пятница, 17 мая 2019 г.

MOLDOVENCELE LA MONDIALELE ŞI EUROPENELE DE FOTBAL
Scurt istoric al participării selecţionatei feminine de fotbal a Republicii Moldova în preliminariile Campionatelor Mondiale şi Europene.

Carte de vizită
SELECŢIONATA FEMININĂ DE FOTBAL
Primul meci: România – Moldova 4-1 (10.09.1990; la Bucureşti).
Cea mai categorică victorie: Moldova – Andorra 4-0 (06.04.2017; la Vilnius, Lituania).
Cea mai severă înfrângere: Belgia – Moldova 12-0 (19.09.2017; la Louvain).
Bilanţ (1990-2018): 72 meciuri (+9=6–57), golaveraj 43-266.
A participat la preliminariile CM: 2003, 2007, 2019.
A participat la preliminariile CE: 2017.
Jucătoarea cu cele mai multe meciuri în preliminarii: Ludmila Ninicu-Caraman (29).
Jucătoarea cu cele mai multe goluri în preliminarii: Claudia Chiper (4).
Antrenorii din preliminarii: Igor Tudos (CM-2003), Svetlana Cudriţcaia (CM-2003), Evgheni Pusicov (CM-2007), Alina Steţenco (CE-2017 şi CM-2019).
Primul meci la nivel de reprezentative naţionala feminină de fotbal a Moldovei la disputat pe data de 10 septembrie 1990, la Bucureşti, în compania României. Gazdele au obţinut victoria cu scorul de 4-1.
Până în 2001 fetele noastre au jucat doar în meciuri amicale, dar au luat parte şi la cinci turnee internaţionale: de la Lyon (Franţa) în 1993, de la Varna (Bulgaria) în 1998, 1999, 2000 şi de la Albena (Bulgaria) în 2001.
Abia în toamna anului 2001 moldovencele au debutat în preliminariile celei de-a IV ediţii a Campionatului Mondial-2003, făcând parte din grupa a 6-a alături de reprezentativele Iugoslaviei, Irlandei şi Greciei.
Evoluând la echipa Turbine Potsdam, Natalia Bunduchi, de două ori a devenit vice-campioana Germaniei.
În primul meci Moldova a întâlnit selecţionata Irlandei şi a cedat cu scorul de 0-4, cu toate că în companţa ei a evoluat şi Natalia Bunduchi, cea mai bună jucătoare din istoria fotbalului feminin de la noi (biografia ei o puteţi afla aici: https://andron-prodan.blogspot.com/2018/10/nataliabunduchi-mandria-fotbalului.html?spref=fb&fbclid=IwAR06K6-h69oYnu2bgcu9R4UZXsXiVelVYxI-4efZtyvspB59576mymrdyQE).
Iată şi caseta tehnică a acelei partide istorice:
Moldova – Irlanda 0-4 (0-2).
Au marcat: Hughes (21’), Thorpe (30’, 79’), O’Toole (50’).
12 septembrie 2001. Chişinău. Stadion: Republican. Spectatori: circa 500.
Moldova: Ina Rusu, Viorica Grăjdean (cpt.), Diana Cercel, Polina Capcanari, Valentina Ţurcan, Olesea Sava, Elena Cara (54’ Olga Tanscaia), Irina Creţu (49’ Snejana Suhanova), Natalia Bunduchi, Anastasia Slonova, Ala Darii (85’ Elena Pavalachi). Antrenor: Igor Tudos.
Irlanda: Emma Anne Byrne, Ronnie Suzanne Gibbons (88’ Susan Elaine Heapes), Sharon Mary Boyle, Dolores Deasley, Yvonne Tracy, Sonya Tanya Hughes, Ciara Mary Grant, Angela McNally (81’ Laura Anne Hislop), Caroline Carmel Thorpe, Claire Josephine Scanlon, Olivia Christina O’Toole (cpt.) (88’ Marie Frances Gallagher). Antrenor: Noel King.
A arbitrat: Zsolt Szabo; asistenţi: Gyongyi Gaal, Brigitta Makkosne Petz (toţi din Ungaria).
