воскресенье, 29 декабря 2024 г.

SPORTUL LA USEFS

Continuăm seria articolelor despre dezvoltarea sportului la instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Până acum ați putut afla despre activitatea sportivă la USMF (https://andron-prodan.blogspot.com/2020/11/la-mijlocul-lunii-octombrie-curent-avut.html), UASM (https://andron-prodan.blogspot.com/2024/12/sportul-la-uasm-carte-de-vizita.html), UTM (https://andron-prodan.blogspot.com/2024/12/sportul-la-utm-la-universitatea-tehnica.html), USM (https://andron-prodan.blogspot.com/2024/12/sportul-la-usm-continuam-seria.html) și ASEM (https://andron-prodan.blogspot.com/2024/12/sportul-la-asem-continuam-seria.html). Astăzi vă prezentăm o scurtă istorie a Universității de Stat de Educaţie Fizică şi Sport.

Carte de vizită

Conform Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 289 din 6 iunie 1991 la 15 iunie 1991 a fost înființat Institutul Naţional de Educaţie Fizică şi Sport (INEFS) pe baza Facultății de educație fizică a Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (creată în 1950) și a Tehnicumului de Cultură Fizică din Moldova (fondat în 1945) • Prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 771-IV din 21 septembrie 2006, în scopul promovării mai eficiente a politicii de stat în domeniul educaţiei fizice şi sportului, INEFS s-a reorganizat în Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport (USEFS) • Rectori ai INEFS/USEFS au fost: Pavel Tolmaciov (1991-2001), Veaceslav Manolachi (2001-2023) și Viorel Dorgan (2023-2024) • La 27 decembrie 2023, Guvernul Republicii Moldova a aprobat o hotărâre prin care USEFS a fuzionat prin absorbire cu Universitatea de Stat din Moldova (USM) • USEFS a primit statut de Institut în cadrul USM. Noua structură (director – Viorel Dorgan) beneficiază de autonomie largă și a inclus toate cele trei facultăți ale USEFS – Kinetoterapie, Educație Fizică și Sport și Științe ale Securității.

După o istorie de patru decenii, în cadrul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, în anul 1991 Facultatea de Educație Fizică a fost transferată la Institutul National de Educație Fizică și Sport, fondat în conformitate cu Hotărârea nr. 289 a Guvernului Republicii Moldova din 6 iunie 1991 „Cu privire la inființarea Institutului National de Educație Fizică și Sport”, ca urmare a comasării bazei tehnico-materiale a Facultății de Educație Fizică și a Tehnicumului Moldovenesc de Cultură Fizică. Primul rector al instituției nou-create a fost Pavel Tolmaciov, profesor universitar, doctor în pedagogie (1991-2001). În anul 1991, activitatea didactică a institutului era asigurată inițial de 10 catedre.

Pentru prima data în istoria învățământului postuniversitar din tară, în anul 1993 în cadrul institutului a fost deschisă Doctorantura, iar în anul 1994 de către Comisia Superioară de Atestare și Acreditare a Republicii Moldova a fost aprobat Consiliul Știintific Specializat pentru susținerea tezelor de doctor în pedagogie la specialitatea 13.00.04 – Teoria și metodologia educației fizice, antrenamentului sportiv și culturii fizice de recuperare.

Veaceslav Manolachi, doctor habilitat, profesor universitar, rector USEFS în perioada 2001-2023.

Începând din anul 2001, în funcția de rector al instituției a fost ales Veaceslav Manolachi, doctor habilitat, profesor universitar. În grila de specialități și facultăți existente atunci cu timpul și-au făcut apariția specialități și subdiviziuni noi. Între timp, numărul tinerilor care studiază aici a crescut considerabil: De la contingentul de 345 de studenți la secția de zi și 244 la învățamântul cu frecvență redusă, actualmente s-a ajuns la indicele de circa 3000 studenți în cadrul a patru facultăți: Pedagogie; Sport; Kinetoterapie; Pază, Protecție și Securitate, precum și la Departamentul Formare Profesională Continuă.

S-a diversificat semnificativ și oferta educațională a USEFS. În prezent, Universitatea formează specialiști la următoarele niveluri: Licență (ciclul I), Master (ciclul II), Doctorat (ciclul III) și Postdoctorat.

Un eveniment important pentru INEFS a fost Decretul președintelui Republicii Moldova Vladimir Voronin, nr.771-IV din 21.09.2006 privind reorganizarea Institutului Național de Educație Fizică și Sport în Universitatea de Stat de Educație Fizica și Sport.

Baza tehnico-materială a USEFS constă din: 2 blocuri de studii cu o capacitate de 6800 m2, 2 complexuri sportive cu o capacitate de 5295 m2, 19 laboratoare, 15 săli sportive, bazin de înot cu o capacitate de 4036 m2, 3 corturi de tenis de câmp, teren de minifotbal, 3 cămine cu o capacitate de cazare de 750 de locuri, precum şi alte obiecte strategice menite să pregătească specialişti în domeniile de formare profesională ale Universității: Științe ale educației, Științe ale sportului, Servicii publice și Servicii ale securității.

Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport este o componentă a sistemului educațional-instructiv superior de stat din Republica Moldova, care, începând cu anul 2005, a aderat la mișcarea de reformare a învațământului universitar și de integrare a acestuia în spațiul academic european, fapt ce a condus la semnarea documentului internațional numit Magna Charta Universitatum.

În acest context, Universitatea de Stat de Educatie Fizică și Sport își definește misiunea prin intermediul celor 14 catedre și a 19 laboratoare știintifice subordonate Centrului Științific. De asemenea, USEFS are în dotare o bibliotecă performantă, o tipografie, o editură și revistă academică „Știința culturii fizice”, în paginile căreia își publică rezultatele cercetărilor cele peste 200 de cadre didactice și personalități notorii ce activează în domeniile de studii ale USEFS.

Unul din cei mai cunoscuți absolvenți ai USEFS este luptătorul Ghenadie Tulbea, dublu campion European (2001 și 2005), vicecampion mondial în 2003.

Mândria întregului corp profesoral îl constituie foștii noștri studenți, care poartă cu demnitate merituosul titlu „Absolvent al USEFS”, excelând atât pe arena sportului de performanță, cât și în diferite ramuri ale economiei naționale: Centre de pregătire sportivă, Colegii, Școli profesionale, Licee, Gimnazii, Cluburi Sportive, Președinție, Parlament, Ministere etc. Prilej deosebit de mândrie pentru Universitate sunt și antrenorii noștri. Astfel, peste 270 de tehnicieni au obținut tilul de Atrenor Emerit al Republicii Moldova, ei aducând faimă țării la diferite concursuri internaționale (Campionate Europene și Mondiale, Jocuri Olimpice ș.a.). Pentru aceste rezultate remarcabile obținute pe tărâmul pregăririi unor cadre competente și de neprețuită valoare, USEFS a fost decorată cu cea mai înaltă distincție de stat – Ordinul Republicii.

