumite segmente la performanţe (https://andron-prodan.blogspot.com/2023/03/cultura-fizica-sport-si-agrement-in.html).

În continuare, vom face o succintă prezentare de ansamblu a literaturii de specialitate, ce are în vizor domeniul culturii fizice şi al sportului în Moldova sovietică. Din perspectiva abordării, puternic influenţate de marcajele timpului şi rigorile solicitate de societate, demersul istoriografic îl divizăm în sovietic şi cel postsovietic.

O caracteristică generală a literaturii sovietice este în amprenta profundă a ideologiei, scoaterea în evidenţă a rolului jucat de Partidul Comunist, antagonismul dintre statul sovietic (socialist) şi lumea occidentală (burgheză) în domeniul vizat.

În anii 1940–1960, activitatea sportivă era în vizorul jurnaliştilor, care menţineau în presa timpului rubrici şi pagini consacrate sportului, creionând cronici ale dinamicii culturii fizice şi a celei sportive. Domeniul sportiv este diseminat în spaţiul public prin intermediul culturii şi artei [Expoziţia republicană „Cultura fizică şi sportul în arta plastică” = Республиканская выставка «Физическая культура и спорт в изобразительном искусстве»: Mai-iunie 1971. Pictură, sculptură, grafică, artă decorativă. Catalog; Май-июнь 1971 г. Живопись, скульптура, графика, декоративное искусство. Каталог, Chişinău, 1972, 38 p.].

Un jalon semnificativ în istoria culturii fizice şi sportive din Moldova sovietică îl constituie teza de doctor în ştiinţe istorice, elaborată de A.V. Safonov. Autorul a făcut o retrospectivă a sportului în intervalul anilor 1920-1967. Se vorbeşte dihotomic – din perspectiva ideologică a spaţiilor din dreapta şi stânga fluviului Nistru.

În anii 1970, la Chişinău constatăm o „explozie informaţională” în domeniul editorial. S-au elaborat lucrări de sinteză, prezentându-se o panoramă complexă a domeniilor sportive. S-au întocmit schiţe de portret ale sportivilor de performanţă. Este valoros faptul că aceste materiale includ date statistice, indicatori de performanţă, dar şi diferite instantanee de la cursele sportive. În acest context, menţionăm lucrarea sintetică a triadei A. Safonov, S. Crasotchin şi A. Maslovschi [А. Сафонов, С. Красоткин, А. Масловский, Физкультура и спорт в Молдавии, Кишинёв, 1971].

Activitatea sportivă a fost racordată la prezentarea unor momente jubiliare, cum a fost anul 1974, atunci când s-au marcat 50 de ani de la formarea RSS Moldoveneşti [Спортивная поступь Молдавии: Физическая культура и спорт Молдавии за 50 лет [Текст] /сост. Е. Кучер, Кишинёв, [б. и.], 1974, 246 c.]. În acest sens, s-a negat activitatea sportivă din Basarabia, chiar dacă la Chişinău s-a manifestat campionul mondial la lupte greco-romane Ivan Zaikin (1880-1948). Din vizor n-a fost exclusă nici lovitura de stat bolşevică din anul 1917 ca jalon al sportului din RSS Moldovenească [Е.И. Кучер, Физическая культура и спорт Молдавской ССР накануне 60-летия Великого Октября, Кишинёв, 1977].

În literatura de epocă se punea accentul, în mod deosebit, mai mult pe sportivii formaţi în perimetrul Moldovei sovietice, cu performanţe atinse la nivel internaţional [Г.Л. Гринберг, В.А. Одинец, Спортсмены Молдавии на международной арене, Кишинёв, Cartea moldovenească, 1972, 109 c.]. Totodată, au fost scoase în evidenţă colective de cultură fizică cu rezultate deosebite, sportivi şi antrenori emeriţi [Правофланговые. Очерки о лучших коллективах физкультуры, ведущих спортсменах и тренерах, Кишинёв, 1971]. Avându-se în vedere că majoritatea populaţiei era concentrată în mediul rural, se scotea în evidenţă acest spaţiu, zonă de recrutare a multor sportivi de performanţă [Д.С. Марков А.Н. Мухин, Н.А. Раду, Организация работы в сельском коллективе физкультуры, Кишинёв, 1970].

Grigori Grinberg.