Cartonaş galben: Bunduchi (84’).
12 septembrie 2001. Secvenţă de la meciul de debut în preliminariile CM al naţionalei feminine de fotbal a Moldovei. În luptă pentru balon Diana Cercel (stânga) şi irlandeza Olivia O’Toole. Foto: Vadim Caftanat.
A urmat meciul de la Chişinău cu favorita grupei – Igoslavia. Fetele noastre au fost aproape de o mare surpriză. Cu două minute înainte de final scorul era egal: 1-1 (primul gol pentru naţionla noastră într-un meci oficial la reuşit Elena Ţurcan). Însă căpitanul oaspeţilor, Danijela Stojiljković, a marchat golul victoriei pentru Iugoslavia.
Aceste înfrângeri nu le-au descurajat pe moldovence. Pe 28 noiembrie 2001, jucând la Karditsa, ele au reuşit prima victorie, învingând Grecia cu scorul de 2-1, după ce la un moment dat conduceau cu 2-0. Golurile echipei noastre au fost marcate de Anastasia Slonova şi Viorica Grăjdean.
Din păcate, în primăvara anului 2002, naţionala Moldovei (antrenată deja de Svetlana Cudriţcaia) a suferit înfrângeri în toate cele trei meciuri disputate: 0-6 cu Irlanda şi Iugoslavia, 0-3 cu Grecia.
În clasamentul grupei moldovencele s-au clasat pe ultimul loc cu 3 puncte la activ (tot atâtea a acumulat şi Grecia, dar ea a avut un golaveraj mai bun). Grupa a fost câştigată de Iugoslavia care a obţinut victorii în toate cele 6 meciuri disputate.
A urmat o pauză de 3 ani, după care naţionala noastră feminină din nou şi-a făcut apariţia pe arena internaţională, în preliminariile celei de-a V ediţii a CM-2007. De această dată Moldova a făcut parte din grupa a 8-a, jucând cu Ţara Galilor, Israel şi Estonia.
24 septembrie 2005. Chişinău. Reprezentativa Moldovei înaintea meciului cu Estonia (3-1). Rândul de jos (de la stânga la dreapta): Elena Porojniuc, Snejana Grigorieva, Ana Ghergheleji, Ludmila Ninicu. Rândul de sus: Elena Ţurcan, Angela Toma, Olga Tanschi, Anastasia Slonova, Olga Cuşinova, Ina Budeşteanu, Cristina Dolgovici. Foto: Vadim Caftanat.
Începutul a fost promiţător. Pe 24 septembrie 2005, la Chişinău, elevele antrenorului Evgheni Pusicov au învins Estonia cu scorul de 3-1 (au marcat Anastasia Slonova, Ludmila Ninicu şi Angela Toma).
Dar lipsa de experienţă din nou şi-a spus cuvântul. Au urmat cinci înfrângeri: 0-2 (în deplasare) şi 0-1 (acasă) cu Israel, 0-3 (în deplasare şi acasă) cu Ţara Galilor şi 2-3 (în deplasare) cu Estonia.
De menţionat că ambele goluri din meciul din deplasare cu Israel gazdele le-au marcat în minutele suplimentare dictate de arbitru. Cele două reuşite ale selecţionatei noastre din partida cu Estonia au fost opera Ludmilei Andone şi Anastasiei Slonova.
În clasamentul final, Moldova iarăşi a ocupat ultimul loc cu 3 puncte, fiind întrecută de Ţara Galilor (14 puncte), Israel (13) şi Estonia (4).
După acest insucces naţionala feminină de fotbal a fost reînfiinţată abia peste nouă ani, pentru a participa în preliminariile ediţiei a XII a Campionatului European-2017.
Alina Steţenco este antrenoarea cu cele mai multe meciuri la timona naţionalei în preliminariile CM şi CE (22). Foto: FMF.
Antrenor principal a fost numită Alina Steţenco, fostă jucătoare la Moldova Mândreşti şi Noroc Nimoreni, care a antrenat formaţia Noroc şi selecţionatele de junioare U-17 şi U-19.