La aceast frumos prag aniversar, toți cei care au fost implicați în gestionarea activității Universității de Stat de Educație Fizică și Sport au tot dreptul moral să declare că se mândresc cu rezultatele muncii colaboratorilor săi. Acest lucru constituie un îndemn spre căutarea celor mai eficiente metode și mijloace de pregătire a cadrelor la specialitățile: educație fizică; servicii hoteliere, turism și agrement; fitness și programe de recreare; antrenament sportiv; kinetoterapie și terapie ocupațională; securitate civilă și publică, precum și polivalenta programelor de master, unde celor mai buni absolvenți al ciclului I li se oferă reale oportunități de continuare a studiilor.

Astfel, în prezent este creată o bază de instruire și de antrenament în conformitate cu imperativele învățământului european și mondial, fapt realizat și prin proiecte științifice de colabrare cu Erasmus, Ministerul Educației și Cercetării, Academia de Științe a Moldovei, precum și cu Universitățile din Galați și din Iași (România), Universitatea Națională de Cultură Fizică și Sport din Kiev (Ucraina), Universitatea de Stat Opole (Polonia), cu alte instituții sportive de învățământ superior de peste hotare. În acest sens, prin însăși Carta USEFS, cercetarea științifică avansată și educația au fost în aceeași măsură asumate ca formând cele două componente ale misiunii Universităii noastre, fapt ce ne-a oferit extinderea relațiilor internaționale și consolidarea lor cu peste 100 de centre universitare.

Viorel Dorgan, Doctor habilitat, profesor universitar, director IEFS din cadrul USM.

Actualmente, USEFS dispune de condiții optime pentru concentrarea activității întregului potențial științifico-metodic al instituției în vederea eficientizării sistemului educațional și a materializării direcțiilor prioritare ale învățământului superior de cultură fizică și sport, precum și realizării înaltei misiuni: formarea unor personalități în care să se combine armonios fizicul cu spiritualul.

Sursa: revista „Sport în Moldova”, 2021

Nucleul-precursor al instituţiei de învăţământ superior, care poartă azi titulatura de USEFS, s-a conturat prin crearea Facultăţii de Educaţie Fizică din cadrul Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” şi a Colegiului Moldovenesc de Cultură Fizică. Astfel, învăţământul superior de educaţie fizică şi sport s-a dezvoltat concomitent cu cel mediu de specialitate, contribuind la soluţionarea unor probleme de ordin teoretic şi metodologic ale învăţământului de profil, în funcţie de nevoile sociale ale timpului. Facultatea de Educaţie Fizică a avut o istorie bogată, în cadrul acesteia şi-au făcut studiile mii de tineri, printre care menţionăm sportivi de performanţă. În paralel, Colegiul a evoluat într-un centru instructiv de valoare, propulsând viaţa sportivă a republicii din acele timpuri.

Odată cu obţinerea independenţei R. Moldova în 1991 şi iniţierea procesului de reconfigurare a spaţiului educaţional universitar din ţară, entităţile menţionate se contopesc şi formează cadrul universitar al învăţământului superior de educaţie fizică şi sport, în formula Institutului Naţional de Educaţie Fizică şi Sport, care în 2006 obţine statutul de Universitate – USEFS.

Instituită pentru a promova educaţia fizică, ca element important al procesului educaţional de ansamblu şi cultura sportului prin atitudini pozitive faţă de activitatea sportivă, USEFS a generat, inerent, maximala dăruire din partea celor implicaţi în procesul de pregătire a cadrelor didactice, cât şi a sportivilor de performanţă. Dată fiind natura complexă a acestei activităţi, care suscită din partea Universităţii efort de înnoire şi perfecţionare, perspectivele de răspuns la solicitările respective sunt semnificative: introducerea sistemului de credite transferabile, crearea echipei manageriale performante, dezvoltarea cercetării ştiinţifice ca element de bază al performanţei universităţii, dezvoltarea programelor de formare pe tot parcursul vieţii, asigurarea calităţii procesului didactic etc.

Echipa USEFS a cucerit titlul de campioană națională la baschet feminin în 2017.

În procesul evoluţiei, USEFS a pus în circulaţie cele mai raţionale idei, care, prin spiritul lor aplicativ, au deschis calea spre modernitatea zilei de azi, în care edificiul instituţiei, dar şi personalul ei, în multitudinea deficienţelor socio-economice, sunt un fundament de comoditate şi confort psihologic pentru toţi beneficiarii serviciilor universitare prestate. Ea se axează, în activitatea sa, pe următoarele sensuri de bază: Universitatea este pentru studenţi, pentru ştiinţă, pentru societate.

Ştiinţa pedagogică, dezvoltată în aulele şi la catedrele Universităţii, propune un număr mare de noi abordări ce abandonează vechiul model, centrat doar pe profesor, şi propune unul nou, centrat pe reflecţia Măriei Sale, studentul, configuraţia respectivă căpătând un spaţiu formativ din ce în ce mai mare. Universitatea intervine cu numeroase elemente de soluţie în educaţie, pornind de la ideea că ea, astăzi, este un factor de reuşită socială, participând activ la viaţa comunităţii. Centrul de Cercetări Ştiinţifice în domeniul Educaţiei Fizice şi Sportului din cadrul Universităţii include, în acest sens, laboratoare de cercetare, poligon experimental, staţiuni didactico-experimentale, precum şi alte unităţi în care se desfăşoară diverse activităţi ştiinţifice, având un potenţial de circa 18 colaboratori ştiinţifici. Ediţiile periodice fondate de USEFS, Revista teoretico-ştiinţifică „Ştiinţa culturii fizice” şi Revista ştiinţifico-metodică „Teoria şi arta educaţiei fizice în şcoală” sunt promotori activi ai ştiinţei în domeniul educaţiei fizice şi a sportului, publicând materiale actuale, solicitate de numeroase cadre didactice şi specialişti în domeniu.

Echipa USEFS s-a clasat pe primul loc în campionatul universitar de fotbal în sală în 2018.

Învăţământul superior actualmente are ca unul din obiectivele principale dobândirea unor tehnici de tratare a informaţiei. În acest sens, USEFS a acceptat un curs de influenţă factorială, participând activ la aplicarea cunoaşterii inovative, la dezvoltarea unor competenţe relevante pentru activitatea postlicenţă, oferind prin cursurile universitare modele de gândire pentru studenţi. Universitatea pune accent pe intelectualizarea funcţională a studenţilor, adică a pregătirii/formării unui specialist profesionist pentru o societate şi o economie a cunoaşterii.

