четверг, 16 июля 2015 г.Reprezentanţii Moldovei la Jocurile Olimpice (partea a 4-a)

Ediţia a XXIX-a a Olimpiadei a fost găzduită de capitala Chinei, oraşul Beijing. Republica Moldova a fost prezentă la Jocurile Olimpice din 2008 cu 29 de sportivi (s-au calificat 31), dintre care 8 fete şi 21 băieţi. Ei au concurat la 8 sporturi (atletism, box, ciclism, haltere, judo, lupte libere, nataţie şi tir), în 28 de probe. Portdrapel a fost luptătorul de stil liber Nicolae Ceban.
Cea mai bună performanţă a reuşit-o pugilistul Veaceslav Gojan (categoria de greutate 54 kg), elev al antrenorului emerit Petru Caduc, care a cucerit medalia de bronz.
Veaceslav Gojan (al doilea din dreapta)
a urcat pe podiumul de premiere la Olimpiada din 2008
Din lotul R. Moldova la Olimpiada-2008 au mai făcut parte: Feodosie Ciumacenco, Victor Covalenco, Olga Cristea, Valentina Delion, Ion Emelianov, Ina Gliznuţă, Vadim Hranovschi, Oxana Juraveli, Alexandru Letnicov, Ion Luchianov, Marina Marghieva, Zalina Marghieva, Iaroslav Muşinschi, Roman Rozna (toţi – atletism), Vitalie Gruşac (box), Alexandru Pliuşchin (ciclism), Eugen Bratan, Alexandru Dudoglo, Igor Grabucea, Andrei Guţu, Vadim Vacarciuc (toţi – haltere), Sergiu Toma (judo), Nicolae Ceban, Ludmila Cristea (ambii – lupte libere), Sergiu Postică, Veronica Vdovicenco, Andrei Zaharov (tustrei – nataţie) şi Ghenadie Lâsoconi (tir).
În clasamentul pe medalii Republica Moldova a împărţit locurile 81-87. La Olimpiada din 2008 au luat parte reprezentanţi din 204 ţări.
Atletul Ion Luchianov a participat la trei ediţii ale JO
În perioada 27 iulie – 12 august 2012, a avut loc cea de-a XXX-a ediţie a Jocurilor Olimpice. Competiţia s-a desfăşurat la Londra. Astfel, capitala Marii Britanii a devenit primul oraş care a găzduit pentru a treia oară o ediţie a Olimpiadei de vară, după cele din 1908 şi 1948.
La cea mai prestigioasă competiţie sportivă din lume au fost prezenţi 20 de sportivi (din cei 22 calificaţi) din Republica Moldova (7 fete şi 13 băieţi), care au concurat la 9 sporturi (atletism, box, ciclism, haltere, judo, lupte libere, nataţie, tir şi tir cu arcul), în 14 probe. Portdrapelul R. Moldova la ceremonia de deschidere a fost Dan Olaru, în vârstă de numai 15 ani, el fiind cel mai tânăr component al echipei naţionale.
Bucuria Cristinei Iovu la JO-2012
Sportivii moldoveni au revenit acasă cu două medalii de bronz cucerite de halterofilii Cristina Iovu (categoria de greutate 53 kg) şi Anatol Cârâcu (categoria de greutate 94 kg).
În TOP-10 dintre sportivii moldoveni au mai intrat: Zalina Marghiev (aruncarea ciocanului) – locul 8; Vasile Belous (box, categoria de greutate 69 kg), Dan Olaru (tir cu arcul), Sergiu Toma (judo, categoria de greutate 81 kg) – toţi locul 9; Ion Luchianov – (alergări 3.000 metri obstacole), Svetlana Saenko (lupte libere, categoria de greutate 72 kg) – ambii locul 10.
Anatol Cârâcu a devenit medaliat cu „bronz” 
la Olimpiada de la Londra
La proba de atletism am mai fost reprezentaţi de: Natalia Cerches – maraton; Vadim Hranovschi – aruncarea discului; Serghei Marghiev – aruncarea ciocanului; Iarosval Muşinschi – maraton; Elena Popescu – alergări 800 metri şi Roman Prodius – maraton.
