пятница, 28 августа 2020 г.

Continuăm seria articolelor semnate de Alexandru CERGA și dedicate istoriei dezvoltării activităţii sportive din satul ŞERPENI, raionul Anenii Noi. În prima parte (https://andron-prodan.blogspot.com/2020/08/recent-am-avut-o-intalnire-cu-alexandru.html) ați putut afla despre tradiţiile sportive ale acestei localități situate pe malul Nistrului. În partea a doua ați putut face cunoștință cu bogata istorie fotbalistică a satului Șerpeni (https://andron-prodan.blogspot.com/2020/08/continuam-seria-articolelor-semnate-de.html). Astăzi aveți posibilitatea să aflați etapele de dezvoltarea a celei de-a doua mare pasiune a șerpenenilor – luptele.


 

LUPTA NAŢIONALĂ „TRÂNTA” LA ȘERPENI

Acest gen de sport a devenit unul tradiţional şi unul din cele mai îndrăgite de către şerpeneni. Nu există hram al satului sau sărbătoare sportivă unde să nu fie inclusă această probă sportivă. Conform tradiţiei, cel care învinge la categoria pentru seniori, este premiat cu un berbec viu, iar între copii – cu un cocoş viu. Este o mare bucurie şi satisfacţie pentru învingător, când face cercul de onoare cu berbecul viu pe umeri.

Echipa de luptători din Şerpeni, 1969.

Prima secţie sportivă din sat la acest gen de sport a fost organizată la sfârşitul anului 1968, iar primul antrenor a fost Boris Cârlig, profesor de matematică la şcoala din localitate. A contribuit, de asemenea, şi profesorul de educaţie fizică, Gheorghe Iustin Luca.

Anul 1969 va fi unul memorabil, deoarece luptătorii din Şerpeni au participat la primele competiţii şi au obţinut primele succese. Prima dată şerpenenii au participat la deschiderea sezonului sportiv, care s-a desfăşurat la sfârşitul lunii aprilie a anului 1969, în centrul raional. Au fost mulţi participanţi la acest gen de sport, însă berbecul viu a fost înmânat lui Gheorghe Iustin Luca, profesor de educaţie fizică de la şcoala din Şerpeni [Drapelul Muncii, ne. 53, 1 mai 1969, p. 4]. În cadrul întâietăţii republicii al ASSB „Colhoznicul” la lupta naţională „trânta” din acelaşi an, 1969, echipa din Şerpeni a participat pentru prima dată. S-a clasat pe locul 14 din 29. Putem spune că a fost un rezultat destul de bun. Într-un timp atât de scurt, rezultate mai mari nici nu puteau fi. La aceste competiţii, luptătorul Vasile Petru Mihalaş a primit categoria întâia sportivă, învingând doi maeştri ai sportului şi un candidat în maeştri. S-a evidenţiat şi tânărul luptător, tractoristul din colhoz M. Macrin. Tot în 1969, sportivii noştri au avut întâlniri cu luptătorii Institutului Pedagogic din Tiraspol. Cei din Tiraspol au pierdut prima întâlnire la ei acasă, luându-şi revanşa la Şerpeni [Drapelul Muncii, ne. 94, 9 august 1969, p. 4].

Mai mulţi ani la rând, profesorul de educaţie fizică, Gheorghe Iustin Luca a avut titlul de cel mai bun luptător al raionului.


Unul din cei mai cunoscuţi luptători şi antrenori din Şerpeni este Gheorghe Iacov Nicolaev. S-a născut la 4 august 1951. În 1974 a absolvit Tehnicumul Republican de Educaţie Fizică şi Sport, specialitatea profesor de educaţie fizică şi pregătire militară. Îşi începe activitatea de profesor la şcoala medie din satul Troiţcoe, raionul Cimişlia. În 1976, a fost transferat la Anenii Noi în calitate de profesor-antrenor de lupte libere al Şcolii Sportive raionale. Este maestru în sport (1973), profesor-antrenor de categorie superioară la lupte libere (2003), Lucrător Emerit în domeniul culturii fizice şi sportului pentru merite deosebite în educarea şi pregătirea unui număr impunător de sportivi, premianţi şi campioni în mai multe probe sportive (2012). Este considerat cel mai bun antrenor al raionului la lupte libere. Rămânând fidel pasiunii sale sportive, timp de 40 de ani a educat o pleiadă întregă de maeştri. Numele lui este cunoscut nu numai în raionul nostru, dar şi în republică.