Prin urmare, USEFS este o instituţie de învăţământ superior care îşi îndeplineşte misiunea pe trei paliere configurative: transmiterea culturii şi formarea competenţelor de a o transmite; formarea specialiştilor de înaltă clasă; asigurarea cercetărilor ştiinţifice proprii. Cele 13 catedre ale universităţii constituie subdiviziuni de bază modernizate ce organizează şi desfăşoară o amplă activitate didactică, metodică şi ştiinţifică, în cadrul cărora sunt implicate circa 146 cadre didactice. La 1 Septembrie 2015, numărul total al studenţilor din USEFS a fost de 3110, respectiv, 2689 – la studiile universitare de licenţă, 332 – la studiile universitare de masterat, 89 – la studiile universitare de doctorat (22 – anul I la şcoala doctorală). În activitatea de cercetare-dezvoltare a universităţii, activează 24 de cercetători ştiinţifici, 9 doctori habilitaţi şi 58 de doctori în ştiinţe.

Echipa USEFS a devenit campioană universitară la baschet masculin în 2018.

În perioada 2015-2016, au fost susţinute sau se află în proces de examinare 17 teze de doctorat ale tinerilor din Universitate, care abordează numeroase probleme pedagogice actuale: managementul instruirii specialiştilor în domeniul educaţiei fizice, formarea competenţelor şi a limbajului profesional în domeniu, rolul autoeducaţiei în pregătirea specialiştilor de educaţie fizică etc.

Cât de relevante sunt aceste cifre, putem judeca după imaginea pe care o are Universitatea în comunitatea ştiinţifică: este una destul de pozitivă şi acest lucru este confirmat şi prin acreditările segmentului de cercetare de către CNAA.

Pentru obţinerea vizibilităţii internaţionale a rezultatelor ştiinţifice, USEFS a aprobat la şedinţa Senatului din 20 noiembrie 2015 Politica de acces deschis, prin care recunoaşte importanţa strategică a Accesului deschis la informaţie pentru diseminarea cunoştinţelor ştiinţifice în spiritul promovat de actele normative internaţionale.

Autor: academician Valeriu CANŢER

Sursa: cnaa.md (6 octombrie 2016) 

воскресенье, 22 декабря 2024 г.

SPORTUL LA ASEM

Continuăm seria articolelor despre dezvoltarea sportului la instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Până acum ați putut afla despre activitatea sportivă la USMF (https://andron-prodan.blogspot.com/2020/11/la-mijlocul-lunii-octombrie-curent-avut.html), UASM (https://andron-prodan.blogspot.com/2024/12/sportul-la-uasm-carte-de-vizita.html), UTM (https://andron-prodan.blogspot.com/2024/12/sportul-la-utm-la-universitatea-tehnica.html) și USM (https://andron-prodan.blogspot.com/2024/12/sportul-la-usm-continuam-seria.html). Astăzi vă prezentăm o scurtă istorie a Catedrei de Educaţie Fizică de la Academia de Studii Economice din Moldova.

Catedra de Educaţie Fizică şi Sport a fost creată în 1991, odată cu înfiinţarea Academiei de Studii Economice din Moldova. Şef-catedră a fost numită Svetlana Şevcenco, maestru al sportului din URSS, multiplă campioană a RSSM la gimnastică sportivă. Ea a fost succedată, în anul 2003, de Mihai Zabulică. Din 2004 funcţia de şef-catedră o îndeplineşte Vasile Scutelnic (foto).

Prin diversitatea activităţilor sportive desfăşurate, catedra îşi aduce un aport important la întreţinerea sănătăţii studenţilor, cărora le oferă, totodată, multiple posibilităţi de relaxare fizică şi fortificare a organismului.

Totodată, studenţii dotaţi fizic au posibilitate, în paralel cu procesul didactic, să practice şi sportul de performanţă, participând la diverse competiţii atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Mulţi dintre actualii şi foştii membri ai Catedrei au fost sportivi de performanţă. Astfel, „Maeştri ai sportului din URSS” sunt: Stanislav Armanov, Vladimir Gostev, Svetlana Şevcenco, Valentina Feraru, Anatolie Gorbunov, Iurie Şîpulin, Natalia Iuzvac. Vasile Scutelnic, este antrenor emerit al Republicii Moldova la baschet, antrenor de categorie internaţională FIBA, lucrător emerit al culturii fizice şi sportului din R. Moldova, iar Anatolie Gorbunov şi Vladimir Gostev sunt arbitri de categorie internaţională.

 

Spartachiada ASEM şi secţiile sportive

Un rol benefic în obţinerea rezultatelor pe arena naţională şi internaţională a sportivilor Academiei o au întrecerile desfăşurate în cadrul Spartachiadei ASEM, competiţie ce se desfăşoară din 1991 şi la care participă studenţii tuturor facultăţilor.

La ASEM funcţionează următoarele secţii sportive: fotbal (antrenor – Iurie Şîpulin), joc de dame (Svetlana Şevcenco), volei masculin (Nicolae Gorea), volei feminin (Taisia Catrenco), baschet masculin şi feminin (Vasile Scutelnic), badminton (Nicolae Botnarencu), triatlon forţă (Vladimir Gostev şi Marian Stan), tenis de masă (Valentina Feraru), lupte (Stanislav Armanov), atletism (Daria Leviţchi şi Anatolie Gorbunov), rugby (Sergiu Moţoc), fitness aerobică (Daria Leviţchi), fitness trenajoare (Anatolie Gorbunov).

 

Ziua sportului la ASEM

A devenit o frumoasă tradiţie pentru Academia de Studii Economice din Moldova de a sărbători în fiecare an (excepţie a fost doar 2009) Ziua sportului. La această festivitate, studenţii-sportivi ai instituţiei şi antrenorii lor sunt felicitaţi şi premiaţi de către administraţia ASEM şi conducătorii federaţiilor de profil.

 

25 martie 2010. Ziua sportului la ASEM. De la stânga la dreapta: Vasile Scutelnic (şef-catedră Educaţie Fizică şi Sport), Eugeniu Nartov (cel mai bun sportiv), Zalina Marghieva (cea mai bună sportivă) şi Grigore Belostecinic (rectorul ASEM).

Prima manifestare de acest gen a avut loc în 2005. Atunci de titlul „Miss Sport ASEM” s-a învrednicit voleibalista Oxana Dobric, iar „Mister Sport ASEM” a devenit Veaceslav Mazurov, căpitanul echipei de baschet. Cea mai bună sportivă a ASEM a fost desemnată Natalia Burlacova (dublă campioană universitară din 2005, împreună cu echipele de baschet şi atletism), iar cel mai bun sportiv a fost numit Serghei Nazarco (membru al echipei de handbal şi de atletism).

Pe parcursul anilor, cei mai buni sportivi ai Academiei au devenit: 2006 – Alexandra Zelenina (atletism) şi Anisim Tălămbăţ (lupte libere); 2007 – Iulia Romanscaia (joc de dame) şi Vitalie Oprea (baschet); 2008 – Zalina Marghieva (atletism) şi Nicolae Ceban (lupte libere); 2010 – Zalina Marghieva (atletism) şi Eugeniu Nartov (baschet); 2011 – Xenia Copîlova (volei, atletism, nataţie) şi Denis Dudco (joc de dame).