În celelalte probe sub tricolor au evoluat: Oleg Berdos (ciclism); Ion Remarenco (judo, categoria de greutate 90 kg); Nicolae Ceban (lupte libere, categoria de greutate 96 kg); Daniil Artiomov (nataţie, 100 şi 200 metri bras); Tatiana Chişca (nataţie, 100 metri bras); Marina Zgurscaia (tir, pistol cu aer comprimat).
În clasamentul general pe medalii ţara noastră a împărţit locurile 75-78 (alături de Grecia, Qatar şi Singapore) din cele 204 de state participante. Reprezentanţi din 85 de ţări au obţinut medalii olimpice.
Natalia Vieru
La Londra au fost prezenţi şi sportivi originari din Republica Moldova. Astfel, chişinăueanca Natalia Vieru a ocupat locul 4 în competiţia de baschet, evoluând pentru selecţionata Rusiei. Victor Mihalachi, originar din Floriţoaia Veche (raionul Ungheni), în duet cu Alexandru Dumitrescu, a ocupat locul 7 în finala probei de canoe dublu 1.000 metri, reprezentând România. Un alt chişinăuean, Dmitri Colupaev, a evoluat pentru Germania la competiţia de înot.
* * *
Spre regret, a devenit o proastă tradiţie ca la fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice de vară să avem parte de situaţii scandaloase. Este suficient să amintim despre Olimpiada de la Atlanta din 1996 (prima noastră „ieşire în lume” la o ediţie a Jocurilor Olimpice de vară), când un oficial al Comitetului Naţional Olimpic (CNO) din Republica Moldova a ajuns după gratii după ce a fost învinuit de agresiune sexuală. Despre cazul în care o serie de sportivi şi antrenori nu s-au mai întors acasă de la Olimpiada din Sydney în 2000. Cum, la aceiaşi ediţie a JO, un reprezentant al televiziunii publice naţionale a vândut drepturile de televizare a Olimpiadei unui post TV dintr-o ţară străină sau cum în anul 2004, la Atena, fiica preşedintelui CNO, Nicolae Juravschi, care nu are nimic în comun cu sportul de performanţă, a defilat la ceremonia de deschidere în fruntea delegaţiei noastre (vezi imaginea de mai jos).
Nu a făcut excepţie nici Olimpiada-2012. „Startul” l-a dat Moldova 1. În timpul transmisiunii în direct a participării Cristinei Iovu, care a adus pentru R. Moldova prima medalie, emisia de la Londra a fost întreruptă pentru a difuza… “Loteria Moldovei”. Totul a coincis cu momentele decisive ale evoluţiei Cristei. Emisia a fost scoasă din eter exact în momentul în care se decidea dacă compatrioata noastră va intra ori nu în posesia medaliei.
Feciorul preşedintelui R. Moldova Nicolae Timofti, a devenit peste noapte ofiţer de presă al CNO, cu toate că era angajat al unui post privat de televiziune. Nicolae Buceaţchi, care de fapt deţinea această funcţie, brusc a devenit doar fotoreporter la ziarul CNO, “Sport plus”. Dar Timofti junior a avut ghinion. În ajunul plecării la Londra şi-a luxat unul dintre membrele posterioare şi a ajuns la Olimpiadă cu piciorul în gips. Acum ghiciţi câte comunicate de presă au primit ziariştii din R. Moldova?
Totul a culminat cu ştirea că atletele Natalia Artâc şi Marina Marghieva au fost depistate pozitiv la probele antidoping efectuate… înainte de Jocurile Olimpice.
Andrei PRODAN

Комментариев нет:

Отправить комментарий