Mulţi dintre discipolii săi, graţie dumnealui, au îndrăgit acest gen de sport, obţinând rezultate înalte la turnee republicane şi internaţionale. Este fondatorul şcolii sportive din Şerpeni la lupte libere, ca filială a Şcolii Sportive raionale. Printre elevii săi, peste 30 de sportivi au devenit maeştri în sport, campioni ai republicii, ai URSS, premianţi ai Spartachiadelor popoarelor din fosta URSS, campioni europeni sau mondiali. Gheorghe Nicolaev a fost unul din cei trei sportivi din raionul Anenii Noi care a alergat cu torţa olimpică la Olimpiada de vară de la Moscova din anul 1980. Împreună cu soţia, Irina Alexei Nicolaev, profesoară de limba română la şcoala din sat, au educat trei copii – un băiat şi două fete, care le-au urmat calea pe tărâmul pedagogic, în domeniul sportiv.


Printre discipolii cu rezultate remarcabile, atât din Şerpeni, cât şi din raion, menţionăm următorii sportivi:

1. Ion Şaranuţa, maestru în sport, multiplu campion al RSS Moldoveneşti, locul VI la Jocurile de Tineret din URSS. Mulţi ani a fost primar a comunei Bubuieci, municipul Chişinău.

2. Sergiu Bondarenco, maestru în sport, medaliat cu aur la Campionatul URSS printre tineret, desfăşurat în oraşul Taşkent în 1980, multiplu campion al RSS Moldoveneşti.

3. Iurie Liuduhovschi, maestru în sport, locul II şi III la campionatul URSS printre tineret, campion al RSS Moldoveneşti;

4. Nicolae Şevcişin, maestru în sport, argint la Spartachiada Militară din URSS;

5. Oleg Cuvicica, maestru în sport, medaliat cu bronz la Spartachiada Popoarelor URSS din 1991; campion al Ţărilor Baltice (1992); locul III la Campionatul URSS, multiplu campion naţional.

6. Ilarion Şaranuţa, maestru în sport, multiplu campion al Moldovei;

7. Marian Luca, maestru în sport, multiplu campion al R. Moldova, medaliat cu aur la Campionatul Ţărilor Baltice din 1995 şi 1997; locul IV la Campionatul Mondial de Tineret.

8. Anatol Demian, maestru în sport, medaliat cu argint la întâietatea ţărilor CSI printre militari, campion al R. Moldova.

9. Iurie Plămădeală, maestru în sport, locul III la Campionatul URSS printre elevi, campion al Moldovei;

10. Nicolae Demian, premiant şi campion al R. Moldova, locul 13 la Campionatul European de cadeţi.

11. Andrei Nicolaev, campion naţional; locul 8 la Campionatul European de cadeţi.

12. Ion Sajin, campion naţional, locul 13 la Campionatul European de cadeţi şi locul 10 la Campionatul Mondial de tineret.

13. Victor Ceban, maestru în sport la canotaj, campion naţional.

14. Dumitru Demian, maestru în sport la canotaj, campion naţional.

15. Carolina Focuşor, premiantă la competiţiile naţionale de atletism.

16. Natalia Cleşcova, campioană şi premiantă la Campionatul naţional de atletism.

În continuare, vom evidenţia evoluţia luptătorilor din Şerpeni la diverse turnee şi competiţii, în ordine cronologică.