Din vizor nu au lipsit nici probele sportive individuale. Astfel, Grigori Grinberg (1929–2013), multiplu campion al URSS la tenis de masă, primul maestru în sport din Moldova, a scris lucrări metodice referitoare la proba în care s-a remarcat [Г.Л. Гринберг, Настольный теннис: техника, тактика, методика обучения / под редакцией заслуженного тренера МССР И.С. Московича, Кишинёв, Лумина, 1973, 95 с.; Idem, Настольный теннис в школе: Пособие для учителей. Кишинёв, Лумина, 1988, 120 с.; Idem Tenisul de masă în şcoală, Кишинёв, Лумина, 1988, 122 с.].

În volumul enciclopedic consacrat RSS Moldoveneşti (1979), s-a abordat şi domeniul culturii fizice şi sportului [К.Г. Згерая, Д.С. Марков, А.В. Сафонов, Физическая культура и спорт. În: Молдавская Советская Социалистическая Республика, Кишинёв, Главная Редакция Молдавской Советской Энциклпедии,1979, c. 296-298]. Menţionăm faptul că, spre deosebire de alte compartimente, domeniului, vizat de noi i s-a acordat un spaţiu infim (doar trei pagini!), ceea ce – în interpretarea cercetărilor enciclopedice – semnifică faptul că este un domeniu mai puţin relevant în economia lucrării [Didina Ţăruş, Ion Xenofontov, Asea Timuş ş.a., Recomandări metodice pentru autorii şi redactorii „Enciclopediei Moldovei”. Chişinău, „Enciclopedia Moldovei”, 2009, p. 24.]. Autorii au descris în evidenţă istoricul domeniului în autonomia moldovenească şi au trecut-o sub tăcere pe cea din Basarabia românească. Au prezentat dinamica sportului prin prisma realizărilor socialiste, au fost remarcaţi sportivi şi antrenori. Autorii atenţionează asupra faptului că în anul 1979 în Moldova sovietică se practicau 40 de genuri de sport şi în permanenţă se organizau întreceri sportive. Un merit al autorilor rezidă în faptul că au prezentat un tablou al recordurilor sportive din republică pe genuri la probele de atletism şi de nataţie.

Menţionăm şi lucrări ce aveau drept scop popularizarea sportului din Moldova sovietică în plan internaţional. Un capitol aparte îl constituie actele ce prevedeau reglementările genurilor de sport [V. Rogozenco, Caiak-Canoe. Regulamentul competiţiilor, Chişinău, Cartea moldovenească, 1974, 87 p.].

Valeriu Rogozenco.

Pe fundalul euforiei Olimpiadei de la Moscova din anul 1980, la care Larisa Popova, originară din RSS Moldovenească, împreună cu belarusa Elena Hlopţeva, cuceresc aurul la canotaj academic pe canalul Krîlatskoe, s-au publicat materiale consacrate acestui fenomen sportiv. Astfel, V. Rogozenco ne prezintă o schiţă de portret al „echipajului de aur” Larisa Popova şi Elena Hlopţeva. Canotoarele sovietice au dominat net cursa [Prima campioană olimpică din Moldova. În: Vedete ale stadioanelor, Chişinău, Cartea Moldovenească, 1983, pp. 3-11]. V. Rogozenco conchide că „Larisa Popova, prima campioană olimpică din Moldova, campioană mondială, a devenit în prezent cunoscută unui cerc mare de amatori ai sportului atât din ţară, cât şi de peste hotare. Ea ocupă un loc binemeritat printre vedetele stadioanelor, ale bazinelor de înot şi canotaj, ale sălilor sportive […]”.

Dumitru Coval.

Un aport substanţial în istoriografia sportului din Moldova sovietică îi aparţine publicistului Dumitru Coval [Dumitru Coval, Popas pe meridianul olimpic, Chişinău, Editura „Cartea Moldovenească”, 1978; Idem (alcătuitor), Culorile spectrului olimpic, Chişinău, Editura „Cartea Moldovenească”, 1980; Idem, Ora olimpică a Moscovei, Chişinău, Editura „Cartea Moldovenească”, 1982], „primul ziarist moldovean acreditat la olimpiadă” (http://andron-prodan.blogspot.com/2017/06/normal-0-false-false-false.html).

La sfârşitul anilor 1980 se conturează o nouă abordare în cercetarea istoriei culturii fizice şi a sportului din Moldova. În prim-plan apare o nouă generaţie de jurnalişti sportivi, care scot în evidenţă valorile naţionale. Aceştia au asigurat o tranziţie de la literatura sovietică la cea postsovietică, aflată în concordanţă cu interesele Moldovei.

Efim Josanu.

