вторник, 21 декабря 2021 г.

Acum 35 de ani

AVANGARD LAZOVSC (SÂNGEREI) CAMPIOANA RSSM!

Victoria, obținută în anul 1986, este considerată cea mai mare în istoria fotbalului raionului nostru. În acest an echipa „Avangard”, în meciul adaugător, a câștigat titlul de campioană a RSS Moldovenești.

Povestirea despre campionul republicii o vom începe cu anul precedent – 1985. În acest an campionatul republican nu s-a petrecut după schema tradițională circulară, dar s-a format din două turnee în serii – Nord și Sud, cu următoarele jocuri de încheiere între cele mai bune echipe. În fiecare serie au jucat câte opt echipe. Au fost înaintate condiții, ca de exemplu: în componența fiecărei echipe să participe câte doi fotbaliști în vârstă până la 18 ani.

Totuși sistema nouă n-a satisfăcut cerințele așteptate. Distanța în 14 jocuri a fost foarte scurtă, încât n-a fost posibil să îmbunătățească esențial măiestria fotbaliștilor și îndeosebi tinerii. Despre ce fel de popularizare a fotbalului poate fi vorba, dacă iubitorii acestui gen de sport în sate și orășele au putut să vadă echipele lor acasă numai de 7 ori pe sezon. Deja după primele cinci jocuri a fost clar, cine se lupta pentru primele două locuri în serie, restul echipelor, pur și simplu au jucat până la finalul campionatului.

„Avangard” a jucat în seria Sud și a ocupat locul opt, acumulând numai 8 puncte. Conform regulamentului campionatului echipele, care au ocupat ultimele locuri în serii, au fost nevoite să treacă în divizia a 2-a a campionatului republican. Dar aici s-a resimțit nedesăvârșirea sistemei petrecerii campionatului. După terminarea competiților, asupra acestui fapt şi-a îndreptat atențiea reprezentanții stafului de antrenori din Lazovsc. Chiar cu punctele acumulate, «Avangard», în seria Nord, ar fi putut să fie pe locul 6, ceea ce îi garanta dreptul de a rămâne în divizia întâi.

Reieșind din acestea, Federația de Fotbal a RSSM a hotărît să nu pedepsească echipele cu trecerea în divizia inferioară, să păstreze locurile în divizia de elită, să lărgească componența ei și să schimbe formula petrecerii Campionatului al 42-lea RSSM la fotbal. Esența formulei constă în următoarele: în prima etapă 20 de echipe, împărțite in două serii, se luptă pentru dreptul de a disputa medaliile campionatului, iar în a doua etapă câte cinci cele mai bune echipe, cu așa numite „punctele de aur” (punctele, colectate în meciurile între primele cinci echipe din fiecare serie) să între imediat în luptă pentru medalii. Punctele, care au fost culese în meciuri cu cinci echipe-autsaideri, se ardeau. Acest fapt a făcut campionatul mai spectaculos, fiecare meci a fost important, s-a resimțit calitatea meciurilor, chiar și la creșterea interesului spectatorilor faţă de jocurile campionatului.

„Avangard” (Lazovsc) în prima etapă, a participat în zona de sud. Începutul campionatului nu i-a entuziasmat pe lazovenii care au suferit două înfrângeri în primele două jocuri – 0:1 acasă de la „Haiduc” („Șahtior”) și 0:2 de la „Dnestr” în ospeție.

În primul meci cu „Șahtior”, lazovenii au jucat în următoarea componenţă: A. Zabiaca, V. Doibani, C. Bejenari, M. Lungu, V. Ungureanu, D. Neaga, V. Lavrov, O. Drosu, Iu. Cucereavâi, V. Ciofu, S. Butenco. Au ieșit pe teren la schimb: I. Tabarcea. M. Solcanu, Gh. Cazacu.

Și doar în jocul etapei a 3-a a fost obținută prima victorie, acasă „Avangard” a biruit pe „Maiac” din Chirsova – 1:0, gol a marcat Valeriu Ciofu.