În 1971, la Casa raională de cultură, are loc un meci amical la lupte libere, la care participă luptători de la Institutul de Medicină şi de la Institutul Agricol „M.V. Frunze” din Chişinău. Echipa raionului a fost alcătuită din sportivi din satele Şerpeni şi Sângera. Luptătorii din Anenii Noi i-au învins pe cei de la Institutul Agricol cu scorul de 7:3, iar medicii au pierdut cu scorul de 9:1. Turneul a fost arbitrat de unul din cei mai cunoscuţi arbitri din republică de atunci – Valentin Guţu, premiant al mai multor competiţii unionale la luptele judo. Din partea echipei din Şerpeni, o evoluţie bună au avut A. Nistreanu, Gheorghe Samson şi Boris Cârlig. Echipa din Şerpeni era antrenată de învăţătorul de matematică Boris Cârlig, iar cea din Sângera – de maestrul în sport D.G. Tiron.

În ziua de duminică, 20 februarie 1972, pe scena Casei de cultură din Anenii Noi s-au desfăşurat competiţiile la lupte libere, organizate de ASSB „Colhoznicul”. La turneu au participat peste 80 de sportivi, iar spectatorii nu au încăput în localul Casei de cultură. Mai întâi s-au luptat elevii şcolilor medii din raion, primul loc, pe echipe, fiind câştigat de luptătorii din Şerpeni (antrenor – Boris Vasile Cârlig). Pe locul secund s-a clasat echipa elevilor din satul Sângera (antrenor – D.G. Tiron). La individual s-a remarcat F. Nicolaev din Şerpeni (48 kg). La seniori, din nou, s-au evidenţiat şerpenenii. Din cinci categorii de greutate, la patru au câştigat luptătorii noştri. Campioni au devenit G. Demian, G. Nicolaev, I. Denisenco [Drapelul Muncii, nr. 25, 26 februarie 1972, p. 4].

În luna martie a aceluiaşi an, echipa raionului de tineri luptători, formată de sportivi din satele Şerpeni şi Sângera, a participat, pentru prima dată, la competiţiile republicane din oraşul Floreşti. Dânşii s-au clasat pe locul cinci în republică. S-au evidenţiat Serghei Rusu, Anatolie Cuvicica (ambii de la şcoala din Şerpeni) şi Pavel Boşca din Sângera. Succesul luptătorilor din Şerpeni şi Sângera se datorează faptului că aceste două localităţi sunt primele din raion, unde au fost create secţii sportive pe baze obşteşti de lupte libere.

Tot în 1972, în luna iulie, la Hânceşti are loc competiţia la lupta naţională „trânta”, organizată, de această dată, de Asociaţia Sportivă Republcană „Colhoznicul”. Cinstea raionului a fost apărată de luptătorii din Şerpeni, care au câştigat un prestigios loc 4. S-au evidenţiat Serghei Rusu, la categoria de 56 de kg, şi Boris Cârlig, la categoria de 100 de kilograme [Drapelul Muncii, 11 iulie 972, p. 4].

În cadrul „Zilei sportivului” din anul 1974, luptătorul Boris Cârlig din nou cucereşte podiumul, fiindu-i înmânat premiul mare – „Berbecul viu”.

În anul 1976, la Şerpeni s-a deschis filiala şcolii sportive raionale la lupte libere, antrenor fiind numit Gheorghe Iacov Nicolaev. În acelaşi an, de „Ziua sportivului”, desfăşurată pe stadionul din Anenii Noi, luptătorul din Şerpeni Anatolie Cuvicica a învins pe şase adversari, ajungând în finală. Aici însă a cedat în faţa consăteanului său, Vasile Mihalaş, care a parcurs cercul de onoare cu premiul viu pe umeri.

La Spartachiada raională, sau „Ziua sportivului” din 1977, în finală s-au întâlnit Vasile Petru Mihalaş, învingătorul din anul trecut, şi maestrul în sport din Uniunea Sovietică la lupte libere, agronomul din sovho-zulfabrică „Bulbokskii”, A. Cordon. Victoria a fost de partea lui A. Cordon, căruia i-a fost înmânat premiul viu [Drapelul Muncii, 12 august 1977, p. 4].

