воскресенье, 22 декабря 2024 г.

SPORTUL LA ASEM

Continuăm seria articolelor despre dezvoltarea sportului la instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova. Până acum ați putut afla despre activitatea sportivă la USMF (https://andron-prodan.blogspot.com/2020/11/la-mijlocul-lunii-octombrie-curent-avut.html), UASM (https://andron-prodan.blogspot.com/2024/12/sportul-la-uasm-carte-de-vizita.html), UTM (https://andron-prodan.blogspot.com/2024/12/sportul-la-utm-la-universitatea-tehnica.html) și USM (https://andron-prodan.blogspot.com/2024/12/sportul-la-usm-continuam-seria.html). Astăzi vă prezentăm o scurtă istorie a Catedrei de Educaţie Fizică de la Academia de Studii Economice din Moldova.

Catedra de Educaţie Fizică şi Sport a fost creată în 1991, odată cu înfiinţarea Academiei de Studii Economice din Moldova. Şef-catedră a fost numită Svetlana Şevcenco, maestru al sportului din URSS, multiplă campioană a RSSM la gimnastică sportivă. Ea a fost succedată, în anul 2003, de Mihai Zabulică. Din 2004 funcţia de şef-catedră o îndeplineşte Vasile Scutelnic (foto).

Prin diversitatea activităţilor sportive desfăşurate, catedra îşi aduce un aport important la întreţinerea sănătăţii studenţilor, cărora le oferă, totodată, multiple posibilităţi de relaxare fizică şi fortificare a organismului.

Totodată, studenţii dotaţi fizic au posibilitate, în paralel cu procesul didactic, să practice şi sportul de performanţă, participând la diverse competiţii atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Mulţi dintre actualii şi foştii membri ai Catedrei au fost sportivi de performanţă. Astfel, „Maeştri ai sportului din URSS” sunt: Stanislav Armanov, Vladimir Gostev, Svetlana Şevcenco, Valentina Feraru, Anatolie Gorbunov, Iurie Şîpulin, Natalia Iuzvac. Vasile Scutelnic, este antrenor emerit al Republicii Moldova la baschet, antrenor de categorie internaţională FIBA, lucrător emerit al culturii fizice şi sportului din R. Moldova, iar Anatolie Gorbunov şi Vladimir Gostev sunt arbitri de categorie internaţională.

 

Spartachiada ASEM şi secţiile sportive

Un rol benefic în obţinerea rezultatelor pe arena naţională şi internaţională a sportivilor Academiei o au întrecerile desfăşurate în cadrul Spartachiadei ASEM, competiţie ce se desfăşoară din 1991 şi la care participă studenţii tuturor facultăţilor.

La ASEM funcţionează următoarele secţii sportive: fotbal (antrenor – Iurie Şîpulin), joc de dame (Svetlana Şevcenco), volei masculin (Nicolae Gorea), volei feminin (Taisia Catrenco), baschet masculin şi feminin (Vasile Scutelnic), badminton (Nicolae Botnarencu), triatlon forţă (Vladimir Gostev şi Marian Stan), tenis de masă (Valentina Feraru), lupte (Stanislav Armanov), atletism (Daria Leviţchi şi Anatolie Gorbunov), rugby (Sergiu Moţoc), fitness aerobică (Daria Leviţchi), fitness trenajoare (Anatolie Gorbunov).

 

Ziua sportului la ASEM

A devenit o frumoasă tradiţie pentru Academia de Studii Economice din Moldova de a sărbători în fiecare an (excepţie a fost doar 2009) Ziua sportului. La această festivitate, studenţii-sportivi ai instituţiei şi antrenorii lor sunt felicitaţi şi premiaţi de către administraţia ASEM şi conducătorii federaţiilor de profil.

 

25 martie 2010. Ziua sportului la ASEM. De la stânga la dreapta: Vasile Scutelnic (şef-catedră Educaţie Fizică şi Sport), Eugeniu Nartov (cel mai bun sportiv), Zalina Marghieva (cea mai bună sportivă) şi Grigore Belostecinic (rectorul ASEM).