 

Participarea sportivilor ASEM la universiadele republicane

La 20 decembrie 1994, ASEM, alături de alte 14 instituţii de învăţământ superior din ţară, a devenit membru fondator al Federaţiei Sportului Universitar al Republicii Moldova.

ASEM a participat la toate universiadele republicane şi campionatele naţionale universitare organizate de FSUM, înregistrând pe parcurs rezultate notorii. Din 1996, ASEM participă şi la competiţiile pentru corpul profesoral-didactic – Universiada „Sănătate”.

În clasamentul general pe echipe al primei ediţii a Universiadei republicane, desfăşurată în 1995, sportivii noştri nu au reuşit să se claseze pe unul din primele trei locuri fruntaşe.

La ediţia a II-a, din 1997, ASEM a ocupat locul 3, cu 122 de puncte la activ, fiind întrecută de INEFS (164 puncte) şi UTM (162 puncte).

Peste doi ani, Academia s-a clasat deja pe poziţia a doua, cu 170 de puncte (primul loc a fost ocupat de UTM cu 186 puncte acumulate).

La ediţia a IV-a a Universiadei republicane, din 2001, nu a fost întocmit clasamentul general pe echipe. ASEM a obţinut o medalie de aur (volei feminin), trei medalii de argint (şah, baschet masculin, nataţie) şi o medalie de bronz (volei masculin).

În clasamentul general pe echipe al ediţiei a V-a, desfăşurată în sezonul competiţional 2002-2003, ASEM a ocupat locul IV.

La ediţia 2005-2006 a Universiadei republicane, din nou nu a fost întocmit clasamentul general. Sportivii noştri au câştigat trei medalii de aur (handbal masculin, volei feminin, atletism feminin), şase medalii de argint (şah, jocul de dame, badminton, tenis de masă masculin şi feminin, baschet masculin) şi patru medalii de bronz (cros feminin, judo, lupte libere, volei masculin).

În cadrul Universiadei 2006-2007, ASEM a acumulat 695 puncte, plasându-se pe locul doi în clasamentul general pe echipe. Sportivii Academiei au câştigat trei medalii de aur (joc de dame, baschet şi volei feminin), două de argint (baschet masculin şi atletism feminin) şi două de bronz (cros feminin şi volei masculin).

În sezonul competiţional 2007-2008, Academia a câştigat 13 medalii (şase de aur, cinci de argint şi două de bronz) şi a ocupat locul doi în clasamentul general, fiind întrecută doar de sportivii de la USM. Locul întâi a fost obţinut la competiţiile: jocul de dame, lupte libere, triathlon forţă, volei feminin, baschet feminin şi masculin. De medaliile de argint ASEM s-a învrednicit la următoarele probe sportive: şah, badminton, volei masculin, nataţie şi atletism feminin. Pe locul trei s-au clasat sportivii la cros feminin şi handbal. Destul de bine reprezentanţii Academiei s-au prezentat la probele de tennis de masă atât la masculin, cât şi la feminin, ocupând locul IV. Pe poziţia a cincea s-au clasat judocanii şi echipa masculină de atletism.

Începând cu 2009, Universiada republicană din nou se dispută într-un singur an calendaristic. În acest sezon, sportivii de la ASEM au obţinut următoarele rezultate: selecţionatele de baschet masculin şi volei feminin au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere (de menţionat că baschetbaliştii, în 2009, au cucerit pentru a treia oară Cupa Republicii Moldova, iar voleibalistele au obţinut succes în toate competiţiile la care au participat – campionatul naţional, Cupa Moldovei şi Universiada). Pe locul doi s-au situat echipele de triatlon forţă, echipa feminină de baschet şi luptătorii de stil liber. De medaliile de bronz s-au învrednicit judocanii.

De menţionat, că pe parcursul mai multor ani, recordurile FSUM la atletism le-au deţinut: Olga Gorşa (100 şi 200 m), Svetlana Ungureanu (400 m), Eugenia Zaboluhina (100 metri/garduri), Liuba Malla (sărituri în lungime), Alexandra Zelenina (triplusalt), Tatiana Stanislavciuc (aruncarea suliţei), Malvina Cazac şi Zalina Marghieva (aruncarea ciocanului).

 

Sportivii ASEM pe arena naţională şi internaţională

Sportivii Academiei apără cu succes culorile instituţiei pe arena naţională şi internaţională. Astfel, echipa feminină de volei (antrenor – Taisia Catrenco) este multiplă campioană şi posesoare a Cupei Republicii Moldova, campioană a municipiului Chişinău. În 2002, selecţionata feminină de volei a ASEM a ocupat locul 6 (din 17 participante) la Campionatul European, rezervat echipelor studenţeşti şi desfăşurat la Atena (Grecia). Echipa masculină de volei (antrenor – Nicolae Gorea) în 2004 şi 2005 a câştigat medaliile de aur la Festivalul internaţional sportiv „Zilele Slănicului” (România).

Echipa feminină de volei a ASEM.

Echipa masculină de baschet a ASEM. 

Echipa feminină de baschet a ASEM.

Grigore Belostecinic (rectorul ASEM în perioada 2001-2022), Victor Peicov și Nicolae Oriol alături de echipa de luptători ai ASEM.

Echipele feminină şi masculină de baschet (antrenor – Vasile Scutelnic) sunt multiple campioane naţionale şi deţinătoare a Cupei Moldovei. În anul 2006, selecţionata Republicii Moldova, antrenată de V. Scutelnic şi având în lot majoritatea componentelor de la ASEM, a câştigat medaliile de bronz la Campionatul European, rezervat ţărilor mici, competiţie disputată în Malta.

În 2006 şi 2008, echipa de şah a ASEM a câştigat campionatul R. Moldova, rezervat cluburilor sportive. Premiante ale campionatului naţional au fost echipele de handbal (antrenor – Iurie Popşa), aerobică (antrenori – Daria Leviţchi şi Natalia Iuzvac), triathlon forţă (antrenor – Vladimir Gostev) ale Academiei.

Absolventele ASEM surorile Marina și Zalina Marghiev. Marina a evoluat la Jocurilor Olimpice de vară din 2008 și 2016, Zalina este singura sportivă din țara noastră care a participat la 5 (!) ediții ale JO de vară: Beijing 2008, Londra 2012, Rio de Janeiro 2016, Tokyo 2020 și Paris 2024.

La 25 septembrie 2024, de Ziua ASEM, a avut loc evenimentul solemn de omagiere a studenților Anastasia Nichita și Denis Vieru, medaliați cu argint și cu bronz la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Medaliile și diplomele de gratitudine au fost înmânate de rectorul Alexandru Stratan.

