среда, 14 августа 2024 г.

PARIS 2024. MOLDOVA LA JOCURILE OLIMPICE

Autor: Andrei PRODAN

Sursa foto: olympic.md

Pe 11 august la Paris a avut loc ceremonia de închidere a celei de-a XXXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară (https://andron-prodan.blogspot.com/2024/07/la-paris-incepe-fiesta-olimpica-autor.html). La această competiţie au participat şi 26 de sportivi din Republica Moldova (12 fete şi 14 băieţi: https://andron-prodan.blogspot.com/2024/07/moldovenii-la-jocurile-olimpice-de-la.html), care au concurat la 8 sporturi (atletism, caiac canoe, echitație, haltere, judo, lupte, nataţie, tennis de masă, tir şi tir cu arcul). Sportivii noștri au cucerit 4 medalii (una de argint și 3 de bronz) și s-au clasat pe locul 72 printre 206 de țări participante.

25 iulie. Arcașa Alexandra MÎRCA (antrenor – Irina Cecanova) a fost prima sportivă din R. Moldova care a debutat la Olimpiadă. În calificări ea a obținut 631 puncte și a ocupat locul 51 din 64. Astfel, în runda 1/32 de finală Alexandra urma s-o întâlnească pe 30 iulie pe Syaqiera Mashayikh din Malaesia care a ocupat locul 14 cu 663 puncte • Arcașul Dan OLARU (antrenor – Irina Cecanova) în calificări s-a clasat pe locul 18 (671 puncte) din 64 și în 1/32 de finală la 1 august urma să-l aibă adversar pe vietnamezul Le Quoc Phong (locul 47, 652 puncte).

26 iulie. A avul loc ceremonia oficială de deschidere a Jocurilor Olimpice. Ca și la Olimpiada din Tokyo 2020 portdrapel au fost Alexandra MÎRCA și Dan OLARU.

Sportivi din R. Moldova la bordul unei bărci pe Sena, în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice Paris 2024, pe 26 iulie. Portdrapel au fost arcașii Dan Olaru și Alexandra Mîrca. Sursa foto: Evgenia Novozhenina (Reuters).

27 iulie. Înotǎtorul Pavel ALOVAȚKI (antrenor – Evgheni Karabețki) a debutat la o ediție a Jocurilor Olimpice, înregistrând rezultatul 3:59.77 pe distanța 400 m, stil liber. În calificări el a ocupat locul 31 din 37 participanți • Țintașa Anna DULCE (antrenor – Oleg Moldovan) s-a clasat pe locul 28 (din 44) în proba pistol cu aer comprimat, 10 m, cu rezultatul 569-10x • Vladislav URSU (antrenor – Elena Mocrousov) a devenit primul jucător de tenis de masă din R. Moldova care a evoluat la o ediție a Jocurilor Olimpice. În runda preliminară el a cedat în fața americanului Kanak Jha, scor 0-4 (5-11, 6-11, 5-11, 3-11).

Pavel ALOVAȚKI.

 

Anna DULCE. 

Vladislav URSU.

28 iulie. Avem prima medalie! Judocanul Denis VIERU (antrenor – Valeriu Duminică) a cucerit „bronzul” în categoria de greutate 66 kg. În optimi el a trecut de finlandezul Luukas Saha (1-0), în sferturi de sârbul Strahinja Bunčić (10-0), dar în semifinale a fost învins de campionul olimpic en titre, japonezul Hifumi Abe (0-1). În finala mică Denis Vieru a dispus de francezul Walide Khyar (1-0) și a devenit primul judocan care reușește să aducă o medalie olimpică pentru R. Moldova la acest gen de sport. În finală Hifumi Abe l-a învins pe brazilianul Willian de Sousa e Lima (10-0). „Mă simt perfect. Sunt mândru de țara mea, de oamenii care au stat alături mereu, au crezut în mine și m-au susținut. Cred că este cea mai frumoasă clipă. Am făcut-o pentru mulți oameni. Este mereu loc de mai bine, dar este un pas foarte important, o trambulină, aș spune, pentru viitor, și o bună motivație pentru copii, colegi care tind să devină super-staruri în judo”, a declarat performerul pentru olympic.md. „Sunt niște emoții de nedescris. În sfârșit am cucerit o medalie la Jocurile Olimpice”, a menționat președintele Federației de judo, Andrei Golban. „Doresc ca Republica Moldova să cucerească cât mai multe medalii la Jocurile Olimpice de la Paris”, a spus imediat după competiție antrenorul Valeriu Duminică.

