пятница, 26 октября 2018 г.

NATALIA BUNDUCHI – MÂNDRIA FOTBALULUI MOLDOVENESC
Sunt foarte puţini fotbalişti care au evoluat pentru două selecţionate diferite. Şi doar legendarii Ladislav Kubala şi Alfredo Di Stefano au jucat pentru trei echipe naţionale. În fotbalul feminin cunosc doar un singur caz de acest fel. Iar jucătoarea care a îmbrăcat tricoul a trei reprezentative este... moldoveanca Natalia BUNDUCHI. Mai mult, ea a evoluat pe trei posturi diferite: de fundaş, mijlocaş şi atacant. Şi a evoluat în Bundesliga germană – unul dintre cele mai puternice campionate europene. Spre regret, în R. Moldova puţini cunosc despre realizările Nataliei.
Dosar
Natalia BUNDUCHI s-a născut la 23 mai 1973 în satul Mândreşti, raionul Teleneşti.
A jucat fundaş, mijlocaş şi atacant.
A evoluat la formaţiile Tiraspolcianka Tiraspol, URSS (1988), Vizir/Codru Chişinău, URSS (1989-1991), Interros Moscova, Rusia (1992), Rusi Moscova, Rusia (1993), Serp i Molot Moscova, Rusia (1994), Turbine Potsdam, Germania (1994-2002), Tennis-Borussia Berlin, Germania (2003).
În componenţa selecţionatei URSS a jucat 37 meciuri şi a marcat 5 goluri, pentru reprezentativa Rusiei a jucat 31 meciuri şi a marcat 4 goluri, iar pentru naţionala R. Moldova a disputata 5 meciuri.
Palmares
Campioană a Rusiei (1): 1992.
Vice-campioană a Rusiei (1): 1993.
Câştigătoarea Cupei Rusiei (1): 1992.
Vice-campioană a Germaniei (2): 2001, 2002.
Campioană a Germaniei Under 35 (1): 2013.
De două ori a fost inclusă în lista celor mai bune 33 de jucătoare ale Rusiei (1992 şi 1993).
A participat în preliminariile CE-1993, CE-1995 şi CM-1995 (în componenţa Rusiei), CM-2003 (în componenţa R. Moldova).
Evoluând la echipa Turbine Potsdam, Natalia Bunduchi, de două ori a devenit vice-campioana Germaniei.
Natalia Bunduchi este originară din Mândreşti, Teleneşti. Casa părintească se află chiar lângă stadionul sătesc, fapt ce, într-o oarecare măsură, i-a hotărât soarta. Încă învăţând la şcoală Nataşa a îndrăgit sportul, practicând baschetul şi handabul.
În anul 1986 ea şi-a continuat studiile la Internatul sportiv republican (în prezent – Liceul internat cu profil sportiv) din Chişinău, secţia atletism.
„Naşul fotbalistic” al Nataliei a devenit fostul fundaş al formaţiei Nistru Chişinău Veaceslav Catcov, care pe atunci era antrenor la Internatul sportiv. Anume el a observat calităţile deosebite ale tinerei în perspectiva de a deveni o jucătoare de fotbal de performanţă. Catcov i-a făcut legătura cu Iuri Iaşcenco, antrenorul formaţiei feminine de fotbal Tiraspolcianka Tiraspol.
În 1988, în componenţa acestei echipe Natalia Bunduchi a evoluat la ediţia a II a Cupei Sobesednik (pe atunci unicul turneu feminin de fotbal din URSS).
Natalia Bunduchi pe timpul când evolua la Codru Chişinău.
Aflând că şi la Chişinău există echipă feminină de fotbal, la sfârşitul aceluiaşi an Nataşa a revenit în capitală. Formaţia care se numea Vizir era antrenată de Eugen Pusicov, unul din pionierii fotbalului feminin din Moldova.
Deoarece campionatul feminin de fotbal al URSS pe atunci încă nu se disputa principala competiţie unională rămânea Cupa Sobesednik. În 1989, participând la aceast turneu, Vizir a ocupat un onorabil loc 6, fapt ce i-a permis peste un an să debuteze în Liga Superioară a campionatului Uniunii Sovietice. Între timp echipa şi-a schimbat denumirea în Codru Chişinău.
Timp de doi ani formaţia din capitala Moldovei a evoluat în eşalonul de elită al fotbalului feminin sovietic, iar Natalia Bunduchi, în pofida vârstei fragede, era unul din pilonii de bază al echipei.
Codru Chişinău, formaţia care în 1990 şi 1991 a evoluat în Liga Superioară a campionatului URSS. Natalia Bunduchi în rândul de sus (a treia din stânga).