Succese deosebite, la nivel naţional şi internaţional la probe individuale, au obţinut următorii sportivi studenţi la ASEM: Vadim Tatarov (nataţie) – participant la Jocurile Olimpice din 2000; Nicolae Ceban (lupte libere); surorile Zalina şi Marina Marghiev (atletism, aruncarea ciocanului) – tustrei participanţi la Jocurile Olimpice din 2008; Anisim Tălămbăţ, Boris Sava, Nicolae Rîbac, Alexandru Bîtlan (toţi – lupte libere); Igor Mereacre, Vasile Capşa, Vasile Coica, Vasile Braga (toţi – judo); Zaur Nuriev, Anatol Moldovan, Dumitru Sîrbu (toţi – lupte greco-romane); Elena Borisova, Iulia Romanscaia, Denis Dudco (tustrei – joc de dame); Cristina Moşin (şah); Alexandra Zelenina, Liuba Malla, Zinaida Nani, Malvina Cazac, Nadejda Ciornaia, Olga Gorşa, Dumitru Auzeac, Alexandru Solomco, Nicolae Digori (toţi – atletism); Vladimir Cheleş (box); Alexandru Gudima (taekwon-do); Ecaterina Andronic, Anton Ursu (ambii – badminton); Dan Răcilă (nataţie); Victor Snegur (tennis de masă); Tatiana Timuş, Valeriu Muşuc, Pavel Jitariuc, Olga Ivanova, Stanislav Suravschi, Eugen Lungu (toţi – dans sportiv).

 

Complexul Sportiv şi Centrul curativ-consultativ

Complexul sportiv al ASEM este unul din cele mai moderne din ţară.

Sportul ocupă un loc aparte în cadrul ASEM, ceea ce se confirmă prin faptul că, în anul 1998, a fost dat în exploatare Complexul Sportiv, care se află pe str. Albişoara 86/4.

Complexul Sportiv corespunde standardelor europene, este dotat cu echipament modern şi dispune de şase săli sportive (de jocuri sportive, tenis de masă, lupte, dans, gimnastică şi o sală de forţă) şi de două terenuri în aer liber – unul de handbal şi altul de baschet, auditorii spaţioase pentru lecţiile teoretice şi birourile profesorilor. În incinta Complexului Sportiv se desfăşoară competiţiile din cadrul instituţiei şi cele de nivel republican. Astfel, aici au loc meciurile din campionatele Republicii Moldova la volei, baschet, badminton, aerobică.

Înţelegând responsabilitatea şi importanţa sănătăţii studenţilor, la începutul anului 1999, Senatul ASEM a hotărât să găsească resursele financiare necesare pentru a înfiinţa un centru medical. A fost o decizie importantă, deoarece la acea vreme nici într-o instituţie de învăţământ din ţară un asemenea centru medical de combatere şi prevenire a bolilor nu exista.

Astfel, în decembrie aceluiaşi an a fost dat în folosinţă Centrul curativ-consultativ, care îşi are sediul în incinta Complexului sportiv al ASEM.

În prezent, Centrul are 3 cabinete de tratament fizioterapeutic; 2 cabinete de electrofototerapie şi un cabinet pentru masaj manual. Sunt instalate 8 locuri de şedinţe fizioterapeutice şi un loc pentru masaj.

Colectivul Centrului curativ-consultativ ASEM.

Centrul curativ-consultativ ASEM este prevăzut pentru tratarea gratis fizioterapeutică şi reabilitarea studenţilor şi colaboratorilor instituţiei. Aici este utilizat cel mai modern aparataj medical şi sunt folosite următoarele metode de tratament:

Galvanizarea;

Electroforeză cu orice formă de curent;

Amplipulsterapia;

Terapia cu curenţi diadinamici;

Darsonvalizarea locală;

Magnetoterapia;

Unde ultarscurte;

Câmpuri electromagnetice;

Fototerapia (iradierea cu laser şi raze ultraviolete);

Terapia cu ultrasunet;

Termoterapia (aplicarea cu parafină şi ozocherită)

Masaj curativ şi altele.

În cadrul Centrul curativ-consultativ activează un medic fizioterapeut (Ludmila Hrişcev, care este şi şefa Centrului) şi două asistente medicale. Toţi colaboratorii Centrului au categorie superioară de calificare şi stagiu mare de lucru.

De asemenea, Centrul curativ-consultativ ASEM colaborează cu alte instituţii medicale din Chişinău. Cea mai strânsă colaborare este cu Instituţia medico-sanitară publică şi Spitalul clinic al Ministerului Sănătăţii din R. Moldova. Fiecare student ASEM are posibilitatea de a primi ajutor primar în policlinica acestei instituţii (str. Renaşterii 22/2), unde lucrează medicul de familie Angela Braduţan (medic cu prima categorie de calificare). Dumneaei este un specialist calificat, binevoitor, foarte atent faţă de problemele pacienţilor, o persoană cu suflet mare.

În această instituţie medicală studenţii pot primi investigaţii cu metode de laborator şi instrumentar. De asemenea, ei pot primi consultaţii şi din partea altor specialişti, iar în caz de necesitate, şi tratamentul staţionar. Aproape toate aceste servicii se acordă gratis, în baza poliţei de asigurare.

După tratamentul în condiţii de policlinică sau staţionar, pacientul este îndreptat la Centrul curativ-consultativ ASEM, pentru efectuarea reabilitării fizioterapeutice. În acest mod este creat sistemul ca fiecare student al instituţiei să aibă posibilitatea să se trateze începând cu îngrijirea medicală primară până la cursul de reabilitare atât în perioada acută de îmbolnăvire, cât şi în scopuri profilactice. Făcând o analiză a anilor precedenţi, s-a constatat că cele mai dese adresări la medici sunt cei cu bolile aparatului respirator şi sistemului osteo-articular.

În procesul tratamentului, colaboratorii Centrului curativ-consultativ desfăşoară o muncă de culturalizare cu tinerii în privinţa modului sănătos de viaţă, a profilaxiei îmbolnăvirilor etc.

În fiecare vară medicii de la Centrul curativ-consultativ activează la baza „Trandafir”, unde se odihnesc studenţii ASEM, colaboratorii şi copiii acestora, în orice moment fiind gată să acorde îngrijire medicală.

Pentru unii studenţi sunt inerente tensiunea şi emoţiile în timpul susţinerii examenelor. Lucrătorii medicali ai Centrului curativ-consultativ fac de serviciu la fiecare sesiune, fiind gata să acorde asistenţă medicală şi să ajute studenţilor să depăşească această stare.

Colectivul Centrului curativ-consultativ menţine legături strânse cu Catedra de Educaţie Fizică şi Sport, care activează, de asemenea, în cadrul Complexului sportiv al ASEM. Dacă în timpul orelor de cultură fizică studenţii se accidentează, ei primesc primele îngrijiri medicale din partea colaboratorilor Centrului. Dacă sportivii care apără culorile Academiei la campionatele naţionale şi Universiade suferă traume, de asemenea ei se reabilitează la Centrul curativ-consultativ.

De menţionat că în anul 2007 Centrul curativ-consultativ ASEM a fost autorizat de către Centrul de medicină preventivă al municipiului Chişinău, totodată el a fost acreditat de Consiliul Naţional de Evaluare şi Acreditare în Sănătate a Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova.