Denis VIERU luptă cu Luukas SAHA.

 

Denis VIERU îl învinge pe Strahinja BUNČIĆ.

 

Denis VIERU luptă cu Hifumi ABE.

 

Denis VIERU luptă cu Walide KHYAR. 

Pe podiumul de premiere (de la stânga la dreapta): Willian Lima (Brazilia), Hifumi Abe (Japonia), Gusman Kyrgyzbayev (Kazahstan) și Denis VIERU (Moldova).

29 iulie. Încă o medalie pentru R. Moldova! Un alt judocan, Adil OSMANOV (categoria de greutate 73 kg), a repetat performanța lui Denis Vieru. În șaisprezecimi el l-a învins pe americanul Jack Yonezuka (10-0), în optimi pe uzbekul Murodjon Yuldoshev (10-0), iar în sferturi pe Erdenebayar Batzaya (10-0) din Mongolia. Spre regret, în semifinale sportivul nostru a fost întrecut de reprezentantul țării gazdă, Joan-Benjamin Gaba (0-11). În disputa pentru locul trei Adil Osmanov a fost mai puternic decât italianul Manuel Lombardo (10-0), campion european în 2021 și dublu vicecampion mondial în 2021 și 2023. Adil Osmanov are o istorie a vieții foarte interesantă. Tata lui este azer, iar mama moldoveancă, originară din Drochia. „Părinții mei s-au întâlnit în Rusia. Mama lucra acolo, tata la fel. În anul 2017 am decis să lupt pentru Moldova. La început m-am antrenat sub îndrumarea fraților Ilie și Mihai Buiuc, dar în prezent antrenor îmi este Valeriu Duminică. Am avut tentative să lupt și pentru Azerbaidjan, dar am ales Moldova”, a declarat Adil într-un interviu pentru realmedia.md. Actualmente, judocanul este stabilit definitiv în R. Moldova, alături de mama sa. Cu părere de rău, tatăl lui a decedat acum un an. „Tata dacă era în viață sunt sigur că ar fi fost mândru de mine... Îi dedic medalia tatălui meu care nu a supraviețuit până a mă vedea aici, însă enorm de mult şi-a dorit asta... Mulți mă întreabă dacă mă simt moldovean sau azer. Eu nu vreau să răspund la această întrebare ca să nu supăr pe nimeni, dar când am câștigat Grand Prix-ul de la Linz și răsuna imnul Moldovei, am simțit că totuși sunt moldovean, aveam emoții, eram mândru pentru țara mea”, a mai spus Adil Osmanov, care este angajat al Inspectoratului General de Carabinieri.

 

Adil OSMANOV luptă cu Jack YONEZUKA. 

Adil OSMANOV luptă cu Murodjon YULDOSHEV.

 

Adil OSMANOV luptă cu Erdenebayar BATZAYA. 

Adil OSMANOV luptă cu Joan-Benjamin GABA. 

Adil OSMANOV luptă cu Manuel LOMBARDO. 

Bucuria lui Adil OSMANOV după obținerea medaliei olimpice.

 

Pe podiumul de premiere (de la stânga la dreapta): Soichi HASHIMOTO (Japonia), Adil OSMANOV (Moldova), Hidayat HEYDAROV (Azerbaidjan), Joan-Benjamin GABA (Franța).

30 iulie. Judocanul Mihail LATÎȘEV (antrenori – Valeriu Duminică și Ghenadie Meleșchevici) a debutat la Jocurile Olimpice. Evoluând în cântarul de greutate 81 kg, în șaisprezecimile de finală el a cedat (0-10) în fața unui adverar redutabil, Tato Grigalașvili, triplu campion European (2020, 2022, 2024) și mondial (2022, 2023, 2024). De menționat că georgianul a ajuns în finala competiției de la Paris unde a pierdut în fața japonezului Nagase Takanori Alexandra MÎRCA a cedat cu 0-6 în duelul cu Syaqiera Mashayikh Alisa GLINKA (antrenor – Rudolf Maximilian Widmann) cu calul Abercrombie a înregistrat rezultatul 66.056 în proba de echitație, dresaj individual. Ea s-a clasat pe locul 9 în Grupa C. În clasamentul final moldoveanca a ocupat locul 53 din 59.