Probabil, momentul de cotitură pentru lazoveni a venit în etapa a 4-a. La Tiraspol „Avangard”-ul a rezistat unui adversar foarte puternic – echipa „Tekstilșcik”. Meciul s-a terminat la egalitate – 3:3, iar Boris Vorobiov a respins penalty. Apoi a urmat egalitate, fără goluri, cu echipa „Iskra” și victoria neașteptată, în ospeție asupra deținătorului Cupei RSSM „Stroiteli” (Fălești) cu scorul 2:0.

Până la finala turului „Avangard” a obținut încă trei victorii – 4:1 cu „Mestprom” (hat-trick lui V. Ciofu), 2:1 cu „Struguraș” (pe parcursul meciului perdeau – 0:1), și 1:0 la Bender cu „Pișcevik” (a marcat N. Bostan). După tur echipa din Lazovsc a ocupat locul 3 în clasament, în urma echipelor „Tekstilșcik” și „Iskra”.

În primul meci a returului fotbaliștii din Lazovsc au luat revanșa categorică asupra echipei „Haiduc” („Șahtior”) – 4:1 (3:0), pentru care au jucat fotbaliștii cu experiență – Ș. Vodă, V. Polișciuc, V. Razorenov și alții. Echipa „Avangard”, în acest meci a jucat în următoarea componență: A. Zabiaca, V. Doibani, Gh. Nesterov (O. Drosu), V. Ungureanu, S. Butenco, Gh. Cazacu, D. Neaga, I. Tabarcea, V. Lavrov, V. Ciofu (I. Nasii), N. Bostan.

După victoria importantă asupra echipei „Stroiteli” cu scorul 4:0, „Avangard” a ieșit pe locul 2 în clasamentul seriei. Duș rece, de la unul din autsaideri, a suferit de la echipa „Mestprom”, cu scorul 0:4, dar nu a stins înflacărarea fotbaliștilor din Lazovsc, care în ultimele etape ale returului, au biruit pe „Struguraș” – 4:1 (în ospeție) și „Pișcevik” Bender – 2:1 (acasă). Deşi în jocul amănat cu „Iskra” echipa „Avangard” a cedat categoric cu scorul 0:5, problema intrării în componența primiile cinci echipe ale seriei a fost rezolvată.

GRUPA ÎNTÂI. SERIA DE SUD. Clasamentul final.

L

Echipa

M

V

E

 Î

Gol.

 P

1.

Iskra (Râbnița)

18

11

4

 3

46-20

26

2.

Tekstilșcik (Tiraspol)

18

12

2

 4

50-24

26

3.

Avangard (Lazovsc)

18

10

2

 6

30-27

22

4.

Stroiteli (Fălești)

18

 9

1

 8

37-48

19

5.

Pișcevik (Bender)

18

 7

5

 6

28-24

19

6.

Maiak (Chirsova)

18

 7

4

 7

27-29

18

7.

Dnestr (Ciobruciu)

18

 8

1

 9

29-35

17

8.

Struguraș (Hirișeni)

18

 7

2

 9

37-31

16

9.

Mestprom (Cahul)

18

 4

3

11

27-39

11

10

Haiduc (Dubăsarii Vechi)

18

 1

4

13

22-55

 6













În seria Nord după prima etapă echipele s-au repartizat pe următoarele locuri:

GRUPA ÎNTÂI. SERIA DE NORD. Clasamentul final.

L

Echipa

M

 V

E

 Î

 Gol.

 P

1.

Pișcevik (Bălți)

18

14

2

 2

55-17

30

2.

Trudovîe rezervî (Chișinău)

18

11

6

 1

55-18

28

3.

Scânteia (Stăuceni)

18

 9

5

 4

40-26

23

4.

Luci (Soroca)

18

 8

5

 5

40-21

21

5.

Kolos (Râșcani)

18

 9

2

 7

44-31

20

6.

Speranța (Drochia)

18

 9

2

 7

24:25

20

7.

Urojai (Edineț)

18

 5

2

11

33:44

12

8.