În aprilie 1978, la Şerpeni a avut loc un duel amical dintre luptătorii din Şerpeni şi oraşul Bender. Au fost lupte destul de interesante şi captivante. Luptătorii de vârstă mică opun rezistenţă, câştigând patru întâlniri din cinci. Învingători au devenit Fiodor Samson, Constantin Botnari, Fiodor Catânsus şi Alexei Badaşco. Cei din grupa superioară au câştigat cinci lupte din zece. Aici s-au evidenţiat Nicolae şi Vasile Nicolaev, Ion Şaranuţă, Stepan Demian, Nicolae Constantin Poiată.

În aprilie 1979, în sala „Rezervele de muncă” din Chişinău, are loc Campionatul la lupte libere între juniori. Au concurat 265 de tineri, născuţi în anii 1962-1963, din 20 de raioane, precum şi din oraşele Chişinău, Tiraspol, Bender, Bălţi. Competiţiile s-au desfăşurat atât la individual, cât şi pe echipe. Din partea raionului Anenii Noi, cei mai mulţi luptători au fost din Şerpeni: Ilarion Şaranuţă, Ion Şaranuţă, Nicolae Nicolaev, Vasile Nicolaev, Nicolae Poiată şi Victor Samson. De asemenea, au concurat: Ruslan Balmuş din Ţânţăreni, Nicolai Şevcenco şi Alexandru Voloşciuc din Anenii Noi, Victor Oriol din Creţoaia, Iurie Plămădeală din Speia. Sportivii noştri erau antrenaţi de şerpeneanul Gheorghe Nicolaev. După o luptă încordată, Ion Şaranuţă (categoria 65 kg), Nicolai Şevcenco (70 kg), Nicolai Oriol (81 kg) au obţinut primele locuri în clasamentul individual. Ruslan Balmuş şi Iurie Plămădeală s-au clasat pe locurile doi la categoriile lor de greutate, iar Ilarion Şaranuţă – pe locul trei. Au luptat bine şi ceilalţi băieţi. În clasamentul general pe echipe, selecţionata raionului a obţinut locul patru şi al doilea printre raioane.

De la 24 până la 27 ianuarie 1980, la Şcoala sportivă din Bender, a avut loc un turneu la lupte libere printre elevi, la care participă concurenţi puternici din Râbniţa, Ceadâr-Lunga, Slobozia, Ismail (regiunea Odesa) şi Anenii Noi. Echipa raionului a fost alcătuită din nou de luptători din Şerpeni, antrenaţi de Gheorghe Nicolaev. Au avut o prestaţie bună, obţinând 11 locuri premiante. În grupa de vârstă cu anii de naştere 1963-1965 şi categoria de până la 60 de kg, pe primul loc s-a clasat Vasile Nicolaev. Pe locul al doilea s-au clasat: Constantin Botnari (48 kg), Grigore Poiată (52 kg) şi Ilarion Şaranuţă (56 kg). Locul trei din această grupă i-a revenit lui Ivan Boboc (56 kg), lui Ivan Rusu (65 kg) şi lui Mihail Şaranuţă (70 kg). În grupa cu anii de naştere 1966-1968, a evoluat cu succes Serghei Demian, care s-a clasat pe primul loc în categoria de greutate de până la 56 de kg, şi Mihail Samson, care s-a clasat pe locul al doilea în categoria muscă (32 kg). Pe locul al treilea s-a clasat Vasile Botnari (32 kg) şi Vasile Sârghi (35 kg).

În iarna aceluiaşi an, luptătorii noştri au fost invitaţi la un alt turneu, în oraşul Râbniţa, luând două titluri de campioni – Ilarion Şaranuţă şi Ivan Boboc, locul al doilea – Ivan Rusu şi locul al treilea – Grigore Poiată.