Mihail LATÎȘEV luptă cu Tato GRIGALAȘVILI.

 

Alexandra MÎRCA. 

Alisa GLINKA.

1 august. Înotătoarea Tatiana SALCUȚAN (antrenor – Evgheni Karabețki) a înregistrat rezultatul 2:13.20 pe distanța 200 m spate și s-a clasat în calificări pe locul 23 din 27 Dan OLARU a acces în șaisprezecimile de finală după ce l-a învins clar pe Le Quoc Phong cu scorul de 6-0. În această fază a competiției moldoveanul a condus cu 1-0 și împotriva columbianului Santiago Arcila, dar a cedat în final cu 2-6.

 

Tatiana SALCUȚAN. 

Dan OLARU.

2 august. Atletul Serghei MARGHIEV (antrenor – Soslan Marghiev) a înregistrat rezultatul 73.46 m la proba aruncarea ciocanului și nu s-a calificat în faza finală. În clasamentul final el a ocupat locul 18 din 31 de participanți. Serghei Marghiev a devenit al nouălea sportiv moldovean care participă la 4 ediții ale Jocurilor Olimpice • Atleta Alexandra EMILIANOV (antrenor – Vadim Hranovschi) s-a calificat în finala probei de aruncare a discului chiar din prima încercare. Cu rezultatul de 64.33 m, ea a ocupat locul 6 în calificări. Competiția finală a avut loc pe 5 august.

 

Serghei MARGHIEV.

4 august. Atleta Zalina MARGHIEVA a intrat în istoria olimpismului moldovenesc după ce a devenit prima sportivă din țara noastră care a participat la 5 (!) ediții ale Jocurilor Olimpice de vară: Beijing 2008, Londra 2012, Rio de Janeiro 2016, Tokyo 2020 și Paris 2024. Zalina face parte dintr-o familie de sportivi. Părinții ei (tata Soslan, de etnie osetin, iar mama Alexandra, moldoveancă) au fost atleți de performanță și au făcut cunoștință la un cantonament al selecționatei URSS. Sora mai mare, Marina, a apărat culorile Moldovei la Jocurile Olimpice din 2008 și 2016, iar fratele mai mic, Serghei, a participat la Olimpiadele din 2012, 2016, 2020 și 2024. Zalina Marghieva practică atletismul de mai bine de 20 de ani (primul antrenor a fost Alexandr Slivco, iar în prezent se antrenează sub îndrumarea tatălui). La vîrsta de 19 ani s-a calificat la prima Olimpiadă. A obținut biletul pentru Paris 2024 după ce a înregistrat rezultatul 75.95 m (record personal) la turneul internațional „Dionisopolis” din Bulgaria. Astfel, ea a stabilit și un nou record național la proba aruncarea ciocanului. „Sunt mândră și onorată să fac parte din Team Moldova la cea mai mare competiție din lume. Să lupt și să apăr cu demnitate culorile țării mele”, a mărturisit sportiva în ajunul Jocurilor Olimpice de la Paris. La competiția din capitala Franței, Zalina Marghieva a reușit rezultatul de 67.84 m (locul 22 din 32). Deși nu s-a calificat în finală, ea a demonstrat un spirit de campioană adevărată.

 

Zalina MARGHIEVA.

5 august. Luptătorul de stil greco-roman Victor CIOBANU (antrenor – Mihail Cucul), care a evoluat în categoria de greutate 60 kg, a fost învins în optimele de finală de Ri Se Ung din Coreea de Nord cu scorul de 3-10 • Luptătoarea Irina RÎNGACI (68 kg), antrenată de Andrei Chiperi și Roman Dermenji, a cedat (6-10) în optimele de finală în fața sportivei nord-coreene, Pak Sol Gum • Alexandra EMILIANOV a ocupat locul 11 la proba aruncarea discului. Ea a înregistrat rezultatul 58.08 m.

