суббота, 25 марта 2023 г.

OMAGIU PENTRU JOSEF SEIDL, „PĂRINTELE” FOTBALULUI CHIȘINĂUIAN

Duminică, 26 martie, pe stadionul „Dinamo” din capitală (str. Alexei Șciusev, 106A) va avea loc ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative în cinstea lui Josef Seidl (1873-1942), profesorul de etnie cehă, care a stat la originea fotbalului chișinăuian.

Începând cu ora 10.00 pe terenul de mini-fotbal al stadionului CSC „Dinamo” se va disputa un meci demonstrativ, iar de la 11.00 va avea loc evenimentul festiv de dezvelire a plăcii comemorative. La ceremonie vor lua parte E.S. Stanislav Kázecký, ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Ana Revenco, Ministru al Afacerilor Interne al Republica Moldova, Leonid Oleinicenco, președintele Federației Moldovenești de Fotbal, Jiří Šidliák, vicepreședintele Asociației de Fotbal din Cehia, Ion Bucur, șef al CSC „Dinamo”.

Recent, am scris despre Josef Seidl (https://fmf.md/noutate/6910/cehul-josef-sejdl-promotor-al-fotbalului-basarabean), figură emblematică din istoria fotbalului moldovenesc. Astăzi, datorită ajutorului acordat de Štěpán Gilar, consul la Ambasada Republicii Cehe în Republica Moldova, arhivist la Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe în perioada 2002-2017, am aflat informații noi despre viața și activitatea lui Josef Seidl. De asemenea, pan Gilar ne-a oferit și poze ale „părintelui” fotbalului chișinăuian.

Josef Seidl s-a născut la 30 octombrie 1873 într-o familie modestă din orăşelul Jirkov din Boemia (în acea perioadă parte componentă a Imperiului Austro-Ungar). Încă din tinereţe a devenit un membru activ al Asociației sportive cehe „Sokol” (Şoimul). Activând în rândurile organizației „Sokol” din Praga, Josef Seidl (croitor de profesie) a devenit în curând un sportiv de valoare. După ce mișcarea sportivă „Sokol” s-a răspândit în mai multe ţări din Imperiul Austro-Ungar, a început să câştige popularitate și în Imperiul Ţarist. Astfel, Josef Seidl a ajuns la Ialta (1905-1909) şi apoi la Chișinău (1909-1917), unde a lucrat ca profesor de gimnastică în gimnaziile din aceste localități.

Echipa câștigătoare a competiţiilor internaţionale de la cel de-al V-lea Congres „Sokol” de la Praga (1907). Primul din stânga în rândul de sus – Josef Seidl.

La Chişinău, a intrat în istoria oraşului prin popularizarea jocului de fotbal, care a căpătat rapid o mare priză şi s-a răspândit nu doar în rândul elevilor. Astfel, în 1911, la Chişinău a avut loc primul meci de fotbal inter-orășenesc între selecționata gimnaziștilor chișinăuieni şi formația Gimnaziului nr. 2 de băieţi din Odesa. Josef Seidl a fost arbitrul acestei partide care a avut loc pe 29 august nu departe de actualul stadion „Dinamo”. Acest meci este considerat în prezent o filă importantă din istoria fotbalului moldovenesc.

În timpul Primului Război Mondial, Josef Seidl s-a înrolat în rândurile voluntarilor cehoslovaci din Chișinău, care au ajuns pe frontul din Franţa via Moscova şi Arhanghelsk. Aici, în cadrul Legiuni cehoslovace, a participat activ în luptele de la Vouziers şi a contribuit la declararea independenţei Cehoslovaciei în anul 1918.

După ce s-a întors de la război, Josef Seidl a făcut parte din armata noului stat creat. Din 1919 a lucrat în biroul militar al preşedintelui Republicii, iar în 1928 a primit gradul de colonel. A colaborat cu primul preşedinte al Cehoslovaciei Tomáš Garrigue Masaryk (cu care a avut relaţii personale de prietenie) până la sfârşitul mandatului acestuia, în 1935, când amândoi s-au retras. 

Josef Seidl, alături de soție și cei cinci copii. Sursa foto: arhiva familiei Šeda.

Povestea de viaţă a lui Josef Seidl a fost una excepţională. A obţinut succese sportive în competiţiile de gimnastică de la Arras, Franța (1904) şi în cele internaţionale de la cel de-al V-lea Congres „Sokol” de la Praga (1907). O vreme a lucrat la Ialta ca profesor particular de gimnastică pentru copiii Marelui Duce Piotr Nikolaevici al Rusiei. A colaborat cu Artemii Gotalov-Gotlib, promotorul mișcării sportive „Sokol” în Imperiul Ţarist, care a devenit prototipul eroului din romanul „Doi căpitani” de Veniamin Kaverin. A participat de mai multe ori la manifestații publice de gimnastică în faţa ţarului Nicolai al II-lea (ultima dată la Chișinău, în vara anului 1914), care în 1913, la Sankt Petersburg, i-a acordat o medalie pentru servicii exemplare cu ocazia celei de-a 300-a aniversări a dinastiei Romanov.

Josef Seidl a vizitat Chișinăul în decembrie 1925 în legătură cu construirea unui monument dedicat voluntarilor cehoslovaci care au murit în 1917, în calitate de reprezentant al președintelui T. G. Masaryk și participant la evenimentele din acea perioadă. Aici a avut ocazia să se întâlnească cu vechii prieteni. Spre regret, ceremonia de dezvelire a monumentului la Cimitirul Eroilor a avut loc în mai 1926, dar fără prezența lui.

Josef Seidl, colonel în armata Cehoslovaciei. Sursa foto: Národní archiv České republiky (vademecum.nacr.cz).

Josef Seidl fost decorat cu Crucea de Război a Franței şi Crucea de Război a Cehoslovaciei pentru vitejia demonstrată pe Frontul de Vest în Primul Război Mondial. A fost comandantul militar al reşedinţei primului preşedinte al Cehoslovaciei, Castelul Praga (Pražského hradu), unde a locuit împreună cu familia sa. În roluri protocolare a stat alături de T. G. Masaryk şi a participat la primirea vizitelor importante ale şefilor de stat sau ale reprezentanţilor diplomatici. De asemenea, a fost decorat cu o serie de distincţii, precum Ordinul italian al Sfinților Maurizio și Lazzaro, Ordinul francez al Legiunii de Onoare, Ordinul Coroana României sau Ordinul Nilului din Regatul Egiptului.

Josef Seidl s-a stins din viață la vârsta de 68 de ani, la Praga, la 21 iulie 1942.

Комментариев нет:

Отправить комментарий