La Nisporeni, în luna martie a aceluiaşi an, a avut loc întâietatea ASSB „Colhoznicul” la lupte libere între tinerii născuţi în anii 1963-1965. Onoarea raionului a fost apărată de colectivul de băieţi de la şcoala medie din Şerpeni. La competiţii au participat reprezentanţi din 27 de raioane. Discipolii antrenorului Gheorghe Nicolaev au obţinut locul şase în clasamentul general pe echipe. Premianţi au devenit tinerii luptători: Constantin Botnari, Ilarion Şaranuţă, Ivan Boboc şi Vasile Nicolaev [Drapelul Muncii, nr. 37, 25 martie 1980, p. 4].

Tot în anul 1980, un alt discipol al antrenorului Gheorghe Nicolaev, Serghei Bondarenco, s-a clasat pe locul I la campionatul URSS la lupte libere printre tineri.

În anul 1981, în cadrul jocurilor pentru tineret, ediţia a 3-a, la competiţiile zonale de lupte, care au avut loc la Ungheni, a evoluat cu succes selecţionata raionului, care a fost creată pe baza filialei din Şerpeni a Şcolii sportive pentru copii şi tineret. La aceste competiţii s-au clasat pe locul întâi, urmând să participe în etapa finală din luna iunie a aceluiaşi an în oraşul Bender. În categoriile lor de greutate, pe primul loc s-au clasat: M. Demian, V. Carabadjac, A. Samson, T. Badaşco. Pe locul doi s-au clasat C. Botnari, P. Şaranuţă şi C. Boboc. Colegiul de arbitri i-a recunoscut pe C. Botnari şi V. Carabadjac drept luptători cu cea mai bună tehnică [Drapelul Muncii, 12 mai 1981, p. 4].

În vara anului 1982, consăteanul nostru Ion Şaranuţă, maestru al sportului din Uniunea Sovietică, a participat la competiţiile de lupte libere din cadrul întrecerilor sportive ale tineretului din URSS. A avut o evoluţie bună, clasându-se pe locul şase la categoria sa de greutate [Drapelul Muncii, nr. 93, 5 august 2018, p. 4]. În acelaşi an, a devenit şi campion al raionului la lupte libere. De asemenea, Ion Şaranuţa a devenit campion al Moldovei în 1983, la categoria de greutate de 74 de kg. în acelaşi an, la „Deschiderea sezonului sportiv de vară”, Ion Şaranuţa a luptat cu maestrul în sport A. Cordon din Bulboaca. Până la urmă, ambii au împărţit premiul viu.

Ion Şaranuţa a fost un luptător foarte bun, fiind printre primii care s-a înscris la secţia de lupte libere în 1976, când la Şerpeni s-a deschis filiala Şcolii sportive raionale. Verificându-i calităţile fizice, antrenorul Gheorghe Nicolaev a ajuns la concluzia că din el va ieşi un luptător foarte bun. Şi nu a greşit. Deja după două luni de antrenamente, devine campion al raionului printre elevi, iar în 1977 câştigă locul doi la competiţiile republicane de lupte libere. Tânărul sportiv nu a rămas neobservat de către antrenorii din capitala Moldovei. I s-a propus să înveţe la şcoala-internat cu profil sportiv din Chişinău. În 1978, s-a clasat pe locul doi la întâietatea societăţii „Dinamo” din oraşul Leningrad, iar în anul 1979 devine campion al republicii printre juniori. Aici a îndeplinit normativul de candidat în maestru al sportului. A continuat să se antreneze şi în timpul serviciului în rândurile Armatei Sovietice. Acolo devine maestru în sport, devenind învingător la mai multe competiţii. După armată, devine campion al republicii la greutatea de 70 de kg, cucereşte medalia de aur la Spartachiada a VIII-a a RSS Moldoveneşti. A participat, de asemenea, la Spartachiada din Moscova. Mulţi ani la rând a fost primar în localitatea Bubuieci, mun. Chişinău.