 

Victor CIOBANU luptă cu RI Se Ung.

 

Irina RÎNGACI luptă cu PAK Sol Gum. 

Alexandra EMILIANOV.

6 august. În calificări tandemul Daniela COCIUMaria OLĂRAȘU (antrenor – Victor Reneiski) a înregistrat rezultatul 1:58.81 în proba canoe sprint, C-2, 500 m. În sferturi moldovencele au ocupat locul doi în grupa lor cu rezultatul 1:56.22 și s-au calificat în semifinale care au avut loc pe 9 august • Atletul Andrian MARDARE (antrenor – Valeriu Lungu) a acces în finala probei aruncarea suliței. El a înregistrat rezultatul 84.13 m. Finala a fost programată pentru 8 august.

7 august. Luptătorul de stil greco-roman Valentin PETIC (categoria de greutate 67 kg) a debutat cu victorie la prima lui Olimpiadă după ce a dispus de chilianul Nestor Evian Almanza Truyol (4-0). Spre regret, în sferturi elevul lui Mihail Cucul a cedat cu scorul de 1-3 în fața azerului Hasrat Valeh Oglî Jafarov, vicecampion mondial în 2023 și campion european în 2023 și 2024 • Luptătoarea Mariana DRAGUȚAN (categoria de greutate 53 kg), antrenată de Andrei Chiperi, a cedat în optimi în fața triplei campioane europene (2022, 2023 și 2024), Andreea Beatrice Ana din România, cu scorul de 0-5 • Canoistul Serghei TARNOVSCHI (antrenor – Nicolae Juravschi) s-a calificat în semifinalele probei canoe sprint, C-1, 1.000 m. El a înregistat rezultatul 3:49.27. Faza decisivă a competiției a avut loc pe 9 august.

 

Valentin PETIC îl învinge pe Nestor ALMANZA TRUYOL.

 

Valentin PETIC luptă cu Hasrat JAFAROV. 

Mariana DRAGUȚAN luptă cu Andreea Beatrice ANA.

8 august. Atleta Dimitriana BEZEDE (antrenor – Vadim Hranovschi) fiind la a treia sa Olimpiadă a înregistrat rezultatul 16.35 m la proba aruncarea greutății. În clasamentul final ea a ocupat locul 27 din 31 de participanți • În calificările probei canoe sprint, C-1, 200 m, Maria OLĂRAȘU a înregistrat rezultatul 50.14, iar Daniela COCIU 49.14. În sferturile de finală Olărașu a arătat timpul 52.03, iar Cociu – 48.93. Aceste rezultate nu le-au permis calificarea în penultimul act al competiției • Luptătoarea de stil liber Anastasia NICHITA (antrenori – Andrei Chiperi și Valeriu Mircea) a reușit să se califice în finala Jocurilor Olimpice! Evoluând în categoria de greutate 57 kg, ea a trecut în optimi de germanca Sandra Paruszewski (9-0), în sferturi de brazilianca Giullia Penalber (5-0), iar în semifinale de chinezoaica Hong Kexin (2-7) prin pinfall. În luptele libere termenul se referă la o modalitate de a câștiga un meci prin imobilizarea adversarului la podea. Pentru ca un pinfall să fie considerat valid, luptătorul trebuie să își țină adversarul cu umerii pe podea, astfel încât aceștia să atingă suprafața saltelei, pentru o anumită perioadă de timp – de obicei trei secunde. Arbitrul va număra până la trei, iar dacă adversarul nu reușește să se ridice sau să își scoată umerii de pe podea înainte de finalul numărătorii, cel care execută pinfall-ul este declarat câștigător. Finala a fost programată pentru vineri, 9 august. Anastasia urma să lupte împotriva japonezei Tsugumi Sakurai • Andrian MARDARE s-a clasat pe locul 12 la proba aruncarea suliței. El a înregistrat rezultatul 80.10 m.

 

Dimitriana BEZEDE. 

Maria OLĂRAȘU. 

Daniela COCIU.

 

Anastasia NICHITA luptă cu Sandra PARUSZEWSKI. 

Anastasia NICHITA luptă cu Giullia PENALBER. 