În acest sens, îl menţionăm pe Efim Josanu, comentator, reporter, publicist, scriitor, om de televiziune. A debutat editorial în anul 1986 cu o carte de publicistică „Entuziaşti ai sportului”. În anul 2008, Efim Josanu a publicat volumul „Cartea Jocurilor Olimpice” [Efim Josanu, Cartea Jocurilor Olimpice: cronici, portrete, reflexii, Chişinău, Tipografia Reclama, 2008, 632 p.]. Lucrarea a fost acceptată cu entuziasm de către publicul consumator de informaţie valoroasă din domeniul mişcării olimpice [Iurie Colesnic (ed.), Chişinău. Enciclopedie, Editura Museum, Chişinău, 1997, 576 p.], fapt ce l-a determinat pe autor să publice a doua ediţie, revăzută şi adăugită, a cărţii respective [Manolachi, Veaceslav; Budevici, Anatolie; Triboi, Vasile; Cultura fizică şi sportul. În: Republica Moldova. Ediţie enciclopedică, Enciclopedia Moldovei, Chişinău, 2009, pp. 693-707].

După proclamarea independenţei de stat a Republicii Moldova, cultura fizică şi sportul au fost tratate prin prisma reanimării valorilor naţionale, a fost conturat locul domeniului sportiv în plan regional, european şi global. Dacă în perioada sovietică, în lucrările enciclopedice şi lexicografice sportul din Moldova era reflectat ca un domeniu complementar al cunoaşterii, treptat i se acordă un spaţiu editorial mai generos [Constantin Manolache, Didina Ţăruş, Ion Xenofontov, Concepţia „Enciclopediei Moldovei”: 10 volume = The conception of ”The Encyclopedia of Moldova”: 10 volumes = Концепция «Энциклопедии Молдовы»: 10 томов /кed. şt.: Demir Dragnev, Chişinău, Institutul de Studii Enciclopedice, 2011, p. 113; Константин М. Манолаке, Ион В. Ксенофонтов, Спорт и олимпийское движение в системе энциклопедических исследований Республики Молдова. În: Вопросы энциклопедистики: [сб. ст.]. Вып. 7, Уфа, Башк. энцикл., 2018, c. 101-108]. O primă abordare din această perspectivă se constată în volumul enciclopedic consacrat municipiului Chişinău [Chişinău. Enciclopedie / Editor: Iurie Colesnic, Chişinău, Museum, 1997, 569 p.]. În această lucrare, autorii au scos în evidenţă personalităţi notorii ale sportului naţional, fenomene şi instituţii ale culturii fizice şi ale sportului.

Compartimentul „Cultură fizică şi sport”, elaborat de trei reprezentanţi ai sportului, şi-a găsit reflectare în ediţia enciclopedică „Republica Moldova”, întocmită sub egida Institutului de Studii Enciclopedice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei [Veaceslav Manolachi, Anatolie Budevici, Vasile Triboi, Cultura fizică şi sportul. În: Republica Moldova. Ediţie enciclopedică, Enciclopedia Moldovei, Chişinău, 2009, p. 693].

În materialul sintetic, autorii au prezentat un scurt istoric al domeniului vizat, menţionând că „dintre formele naturale cu funcţii utilitare ale mişcării (alergarea, săriturile, aruncarea obiectelor, înotul etc.) populaţia stabilită în spaţiul actual al Republicii Moldova le-a preferat pe cele mai complicate şi mai spectaculoase: trânta, oina, tirul cu arcul, alergările de cai”. În lucrarea respectivă, autorii au prezentat genurile de sport aplicate pe parcursul timpului. Este interesantă descrierea spaţiului de desfăşurare a activităţilor sportive: Basarabia versus RASS Moldovenească. Astfel, se notează că „în perioada 1920-1930, sportul din Basarabia era orientat către stilul, normele şi standardele europene. În RASSM (1924–1940), cultura fizică şi sportul evoluau în conformitate cu stilul şi normativele sportului sovietic”.

O ediţie valoroasă este cartea „Sport. Mică enciclopedie”, prima cercetare enciclopedică din domeniul sportului, realizată în Republica Moldova. Lucrarea a revoluţionat domeniul sportului din spaţiul românesc, obţinând mai multe recenzii pozitive, fiind nominalizată de Asociaţia Presei Sportive din Moldova la categoria „Cartea Sportivă a anului 2014” şi a fost distinsă la Salonul Internaţional de Carte cu Premiul „Cartea de referinţă”. Drept urmare a acestui succes răsunător, pe parcursul a doi ani lucrarea a beneficiat de două ediţii [Nicolai Ambrosi, Pavel Brădescu, Sport. Mică enciclopedie /Resp. ed.: Ion Xenofontov, Chişinău, Bibl. Şt. Centrală „Andrei Lupan” (Inst.), 2014, 400 p.; Idem, Sport: mică enciclopedie. Ed. a 2-a, rev. şi ad. /Resp. ed.: Ion Xenofontov, Chişinău, Bibl. Şt. Centrală „Andrei Lupan” (Inst.), 2015, 408 p.].

