среда, 14 августа 2019 г.

În memoria lui Eugen PETRESCU
După cum am promis, vă prezint o serie de articole semnate de Eugen PETRESCU, reputat ziarist, statistician şi istoric de fotbal (https://andron-prodan.blogspot.com/2019/08/inmemoriam.html?spref=fb&fbclid=IwAR2atXSf2sKANnFzH_1CmeFF36iwhQv765KA3HeUpryQD8aMBhbQYUUPvws). Aceste articole vă vor permite să vă lărgiţi atât cultura fotbalistică, cât şi cultura generală. Astăzi este vorba de Ajax, numele căruia îl poartă cel mai galonat club din Olanda.

FOTBAL ŞI LEGENDĂ: AJAX
Cine n-a auzit de Ajax Amsterdam? Club de mare forţă în fotbalul olandez, multiplu laureat al competiţiilor naţionale în ţara lalelelor, Ajax s-a impus la cel mai înalt nivel mondial în anii ‘70, obţinând cele mai înalte onoruri. Noi, românii, ne amintim cu plăcere de perioada de glorie a Ajaxului, căci ea este legată şi de activitatea de antrenor a lui Ştefan Kovacs. Astăzi, Ajaxul reintră în “topul” performanţelor, luând o opţiune decisivă în Cupa UEFA, în meciul de la Genova. Dar nu despre echipa Ajaxului vreau să vă reţin atenţia, ci despre denumirea acestui celebru club.
Ajax este numele unui erou din mitologia clasică greacă. Ca fiu al lui Telamon, regele Salaminei, se spune că ar fi primit o educaţie aleasă, dar – după cerinţele timpului – preponderent războinică. A luat parte la legendarul război al Troiei, unde s-a distins prin faptele sale de vitejie. În tabăra aheilor, Ajax a căpătat o mare faimă, legenda vorbind despre faptul că ar fi fost considerat cel mai viteaz, dar după Ahile. Alte variante ale legendelor Olimpului istorisesc că Ajax ar fi ocupat locul al II-lea după Ahile în alergările de viteză.
Foto: Ahile şi Ajax joacă zaruri. Scena este reprezentată pe o vază grecească, cca. 530-525 î.Hr., făcută din teracotă şi care se află în prezent în Muzeul Vaticanului. (Sursa: mifolog.ru).
După cum, desigur, vă amintiţi, Ahile a fost ucis în cursul războiului troian, căci avea acel punct vulnerabil, rămas în memoria noastră colectivă sub forma expresiei “călcâiul lui Ahile”. Disputa pentru “moştenirea” armelor de luptă ale lui Ahile, “competiţie” la care nobilii luptători ai Eladei ţineau foarte mult, i-a pus faţă în faţă pe Ajax şi pe Ulisse. Legenda nu precizează decât că învingătorul a fost Ulisse. Rămâne ca noi să intuim în ce mod a fost obţinută această victorie, vicleşugurile lui Ulisse fiind de mare notorietate. Oricum, Ajax nu a suportat cu uşurinţă această înfrângere amară. Se spune că, văzându-se învins, Ajax ar fi fost cuprins de furie şi s-ar fi repezit asupra unei cirezi de vite, probându-şi o nebănuită forţă. Variante ale legendei menţionează că Ajax ar fi stârnit mânia zeilor, printr-o faptă necugetată, în drumul de întoarcere spre patrie, zeii au dezlănţuit o furtună care i-a sfărâmat corabia. Ajax ar fi reuşit totuşi să se salveze, agăţându-se de o stâncă.
Foto: În 1973 Ajax Amsterdam a câştigat Cupa Campionilor Europeni pentru al treilea an consecutiv. (Sursa: Getty Images).
Ceea ce e interesant, este că faptele legendare ale lui Ajax – războaie, bătălii, alte dispute armate – sunt considerate de iubitorii culturii clasice ca fiind “probe” cu un pronunţat caracter sportiv, competiţional. Este, poate, alături de calităţile de alergător ale eroului nostru, una dintre explicaţiile posibile ale alegerii numelui său ca denumire a unui club de fotbal. Inspiraţia rămâne remarcabilă, mai cu seamă prin originalitate.
Eugen PETRESCU
Revista “Regia fotbalistică”, Nr. 3, aprilie 1992

Комментариев нет:

Отправить комментарий