Anastasia NICHITA luptă cu Hong KEXIN.

 

Andrian MARDARE.

9 august. Canoistele Daniela COCIUMaria OLĂRAȘU ca și la Olimpiada precedentă au ocupat locul 7 în proba 500 m dublu. În semifinale ele au înregistrat rezultatul 1:56.66, iar în finală – 1:56.96 • Canoistul Serghei TARNOVSCHI a repetat performanța de la Jocurile Olimpice de la Tokyo disputate cu trei ani în urmă câștigând medalia de bronz! În semifinale el a înregistrat rezultatul 3:45.33 pe distanța 1.000 m individual, iar în finală a arătat timpul 3:44.68, fiind întrecut doar de cehul Martin Fuksa (3:43.16, record olimpic) și brazilianul Isaquias Queiroz (3:44.33) • Halterofilul Marin ROBU (antrenor – Serghei Crețu), în categoria de greutate 89 kg, a reușit un rezultat total de 383 kg (175 kg – stilul „smuls” și 208 kg – stilul „aruncat”) și s-a clasat pe locul 4. El a fost întrecut de bulgarul Karlos May Nasar (404 kg, record mondial), columbianul Yeison Lopez (390 kg) şi italianul Antonino Pizzolato (384 kg). Federația de Haltere din Moldova și CNOS au contestat decizia arbitrilor cu privire la evoluția lui Pizzolato, afirmând că ultima încercare a italianului nu a fost valabilă, ceea ce ar fi făcut ca Robu să urce pe locul trei. Deocamdată nu știm dacă contestație a adus vreun rezultat • Luptătoarea Anastasia NICHITA a devenit vicecampioană olimpică! În finala categoriei de greutate 57 kg ea a fost învinsă de japoneza Tsugumi Sakurai (0-6). Este primul „argint” olimpic al Moldovei după o pauză de 24 de ani și prima medalie a luptătorilor moldoveni la o ediție a Jocurilor Olimpice. „În sfârșit, pot să zic că visul meu a devenit realitate. Este argint, dar pentru mine este mai scump decât aurul. Nu-mi vine să cred că am reușit să mă calific în finală. Mă bucur mult, pentru că este un rezultat spre care am mers în cariera mea sportivă. Vreau să dedic această medalie fratelui meu, care m-a dus pe salteaua de lupte. El, din păcate, nu mai este în viață, dar sunt sigură că se bucură de acolo de sus. Și, desigur, vreau să dedic această medalie tuturor celor care au fost implicați în procesul meu de pregătire, oamenilor cu suflet mare, care s-au rugat pentru mine și care s-au bucurat din suflet pentru rezultatul meu. Este nu doar medalia mea, este medalia întregii țări”, a menționat medaliata olimpică. Anastasia Nichita a declarat pentru Europa Liberă Moldova, că după reușita sa istorică de la Paris și-a îndeplinit „parțial” un vis și a promis că va încerca să „spargă gheața” din nou, la Los Angeles, în 2028, și să aducă acasă aurul.

 

Maria OLĂRAȘU și Daniela COCIU au ocupat locul 7 ca și la ediția precedentă a Jocurilor Olimpice. 

Serghei TARNOVSCHI reprezintă destoinic Republica Moldova.

 

Medaliații Isaquias QUEIROZ și Serghei TARNOVSCHI îl țin în brațe pe campionul Martin Fuksa. 

Marin ROBU a fost nedreptățit de arbitri. 

Anastasia NICHITA luptă în finală cu Tsugumi SAKURAI. 

Pe podiumul de premiere (de la stânga la dreapta): Anastasia NICHITA (Moldova), Tsugumi SAKURAI (Japonia), Helen Maroulis (SUA) și Hong KEXIN (China). 

10 august. Luptătorul de stil liber Radu LEFTER (antrenor – Boris Savva) a evoluat în cântarul de greutate 97 kg și a fost învins în optimele de finală de polonezului Zbigniew Mateusz Baranowski cu scorul de 2-8 • Un alt discipol al lui Boris Savva, Maxim SACULȚAN (65 kg), a cedat în aceiași fază a competiției în fața lui Kotaro Kiyooka (0-10). Datorită faptului că japonezul a acces în finală luptătorul nostru a obținut dreptul la recalificări care au avut loc a doua zi.