În ianuarie 1984, s-a desfăşurat campionatul RSS Moldoveneşti la lupte libere între juniorii născuţi în anii 1962-1966. Pe echipe, raionul Anenii Noi s-a clasat pe primul loc, Grigoriopol – pe locul al doilea, iar Leova – pe locul al treilea. La individual, dintre sportivii noştri, cel mai bine s-au prezentat fraţii Şaranuţă (Şerpeni), Iu. Zmeu (Chirca), Iu. Liuduhovschi (Anenii Noi), Iu. Plămădeală (Speia) [Drapelul Mincii, nr. 13, 28 ianuarie 1984, p. 4].

La cea de-a IX-a Spartachiadă raională din anul 1986, la lupta naţională „Trânta” au participat nouă colective. În clasamentul pe echipe au învins sportivii din Şerpeni, devenind învingători la 5 categorii de greutate, înscriind la activ 42 de puncte. Pe locul doi s-au clasat reprezentanţii sovhozului-tehnicum „Anenii Noi”, cu 29 de puncte, iar pe locul trei – luptătorii din sovhozul „Kişiniovskii” (s. Bubuieci) – 19 puncte. La individual, campioni ai Spartachiadei au devenit Vladimir Nicolaev (48 kg), elev în clasa a opta; Gheorghe Botnari (60 kg); Nicolae Samson (68 kg); Mihail Demian (78 kg), şofer din sovhozul „Dnestrovskii”; Serghei Demian, muncitor în acelaşi sovhoz. În total, au participat 68 de luptători.

În 1988, luptătorul de stil liber Oleg Cuvicica, un alt discipol al lui Gheorghe Nicolaev, s-a clasat pe locul cinci, devenind campion al Jocurilor sportive republicane ale tineretului la categoria sa de greutate. În anul următor, devine maestru în sport. În 1991, la Spartachiada a X-a a popoarelor URSS, Oleg Cuvicica a câştigat medalia de bronz la categoria sa de greutate.

În 1991, de Ziua sportivului, desfăşurată la Anenii Noi, reprezentantul nostru, Mihail Demian, a învins toţi adversarii, întorcându-se acasă cu premiul viu.

La Campionatul Moldovei la lupte libere din 1993, discipolii lui Gheorghe Nicoalev, Marian Luca şi Gheorghe Liurca, au obţinut, respectiv, locurile doi şi trei, la categoria lor de greutate. În primăvara aceluiaşi an, aceşti luptători au participat cu succes şi la Turneul republican în memoria antrenorului A.I. Hlestun. La categoria lor de greutate, s-au clasat pe locul al doilea. Pe locul trei s-au clasat Igor Luca şi Andrei Terentie (s. Speia). Trei discipoli – Vasile Rusu, Anatolie Demian şi Andrei Casapu s-au clasat pe locul al patrulea.

Succese remarcabile are şi Marian Luca, fiul antrenorului şi profesorului de educaţie fizică, Gheorghe Iustin Luca. În 1992, devine campion al ţărilor Baltice, iar în 1995 – campion al Moldovei la lupte libere în categoria de greutate de 58 de kilograme. În 1993, Marian s-a clasat pe locul patru la campionatul eropean printre tineri!

În februarie 1996, în sala clubului „Olimpia” din Chişinău, s-a desfăşurat Campionatul Moldovei la lupte libere printre elevi. Echipa condusă de antrenorul Gheorghe Nicolaev, formată din elevi din satele Şerpeni şi Speia, s-a întors cu rezultate îmbucurătoare. Anatolie Demian, la categoria de 35 de kilograme, a devenit campion. Fratele său, Nicolae (până la 30 de kilograme), a urcat pe treapta a doua a podiumului. Un alt Anatolie Demian a ocupat locul trei la categoria de 40 de kilograme.

În acelaşi an, Marian Luca a participat la un turneu internaţional în Polonia, unde obţine locul doi. În anul următor, Marian s-a clasat pe locul doi la un turneu prestigios din România. În 1997, a obţinut un succes mare, devenind campion la Jocurile Balcanice.