Prima manifestare de acest gen a avut loc în 2005. Atunci de titlul „Miss Sport ASEM” s-a învrednicit voleibalista Oxana Dobric, iar „Mister Sport ASEM” a devenit Veaceslav Mazurov, căpitanul echipei de baschet. Cea mai bună sportivă a ASEM a fost desemnată Natalia Burlacova (dublă campioană universitară din 2005, împreună cu echipele de baschet şi atletism), iar cel mai bun sportiv a fost numit Serghei Nazarco (membru al echipei de handbal şi de atletism).

Pe parcursul anilor, cei mai buni sportivi ai Academiei au devenit: 2006 – Alexandra Zelenina (atletism) şi Anisim Tălămbăţ (lupte libere); 2007 – Iulia Romanscaia (joc de dame) şi Vitalie Oprea (baschet); 2008 – Zalina Marghieva (atletism) şi Nicolae Ceban (lupte libere); 2010 – Zalina Marghieva (atletism) şi Eugeniu Nartov (baschet); 2011 – Xenia Copîlova (volei, atletism, nataţie) şi Denis Dudco (joc de dame).

 

Participarea sportivilor ASEM la universiadele republicane

La 20 decembrie 1994, ASEM, alături de alte 14 instituţii de învăţământ superior din ţară, a devenit membru fondator al Federaţiei Sportului Universitar al Republicii Moldova.

ASEM a participat la toate universiadele republicane şi campionatele naţionale universitare organizate de FSUM, înregistrând pe parcurs rezultate notorii. Din 1996, ASEM participă şi la competiţiile pentru corpul profesoral-didactic – Universiada „Sănătate”.

În clasamentul general pe echipe al primei ediţii a Universiadei republicane, desfăşurată în 1995, sportivii noştri nu au reuşit să se claseze pe unul din primele trei locuri fruntaşe.

La ediţia a II-a, din 1997, ASEM a ocupat locul 3, cu 122 de puncte la activ, fiind întrecută de INEFS (164 puncte) şi UTM (162 puncte).

Peste doi ani, Academia s-a clasat deja pe poziţia a doua, cu 170 de puncte (primul loc a fost ocupat de UTM cu 186 puncte acumulate).

La ediţia a IV-a a Universiadei republicane, din 2001, nu a fost întocmit clasamentul general pe echipe. ASEM a obţinut o medalie de aur (volei feminin), trei medalii de argint (şah, baschet masculin, nataţie) şi o medalie de bronz (volei masculin).

În clasamentul general pe echipe al ediţiei a V-a, desfăşurată în sezonul competiţional 2002-2003, ASEM a ocupat locul IV.

La ediţia 2005-2006 a Universiadei republicane, din nou nu a fost întocmit clasamentul general. Sportivii noştri au câştigat trei medalii de aur (handbal masculin, volei feminin, atletism feminin), şase medalii de argint (şah, jocul de dame, badminton, tenis de masă masculin şi feminin, baschet masculin) şi patru medalii de bronz (cros feminin, judo, lupte libere, volei masculin).

În cadrul Universiadei 2006-2007, ASEM a acumulat 695 puncte, plasându-se pe locul doi în clasamentul general pe echipe. Sportivii Academiei au câştigat trei medalii de aur (joc de dame, baschet şi volei feminin), două de argint (baschet masculin şi atletism feminin) şi două de bronz (cros feminin şi volei masculin).

În sezonul competiţional 2007-2008, Academia a câştigat 13 medalii (şase de aur, cinci de argint şi două de bronz) şi a ocupat locul doi în clasamentul general, fiind întrecută doar de sportivii de la USM. Locul întâi a fost obţinut la competiţiile: jocul de dame, lupte libere, triathlon forţă, volei feminin, baschet feminin şi masculin. De medaliile de argint ASEM s-a învrednicit la următoarele probe sportive: şah, badminton, volei masculin, nataţie şi atletism feminin. Pe locul trei s-au clasat sportivii la cros feminin şi handbal. Destul de bine reprezentanţii Academiei s-au prezentat la probele de tennis de masă atât la masculin, cât şi la feminin, ocupând locul IV. Pe poziţia a cincea s-au clasat judocanii şi echipa masculină de atletism.

