пятница, 15 ноября 2019 г.

În memoria lui Eugen PETRESCU
După cum am promis, vă prezint o serie de articole semnate de Eugen PETRESCU, reputat ziarist, statistician şi istoric de fotbal (https://andron-prodan.blogspot.com/2019/08/inmemoriam.html?spref=fb&fbclid=IwAR2atXSf2sKANnFzH_1CmeFF36iwhQv765KA3HeUpryQD8aMBhbQYUUPvws). Aceste articole vă vor permite să vă lărgiţi atât cultura fotbalistică, cât şi cultura generală. Astăzi puteţi citi a patra parte a serialului despre fotbaliştii din ţările est-europene care după instalarea Cortinei de fier au părăsit patria, alegând calea exilului. Prima parte o găsiţi aici: https://andron-prodan.blogspot.com/2019/10/in-memorialui-eugen-petrescu-dupa-cum.html?spref=fb&fbclid=IwAR2QyOIxb7l8qnlBsFzSZa-E3u8u1JXj0GWgOk6PN_jz9loKU79-WdnJqEI, a doua aici https://andron-prodan.blogspot.com/2019/10/in-memorialui-eugen-petrescu-dupa-cum_27.html?spref=fb&fbclid=IwAR131ZPZRo8YiwFs9PKOMVeouH_HAA8qUceyBrG7WNLCktEitvyNMdS8ky0, iar a treia aici https://andron-prodan.blogspot.com/2019/11/in-memorialui-eugen-petrescu-dupa-cum.html?spref=fb&fbclid=IwAR3NTwEJEe6NtlTKbK8E4Uxl2EBZKti9kxvIIFETcAmGdetVw2fatzua3W0. Astăzi continuăm cu jucătorii din fosta Cehoslovavcie.

FUGA ÎN APUS: CEHI, BOEMIENI, NOMAZI… (4)
Foto: Ivo Knoflíček şi Luboš Kubík în 1989. (Sursa: derbytelegraph.co.uk).
Unul dintre cele mai interesante cazuri îl reprezintă cel al internaţionalilor cehoslovaci Luboš Kubík şi Ivo Knoflíček. Ei au evadat în vara lui 1988, după ce echipa lor, Slaria Praga, a jucat un meci amical la Hildesheim, un orăşel din apropierea Hanovrei, în Germania (pe atunci) Federală, cu echipa locală.
Prima escală a fugii lor a fost Belgia, ca etapă pentru Anglia unde, sperau ei, îi aştepta celebrul magnat de presă Robert Maxwell, el însuşi (pe nunele aderărat – Ludvik Hoch) de origine cehoslovacă, pe atunci proprietarul clubului de primă divide Derby County. Mizând pe faptul că făcuseră diligenţe pentru a obţine viza de expatriere de la forul fotbalistic din ţara lor, Kubik şi Knoflicek încearcă să forţeze mâna federaţiei cehoslovace. Dar răspunsul este negativ pe toate planurile. Însuşi Maxwell la început a încercat să-i ajute.
Foto: Luboš Kubík a jucat o finală a Cupei UEF în 1990, evoluând la Fiorentina. (Sursa: pesmitidelcalcio.com).
Prost sfătuiţi, de Peter Dubsky, un cehoslovac exilat de mulţi ani, şi de Angelo Giormani, un italian care întreţinea de câtăva vreme relaţii comerciale cu întreprinderi de stat din Ceho-Slovacia, două personaje care aveau în sfera fotbalului cunoştinţe destul de superficiale, Kubik şi Knoflicek se găsesc complet izolaţi. În pragul disperării, ei işi oferă serviciile lui Club Brugge, dar antrenorul Henk Houwaart pretinde să-i supună unui test. Cei doi refuză. Din orgoliu. Încearcă un angajament la un club spaniol. Fără rezultat. Perspectiva de a suporta un an de inactivitate devine tot mai ameninţătoare…
În cele din urmă, reuşesc să ajungă în Anglia, la Derby County, care îi legitimează ca “amatori”, le plăteşte toate cheltuielile, le asigură o locuinţă şi un autoturism. Au acum posibilitatea să se antreneze cu regularitate, să nu fie totalmente rupţi de activitatea fotbalistică.
Foto: În 1989 Ivo Knoflíček a ajuns la FC St. Pauli din Hamburg. (Sursa: fotbalcz.euweb.cz).
Din fericire pentru ei, politica mondială îşi urmează cursul, mişcările antitotalitare din Europa centrală şi răsăriteană se înteţesc. În plus, se apropie şi mondialele din Italia, astfel că „dura” federaţie cehoslovacă renunţă la tăcere: Kubik şi Knoflicek primesc drept de joc, primul la Florentina AC, cel de-al doilea la FC St. Pauli. În Italia şi Germania, ei se reîntorc la fotbalul de nivel înalt şi la o viaţă normală, deşi pentru câteva luni au fost singuri, departe de familie şi fără perspective.
Eugen PETRESCU

„Fotbal Plus”, Nr. 65, 16-23 decembrie 1992

Комментариев нет:

Отправить комментарий