Vilia (Briceni)

18

 4

3

11

14:46

11

9.

Nadejda (Iabloana)

18

 4

2

12

33:53

10

10

Automobilistul (Ocnița)

18

 2

1

15

 9:56

 5

În etapa a doua a campionatului echipele din fiecare serie au ieșit cu punctele colectate în meciurile dintre dînșii. De aceea la startul finalei «A», zece din cele mai bune colective au ieșit cu următoarele puncte: „Pișcevik” (Bălți) și „Avangard” (Lazovsc) – câte 12, „Trudovîe rezervî” (Chișinău) – 11, „Iskra” (Râbnița) – 10, „Luci” (Soroca) si „Tekstilșcik” (Tiraspol) – câte 7, „Stroiteli” (Fălești) și „Scânteia” (Stăuceni) – câte 6, „Pișcevik” (Bender) – 5, „Kolos” (Râșcani) – 4.

Cum a scris istoricul fotbalului moldovenesc Andrei Prodan pe paginile blogului său: „nu se știe, cum s-au împărțit echipele pe zone înainte de începerea campionatului, dar concurenții „Avangard”-ului, în turneul final, au fost necomparabili în putere cu aceiaș, cu care s-au întîlnit lazovenii la etapa preliminară. Nu-i surprinzător că patru echipe din seria Nord („Pișcevik” Bălți, „Luci” Soroca, „Scînteia” Stăuceni și „Kolos” Râșcani) în clasamentul final s-au ocupat locurile 7 – 10. Numai echipa din capitală „Trudovîe rezervî” a putut să întreacă pe „Stroiteli” (Fălești), ocupând locul 5. Dar primele patru poziții le-au ocupat echipele, care au jucat în seria Sud”.

Fotbaliștii din Lazovsc au început să fabrice în serie victorii și să culeagă punctele: 5:1 și 1:0 cu „Scînteia”, 0:0 (seminereușită neplăcută) și 1:0 cu „Luci”, 3:0 și 3:0 cu „Kolos”. După victoria (în ospeție) obţinută asupra echipei din Râșcani, „Avangard”, cu 25 puncte, a ieșit pe locul 1 în clasament. În ultimele două jocuri, sportivii din Lazovsc au jucat cu echipa din capitală, având egalitate – 0:0, iar la Bălți au biruit pe „Pișcevik” – 2:0.

Echipa „Iskra” – la finile campionatului a obținut trei victorii – 1:0 în meciul amânat cu „Trudovîe rezervî”, 4:0 cu „Pișcevik” Bălți și 3:0 cu „Luci”. Astfel, în clasamentul final, „Iskra” și „Avangard” au cules puncte egale – câte 28, și au avut indici absolut idientici: câte 12 victorii, 4 egalități și câte 2 înfrângeri. Jucătorii din Râbnița au avut avantaj numai la golaveraj: 43:14 împotriva 34:15 la lazoveni.

Returul final al campionatului RSSM s-a primit interesant și încordat. Nebănuit, foarte slab, la această etapă, au jucat bălțenii, care au acumulat numai 4 puncte. Iar „Tekstilșcik” din Tiraspol, care a fost pretendentul principal la victorie în campionat, după câteva nereușite la finalul primei etape, la cea de-a doua a acumulat 19 puncte din 20 posibile, ce a dat posibilitate echipei să câștige numai locul al treilea în clasament.

„Pișcevik” din Bender, care a revenit în divizia întâi a campionatului Moldovei, după un repaos îndelungat, a avut la începutul returului acumulat numai 5 puncte. Părea că echipa liniștit va termină campionatul, dar «Pișcevik» a petrecut o serie de meciuri, obţinând șapte victorii la rând și, în final, a ieșit pe locul 4 în clasament.

Campionul Moldovei al anului 1985 „Iskra” (Rîbnița) ar fi putut să lichideze diferența de două puncte cu „Avangard”, dar nu a reuşit.