În anul 2001, luptătorul Anatolie Demian a obţinut medalia de argint la Campionatul ţărilor CSI printre militari. În anul 2005, a fost declarat cel mai bun luptător din raionului Anenii Noi.

La 28 noiembrie 2004, în sala de sport a Comisariatului raional de poliţie, a avut loc Campionatul raionului la lupta naţională „Trânta”. Mai puternici s-au dovedit a fi, din nou, luptătorii din Şerpeni, care au învins în 9 categorii de greutate, din cele 10, şi s-au clasat pe primul loc în clasamentul pe echipe. Pe locul doi s-au clasat luptătorii din Gura Bâcului, iar pe trei – cei din Hârbovăţ.

Anul 2006 va rămâne unul memorabil pentru luptătorii din Şerpeni, devenind învingători la mai multe turnee. Astfel, în luna februarie a acestui an, şerpenenii au fost gazdele Campionatului raional la lupte. La 11 categorii de greutate, opt sportivi din localitatea noastră au devenit campioni: 35 kgStas Anghel, 38 kgVasile Rusu, 50 kgIon Nicolaev, 55 kgIon Sajin, 60 kgAlexandru Ceban, 66 kgAndrei Samson, 74 kgVladimir Rusu, 84 kgNicolae Demian.

Pe 10 mai 2006, au avut loc competiţiile pentru Cupa Moldovei. Rezultate bune au înregistrat fraţii Anatol (anul naşterii 1980) şi Nicolae (anul naşterii 1985) Demian din Şerpeni, care au evoluat la categoria de 84 de kilograme. Cel mai mic s-a clasat pe locul trei, iar cel mai mare a devenit deţinător al Cupei Moldovei. În luna septembrie 2006, Anatol a reprezentat Moldova la Campionatul Mondial desfăşurat în China. Ambii sportivi sunt discipolii antrenorului Gheorghe Nicolaev.

În luna decembrie a anului 2006, s-a desfăşurat un turneu prestigios în centrul raional, la care au participat circa 150 de sportivi. La 17 categorii de greutate şi-au încercat puterile sportivi în vârstă de la 12 până la 20 de ani, inclusiv din raioanele Căuşeni, Criuleni, Hânceşti şi Cimişlia. Cele mai bune rezultate ale luptătorilor din Şerpeni au fost următoarele: Stas Anghel – locul II la categoria de 32 kg.; Vasile Rusu – locul I (35 kg.); V. Samson – locul II (38 kg); N. Moroi – locul I (50 kg.); V. Cojocari – locul I (53 kg.); Ion Sajin – locul I (58 kg.); V. Perliman – locul I şi N. Nicolaev – locul III, ambii la categoria de 59 kg; R. Ceban – locul II (66 kg.); I. Anghel – locul III (84 kg.). De menţionat că, şi la acest turneu, luptătorii din Şerpeni s-au clasat pe podiumul de onoare aproape la toate categoriile de greutate. Desigur, este un mare merit al antrenorului Gheorghe Iacov Nicolaev. Nu întâmplător, în 2006, a fost desemnat cel mai bun antrenor al raionului. Tot în acest an, luptătorul R. Demian a fost desemnat cel mai bun sportiv al raionului, iar Nicolae Demian s-a clasat pe locul doi.

(Va urma)

Alexandru CERGA

1 комментарий:

  1. SUNT FOARTE RECONUSCATOR DOMNULUI GHEORGHE NICOLAEV. EL MIA DAR IMBOLDUL IN VIATA. INCEPIND IN SALA DIN s.SERPENI AM PRELUNGIT SI MAI DEPARTE SA PROMOVEZ LUPTA LIBERA SI MA MINDRESC CA AM AVUT ASA ANTRENORI CA GHEORGHE IACOVLEVICI SI NUCOLAIE ORIOL.

    ОтветитьУдалить