Începând cu 2009, Universiada republicană din nou se dispută într-un singur an calendaristic. În acest sezon, sportivii de la ASEM au obţinut următoarele rezultate: selecţionatele de baschet masculin şi volei feminin au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere (de menţionat că baschetbaliştii, în 2009, au cucerit pentru a treia oară Cupa Republicii Moldova, iar voleibalistele au obţinut succes în toate competiţiile la care au participat – campionatul naţional, Cupa Moldovei şi Universiada). Pe locul doi s-au situat echipele de triatlon forţă, echipa feminină de baschet şi luptătorii de stil liber. De medaliile de bronz s-au învrednicit judocanii.

De menţionat, că pe parcursul mai multor ani, recordurile FSUM la atletism le-au deţinut: Olga Gorşa (100 şi 200 m), Svetlana Ungureanu (400 m), Eugenia Zaboluhina (100 metri/garduri), Liuba Malla (sărituri în lungime), Alexandra Zelenina (triplusalt), Tatiana Stanislavciuc (aruncarea suliţei), Malvina Cazac şi Zalina Marghieva (aruncarea ciocanului).

 

Sportivii ASEM pe arena naţională şi internaţională

Sportivii Academiei apără cu succes culorile instituţiei pe arena naţională şi internaţională. Astfel, echipa feminină de volei (antrenor – Taisia Catrenco) este multiplă campioană şi posesoare a Cupei Republicii Moldova, campioană a municipiului Chişinău. În 2002, selecţionata feminină de volei a ASEM a ocupat locul 6 (din 17 participante) la Campionatul European, rezervat echipelor studenţeşti şi desfăşurat la Atena (Grecia). Echipa masculină de volei (antrenor – Nicolae Gorea) în 2004 şi 2005 a câştigat medaliile de aur la Festivalul internaţional sportiv „Zilele Slănicului” (România).

Echipa feminină de volei a ASEM.

Echipa masculină de baschet a ASEM. 

Echipa feminină de baschet a ASEM.

Grigore Belostecinic (rectorul ASEM în perioada 2001-2022), Victor Peicov și Nicolae Oriol alături de echipa de luptători ai ASEM.

Echipele feminină şi masculină de baschet (antrenor – Vasile Scutelnic) sunt multiple campioane naţionale şi deţinătoare a Cupei Moldovei. În anul 2006, selecţionata Republicii Moldova, antrenată de V. Scutelnic şi având în lot majoritatea componentelor de la ASEM, a câştigat medaliile de bronz la Campionatul European, rezervat ţărilor mici, competiţie disputată în Malta.

În 2006 şi 2008, echipa de şah a ASEM a câştigat campionatul R. Moldova, rezervat cluburilor sportive. Premiante ale campionatului naţional au fost echipele de handbal (antrenor – Iurie Popşa), aerobică (antrenori – Daria Leviţchi şi Natalia Iuzvac), triathlon forţă (antrenor – Vladimir Gostev) ale Academiei.

Absolventele ASEM surorile Marina și Zalina Marghiev. Marina a evoluat la Jocurilor Olimpice de vară din 2008 și 2016, Zalina este singura sportivă din țara noastră care a participat la 5 (!) ediții ale JO de vară: Beijing 2008, Londra 2012, Rio de Janeiro 2016, Tokyo 2020 și Paris 2024.

La 25 septembrie 2024, de Ziua ASEM, a avut loc evenimentul solemn de omagiere a studenților Anastasia Nichita și Denis Vieru, medaliați cu argint și cu bronz la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Medaliile și diplomele de gratitudine au fost înmânate de rectorul Alexandru Stratan.