Rezultatul echipei „Avangard” din Lazovsc a fost cea mai mare surpriză a campionatului republican. Colectivul, care părăsise, un an în urmă divizia superioară, si-a reînoit echipa cu noi fotbaliști: portarul Alexandr Zabiaca, care a avut experiența de jocuri în echipa «Nistru» (Chișinău); mijlocașul Mihail Spînu, căpitanul echipei „Politehnica” – campionul or. Chișinău, care a fost numit în lista celor 22 din cei mai buni jucători ai capitalei; înaintașul echipei „Struguraș” (Hirișeni) Valeriu Ciofu, care în anul 1985 a intrat în lista celor 22 din cei mai buni jucători ai republicii, Mihail Lungu – medaliatul de argint al campionatului RSSM în anul 1982.

Iulie 1978. Jucătorii echipei „Nistru” Gheorghe Tegleațov, Alexandru Zabiaca (portarul „Avangard”-ului în anul 1986), Pavel Cebanu și Vladimir Sofronenco.

Mobilizarea maximă a surselor de joc, adunarea puterilor permanente pentru victorie, a dat posibilitate echipei „Avangard” să treacă toate încercările cu succes. Antrenorul echipei Nicolai Hrabrov şi-a adunat un excepţional colectiv, în care foarte bine s-a potrivit experiența veteranilor cu entuziasmul tinerilor.

FINALA «A». CLASAMENTUL FINAL Al CAMPIONATULUI RSSM A ANULUI 1986.

L

Echipa

 V

E

 Î

 Gol.

 P

1.

Avangard (Lazovsc)

12

4

 2

34-15

28

2.

Iskra (Râbnița)

12

4

 2

48-14

28

3.

Tekstilșcik (Tiraspol)

12

2

 4

45-20

26

4.

Pișcevik (Bender)

 9

3

 6

31-22

21

5.

Trudovîe rezervî (Chișinău)

 6

8

 4

27-24

20

6.

Pișcevik (Bălți)

 7

2

 9

26-33

16

7.

Stroiteli (Florești)

 7

2

 9

18-31

16

8.

Scânteia (Stăuceni)

 2

6

10

18-42

10

9.

Luci (Soroca)

 2

5

11

18-41

 9

10.

Kolos (Râșcani)

 1

4

13

18-41

 6

Conform Regulamentul despre petrecerea campionatului pentru evidenţierea campionului a fost petrecut un meci suplimentar – „meciul de aur”.

Meciul pentru locul întâi a provocat interes foarte mare. Cei care au asistat la meciul final, petrecut la Dubăsari, afirmă că la campionat au fost un număr mare de spectatori nu numai din Râbnița și Lazovsc, dar chiar și din Chișinău, Tiraspol, Bălți, Bender; Criuleni și alte raioane ale republicii. Lazovenii au fost mai puternici în meciul decisiv. Marcând câte un gol în fiecare jumătate de joacă (Dumitru Neaga – în prima parte a jocului și Valeriu Ciofu – în al doua), echipa „Avangard” a învins pe «Iskra» cu scorul 2:0 Prima dată, fotbaliștii din Lazovsc au devenit campionii RSSM.

Prezentăm cum a scris în ziarul din Râbnița „Ленинское знамя” (Nr. 148 din 9 decembrie 1986) gazetarul sportiv M. Grădinari despre „meciul de aur”:

«Игра на нейтральном поле в Дубоссарах у рыбничан не получилась. В решающем матче они не сумели провести в ворота соперника ни одного гола. Не сказали своего слова лучшие бомбардиры В. Ивандель и В. Моисеенко. В последней игре они были мало заметны на поле. Не пошла игра и у полузащитников С. Кабанова и С. Родинова. А грубейшая ошибка, допущенная в середине первого тайма защитником С. Ганевичем, обернулась для «Искры» голом.