Volumul a fost elaborat de antrenorul emerit şi organizatorul mişcării olimpice din Republica Moldova Nicolai Ambrosi si jurnalistul sportiv Pavel Brădescu. În ediţia enciclopedică găsim personalităţi notorii din sportul moldovenesc al epocii care include şi perioada vizată de noi în studiul de faţă, valorificând potenţialul rezervelor naţionale, în pofida faptului că autorităţile sovietice se opuneau deseori ca reprezentanţii Moldovei sovietice să participe la turneele internaţionale. Drept dovadă, se poate observa numele de familie de origine slavă ale sportivilor din RSSM, care reprezentau Uniunea Sovietică.

O colecţie valoroasă o reprezintă „Legendele sportului moldovenesc”, lucrare iniţiată de Centrul de Cercetări Enciclopedice al Bibliotecii Ştiinţifice (Institut) „Andrei Lupan” al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Prima lucrare în cadrul acestei colecţii a fost dedicată sportivului autohton Tudor Casapu, campion olimpic, cavaler al Ordinului Republicii, laureat al Premiului Naţional în domeniului sportului. Cartea cuprinde repere biografice şi bibliografia selectivă despre protagonist. În volum au fost incluse opinii, mărturii, consemnări, evocări şi dedicaţii ale personalităţilor din ramura sportului, ştiinţei, culturii, educaţiei referitoare la protagonist, precum şi reflecţiile despre propria activitate sportivă ale lui Tudor Casapu, tablete, mărturii, percepţii despre univers, ţară [Tudor Casapu, eternul campion. Ediţia a doua, revăzută şi adăugită /Colecţia „Legendele sportului moldovenesc” /resp. ed.: Ion Xenofontov; coord.: Elena Baban, Chişinău, Bibl. Şt. Centrală „Andrei Lupan” (Inst.), 2015, 287 p.]. În context, menţionăm altă lucrare enciclopedică – „Simbolurile naţionale ale Republicii Moldova” (2011) – în care numele lui Tudor Casapu este menţionat ca al unui făuritor de istorie [Andrieş Silviu-Tabac, Imnul de Stat. În: Simbolurile naţionale ale Republicii Moldova”, Chişinău, Institutul de Studii Enciclopedice, 2011, pp. 204-205].

Cea de-a doua lucrare din cadrul colecţiei nominalizate este consacrată dublului campion olimpic Nicolae Juravschi, maestru emerit al sportului, cavaler al Ordinului Republicii, laureat al Premiului Naţional în domeniul sportului, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv al Republicii Moldova [Nicolae Juravschi, dublu campion olimpic sau campionul invincibil /Colecţia „Legendele sportului moldovenesc” /red. şt. şi coord. vol.: Boris Boguş; resp. ed.: Ion V. Xenofontov, Chişinău, Biblioteca Ştiinţifică Centrală „Andrei Lupan” (Institut), 2017, 496 p.]. Lucrarea este structurată în opt capitole şi vizează opinii şi omagii ale personalităţilor din diferite domenii dedicate campionului invincibil, precum şi percepţiile protagonistului despre sport, lume, familie etc. Merită atenţie dedicaţia lui Mircea Snegur, preşedintele Republicii Moldova în anii 1990-1996, referitoare la simbolul sportului din republică: „În galeria sportivilor de performanţă mi-a atras atenţia Nicolae Juravschi, un tânăr dintr-o familie modestă, din satul Chircăieşti, de pe malul râuleţului Botna. Este simbolul copilului de la ţară care prin muncă, abnegaţie şi stil spartan de viaţă poate înlătura toate barierele vieţii şi poate ajunge pe cele mai înalte culmi sportive. Are cel mai impresionant palmares sportiv dintre toţi performerii din Republica Moldova”.

Ion Valer Xenofontov.