Astfel, putem spune că la ASEM sunt create toate condiţiile necesare pentru învăţătură, odihnă şi un mod sănătos de viaţă al studenţilor.

Sursa: „Istoria ASEM: 20 de ani de ascensiune” (Autori: Grigore Belostecinic (coordonator), Nicolae Brânzilă, Andrei Prodan)

пятница, 20 декабря 2024 г.

SPORTUL LA USM

Continuăm seria articolelor despre dezvoltarea sportului la instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Până acum ați putut afla despre activitatea sportivă la USMF „Nicolae Testemiţeanu” (https://andron-prodan.blogspot.com/2020/11/la-mijlocul-lunii-octombrie-curent-avut.html), UASM (https://andron-prodan.blogspot.com/2024/12/sportul-la-uasm-carte-de-vizita.html) și UTM (https://andron-prodan.blogspot.com/2024/12/sportul-la-utm-la-universitatea-tehnica.html). Astăzi vă prezentăm o scurtă istorie a Catedrei de Educaţie Fizică de la Universitatea de Stat din Chișinău „V.I. Lenin” (din 19 ianuarie 1990 Universitatea de Stat din Moldova).

Din primele zile ale formării Catedrei de Educaţie Fizică una din principalele sarcini în lucrul ei a constituit-o elaborarea problemelor ştiinţifice şi metodice ale învăţământului fizic şi ale educaţiei fizice a tineretului studios.

Învingând greutăţile postbelice, colectivul de lectori în componenţa lui S. Semeneev, E. Ermakova, V. Podolenko, N. Ceaplicino, I. Sinenko, N. Galinschi, R. Smimova ş.a. sub conducerea primului şef de catedră, cunoscuta specialistă în problemele educaţiei fizice, Ludmila Radenko, a depus destule eforturi la crearea bazelor ştiinţifico-metodice ale sistemului de educaţie fizică.

Printre colaboratorii care s-au aflat la începuturile activităţii catedrale, cu o deosebită recunoştinţă se cer a fi numiţi ulteriorii şefi ai catedrei N. Baranov şi D. Ţvirkun, sub conducerea cărora s-a realizat, de asemenea, un mare lucru de ridicare a nivelului de dezvoltare fizică şi de predare a materiei către studenţii din şcolile de învăţământ superior din Republica Moldova.

Maturitatea didactico-ştiinţifică a colectivului s-a manifestat odată cu apariţia primelor lucrări cu caracter de cercetare şi experimental, fapt ce a creat posibilitate pentru colaboratorii catedrei de a pregăti şi a susţine 9 disertaţii. Aici pot fi enumerate disertaţiile susţinute de V. Brodov (1971), N. Baranov, N. Hromii (1973), M. Zabulica (1977), V. Zvezdin (1978), V. Plîngău (1979), P. Fomin, I. Levodeanski (1984), G. Hîncu (1988).

Unul din foştii colaboratori ai catedrei a devenit doctor habilitat (N. Baranov).

Apreciind rolul lectorilor în sporirea potenţialului ştiinţific al catedrei, se cer enumeraţi profesorul M. Zabulica, conferenţiarul V. Zvezdin, precum şi conferenţiarii V. Plîngău, I. Levodeanski şi lectorul superior L. Galinski, care continuă să lucreze şi în prezent.

Începând cu prima jumătate a anilor ’80, sub conducerea doctorului, conferenţiar V. Plîngău au fost elaborate şi realizate un şir de cercetări concrete asupra celor mai importante probleme de educaţie fizică a studenţilor şi de pregătire a sportivilor de înaltă calificare. Se are în vedere lucrarea „Cercetarea formelor raţionale de organizare şi metodelor de dirijare a pregătirii sportivilor calificaţi în condiţiile şcolilor de învăţământ superior”.

În anii 1986-1990 colectivul pedagogic al catedrei a luat parte la discutarea temei „Elaborarea recomandărilor în vederea perfecţionării procesului de studii în şcolile superioare şi în şcolile medii”, pregătind compartimentul „Perfecţionarea procesului de studii în domeniul educaţiei fizice în instituţiile de învăţământ superior”. Acest compartiment includea zece direcţii diferite, în acelaşi număr: pregătirea fizică a studenţilor Universităţii (S. Şevcenko, D. Gabareţ, V. Dîkov, N. Komar); particularităţile lecţiilor cu studenţii din grupele medicale (N. Lipova, M. Kanonik); orientarea şi selecţia pentru grupele de gimnastică artistică (L. Galinski) etc.

În ultimii ani au apărut lucrări despre tenisul de masă (V. Feraru, 1991), despre antrenamentul circular cu utilizarea instalaţiilor de antrenament (D. Gabareţ, I. Levodeanski, 1992), trei lucrări despre baschet (V. Mişutin, 1993), despre mini-fotbal (V. Gavrilov, 1993), despre badminton (N. Botnarenko), manualul „Gimnastica” (I. Levodeanski, 1993 ).

În consecinţă, rezultatele lucrului instructiv-metodic şi ale cercetărilor ştiinţifice numai pentru anii 1970-1995 şi-au găsit reflectarea în publicarea a 3 monografii, 1 manual, 4 elaborări metodice, 18 recomandări metodice, 80 articole ştiinţifice şi teze de referate.

Rezultatele activităţii didactico-ştiinţifice ale Catedrei de Cultură Fizică au fost discutate pe larg la diferite foruri, simpozioane şi conferinţe practico-ştiinţifice, în cadrul cărora au fost prezentate mai mult de 130 de referate ale membrilor catedrei.

Elaborările ştiinţifice ale catedrei sunt strâns legate de practica mişcării sportive în Republica Moldova.

Sursa: „Istoria Universității de Stat din Moldova 1946-1996” (autor: Valeriu Cozma)

 

Echipa masculină de volei a USM, multiplă campioană a Moldovei. 

Echipa feminină de volei a USM, multiplă campioană universitară și națională.

Echipa masculină de baschet a USM, câștigătoarea Cupei Moldovei din 2014.

BAZA TEHNICO-MATERIALĂ

Palatul Sporturilor al USM este o subdiviziune universitară care are următoarele obiective principale:

  • asigurarea condițiilor optime pentru desfășurarea procesului instructiv la disciplina Educația Fizica în cadrul USM; 
  • diversificarea activităților sportive și de agrement pentru persoanele care practică un mod sănătos de viață; 
  • prestarea de servicii sportive persoanelor fizice și juridice în afara orelor de studiu.

 

Suprafața totală a complexului sportiv constituie 2346 m2, fapt care permite organizarea nu doar a orelor de educație fizică, dar și a multiplelor activități sportive naționale și internaționale. 

Palatul Sporturilor al USM dispune de condiții avantajoase pentru oferirea serviciilor de calitate în cadrul secțiilor sportive atât pentru începători, cât și pentru profesioniști. Oferta include:

  • Atletism
  • Natație
  • Handbal (bărbați)
  • Șah
  • Joc de dame
  • Lupte libere (bărbați)
  • Tenis de masă
  • Volei
  • Baschet
  • Fotbal (bărbați)
  • Fitness (femei)
  • Badminton
  • Triatlon-forță
  • Judo (bărbați).