Во второй половине встречи благодаря усилиям капитана команды Н. Мотовца и С. Ганевича игра полностью перешла на поле «Авангарда». Но его защитники с честью выдержали натиск. Более того, в одной из атак они умело отобрали мяч у наших нападающих и точно переправили его своему лучшему бомбардиру В. Чофу (totodată, fostul jucător al echipei „Stroiteli” Râbnița – notă Andrei Prodan). Тот в свойственной ему манере легко поразил ворота Е. Иванова. Так чемпион республики 1985 года прибавил к своему званию приставку «вице». А новым чемпионом впервые в истории футбола республики стал «Авангард» из Лазовска».

Iată cine a jucat în componența echipei „Avangard” în anul 1986: portarii – Alexandr Zabiaca, Boris Vorobiov, fundașii – Victor Doibani, Constantin Bejenari, Grigore Nesterov, Ion Nasii, Ion Tabarcea, Ion Maga, Cheorghe Ion Cucoș, Mihail Solcanu, mijlocașii – Dumitru Neaga, Mihail Spînu, Andrei Panu, Vasile Ungureanu, Oleg Drosu, Gheorghe Cazacu, Iurie Cucereavîi, înaintașii – Valeriu Ciofu, Vasilii Lavrov, Serghei Butenco, Nicolae Bostan, Mihail Lungu. Antrenorul echipei – Nicolai Hrabrov.

Golurile pentru lazovenii în campionat au fost marcate de: V. Ciofu – 11, S. Butenco, N. Bostan; D. Neaga – câte 9, M. Lungu – 4, V. Lavrov – 3, C. Bejenari, M. Spînu – câte 2, V. Ungureanu, O. Drosu – câte 1.

În primele meciuti a campionatului (până la chemarea în Armata Sovietică) pentru echipa a jucat Ion Balan. Dar după serviciul militar la „meciul de aur” a ajuns portarul Petru Lesnic, care la acest meci a participat numai ca spectator.

Prezentăm lista jocurilor cu participarea echipei «Avangard»:

ETAPA PRELIMINARĂ

Tur

1. «Avangard» – «Haiduc» (Dubăsari) – 0:1

2. «Dnestr» (Cioburciu) – «Avangard» – 2:0

3. «Avangard» – «Maiac» (Chirsova) -1:0 (V. Ciofu)

4. «Tekstilșcik» (Tiraspol) – «Avangard» – 3:3 (V. Ciofu, S. Butenco – pen., N. Bostan; B. Vorobiov a respins penalty)

5. «Avangard» – «Iskra» (Râbnița) -0:0

6. «Stroiteli» (Fălești) – «Avangard» – 0:2 (N. Bostan, C. Bejenari)

7. «Avangard» – «Mestprom» (Cahul) – 4:1 (V. Ciofu – 3, S. Butenco)

8. «Avangard» – «Struguraș» (Hirișeni) – 2:1 (S. Butenco – pen., D. Neaga)

9. «Pișcevik» (Bender) – «Avangard» – 0:1 (N. Bostan)

Retur

10. «Haiduc» (Dubăsari) – «Avangard» – 1:4 (V. Lavrov – 2, D. Neaga, V. Ciofu)

11. «Avangard» – «Dnestr» (Cioburciu) -2:1 (D. Neaga, S. Butenco)      

12. «Maiak» (Chirsova) – «Avangard» – 2:1 (D. Neaga)

13. «Avangard» – «Tekstilșcik» (Tiraspol) – 3:1 (D. Neaga, V. Ciofu, N. Bostan)

14. «Iskra» (Râbnița) – «Avangard» – 5:0

15. «Avangard» – «Stroiteli» (Fălești) – 4:0 (N. Bostan – 2, D. Neaga, V. Lavrov)

16. «Mestprom» (Cahul) – «Avangard» – 4:0

17. «Struguraș» (Hirișeni) – «Avangard» – 4:1 (O. Drosu)

18. «Avangard» – «Pișcevik» (Bender) – 2:1 (N. Bostan, V. Ciofu)

ETAPA FINALĂ

19. 13.09. «Avangard» – «Scânteia» (Stăuceni) – 5:1 (S. Butenco – pen., D. Neaga, M. Spunu, M. Lungu – 2)