Tot din cadrul lucrărilor enciclopedice, elaborate sub egida Centrului de Cercetări Enciclopedice, menţionăm cele două volume ale „Enciclopediei curiozităţilor”, elaborate de cercetătorul ştiinţific Ion Valer Xenofontov, în care autorul prezintă biografii ale sportivilor de performanţă, instituţii şi fenomene sportive din spaţiul pruto-nistrean [Ion Valer Xenofontov, Enciclopedia curiozităţilor. Trecut şi prezent. Vol. I, Iaşi, Lumen, 2016, pp. 52-55, 61; Vol. II, Iaşi, Lumen, 2019, pp. 65-74, 96-104, 166-171, 179-185].

Profilul de personalitate şi de activitate sportivă al personalităţilor care au activat în RSS Moldovenească sunt şi în prezent în vizorul unor cercetători. Sunt luate în seamă personalităţi din domeniul administraţiei [Nicolai Ambrosi, Grigore Popovici – o viaţă dedicată sportului, Chişinău, Universul, 2006, 256 p.], al „oamenilor devotaţi Sportului şi Olimpismului” [Oameni devotaţi Sportului şi Olimpismului, Chişinău, 2012, 398 p.; Tudor Casapu, destin unic de mare campion, Chişinău, Combinatul Poligrafic, 2013, 136 p.; Christian Thau, Ion Popescu-Negruţă, The Olympic quest of Nicolae Juravschi and his companions, United Kingdom, Penarth, 2016, 136 p.; Irina Bahtin, Campioana olimpică Larisa Popova – repere biografice. Disponibil online: Sesiunea naţională cu participare internaţională de comunicări ştiinţifice studenţeşti dedicată aniversării a 75-a a USM, Chişinău, Moldova, 22–23 aprilie 2021. Comunicări ştiinţifice studenţeşti dedicate aniversării a 75-a a USM Ediţia 25. Vol. 1, Chişinău, USM, 2021, p. 85].

Alături de lucrări consacrate profilurilor de sportivi, menţionăm şi pe cele dedicate unor genuri de sport, cum ar fi fotbalul [Boris Harcenco, Fotbalul în Moldova. Cronică în imagini, Chişinău, Editura Baştina-Radog, 2005, 200 p.; Serghei Donets, Valentin Iacovlev, 100 de ani ai fotbalului moldovenesc. 100 лет молдавскому футболу, Chişinău, S.n., 2010, 576 p.], sau unor echipe sportive [Vladimir Ţincler et al., Zimbru. 60 de ani glorioşi, Chişinău, Elan Poligraf, 2007, 194 p.].

Octavian Ţîcu.

În recenta apariţie editorială, sportivul şi istoricul Octavian Ţîcu a prezentat o imagine de ansamblu a sportului din Moldova sovietică [Octavian Ţîcu, Sportul în RSSM. În: Panorama comunismului în Moldova sovietică. Context, surse, interpretări / Ed.: Liliana Corobca, Iaşi, Polirom, 2019, pp. 681-692]. Autorul atenţionează asupra următoarelor aspecte: sportul în politica statului sovietic; sportul, ideologia şi politica în RSS Moldovenească. Se ajunge la concluzia că „cel mai important aspect negativ al perioadei sovietice a fost neglijarea dezvoltării sportului autohton şi preponderenţa în principala echipă a republicii a sportivilor şi antrenorilor din alte republici sovietice”.

Andrei Prodan.

Un nou suflu în istoriografie îl aduce istoricul şi publicistul Andrei Prodan, administratorul unui blog consacrat istoriei sportului din Moldova [Andrei Prodan, Moldova Sport History. Disponibil la: http://andron-prodan.blogspot.com]. Autorul trece în revistă participările sportivilor moldoveni la toate ediţiile Jocurilor Olimpice, referindu-se, bineînţeles, şi la anii 1970 – sfârşitul anilor 1980. S-au analizat performanţele echipelor sportive din Moldova sovietică. Merită apreciat că materialele bine documentate sunt însoţite şi de resurse iconografice.

Cele două perioade istoriografice ale istoriei culturii fizice şi sportului din Moldova sovietică – perioada sovietică şi cea postsovietică – developează abordări marcate de realităţile epocii în care au fost scrise. Producţia istoriografică de sorginte sovietică o vedem puternic ancorată în spiritul ideologic al statului sovietic. Activitatea sportivă era una de masă şi avea drept obiectiv crearea imaginii unui stat puternic, aflat în concurenţă cu o lume antagonistă. Lucrările apărute la sfârşitul anilor 1980 şi până în prezent sunt axate pe redarea valorilor sportive naţionale, căutarea unei identităţi de marcă sportivă, ancorată pe dimensiuni ale performanţelor internaţionale.

Комментариев нет:

Отправить комментарий