La 26 martie 1990 reprezentativa feminină de fotbal a Uniunii Sovietice, din care a făcut parte şi Natalia Bunduchi, debuta pe arena internaţională. În acea zi naţionala URSS a învins în deplasare Bulgaria cu scorul de 4-1. Este interesant faptul că primul său gol pentru selecţionată moldoveanca l-a marcat tot în poarta Bulagriei. Se întâmpla acest lucru la 5 mai 1990, iar meciul s-a încheiat nedecis, 1-1.
Din cele 40 de partide disputate de naţionala URSS/CSI (26.03.1990 – 18.04.1992), Natalia Bunduci a luat parte la 37. În tricoul sovietic ea a evoluat şi la un şir de turnee internaţionale: „Grand Hotel Varna” din Bulgaria (1990 şi 1991), „North American Cup” din SUA (1990), Turneul din China (1990), „Lionne Cup” din Franţa (1992).
Oleg Lapşin, antrenorul reprezentativei URSS, de obicei îi încredinţa Nataliei postul de fundaş sau mijlocaş central. Rare au fost cazurile când ea a evoluat în atac, cu toate acestea a reuşit să marcheze 5 goluri pentru naţionala URSS.
Anul 1990. Selecţionata feminină de fotbal a URSS. În rândul de mijloc (a treia din stânga) – reprezentanta fotbalului moldovenesc Natalia Bunduchi.
Apropo, în 1990, Natalia Bunduchi a disputat şi două meciuri în tricoul selecţionatei Moldovei: pe 11 şi 13 noiembrie, la Floreşti şi, respectiv, la Chişinău, contra reprezentativei României.
După destrămarea Uniunii Sovietice, Natalia Bunduchi, alături de alte două moldovence, Elena Ţurcan şi Elena Cara, s-a transferat la formaţia moscovită Interros.
Chiar în primul an de existenţă echipa din Moscova a reuşit „eventul”, câştigând atât campionatul, cât şi Cupa Rusiei-1992. Aportul fotbalistelor din Moldova în obţinerea acestor succese a fost unul substanţial.
Dar la începutul lui 1993 Interros şi-a încetat existenţa din lipsă de finanţare. Bunduchi şi Ţurcan şi-au continuat cariera la o altă echipă din Moscova – Rusi. În ediţia 1993, Natalia a marcat de 14 ori, devenind golgeterul echipei, iar Elena a avut la activ 4 reuşite. Cu toate că a terminat campionatul pe locul 2, Rusi a fost retrogradată în divizia secundă... din lipsă de finanţare.
De menţionat că în 1992 şi 1993 Natalia Bunduchi a fost inclusă în lista celor mai bune 33 de jucătoare ale Rusiei (în 1992 a devenit №1, evoluând pe poziţia de mijlocaş ofensiv, iar în 1993 este №2, jucând atacant dreapta).
La începutul anului 1994, Natalia a fost invitată la echipa Serp i Molot din Moscova, dar n-a reuşit să joace în campionat nici un meci, deoarece deja în aprilie a ajuns la formaţia germană Turbine Potsdam.
Anul 1994. Vedetele formaţiei Turbine Potsdam (de la stânga la dreapta): I. Grigorieva, N. Bunduchi, T. Egorova şi K. Botaşova.
Moldoveanca Natalia Bunduchi şi rusoaica Veronica Pimenova au devenit primii stranieri ai clubului. În curând lor li s-au alăturat Irina Grigorieva, Tatiana Egorova şi Kulistan Botaşova.
În acea perioadă Turbine evolua în divizia secundă, dar foarte curând a promovat în Bundesliga, devenid una dintre cele mai bune echipe din Germania şi chiar din Europa (în prezent în palmaresul clubului sunt două Ligi ale Campionilor). Este îmbucurător faptul că la baza acestor performanţe a stat şi reprezentanta fotbalului moldovenesc, Natalia Bunduchi.
După destrămarea URSS, Natalia a evoluat pentru reprezentaiva Rusiei cu care a participat în preliminariile CE-1993, CE şi CM-1995.
Moldoveanca Natalia Bunduchi a jucat în Bundesliga germană – unul dintre cele mai puternice campionate europene, contra unor adversare de mare clasă.
Abia peste 7 ani ea din nou a evoluat într-o competiţie oficială, jucând deja pentru Republica Moldova. Selecţionata noastră şi-a făcut debutat în preliminariile CM-2003, evoluând în grupa VI alături de reprezentativele Iugoslviei, Irlandei şi Greciei. Natalia a jucat în trei meciuri: acasă şi în deplasare contra Irlandei (la 12 septembrie 2001 şi 6 aprilie 2002) şi în partida de pe teren propriu cu Grecia (la 18 mai 2002).
În prezent Natalia Bunduchi este stabilită în Germania şi din când în când mai joacă şi fotbal pentru echipele de veterani. În 2013 chiar a devenit campioană a ţării, evoluând în categoria Under 35.

Andrei PRODAN