20. 20.09. «Luci» (Soroca) – «Avangard» – 0:0

21. 27.09. «Avangard» – «Kolos» (Râșcani) – 3:0 (V. Ciofu – 2, N. Bostan)

22. 04.10. «Trudovîe rezervî» (Chișinău) – «Avangard» - 1:2 (M. Spînu, V. Ungureanu)

23. 07.10. «Avangard» – «Pișcevik» (Bălți) – 2:3 (S. Butenco, M. Lungu)

24. 11.10. «Scânteia» (Stăuceni) – «Avangard» – 0:1 (D. Neaga)

25. 18.10. «Avangard» – «Luci» (Soroca) – 1:0 (S. Butenco)

26. 26.10. «Kolos» (Râșcani) – «Avangard» – 0:3 (S. Butenco – 2, din pen. – 1; C. Bejenari)

27. 02.11. «Avangard» – «Trudovîe rezervî» (Chișinău) – 0:0

28. 09.11. «Pișcevik» (Bălți) –«Avangard» - 0:2 (N.Bostan, M.Lungu)

MECIUL ADĂUGĂTOR PENTRU LOCUL 1-i

29. 23.11. «Avangard» – «Iskra» (Rîbnița) – 2:0 (D. Neaga, V. Ciofu).

Cu părere de rău, după meciul final așa și nimeni nu a dovedit, pe urmele proaspete, să fotografieze componența campioană a „Avangard”-ului. Fotografia de amintire a campionilor a fost făcută numai primăvara anului 1987. Aceasta fotografie și prezentăm.

„Avangard” – campionul RSSM a anului 1986. În primul rând: Valeriu Ciofu, Victor Onceanu, Gheorghe Cazacu, Ion Nasii, Vasilii Lavrov, Dumitru Neaga, Vasile Ungureanu, Iuri Cucereavîi. În al doilea rând: antrenorul Nicolai Hrabrov, Alexandr Zabiiaca, Constantin Bejenari, Serghei Bute co, Ion Tabarcea, Mihail Solcanu, Victir Doibani, Mihail Lungu, Oleg Drosu, Mihail Botnari, Boris Vorobiov.

La fotografie lipsesc jucătorii din componența campională: Mihail Spînu, Nicolae Bostan, Andrei Panu, Ion Maga, Gheorghe Ion Cucoș, Ghenadie Nesterov.

Mihail Spânu.


Ion Maga.


                                                                               Nicolae Bostan.


                                                                             Gheorghe Ion Cucoș.


                                                                            Andrei Panu.


                                                                           Grigore Nesterov.

Succesul echipei nu a fost posibil fără marele ajutor din partea conducerii colhozului „Miciurin” și personal președintele gospodăriei Mihail Sabadoș. 

Președintele colhozului „Miciurin”, șeful echipei „Avangard” Mihail Petru Sabadoș înmânează cadoul.

Pe campionii republicii i-au celebrat în Casa raională de cultură. La sărbătoarea s-au adunat iubitorii numeroși de fotbal, suporterii echipei „Avangard”, sportivii raionului, care au umplut sala. Medalii de aur și diplome de gradul 1, fotbaliștilor colhozului „Miciurin”, a înmânat seful secției de fotbal a comitetului sportiv a RSSM, veteranul fotbalului moldovenesc Alexandr Proțenco și reprezentantul CC ASB „Colhoznicul” Ivan Pasternac.

Cupa RSSM. În prima rundă a competițiilor echipa „Avangard” a jucat la Hirișeni cu echipa gazdei „Struguraș”. După 120 minute de joc a fost egalitate – 0:0, iar în seria lovituri de la 11 metri, lazovenii au învins cu scorul 8:5, portarul Boris Vorobiov a respins trei penalty. Dar în al doilea meci al Cupei echipa din Lazovsc (acasă), pe neașteptate a cedat formației „Temp” din raionul Râșcani – 0:2.

Articol de Vladimir HURS

Комментариев нет:

Отправить комментарий