Succese deosebite, la nivel naţional şi internaţional la probe individuale, au obţinut următorii sportivi studenţi la ASEM: Vadim Tatarov (nataţie) – participant la Jocurile Olimpice din 2000; Nicolae Ceban (lupte libere); surorile Zalina şi Marina Marghiev (atletism, aruncarea ciocanului) – tustrei participanţi la Jocurile Olimpice din 2008; Anisim Tălămbăţ, Boris Sava, Nicolae Rîbac, Alexandru Bîtlan (toţi – lupte libere); Igor Mereacre, Vasile Capşa, Vasile Coica, Vasile Braga (toţi – judo); Zaur Nuriev, Anatol Moldovan, Dumitru Sîrbu (toţi – lupte greco-romane); Elena Borisova, Iulia Romanscaia, Denis Dudco (tustrei – joc de dame); Cristina Moşin (şah); Alexandra Zelenina, Liuba Malla, Zinaida Nani, Malvina Cazac, Nadejda Ciornaia, Olga Gorşa, Dumitru Auzeac, Alexandru Solomco, Nicolae Digori (toţi – atletism); Vladimir Cheleş (box); Alexandru Gudima (taekwon-do); Ecaterina Andronic, Anton Ursu (ambii – badminton); Dan Răcilă (nataţie); Victor Snegur (tennis de masă); Tatiana Timuş, Valeriu Muşuc, Pavel Jitariuc, Olga Ivanova, Stanislav Suravschi, Eugen Lungu (toţi – dans sportiv).

 

Complexul Sportiv şi Centrul curativ-consultativ

Complexul sportiv al ASEM este unul din cele mai moderne din ţară.

Sportul ocupă un loc aparte în cadrul ASEM, ceea ce se confirmă prin faptul că, în anul 1998, a fost dat în exploatare Complexul Sportiv, care se află pe str. Albişoara 86/4.

Complexul Sportiv corespunde standardelor europene, este dotat cu echipament modern şi dispune de şase săli sportive (de jocuri sportive, tenis de masă, lupte, dans, gimnastică şi o sală de forţă) şi de două terenuri în aer liber – unul de handbal şi altul de baschet, auditorii spaţioase pentru lecţiile teoretice şi birourile profesorilor. În incinta Complexului Sportiv se desfăşoară competiţiile din cadrul instituţiei şi cele de nivel republican. Astfel, aici au loc meciurile din campionatele Republicii Moldova la volei, baschet, badminton, aerobică.

Înţelegând responsabilitatea şi importanţa sănătăţii studenţilor, la începutul anului 1999, Senatul ASEM a hotărât să găsească resursele financiare necesare pentru a înfiinţa un centru medical. A fost o decizie importantă, deoarece la acea vreme nici într-o instituţie de învăţământ din ţară un asemenea centru medical de combatere şi prevenire a bolilor nu exista.

Astfel, în decembrie aceluiaşi an a fost dat în folosinţă Centrul curativ-consultativ, care îşi are sediul în incinta Complexului sportiv al ASEM.

În prezent, Centrul are 3 cabinete de tratament fizioterapeutic; 2 cabinete de electrofototerapie şi un cabinet pentru masaj manual. Sunt instalate 8 locuri de şedinţe fizioterapeutice şi un loc pentru masaj.

Colectivul Centrului curativ-consultativ ASEM.

Centrul curativ-consultativ ASEM este prevăzut pentru tratarea gratis fizioterapeutică şi reabilitarea studenţilor şi colaboratorilor instituţiei. Aici este utilizat cel mai modern aparataj medical şi sunt folosite următoarele metode de tratament:

Galvanizarea;

Electroforeză cu orice formă de curent;

Amplipulsterapia;

Terapia cu curenţi diadinamici;

Darsonvalizarea locală;

Magnetoterapia;

Unde ultarscurte;

Câmpuri electromagnetice;

Fototerapia (iradierea cu laser şi raze ultraviolete);

Terapia cu ultrasunet;

Termoterapia (aplicarea cu parafină şi ozocherită)

Masaj curativ şi altele.