 

Radu LEFTER luptă cu Zbigniew BARANOWSKI.

 

Maxim SACULȚAN a fost învins de viitorul campion olimpic Kotaro KIYOOKA.

 

Maxim SACULȚAN luptă în recalificări cu Sebastian RIVERA.

11 august. Cu toate că la un moment dat câștiga 4-0, Maxim SACULȚAN a fost învins în recalificări de vicecampionul mondial din 2023, Sebastian Rivera din Puerto Rico, cu scorul de 4-15. De menționat că ambii adversari ai moldoveanului au devenit premianți olimpici: Kiyooka a câștigat „aurul”, iar Rivera – „bronzul” • La ceremonia de închidere portdrapel au fost medaliații noștri, Anastasia NICHITA și Serghei TARNOVSCHI.

 

Anastasia NICHITA la ceremonia de închidere de pe Stade de France. 

12 august 2024. Aeroportul Internațional Chișinău. Lotul olimpic al Republicii Moldova a revenit acasă.

Reprezentanţii RSS Moldoveneşti, care în acea perioadă făcea parte din Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS), şi-au făcut debutul pe arena olimpică în 1960, la Jocurile de la Roma (detalii vezi aici: http://andron-prodan.blogspot.com/2015/07/normal-0-false-false-false.html).

Doar trei sportivi care au reprezentat RSS Moldovenească/R. Moldova au devenit campioni olimpici: Larisa Popova în 1980, Nicolae Juravschi (dublu campion) în 1988 și Tudor Casapu în 1992.

TOP-ul medaliaților olimpici care au reprezentat 

R. Moldova/RSSM (1960-2024)

                                                                   Aur     Argint  Bronz     Total

1. Nicolae JURAVSCHI (canoe)              2          1          –          3

2. Larisa POPOVA (canotaj)                    1          1          –          2

3. Tudor CASAPU (haltere)                     1          –          –          1

4-7. Gusman KOSANOV (atletism)        –          1          –          1

4-7. Oleg MOLDOVAN (tir)                    –          1          –          1

4-7. Anastasia NICHITA (lupte)             –          1          –          1

4-7. Victor RENEISKI (canoe)                –          1          –          1

8-10. Iuri BAŞCATOV (natație)              –          –          2          2

8-10. Serghei TARNOVSCHI (canoe)    –          –          2          2

8-10. Natalia VALEEVA (tir cu arcul)    –          –          2          2

11-16. Veaceslav GOJAN (box)                –          –          1          1

11-16. Vitalie GRUȘAC (box)                  –          –          1          1

11-16. Serghei MUREICO (lupte)           –          –          1          1

11-16. Adil OSMANOV (judo)                 –          –          1          1

11-16. Timofei SCREABIN (box)            –          –          1          1

11-16. Denis VIERU (judo)                                          1          1 

TOTAL                                                     4          6          12       22

TOP-ul discipolilor școlii sportive moldovenești care au devenit medaliați olimpici

                                                                       Au       Ag       Br       Total

1. Veaceslav GORPIŞIN (handbal)          2          –          1          3

2. Iuri FILATOV (kaiac)                            2          –          –          2

3-5. Alexandr DIACENKO (kaiac)          1          –          –          1

3-5. Igor DOBROVOLSKI (fotbal)           1          –          –          1

3-5. Stela ZAHAROVA (gimnastică)       1          –          –          1

6-7. Svetlana KRACEVSKAIA (atletism)      –          1          –          1

6-7. Valentina MIȘAK (volei)                   –          1          –          1

8. Serghei MARCOCI (polo pe apă)        –          –          2          2

9-14. Alexei KOROVAȘKOV (canoe)      –          –          1          1

9-14. Naum PROCUPEŢ (canoe)             –          –          1          1

9-14. Natalia RUSNACENKO (handbal)      –          –          1          1

9-14. Andrei TIVONCIK (atletism)         –          –          1          1

9-14. Sergiu TOMA (judo)                       –          –          1          1

9-14. Alexei VDOVIN (polo pe apă)       –          –          1          1

TOTAL                                                    7          2          9          18

Комментариев нет:

Отправить комментарий