PROCESUL DE STUDII Conform planului de studii, toți studenții anului I, licență, realizează două ore de educație fizică săptămânal. Studenții cu CES (cerințe educaționale speciale) sunt implicați în grupe speciale, în care procesul didactic este adaptat la necesitățile individuale. În dependență de interese și motivație, tuturor studenților USM le sunt puse la dispoziție 14 secții sportive, în care antrenamentele sunt oferite în mod gratuit, cu implicarea unor specialiști recunoscuți în domeniu.

INFRASTRUCTURA Palatul Sporturilor USM dispune de un teren de handbal; un teren de mini-fotbal; trei terenuri de baschet; trei terenuri de volei; şase de badminton; o sală de fitness; o sală cu mese de tenis; o piscină cu dimensiunea 25×11 m și suprafata de 275 m2; două saune; o sală polivalentă; o sală de forță dotată cu aparataj modern; cabinet medical; vestiare; camere de duș; laborator chimic, biroul antrenorilor. Toate terenurile din sala polivalentă sunt strict racordate la regulile naţionale ale federaţiilor sportive respective, ceea ce permite organizarea competiţiilor prestigioase naționale şi internaţional.

Sursa: usm.md 

понедельник, 16 декабря 2024 г.

SPORTUL LA UTM 

La Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) activitatea sportivă și disciplină „Educaţia fizică” sunt principalele pârghii prin care studenţilor li se formează o atitudine conștientă faţă de propriul organism şi exigenţe de autoperfecţionare fizică generală şi specială. Educând multilateral personalitatea studentului prin inserţia socială plenară, Departamentul Educație Fizică și Sport şi-a propus implementarea programelor de studii şi antrenament, bazate pe cercetări ştiinţifice şi metode avansate de pregătire a sportivilor.

Sergiu Rădăuţanu, primul rector al Institutului Politehnic.

Pentru asigurarea calitativă a procesului de studii şi activităţilor extracurriculare, academicianul Sergiu Rădăuţanu (https://andron-prodan.blogspot.com/2020/02/in-memoriam.html), primul rector al Institutului Politehnic, împreună cu colegii săi, a invitat în calitate de profesori ai Catedrei educaţie fizică specialişti calificaţi din republică: Gheorghe Mocanu (fotbal), Matvei şi Nona Lipov, Valentina Fomina, Victor Zviozdin (toți baschet), Vasile Ceban și Vladimir Siminel (ambii volei), Leonid Morarenco (handbal), Fiodor Şevcenco şi Ivan Cosenco (ambii gimnastică), Nicolae Zaiţev şi Petru Rusnac (lupte libere şi lupte greco-romane), Constantin Zgherea şi Lilia Cucer (ambii atletism) şi mulţi alţii.

Disciplina de studii „Educaţia fizică” le formează studenţilor o atitudine competentă faţă de propriul organism şi exigenţa autoperfecţionării fizice şi funcţionale, totodată educând multiaspectual personalitatea studentului prin implicare socială plenară.

În scopul realizării obiectivelor menţionate în 1964 odată cu înființarea Institututlui Politehnic din Chișinău, Catedra educaţie fizică a fost creată pe baza unor profesori invitaţi din republică: Vladimir Cosov, Nicolae Zaiţev (lupte greco-romane şi lupte libere), Fiodor Şevcenco (gimnastică), Gheorghe Mocanu (fotbal), Elena Cojuhariova (înot), Ivan Cosenco (gimnastică), Vladimir Siminel (volei), Matvei Lipov (baschet), Petru Rusnac (lupte).

Primul şef catedră a fost lectorul superior, specialist de atletism – Constantin Zgherea (perioada 1964-1965). Din primul an de studii au fost pregătite echipe în diferite ramuri de sport, capabile să concureze la nivelul instituţiilor de învăţământ superior şi în cadrul campionatelor naţionale.

În perioada anilor 1965-1969 conducerea catedrei a fost preluată de lectorul superior Fiodor Şevcenco. Următorii doi ani (1969-1971) catedra a fost condusă de lectorul superior Serghei Legasi. În perioada anilor 1971-1991 catedra a fost condusă de Nicolai Muhin, pedagog cu o bogată experienţă în domeniul educației fizice şi sportului.

În anii 1989-92 a fost creată o catedră paralelă „Educaţie fizică-2”, care organiza procesul de instruire la Facultatea Construcţii Industriale şi Civile şi Facultatea Urbanism şi Arhitectură, condusă de conferenţiarul Vladimir Modelevschi, absolvent al UTM. În anul 1992 cele 2 catedre au fost comasate. Până în 1989 catedra a avut statut de subdiviziune autonomă, în anii 1989-1992 o catedră s-a aflat în componenţa Facultăţii Mecanică, iar cealaltă – în cadrul FCGC. Actualmente este arondată FEIE. În perioada anilor 1991-2007 catedra a fost condusă de profesorul universitar Petru Rusnac.

În 1992, în funcţia de rector al Universităţii Tehnice a Moldovei a fost ales prof. univ., dr. hab. Ion Bostan, care a urmat bunele tradiţii puse la bază de academicianul Sergiu Rădăuţanu, promovând în continuare modul activ de viaţă şi să susţină sportul de performanţă în rândurile tineretului studios, afirmând că, după procesul de studii şi cercetare, grija faţă de sănătatea studenţilor şi a colaboratorilor prin intermediul practicării exerciţiului fizic este unul primordial. Catedra, după proclamarea Republicii Moldova ca stat suveran şi independent, a depus eforturi esenţiale pentru implementarea programelor de predare în limba română, apelând la ajutorul instituţiilor de profil din România.

Ulterior, datorită profesionalismului profesorilor şi antrenorilor, precum şi străduinţei studenţilor, conţinutul procesului de studii a suferit schimbări esenţiale. Actualmente, UTM este unica instituţie de învăţământ superior din ţară, care anual participă cu 6-7 echipe de jocuri sportive la campionatele naţionale organizate de Federaţiile Naţionale de profil.

Datorită participării reuşite în cadrul campionatelor şi cupelor naţionale la fotbal, baschet, rugby, handbal, volei, badminton, atletism, tenis de masă, judo, sambo, lupte libere şi greco-romane, powerlifting, arte marţiale, orientare sportivă, anual o serie de studenţi sunt convocaţi în componenţa loturilor RM pentru a apăra onoarea ţării.

Din decembrie 2007, catedra este preluată de doctorul în pedagogie Anatolie Popuşoi (foto), antrenor emerit al RM care chiar din primul an de activitate, a reuşit să se impună colegilor de la catedră prin organizarea ştiinţifică a procesului de studii şi antrenamentlor. O atenţie deosebită se acordă anual elaborării de către profesori a lucrărilor metodico-ştiinţifice şi calităţii studiilor studenţilor-sportivi.