În cadrul Centrul curativ-consultativ activează un medic fizioterapeut (Ludmila Hrişcev, care este şi şefa Centrului) şi două asistente medicale. Toţi colaboratorii Centrului au categorie superioară de calificare şi stagiu mare de lucru.

De asemenea, Centrul curativ-consultativ ASEM colaborează cu alte instituţii medicale din Chişinău. Cea mai strânsă colaborare este cu Instituţia medico-sanitară publică şi Spitalul clinic al Ministerului Sănătăţii din R. Moldova. Fiecare student ASEM are posibilitatea de a primi ajutor primar în policlinica acestei instituţii (str. Renaşterii 22/2), unde lucrează medicul de familie Angela Braduţan (medic cu prima categorie de calificare). Dumneaei este un specialist calificat, binevoitor, foarte atent faţă de problemele pacienţilor, o persoană cu suflet mare.

În această instituţie medicală studenţii pot primi investigaţii cu metode de laborator şi instrumentar. De asemenea, ei pot primi consultaţii şi din partea altor specialişti, iar în caz de necesitate, şi tratamentul staţionar. Aproape toate aceste servicii se acordă gratis, în baza poliţei de asigurare.

După tratamentul în condiţii de policlinică sau staţionar, pacientul este îndreptat la Centrul curativ-consultativ ASEM, pentru efectuarea reabilitării fizioterapeutice. În acest mod este creat sistemul ca fiecare student al instituţiei să aibă posibilitatea să se trateze începând cu îngrijirea medicală primară până la cursul de reabilitare atât în perioada acută de îmbolnăvire, cât şi în scopuri profilactice. Făcând o analiză a anilor precedenţi, s-a constatat că cele mai dese adresări la medici sunt cei cu bolile aparatului respirator şi sistemului osteo-articular.

În procesul tratamentului, colaboratorii Centrului curativ-consultativ desfăşoară o muncă de culturalizare cu tinerii în privinţa modului sănătos de viaţă, a profilaxiei îmbolnăvirilor etc.

În fiecare vară medicii de la Centrul curativ-consultativ activează la baza „Trandafir”, unde se odihnesc studenţii ASEM, colaboratorii şi copiii acestora, în orice moment fiind gată să acorde îngrijire medicală.

Pentru unii studenţi sunt inerente tensiunea şi emoţiile în timpul susţinerii examenelor. Lucrătorii medicali ai Centrului curativ-consultativ fac de serviciu la fiecare sesiune, fiind gata să acorde asistenţă medicală şi să ajute studenţilor să depăşească această stare.

Colectivul Centrului curativ-consultativ menţine legături strânse cu Catedra de Educaţie Fizică şi Sport, care activează, de asemenea, în cadrul Complexului sportiv al ASEM. Dacă în timpul orelor de cultură fizică studenţii se accidentează, ei primesc primele îngrijiri medicale din partea colaboratorilor Centrului. Dacă sportivii care apără culorile Academiei la campionatele naţionale şi Universiade suferă traume, de asemenea ei se reabilitează la Centrul curativ-consultativ.

De menţionat că în anul 2007 Centrul curativ-consultativ ASEM a fost autorizat de către Centrul de medicină preventivă al municipiului Chişinău, totodată el a fost acreditat de Consiliul Naţional de Evaluare şi Acreditare în Sănătate a Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova.

Astfel, putem spune că la ASEM sunt create toate condiţiile necesare pentru învăţătură, odihnă şi un mod sănătos de viaţă al studenţilor.

Sursa: „Istoria ASEM: 20 de ani de ascensiune” (Autori: Grigore Belostecinic (coordonator), Nicolae Brânzilă, Andrei Prodan)

Комментариев нет:

Отправить комментарий