воскресенье, 20 октября 2019 г.

În memoria lui Eugen PETRESCU
După cum am promis, vă prezint o serie de articole semnate de Eugen PETRESCU, reputat ziarist, statistician şi istoric de fotbal (https://andron-prodan.blogspot.com/2019/08/inmemoriam.html?spref=fb&fbclid=IwAR2atXSf2sKANnFzH_1CmeFF36iwhQv765KA3HeUpryQD8aMBhbQYUUPvws). Aceste articole vă vor permite să vă lărgiţi atât cultura fotbalistică, cât şi cultura generală. Astăzi începem un fascinant serial despre fotbaliştii din ţările est-europene, care după instalarea Cortinei de fier au părăsit ţara natală, alegând calea exilului. Începem cu jucătorii din Ungaria.

FUGA ÎN APUS: REFUGIAŢII BALONULUI (1)
Foto: Anul 1978. Finala Cupei Campionilor Europeni. Lajos Kü (dreapta) luptă pentru balon cu Graeme Souness. (Sursa: Timmy Van Assche).
Londra, 10 mai 1978: Liverpool FC şi Club Brugge KV se înfruntă, pe stadionul din Wembley, în cea de-a 23-a finală a C.C.E. În formaţia belgiană, debutează – surprinzător – interul stânga Lajos Kü (18 A în Ungaria), la capătul unei lungi absenţe de pe scena internaţională din cauză că şi-a părăsit ţara. Istoria lui Kü, povestită atâtor gazetari prezenţi, supune atenţiei generale cazul fotbalistului „fugit”.
Protagonist al unui lung „roman”, ale cărui capitole se referă la perioada de după război şi la evenimentele din Budapesta 1956, la visurile de libertate şi la venirea tancurilor sovietice, la una dintre cele mai celebre echipe din istoria fotbalului maghiar, mândria unei întregi naţiuni, naţionala care în 1953 a dat o adevărată lecţie de fotbal maeştrilor englezi, chiar pe Wembley. Aceeaşi naţională care, în 1956, fuge „in corpore” în Occident, luând drumul Spaniei, acolo unde este singura federaţie care permite refugiaţilor să joace în campionatul intern.
Foto: Ferenc Puskás, cel mai bun jucătoar maghiar din istorie.
Către sfârşitul anilor ‘50, mulţi dintre principalii „actori” ai ligii spaniole sunt unguri. La Real Madrid, care în 1960 cucereşte pentru a cincea oară Cupa Campionilor Europeni surclasând pe Eintracht Frankfurt cu 7-3, ungurul Ferenc Puskás, readmis în acel sezon în competiţiile internaţionale, înscrie nu mai puţin de patru goluri. Sunt tot unguri, si tot „fugiţi”, şi László Kubala, Sándor Kocsis şi Zoltán Czibor, „stelele” de la FC Barcelona, cea care în sezonul următor pune capăt hegemoniei madrilene în C.C.E.
Foto: Kocsis, Kubala şi Czibor, legendele Barcelonei. (Sursa: mult-kor.hu).
„Fugit” de origine ungară este şi István Nyers, atacant la Internazionale la începuturile anilor ‘50. Ungur este şi Árpád Fazekas, portar mai întâi la Bayern şi apoi la Anderlecht către sfârşitul anilor ‘50, de asemenea „fugit” din ţara sa. Tot ungur „fugit” este şi Attila Ladinsky, golgeter al campionatului belgian sub tricoul lui Anderlecht, la începutul anilor ‘70.
Eugen PETRESCU
„Fotbal Plus”, Nr. 62, 25 noiembrie – 2 decembrie 1992

Комментариев нет:

Отправить комментарий