Mini-turneul preliminar al gupei întâi s-a disputat în aprilie 2015, la Vadul lui Vodă. După ce a învins în primul meci Lituania, scor 2-0 (au marcat Claudia Chiper şi Elena Porojniuc), a urmat înfrângerea cu 0-1 în partida cu Letonia. Se părea că şansele de promovare în etapa următoare sunt compromise. Însă fetele noastre s-au mobilizat şi au surclasat selecţionata Luxemburgului cu 3-0 (marcatoare: Claudia Chiper – 2 şi Ludmila Andone), iar Letonia şi Lituania au jucat la egalitate. Astfel, Moldova a ocupat locul întâi şi s-a calificat în turul doi preliminar, fiind repartizată în grupa a 4-a alături de reprezentativele Suediei, Danemarcei, Poloniei şi Slovaciei.
Spre regret, în cele 8 meciuri disputate fetele noastre au suferit tot atâtea înfrângeri şi au marcat un singur gol (în partida de pe teren propriu cu Polonia (1-3) s-a evidenţiat Ludmila Andone).
15 septembrie 2016. Chişinău. Secvenţă de la meciul în care Moldova a întâlnit Danemarca, viitoarea vice-campioană a Europei. Disputa dintre Ana Arnăutu (dreapta) şi Nanna Christiansen. Foto: FMF.
La turneul final s-au calificat Suedia şi Danemarca. De menţionat că danezele au ajuns chiar în finala CM-2017, fiind întrcute de gazda turneului, Olanda, cu scorul de 2-4.
Preliminariile ediţiei a VIII a CM-2019 naţionala noastră iarăşi le-a început din primul tur de calificare. Mini-turneul grupei a 3-a a avut loc în 2017, în Lituania. În meciul de debut, disputat pe 6 aprilie, la Vilnius, moldovencele au obţinut cea mai categorică victorie de până acum din istorie, surclasând Andorra cu 4-0 (goluri: Claudia Chiper, Cristina Cerescu, Natalia Munteanu şi Nadejda Colesnicenco). A urmat un nou succes în compania gazdelor (2-0, marcatoare: Algimante Mikutaitė – autogol şi Carolina Ţabur) şi un meci nul cu Israelul.
Moldova a acumulat 7 puncte şi a ocupat locul doi, calificându-se în etapa următoare alături de Israel.
În turul doi preliminar, evoluând în grupa a 6-a, alături de Italia, Belgia, Portugalia şi România, fetele noastre n-au putut face faţă competiţiei, obţinând un singur punct (0-0, acasă cu România).
10 aprilie 2018. Chişinău. Moldova – România 0-0. Margarita Panova (drepata) contra Teodorei Meluţă. Foto: FMF.
Mai mult, partida de pe 19 septembrie 2017 contra Belgiei din deplasare a fost un adevărat dezastru: 0-12 (cea mai severă înfrângere din istorie).
În cele 8 meciuri dispuate fetele noastre au marcat doar două goluri: Eugenia Miron în partida din deplasare contra României (1-3) şi Anastasia Toma în disputa contra liderei grupei, Italia, de pe teren propriu (1-3).
6 aprilie 2018. Vadul lui Vodă. Naţionala Moldovei înaintea meciului cu Italia (1-3). Rândul de jos (de la stânga la dreapta): Eugenia Miron, Carolina Ţabur, Cristina Cerescu, Anastasia Toma, Nadejda Colesnicenco. Rândul de sus: Natalia Munteanu, Claudia Chiper, Violeta Miţul, Ludmila Andone, Dumitriţa Prisăcari, Ludmila Ninicu-Caraman. Foto: FMF.
Pe 21 februarie curent a avut loc tragerea la sorţi a ediţiei a XIII a preliminariilor CE-2021. Selecţionata Moldovei va juca în grupa D alături de naţionalele Spaniei, Cehiei, Poloniei şi Azerbaidjanului. Meciurile vor avea loc în perioada august 2019 – septembrie 2020.
Să sperăm că sub bagheta noului antrenor, Eduard Blănuţă, fetele noastre vor obţine rezultate mai bune decât cele anterioare.
Andrei PRODAN

Комментариев нет:

Отправить комментарий