În septembrie 2016 Catedra Educație Fizică a fost redenumita în Departamentul Educație Fizică și Sport conform Hotărîrele Senatului UTM nr.1 din 27.09.2016.

* * *

Graţie unei munci asiduie a colectivului catedrei peste câţiva ani de la fondarea Institutului au apărut şi primele performanţe.

Echipa de fotbal „Politehnica” reuşeşte în 1967 să obţină titlul de campioană a capitalei moldoveneşti, iar în 1968 devine vicecampioana RSSM. Ulterior, 2 ani consecutiv, a deţinut titlul de campioană a RSSM, iar în 1973 a câştigat Cupa RSSM. Echipa de fotbal „Politehnica” era cunoscută şi după hotarele republicii ți a țării. Studenţii efectuau turnee anuale la competiţii în Republicile Baltice (or. Vilnius, Kaunas, Tallinn), Rusia (Leningrad), România, Bulgaria etc.

Actualmente, echipa de fotbal este condusă de lectorul superior Serghei Nicora, care continuă cu succes tradiţiile fotbalistice politehnice participând la Campionatul Național, Campionatul municipal, Universiada republicană, la competiţia pentru Cupa primului rector – Sergiu Rădăuțanu.

Primul meci internaţional de fotbal „Politehnic” Chişinău - „Trakia” Plovdiv (Bulgaria).

Ştafeta performanţelor fotbaliştilor a fost preluată de baschetbalişti. Or, dezvoltarea baschetului moldovenesc a început practic în cadrul Institutului Politehnic. Matvei şi Nona Lipov, Vladimir Lucaşenin, Vladimir Mişustin au muncit cu dăruire şi, în 1972, la Tbilisi, Georgia, echipa masculină „Politeh”, a ocupat locul II la Jocurile Studenţeşti ale URSS. În anul 1974, la Minsk, Belarus, la aceeaşi competiţie devin campioni, iar în 1976, la Gomel, Belarus, la Universiada Unională, echipa RSSM ocupă locul II.

În 1977, echipa „Politeh” a ocupat locul I la Campionatul URSS, divizia „A”. Înaltele performanţe obţinute de studenţii noştri au făcut ca echipa „Politeh” să participe la Campionatul Republicii cu 2 echipe. În anul 2006, conducerea echipei a fost preluată de lectorul superior Olga Macovchina, maestru în sport, specialist cu practică bogată de jucător în diferite echipe internaţionale.

Graţie efortrilor antrenorilor Victor Zviozdin, Nona Lipov, Valentina Fomina, până la mijlocul anilor 90 succese meritorii a înregistrat şi baschetul feminin. Ulterior, echipa a fost antrenată de lectorul superior Olga Verghizova.

Echipa de baschet a UTM.

În ultimii ani, echipa UTM de baschet participă cu succes la campionatele și cupele naţionale, ocupând locuri premiante.

Sunt frumoase şi performanţele echipelor de volei. În anul 1969, echipa feminină, sub conducerea antrenorului Vladimir Siminel, pentru prima dată obţine titlul de campion între instituţiile de învăţământ superior, titlu menţinut până în anul 1972. În această perioadă, o bună parte din studente făceau parte din lotul selecţionatei RSSM, iar Tatiana Beliţcaia, Olga Başchirţeva şi Ludmila Baziuc au fost incluse în componenţa selecţionatei URSS. În componenţa selecţionatei URSS L. Baziuc a obţinut titlul de Campioană Europeană şi i s-a conferit titlul de „Maestru internaţional al sportului”.

După 1989, echipa este antrenată de lectorul superior Tatiana Covaliova şi obţine rezultate performante la cele mai prestigioase competiţii de volei din ţară, iar cele mai bune jucătoare fac parte din selecţionata RM.

Echipa de volei a UTM.

Paralel cu echipa de volei feminină s-a dezvoltat şi echipa de bărbaţi. La diferite etape de dezvoltare au lucrat antrenorii Vasile Ceban, Vladimir Siminel, Constantin Cernea, Eugeniu Coroid etc.

De rând cu obţinerea titlurilor de campioni şi premianţi ai campionatelor RSSM, studenţii-sportivi Mihail Sinaischi, Anatolii Prisiajnîi, Alexandr Ovcinicov, Iuri Leviţchi, Vladimir Perov în componenţa lotului RSSM au evoluat la campionatele şi spartachiadele URSS. În prezent, echipa este antrenată de lectorul universitar, maestrul în sport Tatiana Graboveţcaia, şi lectorul superior, arbitru internaţional de volei Veaceslav Prozorov.

Prin anii 70 ai sec. al XX-lea, de o popularitate deosebită la Institutul Politehnic se bucură handbalul. Campionatul Institutului se desfăşura între cele 10 facultăţi existente pe atunci. Antrenorul Leonid morarenco, împreună cu echipa, de 7 ori a obţinut titlul de campion între instituţiile de învăţământ superior. După anii 90, un rol deosebit în menţinerea tradiţiilor şi în dezvoltarea handbalului l-au avut profesorii Boris Pogonii şi Vera Ursachi.

În anii 70 de mari succese s-a bucurat şi echipa de gimnaşti a institutului, care în anul 1970 a devenit campioană a RSSM între instituţiile de învăţământ superior.

* * *

Baza sportivă a UTM dispune de condiţii favorabile pentru organizarea calitativă a procesului de instruire la disciplina de învăţământ educaţie fizică, cât şi pentru perfecţionarea măiestriei sportive a studenţilor şi colaboratorilor la mai multe ramuri de sport.

• Complexul Sportiv al Tineretului, amplasat pe strada Studenţilor 2/2 dispune de două terenuri de fotbal (cu gazon şi iarbă artificială), 6 terenuri de tenis, teren de volei, pistă cu 8 culuare de alergări şi sectoare pentru sărituri.

• Centrul de Agrement şi Sport din str. Studenţilor, 3/8 dispune de o sală de forţă, o sală de jocuri sportive pentru baschet, volei, handbal, badminton, tenis de masă, mini-fotbal.

• În sala de sport din str. Florilor, 4 este organizat procesul de instruire pentru FEIE, FIMET, FIU, iar în sala de sport din sect. Botanica, str. Dacia, 41 – FCGC, FIEB, FUA.

Anual departamentul desfăşoară campionate între facultăți (unde participă peste 1.000 de studenți), jocuri sportive „Sănătate” pentru cadre didactice şi angajați, dar și competiții de iarnă şi de primăvară între studenții care locuiesc în cămine.

Prin diversificarea formelor, metodelor şi altor componente ale procesului didactic şi educaţional, catedra de comun acord cu Clubul Sportiv al UTM, îşi propune majorarea numărului de studenţi şi colaboratori pentru practicarea modului activ de viaţă, având ca scop menţinerea şi fortificarea sănătăţii.

Sursa informare: sport.utm.md

Sursa foto: sport.utm.md