среда, 4 сентября 2024 г.

Jack Yonezuka, americanul pe care l-a învins Adil Osmanov

La 29 iulie, Republica Moldova a obținut a doua medalie la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Judocanul Adil Osmanov, în vârstă de 24 de ani, a repetat performanța coechipierului său Denis Vieru, medaliat cu bronz cu o zi mai devreme. Primul adversar al lui Adil Osmanov în drumul spre podiumul olimpic a fost americanul cu un nume nu tocmai american... Jack Yonezuka.

În ajunul Olimpiadei din capitala Franței site-ul welovesport.ro a prezentat poveștile unor sportivi care au atras atenția înaintea startului întrecerilor. Printre protagoniști s-a numărat și adversarul moldoveanului din șaisprezecimile de finală ale turneului de judo în categoria de greutate 73 kg.

Iată ce a scris despre american We Love Sport:

«Vareeraya Sukasem [o sportivă care a reprezentat Thailanda la Jocurile Olimpice la vârsta de... 12 ani] a fost urcată pe un skateboard de mama ei. În schimb, în cazul lui Jack Yonezuka este vorba despre o moștenire.

Bunicul său, Yoshisada Yonezuka, a părăsit Japonia, s-a stabilit în Cranford, New Jersey, iar în 1962 a înființat un club de judo, „aducând venerata artă marțială japoneză pe pământul american”, după cum a relatat olympics.com. El a și antrenat echipa olimpică a SUA la Seul 1988 și Barcelona 1992. Tatăl lui Jack, Nick, a obținut calificarea pentru Jocurile Olimpice din 1980, dar nu a ajuns pe tatami deoarece echipa SUA nu a participat la Moscova. Dar Nick Yonezuka este acum și antrenorul sportivului, astfel că va simți la rândul lui freamătul olimpic. Mai mult, fratele Nicolas este partenerul lui de antrenament pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024. După cum a subliniat site-ul oficial al CIO, judo-ul este cu adevărat o afacere de familie pentru americanul Jack Yonezuka.

M-am născut în mod natural în acest sport”, a declarat sportivul de 21 de ani. Jack a dezvăluit că nu a fost niciodată forțat să înceapă judo. Ci mai degrabă, familia lui a vrut să transmită mai departe valorile sportului: „Familia mea știa că judo-ul mă va învăța o mulțime de valori pentru a merge înainte. Și orice ai decide să faci în viitor, este întotdeauna bine să ai acele valori pe care te învață judo-ul”. „Judo este mai mult decât un sport; este un mod de viață bazat pe opt valori fundamentale. Pentru familia Yonezuka, aceste principii nu sunt doar predate, ci sunt trăite și transmise din generație în generație”, a mai subliniat sursa citată».

 

Vă reamintim, după ce a trecut de Jack Yonezuka, Adil Osmanov i-a învins în optimi pe uzbekul Murodjon Yuldoshev, iar în sferturi pe Erdenebayar Batzaya din Mongolia. Spre regret, în semifinale sportivul nostru a fost întrecut de reprezentantul țării gazdă, Joan-Benjamin Gaba. În disputa pentru locul trei Adil Osmanov a fost mai puternic decât italianul Manuel Lombardo, campion european în 2021 și dublu vicecampion mondial în 2021 și 2023.

De menționat, că Adil Osmanov a făcut eforturi enorme pentru a obține victoria. Chiar în ziua competiției sportivul s-a simțit rău și a avut febra 39 de grade. Mai mult, el a luptat fiind accidentat. „Aveam nevoie de operație la umăr, dar medicul nu mi-a spus nimic, ca să nu mă pierd cu firea. Și bine a făcut”, a declarat recent performerul.

Andrei PRODAN

Surse foto: olympic.md, usajudo.com

Комментариев нет:

Отправить комментарий